Fórum témák
» Több friss téma |
Hát, ha zemplénben lakozol, az nekem messzi. Most:
-nézegess (mintén s tettem) kis vasboltokat. Szerencsével járhatsz ám! -kirándulas közben elnézel hozzám. -kirándulas közben elnéuek hozzád. Szerintem az első a legbiztosabb ![]()
Dehát szakirányú végzettségünk nincs. Hobbizunk. Hogy igazoljuk, és miért kellene ehhez?
Az autóiparban pedig nincs tiltva, hiszen meg kell javítani az autót. Nem autógyártasról beszéltem. Semmilyen hamis információt nem terjesztettem: például a Hestore sem ad "csak úgy" magánszemélynek ólmosat. És az sem hamis információ, hogy vanak kisboltok, ahol bárki kap. De tele a pucám, hogy hazudozónak néznek, miközben segíteni igyekszem. A hozzászólás módosítva: Vas, 17:40
Ólommentessel is lehet forrasztani, nem tudom, hogy mi a gond?
Most azt hisszük, hogy azt hazudtam: nem lehet????*
A gond az: kérdeztek. Válaszoltam. Szórakoztok, nem értem, miért velem? Jó, nem fogom elárulni neki, hol kaphat olyat, amilyet akar. Boldogabb lesz mindenki? A hozzászólás módosítva: Vas, 17:44
Nem azt mondtam hogy hazudsz, hanem azt hogy hamis az infó amit terjesztesz. NEM UGYANAZ! Bocsánat ha félreérthető voltam, csak nekem meg azzal van tele, hogy tele van a net városi legendákkal amiknek szinte semmi valóságalapjuk nincs.
![]() Én is magánszemély vagyok, nincs cégem mégis megvehetem mert van egy elektronikai műszerész végzettségem. Tehát kiadnak magánszemélynek is, nem kell hozzá cég se semmi, csak egy szakirányú végzettség. Akinek az nincs az vehet ólommenteset (amiből már vannak nagyon jók nem csak a 20 évvel ezelőtti zárványos szemetek) vagy kereshet kiskapukat. Az ólommentes panel csak ólomentesssel javítható, tilos keverni mert súlyosan leromlik a forrasztás mechanikai stabilitása és az élettartama is. Profi ilyet nem csinál, még ugyan azzal a pákaheggyel sem szabad dolgozni az ólmos és az ólommentes paneleken. Hobbiban persze mindegy...
Oké. Akkor be kell fejeznünk ezt a hobbizást, hiszen nincs szakirányú vegzettségünk? Tudod: én erdőművelő vagyok (szakirány). Meg teherautósofőr.
Nem. Elmegyek a vasboltba, es veszek ónt -szakiranyú vegzettseg nélkül. És terrjesztem a hamis infót: szakirányú végzettség és ilyesmik nélkül nem ad a Hestore. En meg igen, adtam volna. A hozzászólás módosítva: Vas, 17:59
Hagyjuk. Senki nem mondta, hogy abba kell hagyni a hobbit azért mert nincs szakirányú végzettség, csak ólmos ónt nem adnak és ez lassan igaz lesz a vasboltra is. Nem én találtam ki, nem is értem miért jó ez, de ebbe ne menjünk bele, mert az EU rendeletek már politika.
A hozzászólás módosítva: Vas, 18:12
Mem kell politikára hivatkozni. Délután alig fél hatkor te is leírtad: szakmai felhasználók vehetnek igazából ilyet. Tehát nem tévinfó.
Néhanyan tudnank mást hozzásegíteni. Ezek után nem biztos, hogy lesz kedvünk, ha irigylitek. A cél láthatóvá vált. A hozzászólás módosítva: Vas, 18:19
Az Emagon is érdemes körülnézni. Kényszerből most rendeltem valami számomra ismeretlent. Sajnos az árak is viszonylag magasak. A Hestorból származó ólommentessel nekem elég jól ment a forrasztás. Viszont a kiforrasztás egy rémálom volt míg rá nem jöttem, hogyha ólmossal hígítom, akkor könnyebben le tudom szedni a már előzőleg felrakott smd IC-t. Sajnos én sem vagyok szakmai felhasználó így maradt az Emag.
Nem érted, az ólmos ón nem egyenlő a hobbival. Az ólommentes ott van mindenkinek, vannak belőle nagyon jó minőségűek én is azt használok ólmoshoz már csak akkor nyúlok ha ólmos panelt kell javítani.
Az ólom méreg, idegméreg. Ciánt sem vehetsz a boltban csak azért mert kémia a hobbid pedig régen meg lehetett venni. Sőt uránt is vehettél régen ma már elvisz érte a TEK. Attól hogy majd egy évszázadig egyeduralkodó volt az ólmos ón az elektronikában ma már nem az és tényleg vannak nagyon jó alternatívák, inkább ezeket kéne megnézni. De részemről befejezem, játszod a sértődöttet pedig nem az volt a cél.
A Hestorból származó ólommentes szerintem jó. Sn99,3Cu0,7
Bocs, tényleg nem tudtam. Köszi az infókat ! ...és nem akartam így felkorbácsolni az állóvizet...Nagyon logikus jogszabály: ha van papírod, akkor nem mérgező...
Azt feltételezi a hatóság, hogy ha van papírod akkor nagyobb felelősséggel használod, de őszintén szólva ez szerintem marhaság. Attól hogy van ilyen irányú végzettséged még lehetsz felelőtlen. De ez a szabályozás egy nagyobb dolog apró részlete, ugyanis akinek van papírja és ipari felhasználó is egyben arra is szigorú szabályok vonatkoznak, hogy milyen termékcsoportban és milyen mennyiségben alkalmazhat ólom (egyáltalán nehézfém) tartalmú anyagokat. Szóval a hobbisták köréből az ólmos forraszanyag kivezetése csak egy apró részlet egy nagy és átfogó szabályozásban.
Én Stannol-al dolgozom (SnCu0,7NiGe ötvözet) és nagyon jó, ráadásul a benne lévő Kristall 400-as flux halogénmentes ebből kifolyólag kevésbé mérgező mint más halogéneket tartalmazó fluxok. Érdemes ilyet (halogénmenteset) keresni ha fontos a tüdőd egészsége.
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:02
Kedves szs!
A te hozzászólásodra válaszolok, de mindenkinek írok, mivel olyan vitát szítottam, amit egyáltalán nem állt szándékomban. Szóval neked mindenképp köszönöm, a többieket meg megkérem hogy felejtsék el a felesleges vitákat. Tudomásul vettem hogy változnak az idők, volt rá időm bőven hogy rájöjjek. Mivel nem szakmám, csak szeretek olyan dolgokat megjavítani, vagy legalább megpróbálni megjavítani, amiért a szakik nagy eséllyel szóba sem állnának velem mert se nekik, se nekem nem éri meg, így ritkán kellett forrasztó ónt vásárolnom. Vessetek rám követ, de legutóbb legalább vagy húsz éve vettem egy fél kilót, azt is piacon, nagy eséllyel hagyaték kiárusításból. Nagyon jó volt, könnyen boldogultam vele. Ahhoz hogy én még megtanuljak ólommentes anyaggal is forrasztani, már nem igazán van időm és kedvem. csak azért fordultam hozzátok, mert még ameddig megy, szeretnék nem mindent kidobni, vagy akár még egy-két apróságot megépíteni is, de tanácstalan vagyok, hogy mit és honnan vegyek, mert nem küszködi szeretnék, hanem élvezni egy hobbit ahogy eddig tettem. Szóval elnézést mindenkitől, szakiktól és nem szakiktól. Közben kéz alatt találtam Multicore SN60Pb40 forrasztó ónt, úgyhogy a kérdés az, hogy ezt használja-e valaki, mennyire jó, mennyire könnyű vele forrasztani egy amatőrnek? Aprócska probléma, hogy nagy eséllyel hozzám hasonló nem fiatal árulja, és úgy tűnik emiatt csak érte menve lehet megvenni, úgyhogy ez sem biztos hogy összejön. Szóval maradjunk a békességnél, ne vitázzunk olyan dolgokon, ami csak megkeseríti az életünket, elveszi a kedvünket még a szívesen csinált dolgoktól is.
Csak a magas olvadáspontja elég nagy probléma. Szétég a nyák mire sikerül leszednem egy feltett alkatrész. A hőlégfúvós IC leszedést fel is adtam. Pont a hobbistáknak ezért nem jó az ólommentes, hisz itt sokszor prototípusok készülnek, hibákkal. Az Emagon igazán az ólompaszták miatt kezdtem keresgélni. Rendeltem onnan két félét is. egyikmásik Majd kiderül hogy használhatók-e.
SK10-el leszoktam fújni a panelt. Megkönnyíti a forrasztást. Ha javítasz, akkor meg használj valami fluxot.
Azzal a forrasztonnal semmi baj nncs. Azt nyugodtan használhatod. Jobb mint a maiak.abban van flux is.
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:43
Jó fajta fluxot kell rá adni és plusz (ólommentes)ónt akkor könnyen lejön az ólommentes is. Picit nehezebb vele dolgozni de ha jó az ón és a flux akkor nagyon könnyű, ennél a NiGe tartalmúnál szinte érezhetetlen a különbség az ólmoshoz képest, igaz picit drágább mint a sima ólommentes. Az ólommentes forrasztás legnagyobb titka a jó flux, ugyanis ez akadályozza meg, hogy az ón oxidálódjon, mert ha leoxidál akkor lesz nagyon nehezen forrasztható, már már szinte lehetetlen. Én 400oC-n szoktam ólommentessel forrasztani, de nagyon függ attól hogy mekkora a hőelvonás. A mai NYÁK-okat, alkatrészeket nem kell annyira félteni a melegtől egy rework állomásos IC cserénél 3-4 perce van kitéve a panelt a forrólevegőnek és semminek nem lesz semmi baja, de itt is kell a speciális flux ami nem párolog el ennyi ideig ilyen magas hőmérsékleten, máskülönben oxidálódik a forrasztás és zárványos lesz. Általában BGA fluxként lehet őket megtalálni.
Az a mára már szerencsére tévhit hogy az ólommentes forrasztóón csak rossz lehet a kezdetekre vezet vissza amikor még nem volt kidolgozva a gyártástechnika és sokszor már a gurigára a gyárban felcsévélt ón oxidált volt. Ez mára már kiforrotta magát, a fluxok is sokat változtak, a kezdeti fajták nem voltak elég jók, hamar elpárologtak vagy megégtek és utána az oxigén szabadon hozzáfért a nyers ónhoz ami azonnal oxidálódott és kialakult a sokak által ismert matt hidegkötés. A hozzászólás módosítva: Vas, 19:50
No ezek alapján én már 70 éves fejjel biztosan nem fogok átállni
Úgy a jó, ha találtál 60/40-est. Hozdd el, örülj, használd.
Az összes okoskodás, mi itt zajlott fölösleges ehhez képest. Erre volt szükséged, ezt szeretnéd használni. (Én is jobb szeretem) |
Bejelentkezés
Hirdetés |