Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
A lényeg hogy a 3V-ot,illetve a névleges áramot semmi esetben sem szabad túllépni.Ha 12V-ról akarod járatni az jó,mert minél nagyobb feszről jár a léptetőmotor annál jobbak lesznek a dinamikus jellemzői.
Két lehetőséged van:vagy soros ellenállás,méretezve (12V-motor névleges fesz.)/motor áram,de ez fűteni fog. Másik:az un.chopper üzemmód.Itt a motor a névleges feszültségének a többszörösével üzemel,de mérik a motor által felvett áramot,és amint eléri a névleges értéket lekapcsolják a feszültséget.Ez mikrokontrollert igényel,de Te úgyis PIC-hez illeszted a motort. Nézz szét itt: www.microchip.com/motor Egyébként egy L298-cal megoldható a dolog,abban 2db H híd van, bipoláris motorhoz jó. még valami:nem járatnám egy tápról a PIC-et meg a motort. üdv.
A fesz megoldva. 3.3 volt. Mert pont ennyi a motor is.
És kb 3.5ampert tud, tehát ez is ok. A L298, vagy melyik ic nem bírja ki a >2A-t. Most a kérdés, hogy totál picből vezéreljem vmi erősítőkkel, vagy egy vezérlőic-nak küldözkessem a stepeket, meg az irányt. Sztem első olcsóbb lenne.
Működni végülis fog,kísérletezésre jó lesz,de ha ki akarod használni a léptetőmotor igazi képességeit,akkor komolyabb vezérlő kell.
Azt nem írtad,hogy bipoláris vagy unipoláris a motorod,vagy bifiláris(8 vezetékes) Ha unipoláris akkor elég 4 tranyó vagy FET,ha bipoláris akkor meg 8db kell+a védődiódák,ha meg bifiláris akkor az köthető unipolárisnak,meg bipolárisnak is. De léteznek cél-IC-k is erre a feladatra.Én ilyet használnék. Az L298 2A-ig használható. üdv
2A kevés
Sziasztok! találtam egy ULN2003AN Ic-t! Ilyen ic-re kötöttem már léptetőmotort, igaz hogy 5 vezetékes unlpolar mocit,de működött! A kérdésem,hogy lehet-e ezzel az ic-vel működésre bírni a dipolar motorokat?
Nem. Ahhoz két H-híd kell, ez meg csak n darab Darlingtonpár egy tokban.
Szia! rendben akkor ezt az ic-t nem tudom felhasználi! Két hidas kapcsolási rajzot tudnál feltenni?
Egy tápról müködettek 2db hidat?
Mi lenne ha elhagynád a sok invertert ?
Csak 1et hagynál az irányváltás bitjén? itt is van 1 2 érdekes dolog : variáció a léptetődre ... igaz csak gomb és 2 bites irány adással Kézzel váltva jó de port kimenetről nem jó ?!?! LPT port biztos tud hajtani annyi IC-t? Hülye ötlet de rakni kéne elé 1 busszmeghajtót pl 74244 ... lehet a lpt port kimeneti terhelhetősége véges . Lehet hogy azt a 100 nanót nem tudja port kisütni gyorsan . Biztosan határozottan billennek az invertetek? Vagy elhagyni azt a RC tagot a bemenetről .. elvileg TTL port fogja birizgálni TTL szinttel nem holmi kapcsoló kontaktusa . Avagy Csak a C tagot ... esetleg kisebb re 1 10 nanót rakni csak.
Előző hsz-ben lévő linken :
variáció a léptetődre ... igaz csak gomb és 2 bites irány adással van még 1 érdekes dolog a tápra kapcsoláskor alaphelyzetbe állító áramköri elemek ezen a képen lévő C2 R4 D2 Q1 R5 alkatrészek alkotta áramköri részlet. Ez csak a bekapcs pillanatában aktív C2 töltődéséig.
Mi lenne ha elhagynád a sok invertert ?
Próbáltam úgy is, és akkor sem működött. Nálam okosabb emberek javasolták, hogy 3-at használjak, akikben megbízom. POntosan én sem értem, minek a 3 inverter. Ha csak 1 lenne, azt érteném. Kézzel váltva jó de port kimenetről nem jó ?!?! Kézzel váltva se jó LPT port biztos tud hajtani annyi IC-t? Nem az LPT hajtja az áramkört. Az LPT meghajt egy távirányítót, amit a vevő tökéletesen fogad. (távirányítós autóból való) A vevő a kapott jelek hatására kapcsol az irányváltó bitre +vagy-4,5 voltot. Eddig ez hibátlanul működik, csak sajnos az általam feltett áramkör nem reagál permanensen a +-4,5 voltra. Biztosan határozottan billennek az invertetek? Nem tudom. Ugyanaz az IC, mint ami a billenőáramkör alapja, de ott valóban észrevettem, hogy nem tökéletes. A valóságban, a 7404-es IC 6-os lábán és a GND-n van egy Led dióda, ami a rajzról lemaradt. Ez nem mindig villog szabályosan néha, meghatározatlan időre lelassul, és halványabban villog. De nem úgy tűnik, mintha kontakt hiba lenne. Szerintem nem is az. Az RC tagban szereplő c1-es kondi, pedig úgy tudom, akkor végez jó munkát, ha nagyobb az értéke, mint a c2-é.
És köszönöm a linkeket. Szimpatikus áramkör. Ha tudnám, hogy hogy működik, akkor használnám is. Viszont egyenlőre, még mindig jobban értem a sajátom működési elvét. Végül is mindegy melyiket használom, csak fontos lenne tudnom a működést. Tetszik a általad javasolt áramkör csak sajnos dilettáns létemre nem minden világos. Ha ez biztos működik, és segítenél megérteni a benne levő alkatrészek szerepét, akkor használnám az általad javasolt áramkört.
Bár most, hogy így jobban megnézem elég érthető. Még számomra is. Az IC2 ugyanaz mint nálam. Az IC3 felerősíti az IC2 jeleit, a motrok tekercsei számára. Az IC1 generálja az órajelet. Gondolom, az RT-vel lehet állítani, az órajel frekvenciáját. AZt hiszem, már csak a kondenzátorok, az ellenállások és a diódák (ledet kivéve) szerepét nem értem. Illetrve az RT poti 3. lábát hová kell kötnöm? a T1, T2 ezek csak csatlakozási pontok? Ha ezzel működnie kellene, akkor ezt fogom használni. Köszi. Jóvá is írnám neked a megoldásért járó 50 pontot, de sajna ez áthelyezett téma, így nem tudom, de írok a moderátornak, hátha megoldható.
Ez a led lelassulás halványodás akkor az órajel szabálytalan változását jelzi.
Ekkor a léptető motor is lassaban megy gondolom. Mekkora frekit generál a 3 inverteres oszcillátorod? Halványulás pedig a tápfeszültség megváltozását jelzi de akár az oszcifreki / kitöltési tényező változását. Ilyenkor ha mérnél áramfelvételt is akkor lehet kiugróan magas értéket kapnál . Szerintem C1 / C2 közti arány nem bír jelentőséggel. Miközük van egymáshoz ? Szerintem semmi. C1 bekpacskor rövidzár ekkor L szintre kerül a U1 és U2 S0 bemenete. Utána feltöltődés után +Ut lesz rajta , H szintre kerül a U1 és U2 S0 bemenete. Amikor pedig L / H szintekkel "bombázod" a bemenetet akkor ugyanezek a tranziensek játszódnak le felölt/kisül ezzel késleltetve a U1 / U2 bemeneteinek állapotát. Elvileg a 3 inverter arra szolgálna hogy a S0 S1 bemenet határozottabb ideig legyen 1 1 / H H állapotba. Ekkor történik a beírás folyamata az az állapot amit az U2 ABCD bemeneti lábain lát az U2. Ez jelenleg a 1000. ABCD sorrendben. Ezt a beírt állpaotot tekerné előre/vagy hátra az órajel függvényében az U2 . Iránya pedig az S0 és S1 től függ. Így "teker" a kimenet: 0. fázis tápotkap 1.fázis beolvas a kimentről s0 s1 H H 2.fázis S0 H S1 L 3.fázis 1000 4.fázis 0100 5.fázis 0010 6.fázis 0001 vissza az 1. fázisba amig nincs S0 és S1 változás vagy vissza fele. QA és QD azért van vissza kötve hogy a beírt 1 darab egyes H szint kine essen a shift regiszterből (toló regiszter). Lehet lassú a sima 74194 arra a kapcsolási időre ameddig a 7404es inverterek kapu késleltetési idejére. fennál az S0 S1 lábakon az 1 1 / H H szintek. Mert ez a 3 inverter ebben a kapcsolásban 1 monostabil multivibrátor szerűt alkot az U2 bemenetei számára. Igen 1 kapu pláne kevés lenne. Vagy beraksz több páratlan számú 7404 kaput még. Vagy 1 másik monostabil áramkört építesz a kapuk inverterek helyett ami határozottab és hosszabb ideig biztosítja a beírás állapotát az S0 S1 bemenet részére. Vagy cseréled a 74194et valami gyorsabb testvérére ami képes 3 kapuidőnyi alatt határozottan billeni . Pl.: ALS F-es sorozat tagjai. tehát 74F194 . Kapu késleltetési idő benne van az adatlapokban. sacc per kábé a 7404-re 10-20 nsec rémlik 1 kapura 3 van ennek a 3szorosa 30-60 nsec lesz . Monostabilodat pedig beállíthatod pl.: 50 - 100 mikro sec-re is ennek elégnek kell lennie. Előszőr ne 1 bittel vezéreljél. idéglenesen próbáld ki a 2 bites vezéslést. S0 S1 húzd fel tápra 1 1 db 3-4 kilós ellenállással. Hagyd ki a U1 3 inverterét is amik az S0 S1 lábakra mennek. Rakjál 4 ledet is Qa-D re akkor látványosabb . És rakjál be valamivel nagyobb értékűt C2re idéglenesen lehet párhuzamosan is kötni. Ha lassú lenne 3 - 5 Herz akkor kösd le a léptető motort mert csak izzad a tekercs a nagy áramtól feleslegesen. De a ledek lépéséből látod a működését a rendszernek. Ekkor kézel ide oda váltsál rajta L / H szintet ahogy az általm linkelt rajzon is vannak a tranzisztorok. Most a kezed lesz a kollektor. Végülis mindkettő tápon van csak S0 S1 kell felváltva földre kötni. Olyan gyorsan nem tudsz nSec váltani 2 pont közt hogy ne tudjon az H H /1 1 állapot sokáig fenn maradni. ekkor átkell íródni az adatnak ABCD bemenetről a regiszterbe. Ha ekkor határozottan vált akkor már majdnem jó a dolog most már csak 1 hosszab idejű monosabilt kell építeni.
QRVA oldal timeout !!!
javítás: 0. fázis tápotkap 1.fázis beolvas a kimentről s0 s1 H H 2.fázis S0 H S1 L 3.fázis 1000 4.fázis 0100 5.fázis 0010 6.fázis 0001 vissza az 3. fázisba amíg nincs S0 és S1 változás vagy vissza fele. QA és QD azért van vissza kötve hogy a beírt 1 darab egyes H szint kine essen a shift regiszterből (léptető regiszter). Idézet: „A vevő a kapott jelek hatására kapcsol az irányváltó bitre +vagy-4,5 voltot.” Ezt úgy értsem hogy a testhez képest +4.5 V és - 4.5 volt van jelen a rendszerben ? Egyik állapotában a TTL kapu bemenete testhez képest -4.5V kap ? Akkor az úgy nem jó mert TTL csak maximum +Ut (5 V ) és minimum 0 V (GND) feszültség szinteket kaphat a bemenetére. Különben tönkre mehet bizonytalanná válik. Ha ez a vevő feldolgozó áramkör ezelőtt 1 villyany motort (mágnest) hajtott meg közvetlenül akkor annak szüksége volt 2 féle polarizációra +/- fszültségre. De ennek a TTL bemetnek nem kell +/- vezérlés. Jobb lenne pl 1 optóval leválasztani ezt a +/- tápot persze az optó ledjét is védeni 1 diódával a negativ fesztől.
Bocsi, elírtam. Nem a testhez képeset képest volt az a -4,5V hanem a test volt maga. Köszönöm a segítséget. Mihelyst alkatrészhez jutok kipróbálom. Sokat segítettél. Még csak annyit, hogy a tőled kapott linken levő bekötésben, az RT potenciométer 3. lábát hová kell kötni?
Potikat általában úgy szokás bekötni ha nem feszültség osztás a feladatuk , hogy :
az áram minden körülmények közt átfollyon rajtuk. Tehát egyik álló végüket összekötjük a mozgó ériintkezővel is. Ekkor azt érjük el hogyha kontakthibás is a csúszka akkor is lesz ellenállás a körben. Nem szakadás ( na jó legyen az is ellenállás ! ) hanem a teljes értékű X ohmos ellenállás. Ebben az esetben áramkorlát szerepét töltik be. Jelen esetben az időzítőben lévő kondin folyó áram nagyságát befolyásolja .... ezzel 1üt a kondi feltőltődési sebességét ez pedig befolyásolja az időzítő avagy oszcillátor frekvenciáját.
Nagyom köszönöm. Azért remélem, majd megtudom hálálni. Köszi mégegyszer
Sziasztok ! Négy kivezetéses léptetőmotort ( abból van választékom,5-6 kivezetésesből 1-1 ) ) szeretnék vezérelni LPT port-ról.Kellene egy kapcsolási rajz,és valami programm ami vezérli.Nagyon kezdő vagyok az elektrónikában,kicsit "szájbarágos" leirást kérek.Aki tud,kérem segitsen ! Köszönöm !
Sziasztok!
Két léptető motort szeretnék vezérelni PIC-el! Milyen áramkör szükséges hozza? Milyen program (a PIC-ben)? A lépettő motr egy EPSON nyomtatóból származik! Képek mellékelve! Létetőmotorokra ráírva: Egyik cimkére írva: NMB PM42S-048-EPA6 EM-173 SEIKO EPSON CORP TA4713B Másik cimke: NMB PM42S-048-EPA5 EM-172 SEIKO EPSON CORP TC4711B Elöre is köszönöm! Üdv. adamk07
HI!
Kezdő vagyok a léptetőmotorok területén. Készítettem egy teljesítmény tagot és azt szeretném tudni, hogy működőképes-e.PIC-hez szeretném hozzákapcsolni a motort. A típusa KP39HM2-025. Ennyi adatot találtam: 12V Unipolar 4 phase 1.8 degree stepper from Japan servo Red = Common Bl = Phase A Ye = Phase B Br = Phase C Or = Phase D Íme a kapcsolás:
Amit feltettél kapcsolás az unipoláris motorhoz való,és a tied az.Kösd az X1-1,X1-2,X1-3,X1-4-re a léptetőmotor A,B,C,D vezetékeit,az X1-5-re pedig kösd a Common-t.
A teljesítmény fokozatod az jó,többi már a PIC-en múlik.
Köszönöm szépen a gyors választ!
Hello. Lenne egy kérdésem.Haveromnak van 2 darab elég komolynak látszó step motorja(15cm átmérö). Kérdésem az lenne hogy meg e érné vele elüzletelni,mert nem tudja hogy jók e.Én próbáltam üresben kézzel hajtani a forgórészt és nem érzem azt az akadozást mint amit a step motroknál lehet érezni,csak nagyon picit.Ettöl még jó lehet a motor?Ja és 8 kivezetése van.Csak ennyit birtam tesztelni rajta
De lehet hogy csak 6kivezetése,erre már nem emlékszem pontosan
Üdv!
Semmi adatlap nincs a motorokon? De ha fogsz egy ellenállásmérőt és kiméregeted a tekercspárokat, akkor rögtön látszik hogy érdemes-e foglalkozni vele. A hobbycnc.hu oldalon részletes leírásokat találsz léptetőmotor ügyben. Érdemes végigolvasni... :nezze:
Ok,csak az érdekelt hogy az nem e baj,ha könnyen forog,nem akadozva mint ahogyan azoka step motrok amiket eddig probáltam.Ma elhozom az egyiket,este ha hazaér melóbol a haverom.Esetleg utána teszek fel képet.Üdv
Üdv! Nekem is van itthon egy ötfázisú léptetőmotorom, (valamilyen nyomtatóbol bontva) ami szabadon könnyedén átforgatható. Ha a szabad vezetékvégeket összefogom, már erősen akadozva forgatható át. Ha feszültséget kötök a tekercsekre akkor meg csak fogóval lehet átforgatni.... Kíváncsi vagyok milyenek, mert cca 15 cm-es átmérőhöz már tekintélyes nyomaték tartozik.
Nos ugy látszik tévedtem,nem jol emlékeztem,nincs 15cm, csak 6 feltettem a képet,tegnap összeraktam egy tengelyre a vezérlést is,szuperul dolgozik, habár egyenlöre csak tesztelem.Ja és a motor(amelyik külön van) érdekes a tekercse.Ezt mondja meg valaki hogy miért van igy.6 kivzetése van és müszerrel mértem, 3pár kivezetés között mérhetö 7 ohm.Könnyebb lerajzolnom,mint elmagyaráznom, lent a kép lehet hogy le van égve?
Nincs az leégve, van ilyen rendszerű, "3-fázisú" motor is. (szaga van? )
|
Bejelentkezés
Hirdetés |