Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
A leírás szerint 150W felett, tehát minimum ennyi, az 48V-on úgy 3.2A felett jó (motorvezérlônként). Gondolom ha kapcsolóüzemű a táp, akkor jóval felette.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2024
2 tekercs * 8A motoronként, amit a vezérlő tud, vagyis ha valóban csak 6A-rel hajtod, akkor a 16A táp jónak tűnik. (ill. motoronként 16A! )
Ejnye. Ha a motorvezérlő áthajtaná a motor tekercsein a 48V 16A-t a motorokon, azok forgás helyett füstölnének (amiket írt kb. 60W-os motorok, te 750W-ot adnál nekik).
Itt van pl. egy YouTube videó, amin szokásos 3d nyomtatót tesz az elkövetô gyors logolásra képes tápra, itt a motorok 2.5A-esek, két tengely folyamatosan mozog (a tesztben csak az X/Y tengely motorjai mennek a logolt tápról). Ennek ellenére 48V-ról a teljes áramfelvétel csúcsban se több 1.2A-nél, de az átlag 0.36A, 17.4W (a két motor együtt csúcsban kb. 30W). A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2024
Ha 6A-ra van állítva a vezérlő akkor bizony 6A áramimpulzusok lesznek. Tény hogy nem folyamatosan... És mivel két tekercs van, akár ugyanabban az időpillanatban folyhat 2*6A, Ha ezt nem tudja a táp, akkor a táp beüti a fejét...
Egyébként lehet olvasgatni pl: https://www.google.com/search?q=how+to+calculate+the+power+required...+motor
Ha ipari megbízható cuccot akarnék, tuti nem tennék kisebb teljesítményű tápot. A 48V*16A-> 770W soha nem lesz, mert a vezérlő a beállított áramra korlátoz, és működik az ohm törvény tekercs ellenállás(+induktivitás)-ból fog adódni a motor feszültség. Az L298N motormeghajtó modult szeretném vezérelni L287 vezérlő IC-velSziasztok!A segítségeteket kérném. Az L298N motormeghajtó modult szeretném vezérelni L287 vezérlő IC-vel. Az alábbi kapcsolást építettem meg, de semmi életjel. Ha az ISENSA és ISENSB is bekötöm (utólag a modulra forrasztottam vezetéket) Az áramfelvétel 2A lesz, de még így sincs a motoron elmozdulás. Az L298 gyári pdf leírásban is szerepel, ez a ISENS láb! Az ENA és ENB (alap jamperek levéve). Bekötve! Ha a motort csak az L298-as modulra kötöm, nem tudom megmozdítani a tengelyét.
Szia! A rajzon lévő lábak üresen? Az jó neki? (Reset főleg, Control, Enable) ?
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2024
Igen. Eredetiben sem vezet sehova!
Hogyne vezetne! Ott van a rajzon, hogy a 2×7-es csatlakozóra van kötve. Az ebből nem derül ki, hogy arra a csarlakozóra mit kell kötni, de szinte biztos nincs lebegve hagyva.
Idézet az adatlapból: "ENABLE Chip enable input. When low (inactive) INH1, INH2, A, B, C and D are brought low." "CONTROL Control input that defines action of chopper. When low chopper acts on INH1 and INH2; when high chopper acts on phase lines ABCD." A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2024
Oda a procibol kell az impulzusokat küldeni. Ha üres akkor mitöl menjen a motor?
Minimum a clock/STEP, CW (DIR ) meg RESETet kell kezelni. Azaz oda kellenek a külsö jelek. Azaz okvetlenül kell az L297-s is vagy a procibol kell kinyerni az L298-shoz kellö jeleket. ( egyszerübb az L297-essel. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2024
Alapbol arra a 4 türe ( logic input) 3 vezetéknek kell mennie, GND, STEP és DIR azaz a léptetö impulzusok meg az irány ( a GND-n kivül). A 4. tüske ha jol emlékszem a RST vagy EN ( de ugy van bekötve, hogy külsö jel nélkül is megy ha van orajel). A SENS jelekkel most még nem kell foglakoznod. Azok belsö jelek.
Köszönöm, de angolul nem tudok!
Egy vezérlő IC-t, még vezérelni kell egy processzorral! Akkor az nem vezérlő IC! Éppen a processzort akarom elhagyni! Amire szükségem volna, fél óránként 30 fok elfordulás. Elsőnek az L298-al próbálkoztam, de kiderűlt, hogy egymagában nem elég. Majd vettem hozzá vezérlő IC-t 297-t! De ez sem elég akkor, további vezérlés kellene? Ez így elég nyomorúságos megoldás!
Köszi a választ!
A SENS-el még nem találkoztam. Órajelnek elsőre egy multivibrátorra gondoltam, félóránkét kell 4 impulzus.
Ezek már csak így működnek, ha tetszik, ha nem.
Neked csak egy multivibrátor kell, ami 0.125 óránként (7.5 percenként) ad egy impulzust a Step (lépés) bemenetre, minden más bemenet fixen H vagy L szintre köthető, igény szerint. Ugyanakkor ha pontos időzítés (fordulás) kell, akkor kelleni fog egy mikrokontroller (is), analóg időzítőkkel otthoni körülmények között nem egyszerű stabilra elkészíteni.
Szia!
Nekem konkrétan egy mehanikus kapcsolót kellene elfordítania. Nem kell nagy pontosság. Elfordulás után, feszültséget elveszem. 30 perc után fesz bekapcsol, indítja a multi vibrátort, 2-2 impulzus róla, és a kapcsoló kapcsolt, fesz újra elvéve. Az L298-al próbáltam először, a multi az INA és INB-re küldte a jelet, de nem működött. Utánna kezdtem el nyomozni és az adatlapből jött a 297-es "megoldás". De ez sem elég sajnos.
Nem feltétlen kell az L297, mikrokontroller segítségével hajtható direkt a négy bemenet (IN 1 - IN 4). Ha nem áll ilyen a rendelkezésedre, akkor jó lehet az L297, ami impulzusokat alakít át az L298 számára emészthető formára.
Nálad bonyolítja a helyzetet, hogy az elfordulás nem arányos az idővel, hanem fél óra csend után kell 30°-ot fordulnia a motornak. Egy kis, nyolc lábú kontrollerbe bőven belefér ez a feladat.
Éppen a kontrollert akarom elkerülni. Akkor a 297 sem kellene. Programozni nem tudok! Ezért akartam egyszerűen megoldani. Olyan rajz kellene akkor, ami a multivibrátor jeleit feldolgozza 297-es felhasználásával, és onnan tovább 298-ra.
Annak menni kell ha a tüskere kötöd az impulzusokat de lehet, hogy a léptetömotorral lesz a gond, mert az forgásra lett tervezve s nem arra, hogy 30 percenként egyet moccanjon. Az L298 arra, van, hogy a motor tekercsáramát kézben tartsa, azért valoszinü a motorod igen hamar tüz forro lesz. Ehhez neked valami áramcsökkentö eljárást is ki kell találnod, ami a bemenettöl függö, pl, amikor jön a léptetö impulzus akkor megnövelni a tekercsáramot, majd meg a minimumra csökkenteni ( de nem nullára, mert akkor a motor valoszinü nem marad az adott helyzetben. Azaz a kimeneti EN nem használhato).
Ott írta az egyik hozzászólásban: "30 perc után fesz bekapcsol, indítja a multi vibrátort, 2-2 impulzus róla, és a kapcsoló kapcsolt, fesz újra elvéve".
Multivibrátornak jo az 555-s is, de a többihez kell valamilyen logika, ami az impulzus elött vagy azzal együtt növeli a motoráramot ( azt a L298-al lehetne kezelni). Ha jol emlékszem a Vref-l lehet kezelni a motoráramot, azaz ide kell egy jel ami átkapcsol a forgato meg a tarto áram között. Szoval arra a potira nem a stabil 5 V kell vagy 2 poti ( és két bemenet vagy a forgato vagy a tarto szint). Az egyikkel a motor forgatoáramot a másikkal meg a tarto áramot állitod be, és a külsö logika kezeli mikor melyik áramot tartsa majd az L298.ez elvben lehet TTL logika is, ha nem tudsz programozni.
Ez nem lesz olyan egyszerü dolog, mint ahogy elképzeled. Felek, ha nagyteljesitményü a motorod nem igen fog menni.
Renben, akkor lépjünk hátra kettőt.
Vegyél egy léptetőmotor vezérlőt, ilyet: A4988. Ezt be lehet kötni úgy, hogy csak egy bemenetre kell impulzust/impuzusokat adni, és forgatja a léptetőmotort. Ez egy minden egybe vezérlő, a kis potival a tetején be lehet állítani a motor áramát is, nem kell külső alkatrészekkel vacakolni. Ez elé kell egy multivibrátor, ami adja az impuzusokat. A multivibrátort és a léptetőmotor vezérlőt pedig el tudod indítani (be tudod kapcsolni) egy időzítővel, pl.: YYC-2S-12V.
Az nem fog menni. A léptetö motor áram nélkül majdnem szabadon forog, és, ha áramot adsz rá nem biztos, hogy nem mozdul el valahova. ( hogy hova azt érdeklödd meg a motornál)-
Ha valoban ilyen a feladat, akkor önzáro áttétel kell ( akárcsak egy oramüben), es akár egy elektromágnessel stb. kell mozgatni mint sok modern elektromechanikus orát.
Ha nem áramatalanítja a léptető vezérlőt, akkor a motor nem mozdul sehova.
Ugyanakkor: "mehanikus kapcsolót kellene elfordítania. Nem kell nagy pontosság. Elfordulás után, feszültséget elveszem." és "fél óránként 30 fok elfordulás" Ha nem 15°-os felbontása van a léptetőmotornak, kb. senkit nem fog érdekelni, hogy áramtalanítás után 0.25°-ot elmodul valamelyik irányba.
Egyetértek Bakman kollégával. Egy léptető vezérlővel egyszerűbb lesz ezt megoldani. Még nem látom tisztán a feladatot, de ésszerűbb mikrokontrollerel megoldani a feladatot. Ha valóban annyi a feladat, hogy 30 percenként 30°-ot forduljon, akkor azt könnyen meg lehet oldani egy pici PIC-kel. Mondjuk ehhez inkább folyamatos feszültséget használnék. Bár egy normál léptető motorral a 30° pontosan nem fog összejönni, még mikrolépéssel sem.
Látom 18. kerületi vagy. Én a 10.-ben tanyázom, ha gondolod segítek megvalósítani. Idézet: csak simán elég.„nem áramatalanítja a léptető vezérlőt, akkor a motor nem mozdul sehova. Ha nem 15°-os felbontása van a léptetőmotornak, kb. senkit nem fog érdekelni, hogy áramtalanítás után 0.25°-ot elmodul valamelyik irányba. ” Csakhát ha egy lépést is vesztel 30 percenként az is hiba, ha már ilyen szerkezetet gyárt.az meg már egy extra kérdés, higy higyan hoz össze 15 fokos elfirdulát amikor a normális léptetömotor lepészszöge 1,8 ( esetleg 0,9) fok. Abbol 15 fok nem jön össze. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2024
Az "elveszem a feszt" kifejezés szerintem arra utal, hogy az egészet áramtalanítja, tehát a motor sem fog áramot kapni.
Egy rendes steppermeghajtóval napokig is tartóáram alatt maradhat a motor minden megerőltetés nélkül .
Idézet: Tényleg kíváncsi vagyok, honnan jöz ez a hibás beidegződés nálad. A motornak van adalapja, abban benne van mennyi lehet a maximális folyamatos áram tekercsenként. Ha az nincs túllépve, mitől égne le? Csomó ilyen épített és gyári gép üzemel így minden gond nélkül. „csak simán elég.”
Mert a léptetömotort árrammal kell ott tartani ahova forditod, az nem marad ott áram nélkül, azaz, ha áll akkor is kell áram a tekercser, hogy a motor állva es helyben maradjon. Erre vannak speci meghajtok (mint az emlitett A4988 is) ahol külön lehet kezelni a tartoáramot is ( az L298 is tudja). Ennek ellenére ez elég kritikus dolog, mert ha tul sokat állitasz be ( és ugye vannak motorok amik tekercseellenállása 1-2 Ohm) azokon nem olyan egyszerü olyan szintet beállitani amit tartosan ki is bir a tekercs. Ilyen esetben sokszor hüteni kell a motort állohelyzetben is..
Es akkor mi van? Ha olyan a mechanizmus ami nem önzáro, akkor bármi elforduthatja a motort es akkor oda az algoritmus.
Igen vannak olyan motorok amik napokig birják a tartoáramot meg vannak olyanok amik 1 ora alatt elolvadnak. Ezt majd beszéljetek meg a kollégával. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |