Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2542 / 2542
(#) reloop válasza dubformation hozzászólására (») Csü, 12:06 /

Készítsd el a trafó előtti és a puffer utáni áramkorlátozókat, azután a korábbi lépések szerint bővítsd a teljesítmény-fokozatot.
A hibás végtranzisztort felbontottad már?
(#) dubformation válasza reloop hozzászólására (») Csü, 13:50 /

Biztosítékra gondolsz?
Rendben , a séma tiszta.
Még nem , de mindjárt nekiállok , nem felejtettem el!
Maradt összesen 2 pár tranzisztorom a projecthez.
(#) reloop válasza dubformation hozzászólására (») Csü, 14:13 / 1

Az áramkorlátozásról itt írtam, a harmadik bekezdésben.
(#) dubformation válasza reloop hozzászólására (») Csü, 14:55 /

Nos , eléggé látható a különbség... nekem ST van a kinaiból. Sejtős volt az 500Ft-os ár miatt , nem lepődtem meg Viszont ebben még kisebb volt a lapka mérete mint amit mutattak...
Néztem egy másik vidit , ahol azt mondják ez a méretű beltartalom nem bír többet 30V 1A -nél.
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:02
(#) reloop válasza dubformation hozzászólására (») Csü, 15:21 /

Ezért pusztul a 100 Ω.
Mondjuk jobb tranzisztorral nagyobb lett volna a kár, az áramkör korábbi állapotában.
A helyedben elgondolkodnék, hogy adjak-e ki egy valóságos vagyont három pár TO-3 tranzisztorért, vagy max. két pár IRFP240, IRFP9240-vel fejezzem be, a kapcsolás bevált topológiája szerint.
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:23
(#) dubformation válasza reloop hozzászólására (») Csü, 18:54 /

Jogos! Azért is akartam így az elején ezekkel játszani , csak a korlátaival nem voltam tisztában.
Igazából bontottam egy sony házimozi erősítőt , ha megoldható , szeretném felhasználni a benne lévő hibátlan darlington párokat : MN2488 és MP1620 - 5 pár van belőle , megvan a trafója is , ezt használtam a projecthez! Mit gondolsz , át lehetne alakítani a meglévő meghajtást erre a célra? Mondjuk 2 párt felhasználva oldalanként?
(#) reloop válasza dubformation hozzászólására (») Csü, 19:54 /

Amit eddig megépítettél arra ráköthető a darlington. Sőt, egészen jó erősítő faragható belőle.
A D1, D2, R25 helyére mutatok/rajzolok majd egy másik áramkört, hogy a végtranzisztorok AB-osztályban működjenek és a nyugalmi áram stabil legyen.
A darlington tranzisztorok párhuzamosításáról lebeszéllek, mert nagyon egyforma párokra és nagyon szoros termikus kapcsolatra lenne szükség a terhelés egyenletes elosztásához. Nem használják a gyakorlatban.
Ha ebből működő erősítő kerekedik, hány Ohm-os hangszórót tervezel rákötni?
Az MN-MP párra 8 Ω-tól kisebb impedanciájú hangsugárzót nem kötnék rá.
Mi a bontás alatt lévő házimozi erősítő típusszáma? A darlingtonokon kívül ezt-azt átemelhetnél még belőle.
(#) dubformation válasza reloop hozzászólására (») Csü, 20:43 /

Szuper , ezt örömmel hallom! Egy SONY - STR DE495 -ről van szó , de ez már régen került bontásra. Még körül kellek majd nézni , de ami biztos megvan belőle :
Ház , Hűtőborda + a darlington párok , hőfokfigyelők , induktivitás 5-5db
Amúgy ezek teljesen egyforma eredeti SK párok. A wattos elenálláspárokból már csak 2 van meg , de ez potolható. Kérdés hogy mire lesz még hozzá szükség?
Hangszóróban még nincs új elképzelés , amit a 300-asra akartam az 4 ohmos , de így hogy csökkent a végeredmény mást kell kitaláljak.
(#) reloop válasza dubformation hozzászólására (») Csü, 22:26 /

A 495 sajnos túl összetett készülék. A táp az ami univerzálisan hasznosítható.
A mellékelt ábrán zölddel kereteztem azt az áramköri részletet amivel az eddig összeállított kapcsolásodat ki kéne egészítsd. A Q1-en 10 mA folyik és 2,2 V a maximális kollektor-emitter feszültség, tehát bármilyen általános N-es tranzisztor jó bele. Mivel a hűtőbordához kell fogatnod, előnyös lehet a furattal ellátott tokozás, lásd: BD139.
Az ábrán láthatod a darlingtonok bekötését. Emitter-ellenállásnak a már meglévő 0,33 Ω is megfelel.
(#) dubformation válasza reloop hozzászólására (») Pé, 22:26 /

Jó , BD139 van itthon. Cb3 , Csn1 polarizálatlan kondik milyenek legyenek?
A végtranyót meghajtó tranzisztorok maradnak a TIP 41-42? Vagy van alkalmasabb az alábbiak közül a feladatra? - > BD912/911 , MJE15030/15031
Illetve a poti milyen legyen?
Találtam 5W 0.22ohmos ellenállást , de van 0.33 és 0.47 is.
(#) reloop válasza dubformation hozzászólására (») Pé, 23:20 /

A kondi ideális esetben fólia, de bármilyen is lehet.
Ha az MN-MP párost használod, akkor nincs szükség meghajtó tranzisztorra.
Az 5 W ellenállás 0,22-0,47 Ω közül szabadon választható, hiszen csak egy modellről van szó.
(#) david87 hozzászólása Szo, 17:06 /

Hangsugárzó

Sziasztok!
Van egy Genius 2.0 hangszóróm.
Ezt a fura zajt adja melékeltem.
Mindegy hogy a bemenete rövidre van zárva vagy nincs csatlakoztatva semmi. Hanerőtöl független.
Most cseréltem táp kondit de ez nem segitett.
Következő: »»   2542 / 2542
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem