Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2545 / 2546
(#) firstman válasza compozit hozzászólására (») Pé, 11:57 /

Az pont azért lett ferde, hogy középre essen mindkét sornál. Azért nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, mert láttam sokkal lazább tervet is.

Ódenka Igen, igazad van. Bőven mehettem volna ~15mm-re a sávok méretezésekor.
(#) compozit válasza firstman hozzászólására (») Pé, 12:00 /

Csak nem a lazább tervek szerint kell valamit megvalósítani, hanem a fizika törvényei szerint. Csak nézd meg, hogy az egyes tranyók nem egyforma fóliahosszakkal csatlakoznak a tápra és a kimenetre. ( Nem az a lényeg, hogy ferde, vagy nem. )
(#) Laci66 válasza zaza99 hozzászólására (») Pé, 12:03 / 1

Szia!
Régebbi erősítőknél azt csinálták hogy a kis jelű bemenetekre (mikrofon, phono) tettek egy pár nanós kondit. Tehát az R és L melegpontokat rögtön a "tuchel" aljzaton letestelték 2,7-4,7nF -os kondikkal. Mielőtt belepiszkálnál a NYÁK-okba próbáld meg ezt, ha nem jön össze--BOCS.
Akkor halgass az okosabbakra.
(#) firstman válasza compozit hozzászólására (») Pé, 12:04 /

Értem, hogy mire gondolsz. Nos, ha nem is túl elegánsan, de ezen is lehet majd segíteni ha problémás lesz.
(#) compozit válasza firstman hozzászólására (») Pé, 12:05 /

Nem érted. Ezen utólagosan nem tudsz segíteni, csak új nyákkal. De a te dolgod.
(#) firstman válasza compozit hozzászólására (») Pé, 12:09 /

Már hogy ne tudnék? A kimeneti áthidalást megszakítom mindkét oldalon és az utolsó két emitter ellenállásnál csinálok egy másik összekötést. átkerül a feedback, a zobel, meg a kimeneti LR-tag oda.
(#) compozit válasza firstman hozzászólására (») Pé, 12:12 /

Kétségtelen. Barkács megoldás lesz... De nem egyszerűbb most megcsinálni? És mit csinálsz az apró kondikkal a tranyók között?
(#) firstman válasza compozit hozzászólására (») Pé, 12:25 /

Amolyan helyi pufferek. Többször találkoztam már ezzel a megoldással és több gondolatom is van ezzel kapcsolatban. Esetleg segíthetnek a táp hullámzás, vezetősávok okozta fesz esés, ellensúlyozásában, stb. Meglátjuk...
(#) mcc válasza compozit hozzászólására (») Pé, 12:33 /

Ez a gyakorlatban semmilyen problémát nem okoz. Ennél jóval több tranzisztort is felfűznek így.
(#) compozit válasza mcc hozzászólására (») Pé, 12:35 /

De ugye meg lehet csinálni helyesen is. Ha tudják, hogyan kell jól csinálni, akkor miért csinálják rosszul?
A hozzászólás módosítva: Pé, 12:36
(#) firstman válasza mcc hozzászólására (») Pé, 12:36 /

A kimenetem elhelyezése valóban nem helyes az áramutak hosszát tekintve, viszont a gyakorlatban ez nem tudom, hogy mekkora eltérést okozhat a tranzisztorok között. Lehet, hogy valóban nem lesz komoly negatív hatása.

compozit Mert ha elhanyagolható a különbség, akkor miért fektetnének rá nagy hangsúlyt?
A hozzászólás módosítva: Pé, 12:39
(#) compozit válasza firstman hozzászólására (») Pé, 12:38 /

Minden lehet. Aztán ha elszáll, akkor felállítasz egy sor okot, hogy miért. Ha jól csinálod meg, akkor eggyel kevesebb okot írhatsz fel.
(#) mcc válasza compozit hozzászólására (») Pé, 12:41 /

Minek kijavítani egy nem létező problémát?
(#) mcc válasza compozit hozzászólására (») Pé, 12:48 /

Ha többszáz kHz-en működne, akkor teljesen jogos az észrevétel. A hangfrekvenciás tartományban ez nem okoz mérhető eltérést. Az egyes tranzisztorok paramétereinek szórása sokkal nagyobb hiba.
(#) mcc válasza firstman hozzászólására (») Pé, 12:53 /

Itt sem ideális a kimenet elhelyezkedése (ezüst színű huzal). Mégis lead 11kW kimenő teljesítményt 1ohmra, meghibásodás nélkül.

E1600.jpg

(#) firstman válasza compozit hozzászólására (») Pé, 13:03 /

Amint írtam is, abban igazad van, hogy ezt a tervezéskor semeddig nem tart belekalkulálni. A tápsávok kapnak egy 2,5mm2 megerősítést, amivel ez a probléma elméletileg minimalizálódik majd. Az viszont nem rossz, hogy a kimenet a kimeneti sávok közepéről indul útnak. Inkább variálok egy kicsit a tápon, mert az ebben a formában nem valami combos amúgy sem.
(#) mcc válasza firstman hozzászólására (») Pé, 13:07 /

A kimenet huzalozás szerintem teljesen jó ötlet. Self szerint is fontos a torzítások szempontjából, hogy a két félhullám úthossza és impedanciája azonos legyen.
(#) firstman válasza mcc hozzászólására (») Pé, 13:13 /

Már ki is találtam valami jobb megoldást az egész problémára. Megszakítom a táp vezetősávot a driverek és a végtranzisztorok között és egy 4-6mm2 vezetékkel a végtranzisztor sorok közepén adok nekik tápot. Úgy már eleve feleződik a legnagyobb távolság és azzal együtt minden, ami negatív hatással lenne.
A hozzászólás módosítva: Pé, 13:17
(#) mcc válasza firstman hozzászólására (») Pé, 14:29 /

Ha eleve felrakod a 2,5-es huzalt a táp vezetősávra, akkor ott még mohm-ok sem lesznek...
(#) mek-elek válasza firstman hozzászólására (») Pé, 20:02 /

Persze az igazi a csillagpontos megoldás lenne, akár be, akár ki oldalon azonos hosszakkal...
(#) firstman válasza mek-elek hozzászólására (») Pé, 21:37 /

Igen, fizikailag ha nagyon kritikusan vizsgáljuk a számokat, valóban az lenne a legjobb. Ennek ellenére még mindig azt mondom, hogy érdemes azt is vizsgálni, hogy mennyit nyerhetünk ezekkel a változásokkal. Amíg nincs hallható, vagy érzékelhetően negatív hatása az egyszerűbb kivitelnek, addig szerintem felesleges bonyolítani. A tranzisztorok, ellenállások, illetve az egyéb alkatrészek szórása talán eleve nagyobb hatással lesz a kapcsolás milyenségére. Az esetleges instabilitást okozó problémát kezelni fogom persze, de nem törekszem a mm-re megegyező hosszúságú, csillagpontos táplálásra. Erre szerintem nagyon kevés példát lehet
találni a neves gyártók termékei között is.
(#) mek-elek válasza firstman hozzászólására (») Szo, 13:14 /

Nem akarom bonyolítani. Csak két dolog, ha nem próbáltad, honnan tudnád a valós eredményt.
És amiben egyetértünk, ha nem az eseted a bizonyos dolog, akkor minek bonyolítanád. Nagyon sokféle okból építünk a fórumon, és ez így van jól!
(#) firstman válasza mcc hozzászólására (») Szo, 20:38 /

Nos, itt ki vannak javítva az áramutak hosszával járó eltérések. Illetve nem javítva hanem keresztmetszettel ellensúlyozva. A ténylegesen nagy áramú részeknél (10-12mm) a panel mindkét oldalán futnak a vezetősávok. Így már egy kis értékű ellenállással leválasztható a meghajtó fokozat is a fő tápról.

5.JPG

(#) mcc válasza firstman hozzászólására (») Vas, 7:53 /

Most már csak meg kell építeni és kipróbálni. Sajnos ez megkerülhetetlen része a dolognak. Innen már csak túlgondolni lehet....
(#) mcc válasza firstman hozzászólására (») Vas, 7:55 /

Segítség a vezetősávok méretezéséhez: Link
(#) firstman válasza mcc hozzászólására (») Vas, 12:56 /

Köszönöm! A problémát nem az áramra méretezés jelentette most sem igazából. A vezetősáv hosszából adódó ellenállás, az ezen eső feszültség, és az ebből következő áram eltérés a távoli tranzisztorok között. Az utolsó megoldásnál sokkal jobbat nem tudnék kitalálni. Így maradhat az olcsóbb 1oz réz, alig változik a méret és később sem kell barkácsolni a panelt. Gyártás szempontjából valami 0,8 dollár a többletköltség.
(#) mcc válasza firstman hozzászólására (») Vas, 15:37 /

A tápfeszültség felől nincs jelentősége a vezetősáv ellenállásának. Lemodelleztem, 10mohmos ellenállásokkal, a csatolt képen látható módon. Az emitteráramok tökéletes fedésben vannak egymással.

firstman1.png

(#) mcc válasza mcc hozzászólására (») Vas, 15:55 /

Az emitteroldalon már jelentősebb eltérések fordulhatnak elő.

firstman2.png

(#) compozit válasza mcc hozzászólására (») Vas, 16:00 /

Most tedd át a V1-et a Q1 collektora felé.
(#) mcc válasza compozit hozzászólására (») Vas, 16:07 /

Ha hiszed, ha nem, pont ugyanaz jön ki...
A hozzászólás módosítva: Vas, 16:09

firstman3.png

Következő: »»   2545 / 2546
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem