Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3617 / 3618
(#) Jonni válasza Skori hozzászólására (») Szo, 12:40 /

Modjuk ezeket igazán kijavíthatták volna...
(#) Skori válasza Jonni hozzászólására (») Szo, 12:43 /

Ha a facebook messengere sem egy csúcs... biztos, hogy nem az "vágta haza".
A tulajdonosnak ez a szándéka.
Régebben a QTox-ot (és a µTox-ot) is próbáltam alternatívaként, ez még p2p alapon megy, akár központi szerver nélkül is, + erős titkosítást használ, és elvileg lehallgathatatlan. Sajnos "eltűntek" a fejlesztői, így csak sok éves verziók vannak, és rel. kicsi a felhasználótábor, mert kevesen ismerik.
A Telegram-ot viszont nagyon sokan használják, és egyelőre tényleg jónak tűnik. Valószínűleg erre fogok váltani a skype-ról.
(#) Jonni válasza Skori hozzászólására (») Szo, 12:47 /

Mire használtad leginkbb a skype-ot? Videóhívás, csetelni?
(#) Skori válasza Jonni hozzászólására (») Szo, 13:40 /

Telefonálás (többnyire PC-n, és néha mobilon), néha videoval együtt, és telefonálás+képernyő megosztás (hobbi fejlesztések, néha munka). Gyakran a hang kihangosítva, néha fülessel.
(#) Jonni válasza Skori hozzászólására (») Szo, 13:45 /

Azon gondolkozok, hogy nem lenne elég erre mondjuk a viber? Annak is van asztali verziója, az egyik barátom otthon csak azt használja.
(#) Skori válasza Jonni hozzászólására (») Szo, 15:52 /

Elvileg hasonló kategória az is. Viszont a Telegram biztos, hogy megy Win7 alatt, kicsi az erőforrásigénye, és a hordozható verzió is teljes értékű.
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Szo, 20:11 /

Ha végzel egy felmérést az ismerősi körben, akkor mit fogsz tapasztalni, melyiket használják többen? Én azt veszem észre, hogy Skype kb. 2 ismerősöm van, akivel még azon beszéltünk az elmúlt években, ugyanakkor vállalati verzióban minisztérium azt használja. Messenger sokaknak van, én nem használom. Viber meg kb. hasonló mennyiségben. Telegramról szerintem az ismerősi körömben ketten, vagy hárman hallottak egyáltalán. Nekem még volt 7 jegyű ICQ számom is annakidején, de idehaza az is kikopott nagyon hamar.
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Szo, 20:28 /

Skype-ot sok ismerősöm használt, de csak 4...5 emberrel kommunikáltam rendszeresen skype-on. Messengeren elvileg nagyon sok ismerősöm jelen van, de a gyakorlatban nem elérhetők rajta, csak igen kis részük. De ha mégis ezt használom, akkor azt tapasztalom, hogy ha nem üzenetküldésre, hanem élő kommunikációra próbálom használni, akkor szinte sosem megy hibátlanul. Tapasztalatom szerint nem elég stabil, és nem elég megbízható. Amióta ez a "végpontok közötti titkosítás" is aktív és gyakran teljesen kikapcsolhatalan benne, azóta egy csomószor előfordul, hogy némely üzenetet semmilyen eszközön nem tudok megnézni, vagy csak nagyon körülményes módon (szóval ezt inkább hanyagolni fogom). A Telegram-ot nem túl rég telepítettem, és meglepődve tapasztaltam, hogy nagyon sok ismerősöm van jelen (és el is érhető) a mobil telefonkönyvében szereplők közül. A tapasztalatom nem mérvadó, mert nem régtóta használom, de eddig pozitív, stabil, üzembiztos, megbízható szoftvernek tűnik. A hang- (és kép-) minőség jó, a képernyőmegosztás is elfogadhatóan működik benne. Ha ez továbra is így marad, akkor számomra teljesen jó skype alternatíva lesz. A M$ által preferált Teams-ot régebben sokat használtuk a covid alatt, az akkori munkahelyemen, homeoffice alatt céges megbeszélésekre. Végülis működött, tette a dolgát, de nem szerettem meg. Némely szoftverre azt szoktam mondani, hogy a dizájnja olyan, hogy "pazarolja a képernyő területet", sok felesleges és kikapcsolhatatlan dologgal, vastag fejlécekkel vagy hasonlókkal. Némely szoftvergyátó úgy gondolja, hogy egy modern programnak ilyennek kell lennie, (szerintem meg nem). Mindegy, végülis magánvélemény, de 99%, hogy nem fogok a Teamsra áttérni. Marad a Telegram, és/vagy QTox vagy µTox (vagy ha valami hasonlót találok, ami valami miatt meg is tetszik). A Telegram azért is tetszett meg mert rel. kicsi program, és nem kell telepíteni, simán felmásolva is ugyanúgy megy. Az erőforrásigénye jóval kisebb, mint a skype-é, vagy mint a fb.messengeré. Az én elég régi androidos telefonomon is hibátlanul megy.
A hozzászólás módosítva: Szo, 20:33
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Szo, 21:13 / 2

Nekem az nem tetszik, hogy ezzel a lépéssel úgy rántják ki a lábad alól a Skype szolgáltatást, hogy előtte véletlenül se szóltak volna időben. Meg persze az is csodálatos, hogy a skype accountod nem tudod törölni anélkül, hogy a microsoft accountodat is törölnéd, mert a kettőt egyesítették néhány éve és már szétválasztásra sincs opció. Mondjuk most még le lehet menteni az ott lévő adatokat, de ez a része engem nem érdekel, meg szerencsére én sose fizettem elő benne.

szerk.: ha felmész a skype profilodba, még mindig nem írják ám ki, hogy hülyegyerek ez megszűnik...
A hozzászólás módosítva: Szo, 21:15
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Szo, 21:14 /

Ez is hatalmas téma. Androidon a Skype az egyetlen lassan, rosszul működő programom, több telefonon is. Aztán a Skype kikapcsolhatatlanul a Push üzenetküldésre támaszkodik (még akkor is, ha az orrom előtt van az apllikáció kinyitva) szemben más kliensekkel (és az asztali Skype-okkal), amik valódi kapcsolatban vannak a szervereikkel. Nekem gyakran előfordul, hogy órák múlva jönnek meg a Push üzenetek, és nem alszik a telefon... teljes katasztrófa. Főleg, hogy az állandó kapcsolatú kliensekből is fut vagy négy a telefonomon (minden ismerősöm más rendszert használ...) és teljesen elhanyagolható forgalmat és fogyasztást (az akkuból) produkálnak, szóval nem látom az indokot.

Most Teams-re próbálják átterelni a Skype felhasználókat, pár hete még mindig volt belőlük 23 millió. El kell ismerni, jó és egyszerű videokonferenciát kevés szoftver tud (nem videohívást, konferenciát). Már be is lehet jelentkezni a Skype credential-ökkel a Teams-be.

Ugyanakkor a Teams nem házi felhasználásra készült. Alapvető problémák vannak vele, pl. amikor egy csoportban közösen tevékenykedünk és egymás között osztunk el bizonyos tennivalókat, akkor szükségünk van azt látni, hogy olvasta-e már az, akinek szólt, ill. olvasta-e mindenki az adott üzenetet. Ez a Teams szobáiban/csoportjaiban nem működik, csak a kétszemélyes beszélgetések során jelzi ki.

További gondok:
- hogy a szobákban (a többszemélyes beszélgetéseknél) fa-szerűen kell a témákat megnyitni, posztok vannak és hozzászólások, és nem látom, hogy lehet-e csak időrendben nézni azokat,
- hogy a csoportok nem a személyes contact-ok vagy favoritok közt vannak, hanem plusz egy gombot meg kell nyomni,
- hogy a Teams ikonja a tálcán véletlenül sem mutatja amit kellene kezdve az új üzeneteken,
- és hogy véletlenül sem szeretnék külön gombot megnyomni a “hosszú” szövegek kinyitásához elolvasásához, mert ez áttekinthetetlenné teszi az egészet (és nem áttekinthetővé), így elsüllyedhetnek fontos információk vagy gondolatok.

Ja, és meghívók küldésénél (SMS), ami az alapvető módja a kapcsolatfelvételnek a Teams-ben, olyan fejléccel nyílik egy szoba, ahol nem látni a partner státuszát, ahhoz meg kell keresni a partner linkjét és ott egy új chat-et nyitni. Vagyis a meghívók nem jelentik, hogy valakivel barátok leszünk, ez az ad-hoc vállalati beszélgetésekhez való. : -) Ahhoz aktívan tenni kell, hogy egy ilyen szobából közvetlen partner legyen valaki, majd az előző szobát törölni, és ez újabb dolog, amire egy egyszerű felhasználónak semmi szüksége, sőt rohadtul megbonyolítja az életüket...

A Teams embertelen memóriahasználatát desktopon, Windows vagy Linux, tök mindegy, is érdemes megemlíteni. Ez is Electron app., böngésző van a hasában elrejtve és webapplikáció a rajta futó Teams, ami sajnos iparági gyakorlat (így valóban multiplatform és még böngészőből is működik ugyanaz a kód), de egy kicsit szerényebben is lehetne, van rá példa. Egyetlen chat van nálam nyitva most is, ill. már azt is becsuktam és kb. 800 MB-ot mutat a mutató... Néhány electronos appnál több használatához memóriát is kell venni...

Kiút az XMPP szerverek és kliensek felé van, de főleg videokonferencia nélkül vagy saját VPS-re telepített szerverekkel. Pl. nyílt forrású Conversation kliens Androidra, ami igen kedvelhető program, Gajim stb. PC-re, Prosody, eJabber szerverek. A Snikket még egyszerűbb, de szolgáltatásként fizetős.
(#) tki válasza bbb hozzászólására (») Szo, 21:17 /

Hátha érdekel valakit a mentés, én végigcsináltam:

A Skype-tól lehetőség van elkérni az összes korábbi beszélgetést, nekem 2017-től vannak a mentésben adatok, viszont csak amolyan számítógép által emészthető formában lehet megkapni (json fájl), és az MS természetesen nem segít a továbbiakban. Egy jóember írt hozzá egy szétválogató-formázó scriptet. Egy kicsit még ezt is lehetne szépítgetni, de már olvasható. A program, bár egy weboldalon van, helyben fut, a böngészőben, nem fogja ellopni az adatokat, mivel azok is helyben maradnak, nem kell őket feltölteni. Még az internet-kapcsolatot is meg lehet szakítani arra az időre, amíg fut. Végül az eredményt le lehet tölteni egy fájlba (vagyis a kész adatokat a memóriából), további segítség a weboldalon található: https://becausecurious.me/skype_exports_for_humans .
(#) Udvari Zsombor válasza Skori hozzászólására (») Vas, 11:46 /

Nálunk a nagyszülők miatt kellene Skype alternatíva, azon keresztül folytatnak velük video hívást minden este. Laptopjukon Windows 8 fut (csempés felülettel) és a lehető leggyengébb ‒ gyenge processzor és kevés RAM (nem bővíthető). Legközelebb húsvétkor tervezünk menni hozzájuk, addig kellene valami Skype-hoz hasonlóan könnyen használható alternatíva, ami nem hemzseg a fölösleges funkcióktól.
(#) Jonni válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Vas, 13:12 /

Idézet:
„Laptopjukon Windows 8 fut (csempés felülettel) és a lehető leggyengébb ‒ gyenge processzor és kevés RAM (nem bővíthető).”

Bünteted az öregeket?

Nagy bátorság kell hozzá , ha egy ilyen géppel netezik valaki (Kb majdnem nulla védelem) , A passziánsz talán elfut rajtuk
(#) Landsmann válasza Jonni hozzászólására (») Vas, 14:05 /

Én tavalyelőtt novemberig XP-t használtam. Sok weboldal már nem ment, és amik mentek, azok egy része is csak úgy, hogy trükközni kellett.
(#) Jonni válasza Landsmann hozzászólására (») Vas, 14:08 /

Te jó isten! Én már az xp-ből már csak a kék tálcára és landscape háttére emlékszek
(#) Suba53 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Vas, 14:11 /

Addigra valami normálisabb PC-t is össze kéne szedned, amit húsvéti ajándékként oda adhatnál nekik.
Én például tudok adni neked egy HP7800 SFF gépet. 4G ram, C2D 3GHz procival.
Win10 simán fut rajta. Ez volt a műhely gépem sokáig, működik rendesen.

Csak valahogy el kellene vinned. Budapesten van. Természetesen ingyen elvihető.
(#) Suba53 válasza Landsmann hozzászólására (») Vas, 14:17 /

És váltottál végre Vistára?
(#) Jonni válasza Jonni hozzászólására (») Vas, 14:20 /

Viszont ami nagyon hiányzik az a window 7 átlátszó tálcája!!! Azt berakhatnák a 11-be is . Na jó bent van, de olyan gyenge az átlátszósága , hogy aki nem figyelmes , szinte észre se veszi
(#) Skori válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Vas, 15:14 /

Zsombor, a nagyszülőknek van "okos" vagy sima mobil telefonja? A telegram akár egy WinXP-n is elmegy, de tel. szám kell a regisztráláshoz. Az erőforrásigénye jóval kisebb mint ami a skype-hoz kell. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Vas, 15:15
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Vas, 15:56 /

Lehet pl. Messenger-en. Van rokon, akivel időnként beszélek így.
Állítólag a Viberen is lehet.
Lehet a Telegram-ot is nyomni. Bár az ugyanúgy orosz fejlesztes, mint a fuj orosz, amit az ügyfélkapu is használ. (Vajon melyik a jobban kielemezettebb, biztonságosabb?)

(Nekem egyikkel sincs bajom, nem én óvtan soha az orosz fejlesztésektől)
(#) Jonni válasza szs hozzászólására (») Vas, 16:06 /

Idézet:
„Állítólag a Viberen is lehet.”

Viberen mindent lehet. Lehet képet , file-t (nem GTA 5) küldeni , videóból is elég nagyokat küldtem már el, emodzsik, matricák, gifek, stb, a videóhívás és hanghívásra sem volt még különösebb panaszom. Az ingyenesnél annyi a baj, hogy ha mondjuk a wifi kapcsolatod alszik energiamegtakarítás céljából akkor nem csöng ki, de mobilneten szinte mindig kicseng. Nem kell semmi hozzá csak 1 mobiltelefonszám!!
A hozzászólás módosítva: Vas, 16:07
(#) Landsmann válasza Suba53 hozzászólására (») Vas, 16:41 /

Win10-re. Abból a gépből már nem lehetett többet kihozni. Lett egy használt, de felújított méretileg kisebb, tudásilag sokkal nagyobb gép. A régi megmaradt, ha valamit még mazsolázni kell róla, de kb 1 éve nem kellett bekapcsolnom. Ami legfontosabb fájlok voltak, azokat áthoztam az új gépre. De ha valami még kellene, akkor azon ott van, ezért nem szedtem szét, meg különben is, mit kezdenék vele szétszedett állapotban?
(#) bbb válasza Jonni hozzászólására (») Vas, 18:22 /

Rendszeresen szoktam távgyógyítani viberen keresztüli videóhívással. Nem szokott vele gond lenni.
(#) Jonni válasza bbb hozzászólására (») Vas, 18:48 /

Alapjába véve nekem is jó, azt a wifis kihagyását csak néha csinálja.
(#) Udvari Zsombor válasza Jonni hozzászólására (») Vas, 21:07 /

@Jonni ‒ A csempés felület pont könnyítőleg hat számukra, a Skype ikonját és a leállítás ikonját felismerik, amikre rá tudnak kattintani. Nem én "büntetem" őket, hanem ők vették maguknak ezt a laptopot. Kizárólag Skype-ot használnak meg néha szögegyszerű Google keresést (Chrome) végez nagyapám, semmi más nincs a laptopon, háttérkép is az egyik gyárilag mellékelt virág.
Idézet:
„Te jó isten! Én már az xp-ből már csak a kék tálcára és landscape háttére emlékszek”
Az a háttér a "c:\WINDOWS\Web\Wallpaper\Lanka.bmp" ("Bliss") volt.
@Suba53 ‒ Nem kell másik gép, láthatóan nem zavarja őket a laptop lassúsága, jól tartják magukat, de öregségükre (80 körül) már ők is komótosan csinálnak dolgokat. Asztali gép nem is férne el náluk, ahol a laptop van.
@Skori Nincs okostelefonjuk, csak vonalas telefon meg egy régi Nokia mobil teljesít szolgálatot náluk. Milyen alternatívák lehetnek, amivel a lehető legkönnyebben lehetne videóhívást bonyolítani és nem kell neki túl sok erőforrás?
@szs Messenger az Facebook meglétéhez kötött, tehát az így kiesik.
(#) adapter válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Vas, 21:48 /

A sok negatív vélemény ellenére mi a cégnél Whats appot használunk, (vagy kollégám még a Telegramot).
Előnye:
-telepíthető win alá, kell hozzá valami mobil szám mert arra jön a hiteleítés,
-reklám mentes, bizbaz mentes (Értsd: pl a viber 10 percenként kolompol hogy ki csatlakozott a viberhez, külgyél matricát, cicát, emojit, nőnapra, akármilyennapra, vagy csak úgy)
-chat, telefon hívás , videóhívás, mellékletek küldése, (nagyok is),
-nem olyan nehéz kezelni sztem, 80 körül is megtanulható szvsz,
hátránya:
-biztos van egy csomó, de napi használatban nem igen érzékelni,
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Vas, 22:11 /

Most mondogathatod, hogy mit miert nem (a messengerhez facebook kell), de hát a skype-hoz is kellett biztosan regisztració. Na, a facebook-hoz is kell, oszt mi van?
De mondok általad nem ismertet: leülsz, előveszel papírt, leírod a mondandód, borítékba zarod, bélyeget veszel, elmész a postaládáig, bedobod. Meg fogják kapni.
Bizony, ez is "regisztrációhoz" kötött. Rá kell írni a feladó, és acímzett adatait is. Es minden alkalommal FIZETNI kell (bélyeg)

Amúgy meg: a messenger ikonját is fel fogja ismerni nagyapád. Nem kell azt hinni, hogy a nálad 50-el idősebbek buták.
A hozzászólás módosítva: Vas, 22:18
(#) sany válasza szs hozzászólására (») Vas, 22:20 /

Vagy marad a postagalamb.

@Udvari Zsombor: Sajnos változás nélkül nem fog menni a dolog. Az újat, mégha rosszabb is szokni kell. A végső esetben, marad a "régimódi" telefonálás. Az talán nem szünik meg még.
(#) Udvari Zsombor válasza szs hozzászólására (») 0:57 /

Csupán olyan alternatíva lenne jó, amihez nem kell Facebook és nem kell a regisztrációhoz telefonszám. Tudom, Skype-ba is regisztrálni kellett, regisztrációtól nem zárkózok el.
(#) bbb válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») 6:53 /

Van még pár lehetőség.
Teamspeak, discord, ventrilo, zoom, cisco webex, ...

Mindnek van előnye és hátránya is. Pl. a cisco webex elég gyors és jó minőségű platformot nyújt, s akár mentheted is a beszélgetésed rajta, de cserébe az ingyenes változat csak 40 percig megy konferenciánként. A teamspeakhez kell saját szervert futtatni (magyarul a gépeden el kell indítanod még egy programot és ahhoz kell csatlakozni mindannyiótoknak). A discord a fene se tudja mennyi reklámot tartalmaz, viszont megy akár böngészőben is.

A frászbúkról meg csak annyit, hogy ismerek olyan 77+ éves nőt, aki jóval aktívabb ott, mint én (ez persze nem nehéz, mert 8-10 éve nem léptem fel az oldalra).
Következő: »»   3617 / 3618
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem