Fórum témák
» Több friss téma |
Jó az ötlet, de elég sok kell belőle. Ráadásul a legtöbb mai jelzőlámpa kalapsínre és ajtóba szinte mind LED-es, Schneidernél is csak az van, csak az izzólámpa szimbólumot használják. Ezzel meg az a probléma, hogy nem tud valamit kisütni 100%-ig, 2-3V mindig maradna a rendszerben (nem életveszélyes, de most számít).
Kösz, ez jó lehet. Az egyedi építésű fázisjavító csak a hozzászólás írásakor jutott eszembe, úgy látszik ehhez léteznek ilyen cuccok.
Bár úgy látom ehhez rögzítést nemigen terveztek, mert közvetlenül rádugható a sarus kivezetésű kondenzátorokra. A hozzászólás módosítva: Hé, 8:46
Sajnos, én még abban a korszakban szocializálódtam, amikor az izzólámpa "izzott". Rossz esetben a 24 V-os színes búrával szerelt 15 W-os jelzőlámpa bakelit háza elszenesedett.
![]()
Ha a 10 W teljesítmény megfelelő, akkor esetleg:
Finder 7H.11.0.230.1010 Szekrényfűtés 10W (https://cdn.findernet.com/app/uploads/2020/09/11033307/S7HHU.pdf) A hozzászólás módosítva: Hé, 15:26
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek, a nulla hiányzott a körből. Szétszedtem a szigszalagozott csomót és már menet közben kezemben maradt az a vezeték, amelyről a lámpát próbáltam bekötni. Átkötöttem, így működik. Annyi, hogy még nincs kész, mert olyan problémába ütköztem, hogy a - valószínűleg - fő vezeték keresztmetszete akkora, hogy nem megy bele a Wago 222-be. Adatlapja szerint tömör vezetéket 2.5 mm2-ig tud befogadni. Azt nem tudom miként kell kiszámolni, de az átmérő kb. 3 mm. Most ideiglenesen, holnapig egy csokival oldottam meg, ahogy volt annak idején a toldás is, de kellene egy megoldás. Milyen sorolót kellene vennem ehhez? Azért akartam 222-es Wago-t, mert az pasztázható. Köszönöm! G.
Szia! Azt a vastag Nullát kösd be a (bal oldali) sorolóba és oda kösd az áramkörök nulláit is ne Wago-ba legyenek kötve a nullák. A védővezető (jobb oldali soroló) az remélhetőleg rá van kötve a földelő szondára és annak jó is az értéke, mert Fi relét nem látni az elosztóban.
![]()
Szia! Rendben, köszönöm szépen a tippet, ez nem jutott eszembe.
![]() Fi relé nincs, a védőföld pedig egy piros, vastag vezetékhez lett Wago-val kötve (amihez korábban is volt egy csokival), amin van egy darbab maszkolószalag egy védőföld jellel megrajzolva. Bízom benne, hogy ez rendben van. Ellenőrizhető valahogy spéci szerszám nélkül? Köszi! G.
Szia! Használd a lakáselosztó erre kialakított sorolóit ami sárgarézből van és az 10mm2 keresztmetszetet is be tud fogadni. A csavarral óvatosan szoríts vagy húzzál érvéghüvelyt, hogy a vezeték ne tudjon túlságosan szétlapulni, deformálódni. A réz ereket is hajthatod duplán (visszahajtod és összenyomod) és úgy szorítsd meg. A védőföld jóságát (ellenállását) azt műszerrel szokás ellenőrizni de azt itt nem írnám le, hogy az ottani felállásnál ezt hogyan lehet megejteni.
![]()
Szóval nem baj, ha alu és réz lesz vegyesen a sorolóban. Van még egy apróság ami most jutott eszembe, az egyik nulla vezeték tuti nem ér ki a dobozban levő sorolóba. Ez megoldható egy kettes Wago-val, pasztázva, réz vezeték toldással? Nagyon köszi! G.
Használj fővezetéki sorozatkapcsot ami erre alkalmas. A keresztmetszet ne csökkenjen a sorolóig. Ahogy elnéztem a sorolót az felületkezelt csavarokkal van megoldva de a műanyag tok remélhetőleg sárgaréz sínt tartalmaz de ha nem akkor sincs probléma hogy alut és rezet köss a sínen de más-más kötési pontba.
![]()
Bocsi, szerintem félreértés van. A fő vezeték, ami a legvastagabb az elér a dobozban levő sorolóig. Ha jól látom a csatolt képeken, rézből van a sín.
Amelyik vezeték nem ér majd el, az a nappali felé megy. Erre, ugyan olyan, mint a többi, ami a lakás másik felébe megy. Ehhez sem jó megoldás a Wago, pasztával, réz vezeték párosítással? Köszönöm! G.
Azt a legvastagabb kéket kösd be a bal oldali sorolóba és a többi kéket szépen mellé a többi pontra, ott lesznek a Nullák. Ne Wagó-val köss ilyen áramköröket a lakáselosztónál! A PEN-en kívül még öt áramkör nullája köthető be a Nulla sorolójába és négy automata van. Kevés lenne a sorolópont? Jó minőségű sorozatkapcsot használj aminek van lemez leszorítója és a használt keresztmetszetet be tudja fogadni. A kereskedésben tudni fogják, hogy mire van szükséged ha el tudod azt mondani, hogy milyen vezetékeket szeretnél összekötni és milyen terheléshez.
![]()
Értem is meg nem is amit írsz. Tiszta, hogy a legvastagabb nulla vezeték megy a sorolóra. E mellé megy majd a többi, nekem összesen van 5, szóval ez oké. A probléma, hogy az egyik vezeték nem ér ki eddig. Bemegyek holnap egy villanyos boltba, bár azt hittem a Wago egy szakszerű sorkapocs... Köszi! G.
A wagót majd a kötődobozokban használd ha kell de szerintem a főáramköri lakáselosztónál nem ezt kellene használni. Azokat a wagós kötéseket is jobb lenne sorkapocsba tenni. Vannak itt aktív szakemberek akik nálam sokkal járatosabbak ezen a téren, hogy mi a célravezető az ilyen helyen alkalmazott kötéseknél de szerintem egy lakáselosztót nem szed le az ember sűrűn, hogy kötési hibát keressen mögötte.
![]()
Ha jót akarsz magadnak akkor nem teszel ilyen helyre 222-es wago-t. Ami nekem (meg másnak is) bejött az alu toldására az, hogy nyomsz rá egy érvéghüvelyt és onnantól ugyanúgy kötheted bárhova mintha réz lenne. Viszont arra nagyon oda kell figyelni, hogy az az érvéghüvely tökéletes legyen, mert én már találkoztam olyannal (tettem is fel ide róla képet régebben) aminek teljesen oxidos volt a belső felülete.
A másik ami szerintem még lényeges, hogy a fogadó rész szerint nyomd meg, szóval attól függően, hogy négyzet vagy kör keresztmetszetű a hüvely amibe be lesz kötve, vagy 4 vagy 6 pofás szerszámmal nyomd rá a hüvelyt, mert a négyzetre nyomott kábelvég az nem igazán passzol egy kerek (pl. mezei sorkapocs) fogadó részbe. A földelésedet meg célműszer nélkül úgy tudod a legegyszerűbben megmérni, hogy lekötsz róla mindent, fogsz egy néhány amperes terhelést (pl. vasaló), amit bekötsz először a fázis-nulla közé, megméred mekkora feszültség van rajta, az átfolyó áram meg nagyjából ismert az ellenállásából de akár azt is megmérheted. Utána átteszed a vasalót a fázis-földelés közé és úgy is megméred a rajta lévő feszültséget. Utóbbi esetben annyival lesz kisebb a feszültség ami a földelési ellenálláson esik.
Nem olvasható amit írtam?
![]() De majd biztos elárulod nekünk, hogy pl. az oszlopról lejövő (szintén nem réz) szolgáltató kábelét hogy kötöd be úgy, hogy mondjuk a fővezetéki leágazó sorkapocs csavarja ne nyírja szét meghúzáskor. Mellesleg, azon a réz hüvelyen van egy bevonat. Ahogy egyébként egy wago-ban vagy bármiben is van a rézen bevonat, amibe meg szó (kérdezés) nélkül bekötnéd az alu-t. ![]() A hozzászólás módosítva: Kedd, 6:24
Idézet: Ez pont olyan indok, mint az összekötések forrasztása, amit már szakmailag megcáfoltak korábban. Attól, mert valaki évek óta így használja, nem biztos, hogy az jó is.„Nekem regisztrált szerelő-napelem telepítő kivitelező mondta aki sok éve így csinálja. Azóta én is.” Idézet: Vedd a fáradságot és nézz meg egy jó kivitelezést, látni fogod. Súgok egy kicsit, pl. nyomólemezes sorkapocs.„hogy kötöd be úgy, hogy mondjuk a fővezetéki leágazó sorkapocs csavarja ne nyírja szét meghúzáskor.” Idézet: Van, amire kényesen ügyelsz, hogy a csavar meghúzásakor biztosan ne sérüljön a papírvékony hüvely a leheletnyi bevonattal. „Mellesleg, azon a réz hüvelyen van egy bevonat.” ![]() Idézet: Egy Wago-ban nem keletkezik olyan csavaró/nyíró erő, mint egy csavar alatt. Tegyük hozzá, nem mindegyik Wago használható alumínium vezetékhez.„egy wago-ban vagy bármiben is van a rézen bevonat, amibe meg szó (kérdezés) nélkül bekötnéd az alu-t.” Értem én hogy szerinted, csak éppen nem sok támasztja alá szakmailag. A hozzászólás módosítva: Kedd, 7:08
Akinek probléma, hogy egy izzóval ellenőrizze a mennyezetről lógó vezeték folytonosságát, az szerinted biztonságosan el tudja végezni otthoni eszközökkel a földelési ellenállás mérését?
Idézet: Nem, de mindegy is... „már szakmailag megcáfoltak korábban.” Idézet: Mutass egyet, hogy megnézhessem! „Vedd a fáradságot és nézz meg egy jó kivitelezést,” ![]() Idézet: Ilyen fővezetékiben emlékeim szerint nem létezik, de lehet hogy tévedek. Ezzel együtt, épp a lemezesek azok amikkel gond szokott lenni mert kilazulnak, ahogy pl. néha a kismegszakítóé is, épp emiatt kellett nálunk tavaly az eon-nak a 3 bejövőt cserélni (nem csak a bejövő alukábel volt megégve hanem a kismegszakító is, úgy, hogy a csavart sem lehetett kitekerni belőle). „nyomólemezes sorkapocs.” Idézet: Mindig irigykedve olvasom a jövendőmondó hozzászólásokat, amikor valaki tapasztalat nélkül, de kellő határozottsággal nyilvánít véleményt. „a csavar meghúzásakor biztosan ne sérüljön a papírvékony hüvely a leheletnyi bevonattal.” ![]()
Nem vagyok látnok, ez volt a kérdése, erre válaszoltam:
Idézet: „Ellenőrizhető valahogy spéci szerszám nélkül?”
Ha részt vettél volna, mint kíváncsi szemlélődő, pár felülvizsgálaton, értenéd.
Félreértés ne essék, nem téged akarlak meggyőzni, csak azért írom le, ne csak a butaság látszódjon, mert az valamiért mindig gyorsabban terjed. Idézet: „A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra”
Nem arról van szó, hanem az aluvezetékre réz érvéghüvely. Párszor elkísértem ismerőst felülvizsgálatra, kíváncsi voltam, hogyan megy ez élőben. Egyik helyen volt olyan bekötés, ahol ezt elkövették. Nem fogadta el.
Tömör vezetőre egyébként is minek érvéghüvely? Értelmetlen.
Lakáselosztónál van aluvezetékhez gyűjtősín alternatíva? A régi FKA tábla már ritkaságszámba megy, amiben talán ónozott acél volt a "sín", ráadásul az leszorító lapkás, aluhoz tökéletes volt.
Azon kívül szinte minden mai kiselosztó sárgaréz ötvözetű sínnel kapható, nagy ritkán ilyen méretű sínből beszerezhető ónozott. Hiába jelentenek kisebb veszélyt az alura mint az elektrolitréz, a csavar akkor is elnyírja, ezért én is tettem már rá érvéghüvely (attól függetlenül hogy nem szabályos), sőt a vékony alut vissza szoktam hajtani hurokra, hogy a 6-os lyukban kvázi dupla felületen feküdjön fel, így a nyomás is jobban eloszlik rajta, de "lemezes gyűjtősín" tudtommal nem létezik. A hozzászólás módosítva: Kedd, 11:01
Az, hogy a vezetékeket elvágó sorkapocs nem tiltott, számomra érthetetlen. Meg lehet csinálni normálisan is az alu kötéseket mert nyílvánvalóan nincs mindenkinek pénze cserélni a rendszerét.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 11:50
Phoenix Contact AKG sorozat, több mérettartományban kapható, pl. 0,5-6mm2, 41A ónozott réz sínnel, jónak tűnik, de nem írja sehol mihez használható hivatalosan.
Sok Wago átmenő sorkapocs fogad pasztával alut, 2-3-4 vezetékesek, kis keresztmetszethez. Ezzel lehet vezetéket váltani a kalapsínen. Wago 281-901 Jó lenne valami elosztóblokk is, de a Wago 2216-os csak rézhez jó. Phoenix megint nem írja. Weidmüller WPD100 sorozat használható, de szerintem ebben nincs a csavar alatt más védelem.
Sziasztok!
Voltam villamossági szaküzletben, ahol azt mondták, hogy a 222-es Wago tökéletesen megfelel az alu és réz vezeték pasztával történő egyesítésére, így a korábban említett vezeték ilyen módon meg lett toldva és minden nulla vezeték bekötve a dobozban levő sorolóba. Köszönöm mindenkinek az ötleteket és segítséget! G. |
Bejelentkezés
Hirdetés |