Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Végső esetben ez is jó lehet. De miért nem pontos a 20Mhz-es kvarc oszcillátorral?? Az nagyon pontosan 20Mhz-en rezeg. Ebből a 20Mhzből nem lehet pontos 1Hz-es frekit előállítani a PIC-ben?
Nem lehet hogy az az óra késik amihez viszonyítasz??
Nem valószínű, mert telefonhoz viszonyítom. És a telefon meg pontosan jár.
Én úgy tudom, hogy ezt a softveres időzitést (pld: óraprogram) utasításait pontosan kell kiszámolni mert egy plussz utasitás lefuttatása is pontatlanná teszi. Ha az idő kiszámolásán kivül még megszakításokat is le kell kezelmie, akkor meg biztosan el fog mászni a pontossága.(Még XZ Spectrum-os koromban egy szoftveres óra is pont igy viselkedett. Azt sem lehetett pontositani, igaz annak a gépnek egészen más a hardver felépítase...) Szerintem a (CÉL) hardveres megoldás járhatóbb út és így a picben is rengeteg szabad erőforrás marad amit másra is lehetne használni mint az időzítés számolgatása. Cáfoljatok meg ha nincs igazam...
Akkor valakit megkérnék arra, hogy módosítsa a kapcsolási rajzot, és a programot, mert én sajnos nem értek a programozáshoz. Nagyon hálás lennék érte. Úgy tudom, nem vagyok egyedül ezzel a problémával.
Mindazt írtam, folyik a kísérletezés, de sajna az eredeti szoftver nem kispályás...(még sok idő kell)
Én tennék bele egy ds1307-est. ez egy i2c buszos naptár-óra ic. ide szerintem pont jó lenne.
sziasztok! Egy kis segitseget kernek, Most keszul az oram es 80%ban meg is van de...
hogy probalod ki a 2.5kHzes frekit az PIC laban? mert en betaplaltam a forgoreszt es zero orom... taviranyitoval kell bekapcsolni? ha igen milyen taviranyitot hasznaljak? melyik gombbal? ja es utanna jartam a kesesi problemanak! en nem ertek hozza de a tanarom aszonta hogy ugy szoktak megoldani ezt hogy egy ciklusban szamolja a pic a leosztasok szamat es minden valahanyadik impulzust amit a kvarz kuld kihagyja. men tudom ha a szoft mar igy van e megirva, en is lemasoltam a vicsys verziot
Ha elolvasod a leírást láthatod, hogy mellékeltem a távirányítót...
+ Idézet: „Igaz a bekapcsolás után meg kell nyomni a távszabályzó 16-os gombját 2x (ki-be) és utána 5-10 mp. múlva (mikor a propeller elérte a kívánt fordulatot) gyulladnak ki a ledek.” Tehát kell a távszab. A mérőjel kimeneten megjelenő impulzus sorozatot, szkóppal v. frekimérővel tudod ellenőrizni.
igenigen de csak bekapcsolás után vagyis ledvillogtatás közben lehet lemérni? vagy ha kapcsolok rá 12V tápot már kéne menjen?
Hi
Feszültség alá helyezed a cuccost, és utánna megkeresed a távirányítón azt a gombot, amivel készenléti állapotba tudod hozni az órát, majd megnyomod. Megvárod, hogy megálljon, és utánna a mérőpont, és a propeller "-" -a között méred a frekit, amit szkóppal vagy freki mérővel mérheted.
kosz
sejtettem csak meg akartam bizonyosodni hogy nem-e a nyakkal van baj
Sziasztok!
Gondolkozom egy ilyen óra megépítésén. Mivel nincs ilyen PIC-em, és az avr-rekkel jobban megértjük egymást, inkább ATTiny2313-at vagy mega8-at tennék bele. Ehhez viszon át kell írnom a progit. Hogy müködik pontosan az időzítés? Gondolom timer-eket használ, és az összehangoláshoz kell a fototranyó. Milyen fordulatszámon forog a venti?(Sajnos az asm-et nem ismerem olyan jól, basicban írnám) Üdv
Sziasztok!
Engem is érdekel az óra megépítése de a leírásból és a rajzból az Istennek sem sikerül kiderítenem a propelleren lévő LED-ek beültetési sorrendjét. Leginkább a D9-D12-D13, D10-D14-D15, D16-D17-D18 érdekelne. A mási kérdés, van-e valami tapasztalatotok a LED-ek színével kapcsolatban, mi lenne az ideális? Nagy fényerejűek használhatók? Köszi mindenkinek!!!
Nekem közben majdnem elkészült a sajátom, avr-el helyettesítettem a PIC-et, újraírtam a programot. A digitális rész nem volt túl nehéz, az analóg már komolyabb(ez még nem is megy teljesen).
A LED-ekből nagy fényerejüt használtam a 30Ft-os kategóriából(vörös). A végén a 2 kék kicsit túl fényes, folyamatosan világítva zavaró, így modulátam és még jobban is néz ki A trafóra nagyon oda kell figyelni, mer különben nem ad elég kakaót Üdv
A ledek beültetési sorrendje ua. mint a rajzon. Tehát a venti közepe a D16 (majd sorban a többi)
A legkülső körön vannak az outer ledek. A színek mindegy, csak nagyfényerejű legyen!
Köszi a segítséget!!
Gőzerővel indítom a projektet.
Hello!
Még új vagyok ebben a fórumban de az elektronikához már valamit konyítok. Szivesen megépíteném az órát de az alkatrészek neveit alig lehet leolvasni :S Ha van aki már kiírta és nem lenne nagy fáradság neki hogy hozzámvágja azt megköszönném Üdv... és várjuk Dezo eredményét
csatolom a listát
Én egy hasonló, de lengőmutatós óra megépítésén töröm a fejem. Csak üzletben láttam még ilyen órát. Épített már valamelyikötők ilyet , vagy van valami tippetek honnan lehetne a müködési elvéhez hozzájutni? Elsősorban a mechanikus része érdekel pl. tekercsek kialakítása és elhelyezése. Ez a fajta talán csendesebb.
láttam egy honlapon (meg nem mondon melyiken), hogy vinyóból kiszedett fejmozgató mechanikával volt megoldva a kar mozgása, ami valószínüleg elég 1*ű mert én is szedtem már szét vinyót, a fej gyorsan mozog és csak 2 vezetéket kell a megfelelő helyre forrasztani, áramot neki és máris ugrik a kar..
Kösszke szépen
Nem tudom t i hogy vagytok vele... de ma majdnem az összes alkatrészt beszereztem és nekem elég drágának tűnik... egy csomó mindent rendelni kellett mert elfogyott...
meg egy Pic tényleg 2 Ezer Ft lenne ? :S nekem ez furcsa... de lehet tényleg így van... várom válaszotokat Üdv: Ádám
komolyan mondom hogy az én boltosom a legszemetebb a környéken... 1058 forint a Pic és 2000-ért árulja...
hát ez hülye... Nem megoldható hogy postán valakinek kifizetem az alkatrészeket bevásárol nekem oszt visszaküldi az alkatrészeket... mert most utánaszámolva kb 10 Ezer lenne ha a két 2Ezres pict is beleveszem... :S és ez szerintem hülyeség...
a hqvideon mindent megkapsz...
(illetve rendelhetsz, 800.- körül van a GLS futár) [link=http://www.hqvideo.hu/]http://www.hqvideo.hu/[/link]
és az összes alkatrésznek kb mennyiből kéne kijönnie ?
Hy!
A mi nap lett kész nekem az óra, és nem akar működni a motor alapból forog 8,5 V-ot kap, a mellékelt távirányítóba nem jó PIC 16F84 helyett PIC 16F628? Valaki help!! Please!! Üdv.: Bubu54 |
Bejelentkezés
Hirdetés |