Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm az ötletet! Csavar látványa picit sem zavar, marás művelete annál inkább, mivel nem tudom kivitelezni.
Lénia mellett, vasfűrész lappal, 1-2 megvan a vékony lemeznek a sekély "bemarás".
Köszönöm, de a csavarok eltüntetése nem célom. Nem akarom miatta bonyolítani a kivitelezését. Számomra a csavar látványa nem zavaró, szerelni is egyszerűbb, ami szintén nem hátrány. Képen látható doboznál az előlapi csavarok megmaradtak, ami szerintem nem rontja az összképet.
Vastagabb előlapi lemeznél süjjesztve a 4db csavar esztétikusabb látvány (szerintem). A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2025
Én a most készölő erölködőm zebrano előlapjába, direkt látványelemként használom a belső-kulcsnyíllássú, csavaros felfogatást.
De te óriási előnnyel bírsz CHZ-hez képest, mert nagyjából mindent (is) megtudsz otthon csinálni. Legendák keringenek arról micsoda szerszámok, és technológiák vannak nálad otthon.
Megjegyzem, kimondottan nehéz egy ilyen sülyésztest szépen megcsinálni fába, mert kiszőrözi a szálakat a felületen. Persze vannak rá módszerek, de mindenképpen kell vele babrálni, hogy tényleg szép legyen.
Azért nem mindent, pl. CNC-m sincs.
![]() A szőrmentességet a helyes fordulatszám, gép, és főként a megmunkáló szerszám minősége, élezésének összessége adja. A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2025
Talán mindenféle CNC-d nincs, de azért akad ott valami ami képes lézerrel ügyeskedni -ha jól tudom-.
A sülyésztessel kapcsolatos feltételeid helytállóak, és ha mindez megvan akkor már könnyű. De általában egy ütött kopott fúrógép van csak, valamilyen fordulattal, és olyan szerszám amit magunknak köszörülünk egy sima csigafúróból. És ilyenkor kell az ügyeskedés felé elmozdulni, mert ami nincs, azt másképpen kell megoldani. Én úgy szoktam ezeket csinálni (márha egyáltalán felmerül az igényem ilyesmire), hogy pontos pozicionálás után ráteszek egy külön fadarabot a felületre, odaszorítom, és ezen keresztül sülyessztek. Így az akármilyen béna szerszám (itt sem baj ha jól sikerül megköszörülni) jól kiszaggatja a felületet, de az alul lévő hasznos munkadarabon már szép lesz a lyuk széle.
Igen, olyankor így kell eljárni. Asztalos körökben mozogva, gyakorta javasolják az un. takarásos vágás furatozás technikáját. Laminált lapok házilagos vágásánál pl. a kipattogzás ellen, öntapadó TESA szalagot használnak, ami javíthat a helyzeten, de minőségileg nem egy elővágós táblafelosztó.
![]()
Szuper, nekem sokkal korlátozottabbak a lehetőségeim. Aluba könnyű megcsinálni, csak ilyen vastag anyagot már nehéz méretre vágni.
No igen, és az alu megmunkálása sem egy egyszerű dolog.
Puha fém, és ezért nagy odafigyelést igényel az egész munkavégzés alatt, mivel nem könnyű az ejtett hibák javítása. Egyszer ezért lett egy frontom szálhúzott.
Nagyon szép anyag. Milyen felületkezelést kap?
Valószínűbb a méhviasz, mert a dán -olajossal befürödtem.
Az a másik hogy viselkedett, miért nem volt jó?
Szerintem rákente a nemes faanyagra, utána pedig nem teljesen olyan lett mint ahogyan elvárta az ember.
Voltam én már "faboltban" audifül fát válogatni fórumtársakkal, az nagyjából fél nap. Ne tudd meg, kis előlapnyi darab nemes deszka ára is öt számjegyű. ![]() Ugyanakkor, ha szépen meg van munkálva, akkor csodálatos a végeredmény. Szamóca mester pedig nem teszi alacsonyra a színvonalat ![]()
A gondom az vele, bár dísztárgyakhoz ajánlják, kegyetlenül büdös, nehezen múlik a szaga, és a felület kellemetlen tapintású utána.
Ami még jó, de drága, az a narancsolaj.
Forgókapcsoló és doboz[Folytatás innen.]Ezt a forgókapcsolót lenne jó megoldani, hogy ebbe a dobozba (lásd: fotó) valahogyan beférjen. A forgókapcsolóra valami gomb is kellene, ami el is férne rajta ‒ az lenne a legjobb, ha valahogyan a karos váltókapcsoló helyére lehetne befúrni. Amennyiben semmiképpen se férne be, akkor felcsavarozható doboz javaslatokat szívesen fogadok. (Mindent HEStore-ból szeretnék rendelni.)
Szia!
Több lehetőség is van. nem tudni mi az esztétikai kívánalom? Mennyire van szem előtt? Csavarozás akár belülről is megoldható? De innen is tudsz válogatni ha jónak véled.Bővebben: Link
Zsombi!
Már nálad van mindkettő? A forgókapcsolóról nem láttam a konkrét méreteket, de ránézésre, ha 6mm-es a tengelyátmérő, akkor kb. 24mm lehet a legnagyobb átmérője. A dobozod meg elvileg 32mm mély, tehát bele kellene férjen könnyedén. A forgatógombot meg simán találsz akkorát, ami elfér és pont erre a tengelyre való. Ha nincs kéznél megfelelő gombod, akkor faragni is tudsz akár seprűnyélből ![]()
@elactrofan ‒ Nincsen különösebb esztétikai kívánalom, úgyis csak én használom, senki más. Jobb lenne, ha továbbra is külső fülekkel lehetne csavarozni, hogy könnyebb legyen a dobozt szerelni. Mint írtam, mindent HEStore-ból szeretnék rendelni.
@bbb ‒ Itt van az egyik ilyen forgókapcsoló adatlapja a méretekkel: adatlap. Ezek közül csak 7 való sima tengelyre, de valamelyik olyan elférne rajta, amit valahogyan rá lehetne applikálni a tengelyre?
Jó volt a becslésem, az adatlapban 22mm szerepel, mint legnagyobb átmérő, ergo belefér a dobozba kényelmesen.
Akár a rögtön legelső is jó neked. A tengelyből le kell vágni egy keveset (úgy is csak műanyagdarab, nem számít). Ha nem szorul rá, akkor oldalról megfúrod 1mm-es fúróval és beletekersz egy apró csavart.
Melyik gombot ajánlanád? Én ezt néztem, sima tengelyre való, de elég nagy pereme van és nem biztos, hogy elfér.
Szerintem 26,2mm a külső átmérő, a 22mm a lábak körének átmérője.
De itt már ezt egyszer leírtam neki. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2025
A 26,2mm is elfér a dobozban, nem gond. A kiválasztott gomb jó lehetne, de pár miliméterrel nagyobb, mint a doboz, ezért ha azt választod, akkor kicsit faragni kell rajta (fúrógépbe befogod a tengelyről levágott darabot, arra ráhúzod és az oldalsó csavarral rögzíted a gombot, majd szépen óvatosan forgatod vele csiszolópapíron, így a peremből le tudsz venni annyit, hogy elférjen).
Mondjuk én a legelső valami 229 forintost választanám, nem szórakoznék drágábbal.
A rajzot megnézed, 32mm a teljes mérete a doboznak, az anyagvastagság pedig 2.2, ill. 2.6mm. Ez azt jelenti, odabent 27.2mm helyed van, elfér benne.
A fotómon szereplő dobozra érted? Az lenne a legjobb, ha nem kellene mindent átszerelnem másikba.
Egyértelműen arról beszélek végig.
Rendben, elfér benne. Már csak az a kérdés, hogy fogazott tengelyre való gomb ‒ pl. ez ‒ valahogyan rárögzíthető-e a sima tengelyre? Sajnos a sima tengely eléggé limitálja a lehetőségeket.
Belenyomod, megszorul örülsz. Ha véletlenül el tudna forogni a tengelyen (normál esetben nem tud), akkor belefúrsz egy csavart, vagy rácseppentesz egy csepp ragasztót.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |