Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos nem úgy néz ki hogy ebbe az asztali íróba lenne TBC áramkör
Miből gondolod ezt? Hasonlítsd össze, TBC-vel, TBC nélkül: Bővebben: Link Másik példa: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Pé, 12:40
Készítettem egy rövid felvételt és ugyan olyan zavaros volt a kép mint amikor a videokazettáról játszom le.
Nekem is ilyen van ráadásul ez kombó (DMR-ES35) és a DVD felvevő részben van a TBC ami a saját VHS kimenetéről vagy AV inputról hatásos. Sőt a komponens kimenetre is kiteszi a "kezelt" jelet ami még VHS esetén is érezhető javulás a kompozithoz képest. A tervem anno az volt vele, hogy ezzel átveszem a kazettát DVD-re majd azt dolgozom fel, már PC-n digitálisan.
Valahogy mutasd már meg azt a zavarosságot. Ha extrém rossz a videojel, akkor semmilyen korrektor nem javítja azt ki.
Igen, több felvevő is "kezeli" a rajta átmenő videojelet. Nálam állandóan be van kötve a magnó és a grabber kártya közé a DMR, ami tökéletesen teszi a dolgát.
Valamivel jobb a sebbenzin ( foltbenzin). Az alkohol nem oldja a zsiradékot, ezért kell az alkohol meg a benzin keveréke ( nem autobenzin, mert abban olaj is van).
Acetont meg hasonlo vegyületeket kerüld , mert vagy oldják a müanyagot vagy kiszáritják és az elkezd repedezni. ( vége). A hozzászólás módosítva: Pé, 13:30
Készítettem képeket a videóról és a szalagról is amin "jól"látszik hogy szép állapotban van! mégis rossz a kép. Gyári felvételnél is zavaros és amikor elindítom a videót csak kép van egészen addig amíg nem tekerek bele képpel vagy nem állítom le a still gombbal és újra elindítom! Van amikor szép képet ad egy ideig ,aztán elkezd torzulni és szaladni a kép , a hang is néha tiszta néha meg tompa. Szerintem ez a videomagnó kuka. Én úgy vettem észre hogy a szalag se elég feszes lejátszás közben! Kipróbáltam hogy egy papír zsebkendő keresztül gyengén rászorítottam a szalagot az egyik szalagvezető hengerre és akkor kitisztult a hang! És olyankor a képet is beadja amikor éppen úgy játssza le a videót hogy csak hang van. Gondolom már elgyengült a rugó vagy kikopott a filc csík ami a a szalag feszességéért felelős, ezt a szalag feszítőt 2 állásba is be lehet rakni és kipróbáltam hogy a másik állásba rakom, hogy feszesebb legyen és akkor olyat csinál hogy berakom a kazettát, befűzi a szalagot majd vissza tekeri és kiadja a kazettát. Gondolom úgy már túl feszes és nagyon megszorul
A hozzászólás módosítva: Pé, 14:19
Ha fedél nélkül próbálgatod, akkor a fénysorompó, ami átnéz a kazettán, az meg szokott zavarodni, azt hiszi, hogy végére ért a szalag. Ezért tekergethet ide-oda.
Másik: ha ez egy Philips mechanikás magnó, akkor simán lehet ilyen váltakozó jelenség, sajnos ez így hibás.
Pár hónapja vettem jófogáson és azt állította az eladó hogy hibátlan és gyári távirányító van hozzá! Hamar kiderült hogy a távirányító amit hozzá adtak , valószínű hogy egy régebbi típushoz való mert nem lehetet vele a menübe belépni úgyhogy ebay-en rendeltem hozzá távirányítót ami postával együtt 20000ft volt a videó 25ezer úgyhogy jó vétel volt Ennyiért már találtam svhs videót (Thomson VPH7090) Valami olyat olvastam egy külföldi oldalon, hogy az svhs videomagnók rendelkeznek TBC-vel csak jó lenne tudni hogy mennyire megbízható ez a márka?
Az elsö képen egyöntetüen koszolidik a fej. A 3. képen meg elveszett a szinkron. ( ez lehet a fej miatt vagy a CTL fej hibázik vagy a szalagon roszz a CTL jel.
A CTL fej a hangfejhez hasonlo, de más helyen van a szalag utján. Azt is probáld meg megpucolni, de ez lehet a szalag nyulása is. Ha van Tracking funkcio a gépen probáld azt állitani. Ha ez nem segit, akkor már müszererek nélkül nem tudsz semmit tenni.
Már megtisztítottam az összes fejet, sajnos műszerem nincs és ha lenne akkor se érnék sokat vele mert nem értek hozzá. Olyan kazettáknál is elveszíti a szinkront amik talán egyszer lettek használva még régen! Mint ha újak lennének! Szerintem keresek egy svhs videót amit nem aranyáron adnak. Sajnos egyik videó előlapján sincs feltűntetve hogy tartalmaz e TBC áramkört és így nehéz lesz jót találnom, főleg hogy alig néhány eladó darabot lehet csak találni
Te ezek a gépek már vagy 20 évesek, ha nem több. Ne várj tölük csodát föleg, ha nem ismered a multjukat. A TBC sem segit. Lehet, hogy a szalag feszités is rossz. Azzal sem tudsz otthon mit kezdeni, maximum kinyirhatod a dobon a fejeket. Ahhoz kellene szalagfeszültségmerö ( az sem igen elérhetö ennyi év után). ( Valoban azt sem igen értettem, hogy még a profi gépeken sem volt ilyesmi pedig minden mechanikus alkatrész rendelkezésre állt a gépen, mégsem épitették be sohasem. S gyakran méregdrágán kellett venni a mechanikus szalagfeszméröt.).
Ne higy abban a TBC csodában. Az neked nem segit a grabberben meg amugy is van. Sajnos látatlanban aligha találsz ma már jo magnot. Elég ha a CTL fej kopott és már nem fog menni. Amugy az egy filléres alkatrész volt ha talált az ember megfelelöt. .
Attól hogy valami régi még nem azt jelenti hogy akkor már használhatatlannak kell lennie régen jobb minőségű dolgokat gyártottak mint most! Akkor még nem 2-4 évre gyártották az elektromos cuccokat mint most. Pl. Én is egy 2009-es MacPro 5.1-es számítógépet használok és hihetetlen teljesítménye van! Attól is függ hogy mennyire lett szét használva az adott videomagnó? van amelyiket alig használták és majdnem olyan mintha új lennede sajnos ezt tényleg csak személyesen lehet megállapítani mert képekről hiába szép az állapota attól még lehet hogy agyon lett használva, csak vigyáztak rá és azért szép esztétikailag. sajnos ez így szerencsejáték , vagy jó lesz vagy nem. Egy próbát még megér és ha sikerül megint egy hibásan működő példányba belefutnom akkor tényleg jobb ha felkeresek egy olyan céget ami videómentéssel foglalkozik
Én némi google és chatgpt keresés után arra jutottam, hogy szinte csak a Panasonic és JVC készülékek rendelkeznek TBC-vel, abból is a magasabb kategóriásak. Viszont a DVD felvevők (legalábbis a Panasonic) közül szinte mind tartalmazza és jónéhány alkalmas arra, hogy keresztülvezeti a jelet magán, miközben elvégzi az időalap korrekciót is.
Köszi!
Találtam egy nagyon szép állapotban lévő Panasonic DMR-EZ49V VHS/DVD írót de 60000ft! Annyit azért nem ér meg nekem.
Van már íród, inkább egy jó videomagnót keress.
A legjobb választásnak egy Sony SLV-SE70EN tűnik! Szép állapotban van csak nem tudom hogy mennyire jó ez a típus ? Az meg a másik hogy vajon a belseje is ilyen jó állapotban van e? De sajnos benne van a pakliban hogy hiába szép esztétikailag attól még ellehet kopva a fej stb.
Én egy szoval sem mondtam, hogy használhatatlan, de magad látod milyen gondokkal jár. Ezekben gumialkatrészek stb vannak, amik vetemednek, föleg amikor nem használják. Tavaly hozott a fiam egy neves gyártol egy gumihajtásu gramofont, nehéz tányérral igen jo karral. A gumigyürü megmerevedett ugy, ahogy 20 éve eltették az eredeti dobozába. Szerencsére tudtunk ujat szerezni. A 22 éves Nikon tükörreflexes kamerám tökéletes lenne ma is, ha nem ragadna a kezemhez, mert a gumizott felülete jobban ragad mint a legjobb ragaszto.
Szoval igen nehéz föleg látatlanban meg szakértelem nélkül jot kifogni, de te tudod. Nekem otthon a JVC DVD recorderem dobta be a törülközöt. Sajnos se rajz, se alkatresz nincs hozzá. A tápot meg megjavitottam, de most már más baja van, a táp megy, de a keszülék nem, pedig igy néz ki mint az uj. Ráadásul ugy 15-20 éve rengeteg „használt, de majdnem uj“ videorekorederek kerültek a piacra a néhai VHS másolo cégekböl. Ott gyakran sok 100 magno ment egyszerre és vették fel a szalagokra a legujabb filmeket. Ezek a magnok gyakoraltilag napi kb. 20 orát mentek. Azaz pár honapa alatt többet mint egy magánembernél 10-15 év alatt. A gépek pár honap alatt még port se fognak, de már minden alkatrészükben benne vannak az üzemorák. A hozzászólás módosítva: Pé, 18:06
Acetont??? Még jó, hogy nem ment tönkre a forgófejed!
A szervizekben hivatalosan fej-tisztításra széntetrakloridot szokás használni. Sokáig én is azt használtam. Sajnos már nem tudok hozzájutni, így maradt nekem a metilénklorid.
Talán nem véletlen az, hogy valamikor nagyon sokféle elektronikus szerkezetet szedtem szét, és mentettem ki belőle rugókat, fogaskerekeket, csavarokat, stb.
Ami meg most éppen kellene nekem - az egyik fogaskeréknek hasonló a nagyobbik átmérőjű fele, (talán még a móduszuk is egyezik), de azt össze kellene hoznom a régi fogaskeréknek a kisebbik (középső, kisebb átmérőjű) felével. Azaz. Így a kettőből csinálnék egy talán működő kereket, de hogy az majd mennyire lesz jó, azt sajna még nem tudom. Még azt sem igazán, hogy ragasszam a két részt, avagy melegítsem össze, esetleg néhány kicsinyke csavarral rögzítsem össze, hiszen ott azért van a mechanikában bizonyos erőátvitel és persze forgatónyomaték. Nagyon nem szeretném, ha már az első próbáján rögtön elengedne az illesztés. A hozzászólás módosítva: Pé, 18:50
Nem vitatkozni akartam, tudom hogy van benne igazság amiket leírtál! Én annakidején nagyon sokat használtam videomagnót ,sőt volt is nem egy amit megjavítottam! De azoknak inkább mechanikai hibájuk volt! Max a tápáramkörbe kondenzátort cseréltem! Volt olyan mechanika amit darabokra szereltem ,tisztítottam és sikeresen összeraktam! De azt nem mondanám hogy teljesen tisztában lennék a videomagnók működésével! ha így lenne akkor nem tettem volna fel kérdést. Szerencsére a legtöbb videomagnóba elég jó minőségű szalagtovábbító gumihengert használtak és műanyagot! A jelenlegi videomagnóban is teljesen hibátlan a gumihenger ,nincs repedés vagy kikeményedve! Nekem inkább olyan érzésem van hogy ellett állítgatva! De mivel úgyis kuka lesz ez a videomagnó megpróbálom beállítani amennyire be lehet műszerek nélkül... Most még a gyári, jó minőségű kazettákat se játssza le rendesen
Az aceton miért tenné tönkre? régen az audio deck gumihengert is azzal tisztítottam amikor nem volt más és semmi baja nem lett. Régen volt kontakt spray is ilyen célra
Szerintem valami 2 komponensű ragasztó kéne a 2 fogaskerék közé és én régebben úgy csináltam hogy fogtam egy megfelelő vastagságú varrótűt ,méretre vágtam és felmelegítve belenyomtam a műanyagba ,óvatosan hogy közbe ne mozogjon el oldalirányba a tű mert akkor kiolvad körülötte a műanyag és semmit nem fog tartani! A csavar szerintem nem jó ötlet mert lehet hogy szétrepesztené a műanyagot! Max ha lenne annyi hely és apró átmenőcsavar aminek a másik végére anyacsavar kerülne!
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:05
Milyen nagy az a fogaskerék. Nézz át a 3D topikba biztosan többen is ki tudják neked nyomtatni. 0,5 modultol durvább még a PLA nyomtaton is jol kijön, ha finomabb akkor a Resin nyomtato kell.
Teljesen más a gumihenger (nyomógörgő), és teljesen más a videómagnó forgófeje.
Pontosabban - a fej réseiben található kis kerámialapkákra felragasztott mágnestekercsek. Az aceton róluk szépen leoldja a lakkot, aztán rögtön zárlatosak lesznek! A gumigörgőnek meg tök mindegy, hiszen az csak simán egy fekete gumi. Akár normál hexánnal vagy éppen alkohollal (metil, etil, izopropil, stb.) is lemosható. Ha meg a felszíne kikeményedett, finom smirglipapírral még át lehet csiszolni, majd utána alkohollal portalanítani. Az attól nem megy tönkre. Ha pedig már véglegesen tönkrement, még mindig kapható videómagnó alkatrész a HQ Elektronika üzletében!
Manapság már vannak a mindenféle elektronikákból (pl. egy LED villanykörte) kiberhelhető mindenféle miniatűr és akár sülyesztett-fejű önmetsző csavarok. Na meg - alapból egy kicsit elő lehet neki kisebb lyukat fúrni, és akkor majd nem repeszt.
A ragasztón valójában még nem gondolkodtam el, de szerintem az legyen a legkevesebb. Lehet akár valami cianid-tartalmú gyorsragasztó (pl. az IS), de akár az aceton-etilacetátos Technokol Rapid, vagy éppenséggel a Pálma gumiragasztó is. Megszáradva eléggé jól fog, a Pálma pedig ráadásul még rugalmas is tud lenni. Az IS viszont eléggé merev ragasztó, ha megköt. Mellesleg - azért sem igazán jó a a két fogaskerék egymásra ragasztása, mivel a magassága behatároló tényező. A sík nagy kerék már megvan, de a reá illő kicsi másik még nem igazán jött össze. Annak hátul sajna üreges a belseje. Tehát nem lenne sehol sem hatásos felület, ami majd jó alaposan összefogja. lásd - kép
Ugyanaz a kerék más nézetben.
A méretei: D=25,5 mm; d= 9,5 mm; magasság=8 mm; furat=2 mm vastagság= 1,5 mm
Nem vitatkozni akarok! De azért ahhoz hogy az aceton bejusson a fej belsejébe ,rengeteg folyadék kéne ,az acetont csak egy papírral itattam fel és úgy tisztítottam, a másik hogy azért olyan könnyen nem oldja fel a tekercsen lévő lakk réteget Sokszor volt hogy szakadásnál stb. direkt akartam leszedni a lakkréteget hogy tudjam forrasztani és úgy se volt olyan egyszerű! De az igaz hogy az alkohol jobb megoldás erre a célra ! Én azért gondoltam a 2 komponensű epoxy ragasztóra mert az erős de valamilyen szinten rugalmas is, bírja a rezgést/rázkódást! A pillanatragasztó túl merev és ezért a rázkódás miatt elválik , ráadásul szerintem azt a fajta műanyagot nem is nagyon fogja össze, talán ha előtte a 2 összeragasztandó felületet kicsit megcsiszolod! A technokol és a pálma pedig oldja a műanyagot. epoxy ragasztóval az üreget is kilehetne tölteni ragasztásnál szerintem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |