Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   240 / 240
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Csü, 18:18 /

Ezt nem egészen értem. Tehát, egy vasmagra tekertél 2db 100 menetes tekercset, ezeket sorbakötötted egy kondin keresztül? Vagy külön vasmagon voltak a tekercsek? Az áram, amit átfolyattál a tekercseken az DC volt? Hol tápláltad meg a tekercseket a DC-vel? A már a kondin keresztül párhuzamos tekercsek közös pontján és az egyik végponton?Akkor egyirányba elmágnesezted az egyik tekercs által a vasat?
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Csü, 18:35 /

Két külön tekercs készült. Az elrendezés a képen látható. Egyetlen tekercs is mérhető lenne, ha lenne egy nagy impedanciájú áramgenerátorom. Az Lcr mérő az akkuról megy, azaz földfüggetlen.
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Csü, 18:53 /

Értem, tehát két kondi van. A tekercseket DC-vel előmágnesezted, annak határait nézted meg, hogy hol van, amikor már kezdenek komolyabban telíteni. Tehát, egyirányba mágnesezve még 21 A körül jó lesz. Ravasz...
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Csü, 19:13 /

Itt van az összeállítás. Magonként 50+50 menet van rajtuk. A másik képen a 14 menetes tekercs. Alatta a labortáp van. Az jó lapos, 1u magas 19"- os rack izé.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Csü, 20:36 /

Azért ez fizikailag is jóval nagyobbnak tűnik, mint a kiszedett (ill. eredetileg benne levő) tekercs. Érdemes lenne az eredeti tekercset is lemérni, hogy annak mennyire csökken az induktivitása, az átfolyó áram hatására.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Csü, 20:51 /

Így is terveztem. Meg fogom mérni. 20A-t tartósan tud a tápom, 30A-t meg túlmelegedésig. Így nem kell áttekerni semmit, csak mérni. Úgy gondolom, kisebb erősítőhöz jó lesz még ez a T94-2 mag. A zavarszűrő ferrit pedig befér egy Behringer keverő végfokába, ahonnan felszabadul 2 darab T130-2 mag. Az 20uH-s, át se kell tekerni. Méret szempontból éppen befér a T94-2 helyére.
A hozzászólás módosítva: Csü, 20:54
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Csü, 21:18 /

Ha már az összeállítás ott volt, a két tekercs cseréjével rámértem az eredeti tekercsre.
Tehát két tekercs sorosan, az eredő induktivitás 12,48uH. A mágnesező áramot növelem 20 A-ig. 11,68uH-t mértem. Tehát a linearitással nincs gond, csak üzemszerűen melegszik alapjáraton is.
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:18
(#) Peter65 válasza tothbela hozzászólására (») Csü, 21:24 /

Köszönöm a méréseidet! Nekem tetszik ez az összepattintós-légréses kialakítás. A légrésről korábban annyit írtál, hogy egy nyák vastagsága. Gondolom ez kétszer értendő, azaz kb. 3mm lehet. Megírnád, hogy pontosan mekkora légréssel mértél?
(#) tothbela válasza Peter65 hozzászólására (») Csü, 21:36 /

Tolómérővel mérve 1,5mm anyagot tettem közé. Először üvegszálas epoxi, majd később 3 réteg 0,5mm-es műanyag lap. De igen, összességében 3mm, mivel két helyen keletkezett légrés. A légrés pontossága szerintem 100um alatti. A tolómérőm nóniusz skálája csak 50um-es, ezért 1,45-1,55mm között van valahol az igazság.
(#) Peter65 válasza tothbela hozzászólására (») Csü, 21:44 /

Köszönöm!
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Csü, 22:35 /

Ha elég nagy a légrés mágneses ellenállása a ferrithez képest, vagyis ha elég nagy a légrés, akkor az indukció a 14 menethez:

B = N x I x műo x 1/delta ahol delta a légrés. Ez 117 mT-t eredményez 20A-nél. Biztos jó lesz.
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Pé, 8:33 /

Köszönöm a matekot. Valójában nem tudom hogy a légréses ferrit, vagy a porvasmag a jobb választás. Azt sem tudom, hogy egy nagyobb Amidon gyűrű kevésbé fog e melegedni, vagy egy kisebb az jobban.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Pé, 10:53 /

Önmagában a melegedés nehezen számszerűsíthető, pl. mert egy kisebb fizikai méretekkel bíró tekercs, ugyanakkora veszteség mellett is melegebb lesz, mint egy nagyobb méretű.
Viszont az erősítő nyugalmi áramának mérésével összehasonlíthatók a tekercsek veszteségei. Ha a különféle tekercsek induktivitása alaphelyzetben kb. egyforma, akkor az erősítő egyéb veszteségei nem változnak - tehát elég jól megmutatja melyik tekercs a kisebb veszteségű.

A posrvasmag gyűrűre készült tekercsek induktivitása általában folyamatosan, és egyenletesen csökken a gerjesztő áram hatására, míg a légréses ferritre készült tekercsek esetében van egy jellemző "könyökpont" ahol jelentősebben kezd csökkenni az induktivitás, és van egy minimum érték (második könyökpont) aminek elérése után nem csökken tovább az induktivitás.
Kis/közepes hangerőnél (amíg a telítéstől nagyon messze vagyunk) a légréses ferrit ad kisebb torzítást, de hangosításra ahol majdnem folyamatosan clippel a végfok, a porvas szokott jobb lenni. De ezek a különbségek nem túl nagyok - meg kell hallgatni, hogy melyikkel tetszik jobban. Olyan végfokban ahol szűrő utáni visszacsatolás van (pl. UcD) ennek kisebb a jelentősége, mert a visszacsatolás, a tekercs induktivitás-változásából eredő torzítást jelentősen tudja csökkenteni.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Pé, 18:56 /

Neked is köszönöm a segítséget. Itt a fórumon Atx tápegység EI magjából is készítettek kimeneti fojtótekercset. Szerintem el fogok szórakozni néhány maganyaggal
Következő: »»   240 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem