Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Vigyázz ilyesmikhez az állványokkal. Amikor énvettem a mikroszkopot még állvány sem volt. Igy elöbb egy régi nagyito állványra szereltem de az tul nagy volt asztalra. Késöbb szereztem egy talán játék furogéphez gyártott állványt vascsö oszloppal de müanyag karral. Az nem vált be nem volt elég stabil az ilyen nagyitásu mikroszkop még a levegö mozgására is reagál azaz a mikrofonáĺványt nyugodtan kizárhatod. Attol sokkal merevebb konstrukcio kell. Igy készitettem 12 mm rétegelt lemezböl meg 5 mm vaslemezböl alapnak egy méretre szabott állványt ez eddig bevált. Az én mikroszkopomhiz nem volt sem távvezérlö igy fényképezni sem lehetett vele ( ha csak hozzáértem a gombhoz életlen lett a kép igy ezt a gombot ki kellett vezetnem egy hosszabb vékony kábellel.
Talán ha jo állványt keresel érdemes itt ott körülnézni a komolyabb játékboltokban, lehet klasszikus iskolai mikrosykopokat olcson kapni. Azoknak aluminium öntvény a teste az tényleg massziv. Az optikai fejet kell csak felcserélni az elektronikusra.
Milyen Sony érzékelő van benne (legalábbis papíron)? Érdemes ellenőrizni, hogy biztos az van e benne mert van, hogy trükköznek a szenzorokkal.
Mintha nem lenne ez ebben az esetben mindegy. Még 1/4” CMOS is 10x nagyobb mint a tárgy ami látsz 180-as nagyitásnál.
![]() Egy fényképezögépnél stb fontos mekkora a CMOS, mert ott kicsinyited a képet, azaz a keveset kell jol látni, a mikroszkopnál meg forditva van.
Igen, írtam, hogy nincs kipróbálva. Az állvány majd próbálgatva lesz, az asztal nagyon masszív. Vannak több kiló teherbírású, robosztus asztali mikrofonállványaim, első körben ezeket fogom próbálni. A szenzor nagyobb, mint egy mobilban, viszont 41 mpixeles. Így csak a középső, kb. 8 mp- nyi rész lesz belőle használva a 4K videóhoz.
Pontosan erröl van szo, hogy még a chip felét sem lehet kihasználni ilyen gépben. De az is lehet, hogy lefelé interpolálják a képet azaz 32 MPt világit meg az objektiv és 4 -4 pixel eredöje alkotja a képet - igy lesz 8 MP.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2025
Vagy amikor félreütik az M és az N betűt: SOMY.
![]()
Ezt most fejezzétek be! Mind a ketten!
RagacsEgy kérdés, létezik egy valami olyan anyag mint a plasztilin, gyurma vagy a rágogumi ami eléggé ragado, de nem az ujjakhoz. Hajdanán Angliában használtam, de közben elfogyott és azt sem tudom hol keressem. Arra használtuk, hogy vezetékeket rögzitettük a kábelcsatornák, berendezések kritikus helyeihez. De nagyon jo volt passzentos nyilásfedöket kiemelni, meg nem mágneses alkatrészeket kihalászni a berendezések mélyéröl. Nem hagy semilyen nyomot igen jol tapad mindenhez fémhez, münyaghoz, lakkozott fához stb. Amit akkor hoztam onnan az kék volt és 30 év után is ugyanolyan ruganyos és ragados mint anno volt. Sehol nem láttam azota ilyesmit a szerszámboltokban. Azt sem tudom milyen kiszerelésben lehet. A gyurmátol abban különbözik, hogy jobban ragad és nem szárad ki. Ök csak ragacsnak hivták (talán tackynak kell irni).
Kösz ez az a Blue Tack.
![]() ![]()
Első körben csak webkameraként, obs-ben próbáltam ki a mikroszkópot. A felbontás itt 1080p. A tárgy-távolságot 17-24 cm között teszteltem, így gyönyörű élesre be lehet állítani a képet. Hdmi próbára nem volt idő. Ott lehetne natív 4K-ban nézelődni, illetve a mellékelt távirányítóval a paramétereket állítani osd menüben. Azt vettem észre, hogy a mélységélesség nagyon csekély, tehát pl. egy panel és a belőle kiálló alkatrész nem lehet egyszerre tűéles. És valóban, valami brutál masszív rögzítést kell hozzá kitalálni, mert egyébként remegős a kép.
A mikroszkop mélységélessége mindig nagyon kicsi (eleve sikra lett tervezve). Minél nagyobb a nagyitás annál kisebb. Nem tudom a tiedében valoszinü zoomos objektiv van, mert 17-24 cm egy mikroszkop számára a végtelen. Ez tovább szükiti a mélységélességet. Számunkra optimális eset 5-10 cm lenne a lencse meg a tárgy távolsága. Ott kapsz kb 1 cm mélységélességet. Az elektronikához böven elég és még forrasztani is lehet alatta.
Azért ilyen nagy távolságot választottam, hogy biztosan ne lökdössem. Az optika nem zoomos, az állítógyűrű az élességet állítja. Nem tudom, a skála mit jelent rajta, de 0,7-től 4,7-ig van skálázva.
A skála a rekesz. Minél nagyobb annyival nagyobb mélységélességet kapsz meg sötétebb képet. Ami ebben az esetben nem nagy baj, mert van elég fény és csak nagyon kis tárgyat kell megvilágitani. Azaz tekerd 4,7re s ha sötét a kép a videokonverter erösitésével (gain) lehet világosabb, de zajosabb képet kapni, vagy bekapcsolod a tárgyra a világitást. Ha jol emlékszem kaptál hozzá fényforrást is.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2025
Reklámozást - negatívat is! -kérjük mellőzni!
Nem a mikroszkoprol lesz a szo, hanem a tegnap folytatott szerintem értékes eszmecseréröl amit a benne levö reklámok miatt mindent töröltek. Ezért csak összefoglalom mi volt tegnap, de reklám nélkül.
A modern akkus csavarhuzokrol beszéltünk. 3 fajta tious van forgalomban meg a mühelyekben. 1. A sima csavarhuzo 2. Univerzálisabb kézi csavarhuzo 3. Akkus furogép csavarhuzonak használva. A csavarhuzo bitek szerencsére szabványosak, azaz minden gépbe használhatok amibe 6szögletes tokmány van. A furogepekbe a bitekhez csomagolt tokmánnyal lehet befogni. A befogo tokmányok között vannak mágnesesek meg “csavarfogosak” is. Ez egy csöszerü mágneses dolog a tokmányokra elcsuszhatoan szerelve, azaz a bit hegye felé tolod, akkor ott egy csö jelenik meg amibe bedugod a vas csavart azt az megtartja és igy a csavarral a gépben tudod megcélozni a lyukat ahova a csavart kell behajtani. Vannak nagyon raffináltak is, amik valahogy automatikusan a dobozbol ugy ragadják ki a gipszkarton csavart, hogy annak a feje automatikus a bit felé van huzva. ( sajnos csak gipszkarton csavarral müködik). Van a piacon egy extra csavarhuzo, ami szigetelt bitekkel jön ezzel akár áram alatt is lehet csavarokat behajtani, de nem lehet a közismert szabványos biteket használni. A következö jellemzö a fordulatszám. Jo az a gép aminek lágyinditoja van. Azaz a gomb nyomásával lehet lassan inditani a csavart behajtását. Fém menetes csavarokhoz csak ez jo, mert ott a csavarnak meg kell találnia a menet kezdetét. Nem árt ha a csavarhuzo néhány 100 ford/percet tud ha tul lassu akkor pl a süllyesztett fejü csavart a fába nem tud rendesen behajtani mert nem éri el azt a dinamikus energiát ami ehhez kell. Akkor sokkal nagyobb erö kell behajtani a csavart. Itt a furogépek a nyerök, mert ott a nagy nehér forgo tokmány elég energiát biztosit az utolso pár fordulathoz. Ha valaki többnyire metrikus csavarokkal dolgozik, akkor egy irányado adat: Egy 100 fordulatu gép egy M3x50-s csavart pontosan egy perc alatt hajt be. A fúrogépeken általában van nyomaték szabályzo is. Ami nagyon hasznos ha több egyforma csavart kell behajtani, és gyorsabbak is. A kis akkus csavarhuzok között van olyan is aminek forgathato a fogantyuja pisztolyfogás a kényelmesebb, de lehet egyenessé varázsolni azaz sok helyre igy könnyebb hozzáferni. Jo ha a csavarhuzo mechanizmus (részben) önzáro föleg az egyszerübebkben a nyimaték hiánya miatt kézzel lehet a csavart be illetve kicsavarni. Sokszor a kicsavaráshoz több energia kell mint forditva. Ami még fontos,, hogy jo helyen legyen az irányválto kapcsolo,, mert sokszor fordul elö, hogy a csavar ki be kell tekerni ilyenkor jo ha valamelyik ujjaddal egyböl váltani tudsz. Természetesen jo ha van világitás is a gépen,,de meg kell nezni, hogy valoban hova világit… ![]() Meg az is fontos, elöre világitson mielött még forog, hogy megtaláld a lyukat, higy hova kell csavarni. Na jo válogatást! ![]() Nem fizetett reklám. :)Elfogyott a kenyér itthon, így csak be kellett mennem abba a bizonyos üzletebe, amiről korábban szó volt.Nagy kosarat vittem, így csak a kenyér elveszett benne, és ezért elég szomorú volt. Ezért kellett hozzá, valami társat keresem neki. Kerestem és kerestem... Aztán megpillantottam azt a bizonyos márkás VDE csavarozót amiről szintén szó volt. Nem kellett kérlelnem bele is ugrott a kosárba. Így lett egy ilyen szerszámom is. ![]() Tudom, mit vettem. Negatívot nem írok. Na jó egyet. ![]() ![]() Pozitív is legyen egy, jó lesz csavarozni ha kell. ![]() A hozzászólás módosítva: Hé, 18:04
Idézet: a kosárba? „Hálózati töltő nincs hozzá, az már nem fért bele” ![]() Nálunk nem fogy el a kenyér, nem tudok ilyet venni. Talán azért is nincs itt az x boltban. ![]() A hozzászólás módosítva: Hé, 18:21
Idézet: „... a kosárba?” Nem a kosárba, hanem a gyártója direkt nem adta hozzá a dobozba, pedig ott a helye a jobb oldalt. Nem baj van itthon adapter. ![]() A hozzászólás módosítva: Hé, 18:45
hmmmm... a múltkor valaki már mutatta itt ezt a szerszámot. Írtam is hozzá véleményt( jót), hogy én mire használtam, igaz én 2 éve vettem. Most nem írom le megint, mert az is másnapra eltűnt - hátha ez is úgy jár. Pedig hol a helye, ha nem ebben a topicban???
Abban még volt töltő, bár a hozzá adott kábel bóvli. Órák alatt sem töltötte fel. A telefonom kábelével gyorsan tölti. Idézet: „Solar-powered Buddha chanting machine Buddha” lehet kapni programozható szöveggel, például: Idézet: „Wǒ yòng chuízǐ qiāo jí shǒuzhǐ” A hozzászólás módosítva: Hé, 19:49
Szia!
Ez a 6,35-ös biteket fogja, vagy azt a csillag alakú izét, mint a zöld tesója? Én is akartam venni virágot ma Nőnapra utólag, de nem érkeztem sajnos... pedig hát névnapomra véletlen vettem volna én is egy ilyet. ![]()
Azt nem tudom,hogy belemegy-e, szerintem nincs olyanom.
A klasszikus bitfej méretre gondoltam... 6,3-as. Elvileg annyi a mérete, mármint a bit-nek, nem a gépnek.
Szerintem belemegy. A 4-es mozog benne, de azon nincs műanyag.
De lehet, hogy ebben nincs mágnes, ami befogja a bitet. A hozzászólás módosítva: Hé, 20:26
Idézet: „hmmmm... a múltkor valaki már mutatta itt ezt a szerszámot. Írtam is hozzá véleményt( jót), hogy én mire használtam, igaz én 2 éve vettem. Most nem írom le megint, mert az is másnapra eltűnt - hátha ez is úgy jár. Pedig hol a helye, ha nem ebben a topicban???” Ezt én sem egészen értettem. Mi számít "reklámozásnak"? Mi a baj a tapasztalatokkal, véleményekkel? Találomra kiválasztottam egy oldalt ebben a témában, majd megszámoltam, hogy onnan kezdve 10 oldalon hány konkrétan megnevezett, vagy egyértelműen látható márkanévvel lefényképezett, vagy internetes címmel hivatkozott termék/eszköz/szerszám illetve az azokat árusító oldal címe volt található. 35-ig jutottam, pedig nem olvastam el minden hozzászólást, csak ami szembetűnt a gyors lapozgatás közben. Akkor ezek reklámozásnak számítanak? Ha igen, akkor - átlagosan 25 hozzászólás/oldallal számolva - a téma kb. 15%-át ki kellene töröltetni? Az, hogy valaki feltesz egy képet, amin olvasható a termék márkája, majd leírja a véleményét, esetleg új információt tsz közzé róla, az miért nem való éppen ebbe a témába? Ha ide nem, akkor hová? Ennek a témának - szerintem - éppen az lenne a lényege, hogy az adatokat, ismereteket, a pozitív és a negatív tapasztalatokat megosszuk, ezzel segítve a hasonló eszköz beszerzését, használatát tervező fórumozókat. Vagy nem? Ha nem, akkor mi is? Merthogy a téma fejlécében ez áll: "a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására". Szerintem a minap kitörölt hozzászólások zöme pontosan ebbe a "bemutatás, kitárgyalás" kategóriába tartozott. Vagy legyen inkább amolyan barkochba jellegű a téma, hogy "tudjátok, az a főleg zöld színű barkácsszerszámokat, -készülékeket árusító, egyébként élelmiszer-áruházlánc azon terméke, amely most éppen piros/sárga színű, és csavarok meghúzására lehet használni, na az, hiszen tudjátok, szóval na, arról az a véleményem, hogy..." Hát ez így kicsit nevetséges lenne. Meg nem is működne. Fent leírt találomra megnyitott 10 oldalon pl. több olyan esetet is láttam, ahol konkrét gyártó konkrét modelljét hasonlította valaki össze egy másik konkrét gyártó másik konkrét modelljével, egyébként igen hasznos információt megosztva. Ezt a márka- és típusnevek "kitakarásával" mégis hogyan? Vagy, ha éppen van egy jó vétel valahol, azt ne lehetne - megfelelő módon - itt közzétenni? Miért ne legyen jó másnak is? Számos ilyet láttam már ebben a témában, mégsem lettek azonnal kiirtva, és jó is, hogy nem. Valahol kellene húzni egy határt: azt el tudom fogadni, hogy reklámkiadványok teljes oldalai - ahol egyértelműen látható, ki az eredeti reklámozó cég - ne legyenek ide egy az egyben bemásolva. Azt viszont nem gondolom, hogy csak azért, mert valaki nevén nevez (lefényképez, "belinkel", stb.) egy gyártót/márkát/típust és/vagy leírja a hozzá kapcsolódó véleményét, azt már törölni kellene. Ha mégis marad ez a gyakorlat, akkor ez a téma nagyjából értelmét veszti.
Nem fogja, nem is lehet, mert ha mérete jo is lenne a lyuk vagy 3 cm mély azaz csak benyomnád a bitet, és nem biztos, hogy valaha is sikerül majd kihalászni.
A hozzádott biteknek hosszu müanyag nyele van. Láthatod a képen is ( meg a multkor meg is beszéltük). Kellene egy adapter müanyag nyéllel, meg bitfogo tokmánnyal. A hozzászólás módosítva: Hé, 20:34
|
Bejelentkezés
Hirdetés |