Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Tehát vannak olyanok, amelyek mégsem égnek le? Ettől azért szakmaibb választ vártunk a kérdésre.
Idézet: „A motornak van adalapja, abban benne van mennyi lehet a maximális folyamatos áram tekercsenként. Ha az nincs túllépve, mitől égne le?”
Erröl nem tudunk semmit, mert még azt sem tudjuk milyen motorrol van szo. Eddig csak azt tudjuk, hogy a kollégának fogalma sincs a léptetömotorrol stb. mégis az jutott az eszébe.
MINDENKINEK csak így tudok válaszolniAJAJ! Tényleg az első találkozásom a léptető motrral!MINDENKINEK csak így tudok válaszolni, nem akarok személyeskedni! Leírom mi az elképzelésem. Egy 12 állású kapcsolót (kicsit megpiszkálva, egy golyóval kevesebb, hogy könnyen forogjon) kellene körbe forgatnom. Az álláshoz ki kapcsolom a motort, a mechanikus kapcsoló úgy is megtartja az adott helyzetben a motort! Léptető motorjaim több is van (talán nyomtatóból), egyformák még nem haltak meg, 24V és 7,5 fokos elfordulásúak. Az időzítőmön két időt állíthatok (csak ő kap, végig áramot). A BE 30 perc, KI akár 10 sec amennyi kell a multinak (az is állítható), hogy a megfelelő mennyiségű impulzus létrejöjjön. Tehát: 30 percenkét kap tápot, multivibrátor ad megfelelő mennyiségű jelet, léptető lép 4 „egységet”, a kapcsoló lép egyet, majd kikapcsol. TTL-ben lehet, hogy egyszerűbb lenne! Azt talán meg tudnám valósítani. Még nem is gondoltam erre a lehetőségre! A4988 vezérlőt megnézem, talán egyszerűbb lenne! Köszönöm az építő jellegű hozzászólásaitokat! Ha elakadok jelentkezem. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2024
Megnéztem a mit ajánlottál!
Szerintem ő lesz a megoldás kulcsa. Köszönöm szépen!
Ha valóban 7.5°-ot lép a motor, akkor jó lehet. 30 / 7.5 = 4.
A motor adatlapján ez szerepel.
Az L298-ra hittem azt, hogy úgy működik mint amit ajánlottál!
Na ezzel lesz gondod, tudod mekkora erö kell 7,5 fokos lépéshez, és még a kapcsolot is mozgatni kell?
A nyomtatóban hangyák tekergették a léptetőmotort és nem az hajtott valamit?
Ha nem bírja elfordítani a kapcsolót, nagyobb léptetőmotor kell, nem határon felül terhelni szerencsétlent. Ebből a megvilágításból érthető, miért égnek le, melegednek túlságosan nálad a léptetőmotorok, miközben sokaknál nem.
Biztos hajtott, de lehet, hogy csak a hangyák szélkerekét s nem egy 12 állásu yaxleyt.
Leteszteltem, és símán tekerte a kapcsolót! Lehet, hogy le sem kellet volna gyengítenem a kapcsolót, úgy is vitte volna. Nem yaxley a kapcsoló!
Ha erősebb motorra volna szükségem akkor a kimenetekre FET-t tennék, és azon keresztűl táplálnám. De ez csak egy hirtelen ötlen! A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2024
Na idefigyelj. Ilyesmit pofon egyszerüen szinte elektronika nélkül meg lehet csinálni. Szerzel egy 24:1 áttételü fogaskerék áttételt. ( lehet csiga is). Azaz a motor egy fordulattal 15 fokot fordit a nagy fogaskeréken. A kis fogaskereket vagy a csigát felszereled a DC motorra ( lehet benne áttétel is mondjuk valamilyen játékbol.. Mellé szerelsz mondjuk egy bütyköt vagy egy tárcsát egy lyukkal. A bütyök fordulatonként megnyom egy mikrokapcsolot ( és megállitja a motort). Ha tárcsa van lyukkal, akkor egy villás optogát teszi ugyanezt ( ehhez talán kell majd egy tranzisztor).
Ehhez a multivibrátorod áthidalja a mikrokapcsolot vagy az optogátat. ( villás optokapu) ami elinditja a motort ami fordul egyet és megáll ( az áramot is kikapcsolhatod). Igy fog állni amig nem kap egy ujabb impulzust. Ennyi. Nem kell sem proci, sem TTL logika csak egy impulzus 30 percenként, és áramot sem fogyaszt. ( csak a multivibrator meg esetleg a LED az optoban). A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2024
Jók az ötleteid, de nagy részén már túl vagyok. DC motor + fogaskerék, bár pontos áttételt nem tudtam összehozni, csiga áttétel más szempontból nem járható (mert egy tácsa is kerűl a tegelyre,
a feliratnak + kézzel, mikor áll az elektronika lehesen tekerni). Azért is próbálkozom más megoldéssal.
Akkor meg duplán rossz irány a léptetömotor. Sokkal inkább egy különleges kuplung kell, ami 15 fokonként fogja meg a kapcsolot. Azaz a ha kézzel is tekerik, akkor is kell egy arretácio ami az uj állásban összeköti a motorhajtással. (Vannak ilyen szerkezetek). Ha ezt meg tudod oldani, akkor lehet a csigahajtás is.
Ha a két hajtást kombinálni kell, és maradsz a bonyolultabb léptetömotornál, akkor a kapcsolora egy valami. (Tárcsa stb ) kell ami visszajelzi a vezérlésnek a kapcsolo aktuális helyzetét, vagy oda is kell az extra 15 fokos kuplung ( az lehet egy golyo is mint most van a szerkezetben csak máshova, mert manuálisan könnyü elforditani a kapcsolot, de az uj helyzetben ujra össze kell kapcsolodnia a motorhajtással. Esetleg ha tudsz szerezz egy fürészfogas tárcsát ( régen voltak ilyenek a faliorákban), de akár egy kisméretü fürészlap is megfelel. Azt szereld a kapcsolora, a motor meg meghuz egy kallantyut, ami beleakad a fogakba és azt elforditja 15 fokkal. Igy nincs folytonos kapcsolat a motor között, ott lehet bármilyen áttételes, hiszen csak egy kallantyut mozgat. Igy a kapcsolot is korlátlanul lehet forgatni akár mindkét irányba a motor meg ha müködik, egy egy parancsra 15 fokot fordit egy irányba a tárcsán. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2024
Természetesen fürészlap alatt kis körfürészlapot értettem. Ilyesmit kapsz a barkácsboltokban akár kisebbet is mint 80 mm átmérövel.
Elsőre egy elektromágnes fogasléccel próbálkoztam. Majd DC motor fogaskerékkel. Ezután DC motor csiga tengellyel. Ezt követte, régi programtárcsás mosógép programtárcsája. Nincs CNC gépem, hogy ezeket precízen összehozzam, mindnek volt valami hibája, amit nem tudtam orvosolni. A topikot olvasva, kezdtem el léptető motorban gondolkodni, de semmi tapasztalatom nem volt ezen a téren. 2 éve kezdtem bele (nem tudok napi szinten foglalkozni a dologgal sajnos), a meglévő vezérlésem akarom ezzel tovább fejleszteni. Egyszerűnek kellenie a használatának, mivel idős szüleimnek akarok ezzel segíteni. A mostani állapothoz, még kell a segítségem nekik.
Szerintem túl bonyolultan gondolkodsz. Egy sima behúzótekercses megoldás elég lenne neked kis miniatűr kilincsművel ami 15 fokra beállított tárcsát működtetne. A mechanikus azaz kézi forgatás esetén csak a kilincs szerkezetet kellene kiemelni és lehetne forgatni a kapcsoló tengelyét. Visszahelyezve a kilincset pedig lehetne elektromosan vezérelni időzítővel ill. még ezzel párhuzamosan egy nyomógombbal. Nem kellene bajlódnod még a kuplungos megoldással sem.
Na, pont az a kilicsmű, amit házilag kreáltam a behúzó mágneshez, nem jött össze. Az enyémet ki sem kellett emelni, mert racsnisra készítettem (egyik irányba zárt, másik irányba szabadon forgatható volt). Kuplongos megoldás még eszembe sem jutott.
Feltétlen kell a forgó kapcsoló? Minden bizonnyal kiváltható relékkel is igaz, akkor kell folyamatos tápfeszültség, cserébe könnyebb kezelni az egészet, akát automatuksan is.
Itt egy Moricka rajz, kb hogyan csinálnám. Söt ha a kallantyut vizszintesen a fürészlap felé raknád ( hogy önsulyával esne a fogak közé).
A motor természetesen egy excentert hajt, azaz a kör közepén van a motortengely. ( mint egy gözmozdonyon). A rajzolt állapotban állna a motor ( azaz itt kapcsolna szet a mikrokapcsolo és a kallantyu sem érne a fogakhoz. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2024
Na, ilyen volt, csak a motor helyén a behúzó mágnes volt!
Most relés a dolog, reléket külön tudom kapcsolni kézzel, attól függően éppen melyik kell, és a forgó kapcsolóra szükség van, mert nem mindíg kellene az a sorrend, ami a kapcsolón következne. Kézzel, (a tárcsát forgatva) lehetne átlépni a soronkövetkező kapcsolást. Nem szeretném folyamatosan áram alatt tartani, a rendszert, csak amikor a kapcsoló óra indítja a rendszert, lenne áram alatt. Goldoltam egy egyszerű PIC program ra is, de ha az áramot elvaeszem alóla, akkor nem a következő promram jönne, ahol abba hagyta, hanem kezdené előről! Programozni nem tudok, de ennyit FLOWCODDAL meg tudnék írni.
Szia!
Lehet, hogy nem voltam elég figyelmes, de nem találtam, hogy a forgó kapcsolóval milyen terhelést szeretnél kapcsolni. Mekkora feszültségen mekkora áramra van szükséged. Ha fesz nélkül is megmaradó állapotot szeretnél, léteznek úgynevezett bistabil relék (set-reset reléknek is mondják), különféle kialakítással. Mágnes kapcsoló is van ilyen, bár az nehezebben szerezhető be. A mikrovezérlők többségénél, így a PIC-ek esetében is vannak eljárások, amik lehetőséget adnak arra, hogy feszültség mentesítés után is tudja, hogy milyen állapot volt előtte. A leggyakrabban a tápfeszültség figyelése, pufferelés mellett az úgynevezett EEPROM-ban le tudja tárolni az állapotát, és visszakapcsoláskor azt figyelembevéve folytathatja. De más megoldások is szóba jöhetnek.
Nem voltál figyelmetlen, a forgókapcsoló feszültsége nem került szóba. 24 voltos relét vezérelne, ami kapcsol egy 230V-os szelepet.
Bistabil relém nincs a fiókban, nem is ismerem annyira, De nagyon jó ötletnek tartom!!! Tudom hogy lehet úgy programozni a PIC-et, hogy letárolja az utolsó állapotot, de az nem az én szintem! Próbálok olyan megoldást keresni amit én is megtudok valósítani a magam szintjén. Köszi szépen az észrevételeket és az ötleteket! Ebből is látszik, ki milyen téren foglalkozik a dolgokkal, onnan indúl ki elsőre, ami másnak esetleg ingoványos terület! A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2024
Az nem volt talán elég erös vagy tul gyors volt. Egy olcso áttételes motor viszont biztosan müködne.
Azt mondtad simán leég. ha a felhasználó azt mondja, hogy jó neki ha elveszi a tápfeszt és tartás, akkor mitől égne le?
Megint félremagyarázod a leirtakat. De ez kezd már szokásod lenni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |