Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4002 / 4003
(#) vargham válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») Kedd, 19:42 /

Mennyire régen? Ha hónapok, évek, akkor tönkre is mehetett benne az akkumulátor.
(#) kadarist válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») Kedd, 20:21 / 1

Reggelre már maghoz tér és használhatod. Persze folyamatosan töltőn kell majd tartani.
(#) pavikpeter válasza vargham hozzászólására (») Sze, 13:42 /

Vagy mélykisülésbe ment át és a töltésmenedzser nem engedi töltődni. Volt már ilyen esetem, hogy akármeddig volt töltőn (az egy lítiumos aksi volt egy elektromos kutyanyakörvben) nem vett fel semmi energiát az akksi. Kivettem a kütyüből, labortápról finoman meglökettem annyira, hogy a saját töltésmenedzsmentje megérezze, hogy van rajta akksi. Ezután szépen feltöltődött és a mai napig azzal az akksival üzemel. Sosem javítottam navit, de azt gondolom, hogy ha hálózatról egy-két óra alatt nem töltődik annyit, hogy legalább minimális életjeleket adjon akkor itt is hasonló probléma lehet.
(#) jani1987 hozzászólása Sze, 14:59 / 1

Laptop kapcsoló

Foglalkozott már valaki laptop kapcsoló cserével? Levettem az eredeti nyomógombot de semmit nem javult a helyzet. Még nem tudok másikat venni ha ez javítható lenne.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 18:14 /

Amúgy, ha mondjuk körömmel nyomkodod, akkor működik?
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Sze, 19:50 /

Nem igazán reagál semmire.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 19:57 / 1

Félve mondom, hogy próbáld ki a forrasztási pontokat rövidrezárni.
Ha akkor sem csinál semmit, akkor sok értelme nincsen a cserének.
(#) bbb válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 20:02 / 1

Miben fürdetted meg ezt a laptopot? A tact nyomógomb feletti kis alkatrész eléggé elrozsdáltnak néz ki... Egyébként nem nagy durranás kicserélni, csak előtte azért meg kellene mérni, hogy azok a barnás foltok a lábakon mekkora károsodásra utalnak.
Balra láthatsz két tesztpontot, azt egy fémcsipesszel összeérintve pont azt a hatást váltod ki, mintha megnyomtad volna a gombot. Próbáld meg ezt az összeérintést (óvatosan, ne kapj le még több anyagot a nyákról!), ha beindul a gép, akkor simán menthető.
(#) Szabóné Zsóka válasza vargham hozzászólására (») Csü, 11:12 /

Igen sajnos tönkre ment az aksija. Egy éjszakát töltöttem de semmi eredmény.
(#) Szabóné Zsóka válasza kadarist hozzászólására (») Csü, 11:15 /

Ebben reménykedtem én is de sajnos semmi nem történt. Gondolom tönkre ment az aksi a GPS -ben .
(#) jani1987 válasza bbb hozzászólására (») Csü, 13:14 /

Semmiben. Használtan vettem és azóta az asztal tetején van. Nem szoktam rátenni semmit. Van elég hely az asztalon.
(#) bbb válasza jani1987 hozzászólására (») Csü, 13:20 /

A hozzászólásomnak nem ez volt a lényeges része. Be tudod még kapcsolni a gépet a két pont összeérintésével, vagy nem?
(#) nábrok válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 20:32 /

Megérkezett a rendelt időrelé.

Ha jól értelmezem, akkor A1 és A2-re kell kötnöm a fázist és nullát, valamint a 2 és 3 közé a kapcsolandó fogyasztót.
Tudnátok segíteni, hogy a vezérlését melyik melyik pontra kell kötni? Esetleg A2 és A3?
24V-ról tudom ezt vezérelni?

Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza nábrok hozzászólására (») Csü, 20:46 /

Hello! Az oldalára az van ráírva, hogy
A1-A2-re adott 230V-ra időzít. (De úgy, hogy rákapcsolod és az idő letelése után bont a kontaktus.)
A2-A3-ra adott 24V egyen vagy 24V váltófeszültségre működik
A 2-es és 3-as lábra kötött kontaktussal azt működtetsz amit akarsz. mert az egy független kontaktus.
(#) jani1987 válasza bbb hozzászólására (») Pé, 6:00 /

Kipróbáltam. Működik.
(#) bbb válasza jani1987 hozzászólására (») Pé, 6:59 / 1

Akkor laza ujjgyakorlat kicserélni a gombot. Na persze szét kell hozzá szedni a gépet, hogy rendesen hozzáférjen az ember, de a leforrasztás és másik ráforrasztása már gyerekjáték. Megnéztem, a lomexben kb. 100 forintért van darabja, nem tétel. Ha hozzám eljuttatod a gépet, akkor ahogy az időm engedi, meg tudom csinálni neked.
A hozzászólás módosítva: Pé, 7:03
(#) nábrok válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 9:42 /

Szia!

Akkor ezek szerint rosszat rendeltem.
Arra lenne szükségem, hogy a 24, esetleg 230V vezérlő feszültség elvétele után még a beállított ideig működjön.

Valamint ha A2-n 24V egyen feszültség van, akkor ha ugyanerre kapcsolok egy fázist az nem gond?
(elnézést az értetlenségért)
A hozzászólás módosítva: Pé, 9:43
(#) Bakman válasza nábrok hozzászólására (») Pé, 9:53 /

Én úgy értelmezem a rajzot, hogy 220 vagy 24 V-tal működteted a relét. Vagy egyik, vagy másik, a kettőt egyszerre nem szabad rákapcsolni. Ha 220 V-ot használsz, akkor A1 - A2 pontokat, ha 24 V-ot, akkor pedig A3 - A2 pontokat kell bekötni.

Az "ugyanerre kapcsolok fázist" mondatrészt nem értem. Ha már rákapcsoltál 24 V-ot, nem kapcsolhatsz oda másik feszültséget mert zárlatot fogsz csinálni.

Az 1, 2 és 3-as pontokra azt kötsz, amit akarsz, elektromosan nem érintkezik a relé többi részével.
(#) Suba53 válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 10:30 /

Szerintem is ez a logikusabb, hiszen ipari környezetben általános a 24V-os táp a vezérlésekben, így akár 230V, akár 24V AC/DC működtetheti.

Kínában még 220V a hálózat?
(#) proli007 válasza nábrok hozzászólására (») Pé, 10:55 /

Hello! Az idődiagramot és a bekötést is kell nézni. Ez vélhetően úgy működik, hogy amikor ráadod a tápfeszt, elkezdődik az időzítés. És mikor letelt az idő, lekapcsolja a relét. A táp meg így tovább rajta lehet. Újra akkor indul, mikor elment a táp és újra megjön.
A táp meg A1-en 230V, vagy A2-őn 24V (AC vagy DC). De a közös pont mindig az A2.
Az 1-2-3 meg független kontaktus, oda azt kötsz amit akarsz.
De el kell dönteni mit is szeretnél. De így megoldhatod a működését. Viszont a nyomógombnak el kell bírni a terhelést, vagy mint a mellékelt ábra mutatja, kontaktort kell használni. De azt így nem tudod megoldani, hogy 24V-ról kapcsoljon 230V-ot. Mert a relének és a terhelésnek azonos feszültségről kell járni, vagy ott is 24V-os relét kell alkalmazni ami a terhelést kapcsolja.
(valamiért nem tudom csatolni a képet..)
A hozzászólás módosítva: Pé, 11:00
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 11:09 /

Talán most..
(#) gordonfreemN hozzászólása Pé, 12:10 /

két, három és négyvezetékes ellenállás mérés

Sziasztok!

Korábban meg lett tanulva, hogy van 2 és négyvezetékes ellenállás mérés. Aztán kikerülsz az iparba és látod, hogy vannak 3 vezetékes hőmérő műszerek is gyártóknál.
Kérdezem alássan, ennek az az értelme, hogy a 2 vezetékes mérési hibát a felére csökkenti?
Miért nem akkor már 4 vezeték?
(#) reloop válasza gordonfreemN hozzászólására (») Pé, 12:44 / 1

Szia! A háromvezetékes mérés alapja, mindhárom vezeték huzal és csatlakozási ellenállása egyenlő kell legyen. A dupla ág ellenállását megméri az eszközünk és ennek felével számolja a szóló ágat.
(#) nábrok válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 12:45 /

Mindenkinek köszönöm a segítséget.

Azt az infót kaptam a múltkor, hogy ez a relé megfelelő lesz nekem, ezek szerint mégsem.
Ha valakinek kell, ingyen viheti a XVIII. kerület központjából.

Akkor kezdjük elölről:
szükségem lenne egy relére, amivel egy 230V-os elszívó ventilátort szeretnék működtetni.
Az lenne a cél, hogy 24V-os (esetleg 230V) vezérlő feszültség hatására a ventilátor elinduljon, majd a vezérlő feszültség megszűnése után a beállított kb. 30-60 másodpercig még üzemeljen, majd újbóli vezérlő jelnél újra elinduljon.
Tudnátok segíteni, hogy ezt milyen típusú relével tudnám a legegyszerűbben megoldani?
Ha esetleg lenne valami egyszerűbb megoldás a 14-15 ezres multifunkciós relénél, az jó lenne.

Előre is köszönöm!
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Pé, 12:47 /

Esetleg arról lenne szó, hogy az 1/2 hiba *2 a teljes hiba és így olcsóbb a kialakítás és beszerelés? Na de a hibát akkor szoftveresen kell kezelni?

reloop: Köszi, közben én is hasonlóra jutottam, akkor ennyi a megfejtés.

Egyébként olyat tapasztaltam, hogy felszerelik ezt a három vezetékes PT100 hőmérőt a mérési pontra, ahol egy rászerelt fejben máris átalakítják áramgenerátoros kimenetre és onnan 2 vezetéken megy az áramjel az IO-hoz néhány méterre.
Ennyit számítana 150mm vezeték (nagyjából ekkorák a patronok), hogy van szerepe a harmadik vezetéknek?
A hozzászólás módosítva: Pé, 12:55
(#) Régi motoros válasza nábrok hozzászólására (») Pé, 14:51 /

Ha jól értem egy "WC után szellőztetésre" volna szükséged. Bemegyek, felkapcsolom a villanyt,
az elszívó beindul, kijövök lekapcsolom a villanyt, az elszívó a beállított idő után kapcsol csak le.

Nem tudom milyen teljesítményt szeretnél kapcsolni, de én ezt egy ilyen időzítővel oldottam meg.
A hozzászólás módosítva: Pé, 14:52
(#) nábrok válasza nábrok hozzászólására (») Pé, 14:52 /

Annyival még kiegészíteném az előzőt, hogy a vezérlés 24V és 230V mellett sima kapcsolóval is lehetne, kb mint egy WC elszívó időzítő.
(#) sany válasza nábrok hozzászólására (») Pé, 18:02 /

Persze, hogy van, egy olcsóbb kínai multifunkciómáki relével.
(#) nábrok válasza Régi motoros hozzászólására (») Pé, 21:17 /

Ez tökéletesnek tűnik, kevesebb mint 40W-ot kapcsolnék vele.

Köszönöm mindenkinek!
(#) SKY hozzászólása Vas, 17:07 /

Frekvencia határértékre kapcsoló

Sziasztok!
Tudtok valami egyszerű megoldást, akár komplett de beszerezhető IC-t arra, hogy egy adott frekvencia elérésekor (torz szinusz) egy kimenet digitálisan átváltson?
Van egy bringagenerátorom, pár volttól 44V között változhat a feszültsége. Ehhez kell egy áramkör, aminek magasról alacsonyra vált a kimenete, ha a frekvencia elérte a kb. 24Hz-et. Ez nem kritikus.
Arra gondoltam, hogy OPA-kból csinálok egy Schmitt-triggert, azzal monostabilt indítok, a változó gyakoriságú impulzusokat egy aluláteresztő szűrőre vezetem, az átlagfeszültséget meg komparálom.
Nincs egyszerűbb megoldás amihez elég egy 8 lábú IC és mondjuk valahol 22-24Hz között kapcsol?
Következő: »»   4002 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem