Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   986 / 987
(#) sany válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 3, 2025 /

Ilyenkor nem lenne egyszerűbb a fal mentén elhúzni a vezetéket a védőcsőbe? Csak kérdezem.
(#) mraulajos válasza zaza99 hozzászólására (») Kedd, 7:27 /

Kábel kötegelővel oda van fogatva a térhálóhoz. Írtam.
(#) Macsek71 hozzászólása Sze, 12:36 /

kábelek védelme

Üdv Mesterek !

Segítsetek picit légyszives :

Egy padlás utólagos hőszighetelésén munkálkodom, (2*10 cm közetgyapot-paplan terítéssel). Van fönt két utólag "elkövetett" kábel, hogyan lehetne szépen megoldani ?
1, A villamos tűzhelyet telepítő "szaki" az előszobából (ott van a fal másik oldalán a bizt.doboz) simán felfúrt a padlásra, ott gégecsőben vezette a kábelt a konyháig ahol a födémen át csatornában folytatta ...
Gond, hogy az idők során a gégecső itt-ott megtöredezett, hiányos lett.
2, Hálózat szolgáltató optikai kábelje a gerendákra "dobva" halad, kb középig, ott a falban lévő csőben lemegy a szobába. Ez a cső a födém síkjában végződik - oda még tenni fogok 20 cm gyapotot.

Az 1, csövet még ki tudnám cserélni, de ha megoldható nem bontanék szét semmit, a az optikát meg ...
(#) gordonfreemN hozzászólása Sze, 13:47 /

készülékek védelme

Sziasztok!

A tegnap felmerült frekvenciaváltós kérdést a frekvenciaváltós topikban folytattuk, de akadt egy kérdéskör, amiben szivesen vennénk a véleményeteket.
Az alábbi linken elérhető a hozzászólás:
Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza Macsek71 hozzászólására (») Sze, 13:51 /

Idézet:
„hogyan lehetne szépen megoldani ?”
Szerintem kizárólag így van értelme. Ha van ilyen technológia, ráadásul megfizethető áron, én biztos nem állnék neki borzalmas koszolás és munka árán paplanokkal szórakozni. Ehhez nem kell az egész padlást felszedni csak néhány deszkát, és minden ami közte van maradhat úgy ahogy van, még a döglött egerek is. Ja, és egyáltalán nem éghető, itt mutatják be.
(#) uniman válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 13:59 /

'Az alsó és felső deszkaborítás közötti légrés' Hol olvastad, hogy ilyen a födém szerkezete a kérdezőnél? Meg nem a födém szigetelésére, hanem a kábelek védelmére vonatkozott a kérdés...vagy nem?
(#) Gombszem válasza gordonfreemN hozzászólására (») Sze, 16:34 / 1

Kábelcsatornát rá lehet pattintani két oldalról. Előtte a gégecsövet le lehet vágni, vagy esetleg lejön magától is. Az üvegkábelre is jó ez a megoldás, persze másik csatornával.
Később még át is húzható esetleg.
(#) Macsek71 válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 17:19 /

Bocs, nem írtam, hogy 30 éves a ház,a födém betongerendák közt béléstest, rajta salak + beton .
Mivel nem használjuk a padlást, így a paplanos letakarás tűnt a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldásnak.

Gombszem : Köszi, a tippet - a zúzott gégecsövet kiváltani kábelcsatornával
(#) SKY válasza gordonfreemN hozzászólására (») Sze, 20:23 /

Villanyszerelő fórum alatt erre gondoltam, nem erre a topikra: https://villanyszerelo.forum.hu/
(#) SKY válasza gordonfreemN hozzászólására (») Csü, 20:04 / 2

MSZ HD 60364-4-43:2024
431.4.3. Párhuzamosan kapcsolt vezetők túlterhelésvédelme
431.4.3.1 Ha egyetlen védelmi eszköz több párhuzamosan kapcsolt vezetőt véd, akkor a párhuzamos vezetőkben ne legyenek leágazó áramkörök vagy leválasztó-, illetve kapcsolóeszközök.

413.5.3 Párhuzamos vezetők zárlatvédelme
A párhuzamosan kapcsolt vezetőket zárlatvédelemmel kell ellátni, függetlenül attól, hogy egyetlen védelmi eszköz vagy minden egyes vezető számára külön-külön vagy több védelmi eszköz biztosítja a védelmet.

A védelmet a legkritikusabb helyen fellépő zárlat esetében is biztosítani kell, és figyelembe kell venni, hogy a zárlati áram a párhuzamosan kapcsolt vezető mindkét vége felől kaphat táplálást.

C Párhuzamos vezetők túláramvédelme
C1. Két azonos keresztmetszetű, vezetőanyagú, hosszúságú és létesítési módú vezető esetében, amelyek lényegében azonos áramot vezetnek, a túláramvédelem követelményei egyszerűek. Bonyolultabb vezetőelrendezés esetén ajánlatos megfontolni a vezetőkben az egyenlőtlen árameloszlást és a többszörös hiba áramútját.

Az árammegoszlás egyenlőnek tekintendő, ha az IEC 60364-5-52:2009 523.7 szakaszának a) pontja szerinti követelmények teljesülnek:

523.7 Conductors in parallel
Where two or more conductors or PEN conductors are connected in parallel in a system, either:
a) measures shall be taken to achieve equal load current sharing between them,
This requirement is considered to be fulfilled if the conductors are of the same material, have the same cross-sectional area, are approximately the same lenght and have no branch circuits along the lenght, and either
- the conductors in parallel are multi-core cables or twisted single-core cables or insulated conductors, or
- the conductors in parallel are non-twisted single core cables or insulated conductors in trefoil or flat formation and have a cross-sectional area less than or equal to 50mm2 in copper or 70mm2 in aluminium, or
- if the conductors in parallel are non-twised single-core cables or insulated conductors in trefoil or in flat formation and have a cross-sectional area greater than 50mm2 in copper or 70mm2 in aluminium, the special configuration necessary for such formation is adopted. These configurations consist of suitable groupings and spacings of the different phases or poles (see Annex H).

Vagyis ha nem több eres kábelek vannak, hanem pl. sok NYY 1x185mm2, akkor a szabvány mellékletében található bogyós rajzok szerint kell feldobálni a kábeltálcára, pontosan úgy, ahogy ott egymás mellett jelölve vannak az adott fázisok és nullák. Gyakorlatilag max 10% eltérésig tekinthető azonosnak az árammegoszlás, ha az impedanciában lévő különbségek miatt ez több, akkor minden egyes vezetőre meg kell fontolni az egyenkénti túlterhelésvédelmet (hacsak nincs annyira durván túlméretezve a kábel a biztosítóhoz képest, hogy ez is bővel belefér).
(#) SKY válasza zaza99 hozzászólására (») Vas, 16:30 / 1

Hiltiszalag + beton beütőszeg.
(#) zaza99 válasza SKY hozzászólására (») Vas, 17:26 /

az kilyukasztja alatta a bitumenes vízzáró réteget
(#) huggybear hozzászólása Vas, 18:15 /

Mennyezeti led lámpa, bekötés anomália

Sziasztok!

Bocsánat, kicsit bonyolult így online, remélem lesz, akinek van ideje segíteni! Megpróbálom röviden.

Van a falon egy lámpa, melyet szeretnék kiváltani egy mennyezetre szerelt verzióval!

A „biztositek_tabla_eredeti” képen látszik, hogy miként volt vezetékelve a fali lámpa.

A fázis tekintetében, a három vezetéket (piros, kismegszakító barna, falba menő fekete) levágtam a csatlakozóról, a piros helyett húztam egy fekete, réz vezetéket, majd a hármat egy Wago-val összekötöttem.
Tulajdonképpen eddig a helyzet változatlan, csak a kapcsolóhoz menő fázis vezeték alu helyett réz lett.
Ezt követően a kapcsolóból a fali lámpához menő vezetéket kiiktattam, mely mellé húztam egy szintén fekete és szintén réz vezetéket, ami megy a mennyezeti lámpához.
Szóval kismegszíktóból (sorolással) fázis a kapcsolóhoz, kapcsolóból fázis vezeték a mennyezeti lámpához.

A nulla tekintetében, ahogy a „biztositek_tabla_eredeti” képen látható, ki lett hozva egy vezeték a tábla tetején lévő sorolóra.
Annyit csináltam, hogy a korábban valaki által berakott csokit kiváltottam egy Wago-ra, mert ez nekem nem tetszett. A mennyezeti lámpához menő új, réz vezetéket bekötöttem a sorolóba.

A föld esetén ugyanez az eljárás lett alkalmazva, a korábbi csokit kiváltottam Wago-ra, majd a mennyezeti lámpához húztam egy új vezetéket a sorolóból.

Eztán jött a probléma, a lámpa nem világít! Meglepődés után megpróbáltam a nulla vezetéket „direktben” összekötni, azaz a korábban betett 2-es Wago-t 3-as cseréltem, melyben a harmadik vezeték a mennyezeti lámpa nullája volt. Az eredmény ugyanaz, nem világít.

Mi lehet az ok, hol lehet a hiba? A lámpa a fázist megkapja, amikor felkapcsolom a kapcsolót, akkor fázisceruza mutat a lámpában levő csokinál. Nagyon köszönöm! G.
(#) sany válasza huggybear hozzászólására (») Vas, 18:58 /

Jó a lámpa?
(#) SKY hozzászólása Vas, 19:00 /

Kisütő- és terhelőellenállás elosztószekrénybe

Ismertek olyan terméket, ami gyakorlatilag egy ohmos ellenállás, fázisonként beköthető 230VAC-ra két vezetékkel vagy akár háromfázisú hálózatra lett kitalálva és kb. 0,5-10W teljesítményű, vagy 5K-200K nagyságrendben van az ellenállása?
Csak katalógusból választható termék érdekel, elosztóba szerelhető akár fém burkolatban csavarhelyekkel vagy kalapsínre rögzíthető, sarus, sorkapcsos vagy előre gyártott vezetékekkel rendelkezik.
Semmi kókányolás, meg nem egy temus 5W-os ellenállás házilag ráforrasztott meg zsugorcsövezett vezetékekkel. Rendes ipari kivitel, az ára nem számít.

Amik megfordultak a fejemben: a szekrényfűtés és frekiváltó fékezőellenállás túl nagy teljesítményű, relékhez söntölőmodult a reléfoglalathoz tervezték.
Esetleg használtatok valamit kisütőellenállásnak fázisjavító kondenzátorok mellé?
(#) huggybear válasza sany hozzászólására (») Vas, 19:17 /

Igen, direktben bekötve, azaz konnektorba dugva egy háromeres vezetékkel működik. G.
(#) Villanymozdony hozzászólása Vas, 19:46 /

Feszültségre működő relé

Sziasztok!
Olyan (pl. kismegszakítósínbe illeszthető) eszközt keresek, amelynél be tudom állítani, hogy adott feszültségnél, (pl. 250 V) bekapcsoljon fogyasztót, és egy adott fesz alatt meg ki.
(#) elektroncso válasza Villanymozdony hozzászólására (») Vas, 20:01 / 1

Válassz egy szimpatikusat: 1 fázisú feszültségfigyelő relék
(#) Bakman válasza SKY hozzászólására (») Vas, 20:25 / 1

Talán: Bővebben: Link.
(#) Atis57 válasza huggybear hozzászólására (») Vas, 20:48 /

íSzia!
Ne fázisceruzával keresgélj!!Átverhet.

A lámpához odaviszel egy hosszabbitót-- s ebből lellenőrized egy izzóval ; van-e fázis,nulla , védővezető (Te földnek irtad.)

Ha ninccs 1 -1 ágon visszamész az elejéhez (kismegszakitók )

De ez feszültség alatti munka! "Tudod az áram a legbarátságosabb , bárkivel kezet ráz!
Egy villanyszerelő ismerős?
(#) huggybear válasza Atis57 hozzászólására (») Vas, 20:55 /

Szia! Ismerősöm nincs sajnos . Jogos és olvastam többször, hogy a fázisceruza nem a legalkalmasabb, de laikus gondoltam, hogy ha alapból nincs semmi majd ha felkapcsolom a kapcsolót, akkor világít a fázisceruza a lámpa fázis vezetékén, akkor a fázist kiadja oda a "rendszer". Rosszul gondolom? Sajnos a logikát nem látom egyelőre, hogy mindenhonnan véve egy szálat mégsem világít a lámpa. Köszi! G.
(#) erbe válasza SKY hozzászólására (») Vas, 21:20 /

3 db jelzőlámpa? Gyári foglalatban?
(#) proli007 válasza huggybear hozzászólására (») Vas, 21:32 /

Hello! Pedig keresned kell ismerőst! Mert itt ahogy nézem, van ALU, réz, és még kátrányos szigetelőszalag is. Ezt az egészet célszerű teljesen átnézni és amit lehet felújítani, ha nem akarsz háztűznézőbe hazaérkezni. Ezt amikor elkövették kb. 65 éve, még 6A-es volt a főbizti és csak saját földelés volt.
A hozzászólás módosítva: Vas, 21:34
(#) Atis57 válasza huggybear hozzászólására (») Vas, 21:33 /

Szia!
Régen a tanulókat kb 6 hónapig kinoztuk a próbalámpa--fázis ceruza használattal, nem véletlenül!

Kiadja -e a fázist? A mennyezeti lámpa fázisszálára rákötve a próbalámpa egyik vezetékét, --a másikat a hosszabbitó Nulla ágába . s ha múködik akkor; Igen kiadja.

A Nulla oldalt ugyanigy nézed meg , csak a próbalámpa a hosszabbitó fázisához, a másik vége a mennyezeti lámpa Nullájához csatlakozzon! Ha világit akkor a Nulla is jó .

Innen már csak az a lámpatest próbája hiányzik! A hosszabbitóba bekötve --világit?
(#) proba válasza huggybear hozzászólására (») Vas, 21:37 /

Laikusként azért jó a fázisceruza, mert.... pont laikusként nem is olyan jó. Az elgondolásod ideális, optimális, és működő rendszeren jó esetlegesen.. A fázisceruza egy dologra jó, az adott vezetékben talán nincs fázis. Kérdezed akkor miért jó, azért mert aki tudja az okokat, az jó esetben jó következtetéseket von le a jelzéseiből. Pl ha összeraksz mindent, betekered az égőt, felkapcsolod a kapcsolót, akkor a lámpa nulla oldalán fázist látsz, akkor nem kap nullát. Ha a nulla oldalán nem világít, a fázis oldalon világít, jó eséllyel rossz a lámpa, ha a nulla oldalon, és a fázis oldalon sem világít, jöhet a kapcsoló, vagy a fázisceruza vizsgálata...
A hozzászólás módosítva: Vas, 21:38
(#) huggybear válasza Atis57 hozzászólására (») Vas, 21:40 /

Szia!

Ha jól értem, akkor meg tudom tesztelni úgy, hogy egy dugvillás vezetéket bedugok a konnektorba, természetesen megfelelő állásban, tehát a vezeték barna szála megy a konnektor fázissal rendelkező furatába, és egy foglalatot izzóval együtt rákötök, melynek egyik szála, amit tesztelni akarok, a lámpához vezetett vezetékre csatlakozik, másik szála pedig a hosszabbító vezeték ellentétes szálához? Tehát foglalat fázis a mennyezeti lámpa fázisa, nulla pedig a hosszabbító kábel nulla vezetéke. Helyes így?
Igen, a hosszabbítós verzió működik, tehát egy dugvillás kábel a konnektorba másik végén a vezetékek pedig a lámpa megfelelő csatlakozójába. Így működik.
A konnektor két furata vizsgálható fázisceruzával, ugye? Mármint, hogy melyik a nulla és a fázis bene. Arra megbízható az eszköz (ceruza)? Köszönöm! G.
(#) Joe_001 válasza zaza99 hozzászólására (») 6:02 /

Szia!
Itt vidéken, (Németben, Hollandban), van hozzá egy műanyag lap, abba tekerik bele. De a szerelő beton vastagsága előírás, mint a mennyezet hűtésnél is, 4 cmnél mélyebbet nem fúrhatunk a kengyelnek. Nekem ez nem gáz, a porszívós Makitám alapból tudja.
(#) Joe_001 válasza proba hozzászólására (») 6:12 /

Szia! Azé a fázis cerruza az jó csk bármilyen egyszerű érteni kell hozzá. Tudni kell hozzá, hogy a nenne lévő glimm 90 V-nál indul, minimális árammal dolgozik. Azt is figyelembe kell venni, hogy van e fogyasztó az áramkörön, és az milyen. Ha nincs a fázis szakadásra, tökéletes, ha van akár a nulla szakadásra is jó. Ha nincs fogyasztó a hosszú vezeeték akár össze is szedhetvalamit, de egy égő (nem ledes) rádugásával ez kizárhat. Ha bizonytalan vagy akkor persze műszerrel meg kell mérni.
Én speciel a 4mmes cerkát használom mert csavarhúzója is jó.
(#) Joe_001 válasza huggybear hozzászólására (») 6:20 /

Többnyire. A ceterka mellett van próbalámpám is, (két 15Wégő sorbakötve), de nonkontakt feszérzékelőm is. Ezeket random használom( ami nálam van éppen. Ja a más "rendes! műszerem is.(Fluke, lakatfogó, de ezeket ritkán kell elővenni.)
(#) VIM válasza huggybear hozzászólására (») 8:36 /

Szia!
Idézet:
„A nulla tekintetében, ahogy a „biztositek_tabla_eredeti” képen látható, ki lett hozva egy vezeték a tábla tetején lévő sorolóra.
Annyit csináltam, hogy a korábban valaki által berakott csokit kiváltottam egy Wago-ra, mert ez nekem nem tetszett. A mennyezeti lámpához menő új, réz vezetéket bekötöttem a sorolóba.”
Ezt a részt nem értem ha a biztosíték táblára nézek. A szolgáltatói PEN az hol van bekötve vagy hol van leágaztatva róla a Nulla? Azt a kék szálat amit a sorolóba kötöttél annak így nincs semmi szerepe ha nincs összeköttetése a szolgáltatói PEN-nel. Szerintem a lámpa nem kap nullát.
Következő: »»   986 / 987
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem