Fórum témák
» Több friss téma |
Azért nem mernék az MI-ra mérget venni. Ha az
Idézet: akkor már semmilyen formázás sem segít. „elektrolit folyadék idővel kiszáradhat vagy kémiailag lebomolhat”
Ez igaz, bár még ilyennel nem találkoztam. Volt olyan, hogy egy nagy szünetmentesünk,-300kVa-, még tirisztoros volt, ment 15 évet, aztán átalakítottuk tranzisztorosra, aztán ment újabb 15 évet, ugyanazokkal a kondikkal a bemeneten. Lehet azért, mert ezeket egész jól megcsinálták ( 3300µF 350V, vagy 20db inverterenként ) de semmiféle változást nem lehetett látni, mérni rajtuk. Ugyan ez volt egy 200kVa-es rendszeren is, ugyanazokkal a kondikkal. Most A FOK-GYEM tápok felújításánál ugyanezt tapasztalom. Formázás, aztán mint az új.
Az lehet, hogy a miniatürizálás oltárán elkövetett méretcsökkentéseknek van ilyen kiszáradás hatása, de még a 40...50 éves MM kondiknál sem tapasztaltam kiszáradást. A kisebb nyákos kondikat inkább kicseréljük, nem olyan drágák.
Az előzővel csak arra utaltam, hogy az intelligencia szerint a kiszáradt, lebomlott elkót is rendbe lehet szedni egy kis formázással.
Betört erre a fórumra is az MI a kétes válaszaival, pl.: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Sze, 16:33
A hülyeség eddig csak emberekből jött. Most bővült a kínálat MI-vel.
A régi kondik jobb minőségűek a mai átlagosaknál, tehát érdemes formázni. Jómagam a régi MM, ROE, Sprague, Frako stb. kondikat nagyon megbízhatónak tartom és próbálom ezeket megtartani. Általában sikerül. Sorba kapcsolom vele a multiméteremet árammérő állásban és fokozatosan növelem a feszültséget (szabályozható táp) . Mikor a szivárgási áram kezd nőni (nem biztos, hogy fog) akkor kicsit vissza veszek a feszültségből és hagyom azon az értéken fél vagy egy óráig. Utána elkezdem ismét növelni, ekkor már csak később nő a szivárgás, és ismét hagyom egy darabig. Ezt ismételve, (ha kell egyáltalán, mert van, hogy az első lépésnél sikerül) hamar eljutok a névleges feszültségig és használhatom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |