Fórum témák
» Több friss téma |
Ez igaz, annó játszottam ilyennel macskahökkentő ürügyén (és meg is kérdeztem a fórumont), ez lett a konszenzus:
- Ha a villogó LED-ek sorosan vannak kötve, akkor biztosan össze fognak szinkronizálódni. - Ha a villogó LED-ek párhuzamosan vannak kötve, akkor is összeszinkronizálódnak, ha tápjuk nem stabil (mondjuk van számottevő belső ellenállása). - Ha a villogó LED-ek párhuzamosan vannak kötve, és "atomstabil" a tápjuk, akkor egy idő után összevissza villognak.
Nem ismerem a konkrét típust de ha lesz hozzá érkezésem, veszek pár darabot és tesztelem.
Egy kicsit szomorúan, de szétkaptam a tápegységet, amiben a vezérlő is van.
![]() A vezérlő modulja a wb2s wifi modul, gondolom ebben van a program. Ahhoz képest, hogy viszonylag drága, a kzi vezérlés gombjához az érintkezőnek egy 2 tüskét (jumper) raktak be ezeket érinti a nyomógomb pogácsája. Ilyet még nem láttam. ![]() Kültéri fényfüzér rögzítésSziasztok!Kültéren, a ház falára szeretnék rögzíteni fényfüzért. Nincs rajta szigetelés, vakolatra kellene. Tűzőgép, kapocs/szögbelövő szóba jöhet vagy milyen megoldások lehetségesek? Köszönöm!
5-ös vagy 6-os műanyag tipli. Ilyen furatot játékfúróval is meg lehet ugrani. Kis csavarral rögzatesz valamilyen fület, amire mehet a füzér.
"Füzér" az tág fogalom (és alakzat)... Van amelyikhez adják a rögzítéshez szükséges kütyüket.
Nem feltétlenül kell fül, ha van a közelben "vasbolt":
Vitrázs Lámpahorog Ez utóbbiból mindig van egy villanyszerelő táskájában, mert dugóhózóként is elsőrangú. ![]() izzó-kompatibilitásItt induló történet végére egyenlőre pont került. Kér fórumtárs (még1MbR és Mnyugger) jóvoltából több darab izzóhoz jutottam. Ezekből némi ügyeskedéssel (mert sem a foglalat mérete, sem annak alakja, sem az egyéb csatlakozások nem stimmeltek) kijavítottam az izzósorokat, most minden lámpája világít. Ezzel a célt elértem, nagyjából le is zárható a sztori.De azért van itt egy érdekesség, amit nem értek pontosan. Az alap izzósorok közül az egyik 20 a másik 35 db-os. Ebből olyasmire következtetek, hogy a bennük lévő izzók 230/20 = 11,5 V illetve 230/35 = 6,5 V körüli feszültségűek. (Minkét izzósorba tettem utólag egy soros diódát.) Amiket utólag kaptam izzókat, azok feszültsége ismeretlen volt, ezért teszteléssel megnéztem mekkora feszültségről vesznek fel 120 mA-t, és közben milyen fényesen világítanak. A kapott izzók közül az egyik csomag kb. 12V-ról, a másik csomag pedig kb 5V-ról veszi fel a 120 mA-t, azaz elég nagy köztük a különbség. És itt jön a nekem fejtörést okozó jelenség. Mindkét izzósorba tettem mindkét csomagból (mert mikor az első jött akkor még nem tudtam a másodikról), és a jelentős feszültségkülönbség ellenére minden cserélt izzó szinte hajszálpontosan azonos fényerővel világít mint a többi. Sem erősebben sem halványabban. Mi lehet ennek az oka? Ha magam is tippelhetek, akkor azt mondanám, hogy a többi izzó egyfajta áramkorlátként viselkedik, és csak a füzér áramát engedi át. De azért ez a gondolat biceg egy kicsit. Idézet: A lényeg benne van. Szinte. Meg aztán a különböző színű fényre különböző módon érzékeny a szem és úgy egyébként sem lineáris a megvilágítás mértékére. „minden cserélt izzó szinte hajszálpontosan azonos fényerővel világít”
Mindkét izzót 120mA-rel tesztelted, mivel sorba vannak kötve, az átfolyó áram azonos, a rajtuk eső feszültség különböző, megoszlik rajtuk a hálózat feszültsége. Így működött a régi tévékben a csövek fűtése.
Én nem értem a valós okokat, így csak találgatok, de talán nem ilyen egyértelmű ez. Csak akkor folyik rajtuk 120 mA, ha egy bizonyos feszültséget kapnak. De mi garantálja, hogy éppen e megfelelő feszültség jusson minden izzóra, amik eltérő feszültségűek?
Soros kapcsolásnál az ellenállás értékek arányában oszlik el a feszültség.
Igazad van, és ez magyarázatot is ad a jelenségre. Ameddig hasonló áramú izzókat építek be, addig nem lesz gond, mert az ellenállásuk is ezzel lesz arányos, így a rajtuk eső feszültség is igazodni fog.
Akkor lehet majd problémám, ha már túl sok izzó lesz a sorban a kisebb feszültségű adagból, mert akkor már a rájuk jutó (arányos) feszültség nagyobb lehet mint a nekik kényelmes érték. Arra számítok, a soros dióda jelentősen növeli a meglévő izzók várható élettartamát.
Anno a TV csöveknél volt soros fűtés (mint említették is) A "P" sorozatú csövek fűtőárama 300mA volt. De mivel a fűtőteljesítmény igény eltérő volt, így pld. a PCL86-os végcső 13V-os, a PCC88 7V-os volt. De a gondot az okozta, hogy a csövek különböző hőtehetetlenségűek voltak. A helyzetet rontotta, hogy a fűtés ellenállása hidegen nagyon kicsi. És így a kis hőtehetlenségű cső, bekapcsoláskor túlfűtött. Ezt úgy oldották, meg, hogy a sorba egy böszme nagy NTC ellenállást raktak, aminek felfűtéskor csökkent az ellenállása, így lassan fűtött fel a sor.
Amivel gyerekkoromban nem tudtam mit kezdeni, egy kerékpár/zseblámpa izzó meg egy 230V-os izzó soros kötése. ( és megfelelő izzókkal szépen működött mindkettő...)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |