Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Szia!
Remélem ez így életképes. Esetleg még MS1,2,3 és Enable testre, hogy ne lebegjen?
Én? Ember, te kezdtél mindenkit leoltani...
Jó minden.
Enable: a modulon GND-re van kötve egy ellenállással, így az a láb maradhat szabadon. Ha +5V-ra kötöd, a motortól az IC elveszi az áramot. MS 1, 2 és 3: az IC-n belül van ellenállás a láb és GND között, maradhat szabadon, ha neked úgy kényelmes. A mikrolépés (MS1 - MS3 lábak) igazságtábla az IC adatlapjában megtalálható, de csatolom képként is. Aztán majd jól ejátszol vele, neked melyik megfelelő. ![]() Reset és Sleep lábat kösd össze ahogy a képen is van vagy ha mást nem, a Reset lábat kösd +5V-ra, az adatlap nem írja, van-e felhúzó ellenállás az IC bemenetén. A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2024
Nagyon szépen köszönöm!
Egy kérdésem lenne. Támadt egy őrűlt ötletem az L298-hoz (később esetleges felhasználáshoz). Tudom hogy nem egy profi megoldás (nincs proci, PWM, és egyéb nyalánkság) de kezdőknek talán jól jöhet. A szekrényemben találtam egy 4 kimenetes futófényt! Esetleg azzal vezérelni L298-at? Lehet úgy kapcsolni, hogy csak egy led világít, de lehet negátba is. Nagyon őrűlt ötlet? Megrendeltem már a mit ajánlottál! Mégegyszer köszönöm!
Ha az a futófény csak jobbról-balra fut (tehát nem oda-vissza), akkor a sorrend variálásával jó lehet az L298-hoz. Ha oda-vissza fut a fény, akkor a motor is csak ide-oda fog fordulni, ugyanazon helyzetekben.
Az IN1 - IN4 bemenetekre az alábbi sorrendben adott impulzusokkal forog a motor az egyik irányba, egész lépéses üzemmódban: 1, 3, 2, 4, 1, 3, 2, 4, 1, 3, 2, 4, 1, 3 .... Ha a futófény oda-vissza jár, akkor a 4-es után ismét a 2-es bemenet kap jelet, a motor visszalép egyet. 2-es után 3-as, ismét visszalép egyet és így tovább. A futófényt fogja utánozni a léptetőmotor.
Lehet olyan állásba is kapcsolni, még a TTL-es időszakomban készítettem.
Akkor mégsem volt olyan őrűlt az ötlet! Bántott, hogy hogyan tudnám felhasználni proci nélkül L298-at.
Minden OK!
Működik rendesen! Olyan erős a motor, hogy nem tudom megfogni a motort. Egy kis ráncfelvarrás! A rajzon hiányzik 5V és a motor táp test összekötése. Én alpból összekötöttem, remélem nem baj! A javított rajzot felteszem.
Remek! A vezérlő tetején van egy kis poti, azzal be tudod állítani a motor áramát.
szerk.: Jól tetted, azokat a GND-ket össze kell kötni. A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2024
Reflexből csináltam, csak amikor ellenőriztem a rajz alapján a bekötést vettem észre!
Labór tápról küldtem, és csak annyit fogyasztott mint ami a motor adatlapján szerepel. Majd jobban belemélyedek az áram limitben. Viszont a kis hűtőbordát , csak egy kicsit elfordítva tettem fel mert iszonyú közel volt az alu az alkatrészekhez, nem mertem kockáztatni! Mégegyszer köszönöm a segítségek Boldog Karácsonyt! A4988 modulEgy kis segítség olyanoknak, mint én! Akik nem tudnak programozni, de léptető motort akarnak meghajtani. Egyszerű feladatokra!Multivibrátorral hajtott, A4988 modul. Két nyáktervet teszek fel, egy 555-tel készültet, és egy tranzisztorost. Boldog új évet mindenkinek! Felhasználói kérésre - hiba miatt - a melléklet törölve. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2025
Moderátor által szerkesztve
Léptetőmotor sípol, búg rángatózik - nem megySziasztok,BUÉK mindenkinek! Olyan problémám van, hogy vettem egy ZK-SMC01 léptetőmotor vezérlőt (leírás), egy A4988 modult (ami itt fentebb volt taglalva) és mindez hajt(ana) egy Nema17 42-40 léptetőmotort. De nem teszi. A táp 12V/3A, üresen el kell, hogy bírja. Nem is esik a tápfesz. Az A4988-on beállítottam először fullost, aztán 1/8 microstepet. Sípol, búg, rezeg, néha egyet-egyet fordul valamerre, de nem forog. Kimértem, oszcilloszkóppal néztem a jeleket. Minden jó(nak tűnik), de nem jó. A vezérlőn állítgattam mindenféle paramétert az adatlapok szerint. Van egy olyan funkciója, hogy amikor az enkódert tekergetem, ugyanúgy fordul a motor. Akkor is csak a fentieket produkálja. Találkozott már valaki hasonlóval?
BÚÉK!
A motor uti jól van bekötve? Akkor szokott ilyet produkálni ha össze vannak keverve a vezetékek.
köszönöm.
reményeim szerint igen. már próbáltam mindenféle permutációban, de nem volt jó egyszer sem.
Vagy ki kell mérni, bár abból nem derül ki, hogy melyik a tekercs eleje vagy a vége. A legjobb ha típus alapján adatlapot találsz hozzá a neten.
köszi, ez volt az
![]() amilyen kézenfekvő, annyira nem gondoltam erre. az összes leírásban, amit átnéztem egyöntetűen a vezetékkiosztás zöld-fekete/piros-kék volt. hát ebben a gyárban úgy látszik penészes volt a rizs ebédre, mert ennél fekete-piros/zöld-kék lett a jó kiosztás. ha valamelyik tekercsvég fel lenne cserélve, akkor nem forogna, igaz?
Elég régen foglalkoztam ezzel a témával részletesen, de úgy rémlik, hogy forog akkor is csak gyengébb valamivel.
Szia!
Ha magas a léptető frekvencia, a motor induktív ellenállása miatt nem tud elég áramot felvenni.
köszi.
amióta megtaláltam normálisan a tekercsvégeket, azóta jól működik. 4h4018S0106Üdv.Adott egy MKS Gen L 1.0, egy A4988-al. Erre tettem GRBL-t, és egy kibányászott, ismeretlen 4h4018S0106 motort. Persze adatlap már nem létezik hozzá! 1,8fok, 12V, 0,2A van rajta, stabil 12V-al működtetem /működtetném. Ez Unipoláris, 6 vezetékes. Visszaolvasva (sokat), írtátok, hogy középső szálat kihagyva beköthető bipolárisan. Két-két tekercs kimérve, 120ohm (felező vezetéknél 60-60) Persze olvasgattam (pont ezen az oldalon van "megoldás"), de mint írtátok, nem lehet kimérni a tekercs elejét. Így az összes lehetőséget próbáltam átvezetékeléssel (p,s,f,k; s,p,f,k; p,s,k,f; s,p,k,f) Gondolom, az nem számít, ha A és B tekercsek fordítva vannak, max fordítva forog... (pl. k,f,p,s) Sajnos a legtöbb, amit kihoztam belőle, hogy jobbra-balra rezeg egy kicsit, de nem forog.
Amiket kipróbálnék (persze a vezetékbekötés variálása mellett, bár szerintem két eset lehet összesen: Az egyik tekercsvégpár fixen, a másik végpár egyenesen vagy felcserélve)
1. Több feszt neki! Az adatlap szerint 35V-ig bírja. Mondjuk labortápról, ha nincs, akkor laptoptáp 19-24V-ja elviszi. 2. Lassabb léptetés segíthet. Biztosan nincs felcserélve a step/dir? Enable van rajta, annak magasnak vagy alacsonynak kell lennie? 3. Fél lépés bekapcsolása/alkalmazása. Egy biztosan jó MÁSIK steppert rendesen meghajt a modul? Láttad már így működni?
Vezetékek cseréje megvolt 4féleképp.
Motorra 12V van írva, így magasabb feszt nem adok! Lassabb léptetés van, 1:1-re jumpereltem, úgy is az a helyzet. Gyári alaplap, gyári vezérlő, így step/dir sehogy sem lehet cserélve. Van EN is. Sajnos nincs Biztosan jó stepperem másik, de egy biztosan nem jót kipróbáltam. Azért tudom, mert kijött a működtető füst. Alaplapon vannak feszültségek, világítanak a led-ek, de már nem kommuikál a géppel - így a projekt jegelve, míg megérkeznek az új alkatrészek. Köszi
Köthetsz a kimenetekre 4 LEDet ellenállással és ott nézheted, hogy stimmelnek e a kimenetek jelei.
Léptető motorok parmétereiSzisztok!Léptető motort szeretnék venni az ender3 nyomtató direkt extrúderéhez. Kis kavarodást okoz, hogy ebből a nyomtatóból van 24V-os és 12V-os rendszer is, jelentsen bármit is ez meghatározás, nekem nem teljesen tiszt! Azt hiszem, hogy az enyémbe 24V-os ventilátorok kellenek, az újabbakba meg 12V-os, de, hogy a léptetőmotoroknál is van e difi a feszültségben, azt nem tudom! NEMA17 motor kell bele, de feszültség értéket nem látok a motorok adatai közt! Valamitől egyértelmű, hogy ezek a motorok 12V vagy 24V-os feszültségről üzemelnek? Vlamint két fázisú vagy bipoláris, unipoláris megnevezések párosítása sem egyértelmű a számomra, a kétfázisű lenne az unipoláris rendszer, ami abban tér el a bipoláristól, hogy fele akkora lépésekben tud léptetni?
Szia.
Először is, bipoláris. 4 vezetékes. Nagy valószínűséggel 24V-os, igenis számít! De ehhez a legjobb lenne mérni a motormeghajtón a motorra érkező feszültséget. Bár ez a legbiztosabb módszer, de valószínűleg a tápegység megnézése is elég. Arra rá van írva, hogy 24, vagy 12V. Ha biztosra akarsz menni, akkor szakboltból vegyél típusazonosat, pl. a turtle3d oldalról.
A tápegységén van mindenféle feszültség, azzal nem megyek sokra, szét kéne szedni, megnézni, melyik kapcsok vannak használatban!
Na de miért nincs feltüntetve akkor a léptetőmotorok adatlapján a feszültség érték? Hogyan találja ki valaki, hogy ez pl mire lesz jó, hány voltos rendszerbe való? Bővebben: Link Pontosan nem akarom szakboltból megvenni, mert érteni szeretném, hogy mire kell odafigyelni, vannak itthon is léptető motorok, azokat is lehet fel tudnám hsználni, ha tudom, hogy mire kell odafigyelnem! Nem az a lényeg, hogy ez az egy eset legyen megoldva, szeretnék saját elképzeléseket megcsinálni a nyomtatón, meg lehet, hogy alaplapot is fogok cserélni, de ha nem jó az új alaplap a motorokhoz, akkor az borít mindent!
A feszültség érték nincs feltüntetve mert a léptető motoroknál az áram a mérvadó . A feszültség emelésével a motor gyorsabb lesz , tehát a fesz csak a meghajtó adataitól függ (legtöbbször)
a cnc gépemnél a motorok (nema24) szépen mentek 24v ról a beállított áramkorláttal , majd meghajtókat és tápot cseréltem 48v ra ettől megtáltosodtak ...
Nem gyorsabb, hanem erösebb lesz. A sebességet a proci adja.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |