Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   164 / 164
(#) Béla 66 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2024 /

Szia!
Remélem ez így életképes.
Esetleg még MS1,2,3 és Enable testre, hogy ne lebegjen?

Multis.jpg

(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 18, 2024 /

Én? Ember, te kezdtél mindenkit leoltani...
(#) Bakman válasza Béla 66 hozzászólására (») Dec 18, 2024 /

Jó minden.
Enable: a modulon GND-re van kötve egy ellenállással, így az a láb maradhat szabadon. Ha +5V-ra kötöd, a motortól az IC elveszi az áramot.
MS 1, 2 és 3: az IC-n belül van ellenállás a láb és GND között, maradhat szabadon, ha neked úgy kényelmes. A mikrolépés (MS1 - MS3 lábak) igazságtábla az IC adatlapjában megtalálható, de csatolom képként is. Aztán majd jól ejátszol vele, neked melyik megfelelő.
Reset és Sleep lábat kösd össze ahogy a képen is van vagy ha mást nem, a Reset lábat kösd +5V-ra, az adatlap nem írja, van-e felhúzó ellenállás az IC bemenetén.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2024

Nagyon szépen köszönöm!
Egy kérdésem lenne.
Támadt egy őrűlt ötletem az L298-hoz (később esetleges felhasználáshoz).
Tudom hogy nem egy profi megoldás (nincs proci, PWM, és egyéb nyalánkság) de kezdőknek talán jól jöhet.
A szekrényemben találtam egy 4 kimenetes futófényt! Esetleg azzal vezérelni L298-at?
Lehet úgy kapcsolni, hogy csak egy led világít, de lehet negátba is.
Nagyon őrűlt ötlet?
Megrendeltem már a mit ajánlottál!
Mégegyszer köszönöm!
(#) Bakman válasza Béla 66 hozzászólására (») Dec 18, 2024 / 1

Ha az a futófény csak jobbról-balra fut (tehát nem oda-vissza), akkor a sorrend variálásával jó lehet az L298-hoz. Ha oda-vissza fut a fény, akkor a motor is csak ide-oda fog fordulni, ugyanazon helyzetekben.

Az IN1 - IN4 bemenetekre az alábbi sorrendben adott impulzusokkal forog a motor az egyik irányba, egész lépéses üzemmódban:

1, 3, 2, 4, 1, 3, 2, 4, 1, 3, 2, 4, 1, 3 ....

Ha a futófény oda-vissza jár, akkor a 4-es után ismét a 2-es bemenet kap jelet, a motor visszalép egyet. 2-es után 3-as, ismét visszalép egyet és így tovább. A futófényt fogja utánozni a léptetőmotor.

Lehet olyan állásba is kapcsolni, még a TTL-es időszakomban készítettem.
Akkor mégsem volt olyan őrűlt az ötlet! Bántott, hogy hogyan tudnám felhasználni proci nélkül L298-at.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 18, 2024 /

te és nem elöször
(#) Béla 66 válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 18:12 /

Minden OK!

Működik rendesen! Olyan erős a motor, hogy nem tudom megfogni a motort.
Egy kis ráncfelvarrás! A rajzon hiányzik 5V és a motor táp test összekötése. Én alpból összekötöttem, remélem nem baj!
A javított rajzot felteszem.

Multis.jpg

(#) Bakman válasza Béla 66 hozzászólására (») Kedd, 18:14 /

Remek! A vezérlő tetején van egy kis poti, azzal be tudod állítani a motor áramát.

szerk.:
Jól tetted, azokat a GND-ket össze kell kötni.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 18:14
(#) Béla 66 válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 18:21 /

Reflexből csináltam, csak amikor ellenőriztem a rajz alapján a bekötést vettem észre!
Labór tápról küldtem, és csak annyit fogyasztott mint ami a motor adatlapján szerepel.
Majd jobban belemélyedek az áram limitben.
Viszont a kis hűtőbordát , csak egy kicsit elfordítva tettem fel mert iszonyú közel volt az alu az alkatrészekhez, nem mertem kockáztatni!
Mégegyszer köszönöm a segítségek Boldog Karácsonyt!
(#) Bakman válasza Béla 66 hozzászólására (») Kedd, 18:32 /

Viszont minden jót!
Következő: »»   164 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem