Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   164 / 2499
(#) KD mester hozzászólása Aug 16, 2008 /
 
Persze, van ízlés meg ilyesmi, de ha valami s...r, az s....r. Egy vartyogó ,sipákoló, fahangú, stb dologról senki nem győz meg, hogy csak az én izlésemmel nem vág egybe...

Itt alázásokról, meg ilyenekről volt szó. Ráadásul quad 405-höz képesti csúfos alulmaradás. (sokak szerint a quad mindennek a legalja...) Ezt már szerintem nem lehet egyéni ízlésvilággal magyarázni. Valami gáz van azzal a végfokkal.

(#) Robi85 hozzászólása Aug 16, 2008 /
 
Sziasztok.

Szétszedtem a Technics erősitőt. Van egy pár feketedés a táp rész körül de müködik minden. Lecsavaroztam az IC burkolatát, és van benne sok sok SMD alkatrész. Meg van 4db négyzet alaku valami, gondolom azok a végfokok. Megmértem őket és nem mutat a müszer rövidzárat. Tehát akkor a kérdésem az hogy jolehet ez még?? És ha igen akkor hol lehet a bibi?
(#) lapose válasza jocko hozzászólására (») Aug 16, 2008 /
 
Hali!
Megtaláltam a neten a teljes kapcsolást!
Ez szerintem egy audofil erősítőnek készült volna, de a véleményemet róla fenntartom. A védelem így nem jó.
Ráadásul szerintem egy audiofil erősítőben ilyen védelemnek nem sok keresnivalója van, inkább egy hangszóró védelmet építenék bele.
Vannak fenntartásaim a kimeneti ofszet áramköreivel is!
(#) hapro hozzászólása Aug 16, 2008 /
 
Lamalasnak és KD mesternek köszönöm a válaszokat, építő jellegűek voltak.
KD mester: nem Urbanos QUAD-ot építettem. Csak olyat aminek az a kapcsolás volt az alapja, és módosításokat eszközöltem rajta ennek alapján.
(#) lamalas válasza hapro hozzászólására (») Aug 16, 2008 /
 
Na akkor meg 1 kis adalek. Delutan felvaltva hallgattam a ket B5-os erositot. Kb. azt kaptam amire szamitottam: halvanyan ugyan, de az MJL vegtranyos mintha valoban jobban szolna mint a TIP vegtranyos. A kulonbseg (ha van) igen elenyeszo ... legalabbis az en fulemnek. Ha valakinek csak TIP tranyoja (vagy vmi hasonlo teljesitmenyu BD, stb.) van otthon az is batran megepitheti az erositot, sztem nem marad el sokkal az MJL vegtranyostol. Viszont figyelni kell arra, hogy a kisebb teljesitmenyu vegtranyokkal csak limitalt tapfeszt adhatunk az erositonek, nehogy tonkremenjenek a tranyok nagy kivezerlesen! Ha jol emlekszem ezt KD mester megemliti az erosito leirasaban. Hogy milyen erosito mit alaz le vagy sem, abban en nem szeretnek allast foglalni. Az elobbi ertekelesemet is tessek kritikusan fogadni ugyanis csak azt irtam le amit en hallottam.
(#) Lázár Péter hozzászólása Aug 18, 2008 /
 
Hi. Mi lehet annak az erősítőnek a baja, ami egyszerüen lefull és utána újratölt. Nem szedem szét, de a jelenség érdekes minél kisebb ohm számú a hangszóró annál ritkábban jelentkezik ez a dolog. A tápot jelölő led fénye is elmegy. Kondi hibája lehet???
(#) KD mester válasza lamalas hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Ja azt szeretném hozzátenni, hogy az én rendszeremben, az én tapasztalataim alapján....

Ma megint elővettem a hiragát, meg a VF2-t, B5-öt meg más végfokozatokat. Az én rendszeremen a B5 volt a legjobb, de a VF2, meg a hiraga is nagyon jó volt. Mint mondtam, a JLH nem nagyon szereti a hangsugárzóimat, ezért akármiből, akárhogyan építem meg, legjobb esetben is csak egy közepes hangminőséget tudok vele összehozni. A 10W-jával, meg hogy elég válogatós a hangsugárzókban, én inkább a hiragát ajánlom, ha valaki feltétlenül A osztályút akar.

(A lényeg, hogy csináltam egy hibrid végfokot, (egyenlőre még csak csupasz panel), de már első változat is jobb pl: a hiragánál. Az sem elhanyagolható előnye, hogy 500W-os. ennek tükrében nem nagyon látom értelmét az A osztálynak.)
(#) lamalas válasza KD mester hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Idézet:
„...ennek tükrében nem nagyon látom értelmét az A osztálynak.”

Na igen. Az A osztaly mar nalam sem rug labdaba. Igaz en csak 1 A osztalyu kapcsolast epitettem meg, de az is eleg volt. Az A osztalyu JLH-t ennek ellenere en jo kapcsolasnak tartom, szerintem a hangja is jo es ha viszonylag jo aron tud az ember trafohoz jutni akkor az ar/ertek aranya is igen jo. De sztem is van nala jobb erosito AB osztalyban, nagyobb teljesitmennyel, sokkal jobb hatasfokkal igy ertelmet veszti az A osztaly. De ez ne vegye el senki kedvet, hogy A osztalyu erositot epitsen. Sztem erdemes legalabb 1x az eletben kiprobalni ezt is
(#) frenki hozzászólása Aug 18, 2008 /
 
Sziasztok!

Találtam otthon egy nagy 400 VA-es trafót, és a véleményeteket szertném kikérni, hogy lehet-e a felhasználásával erősítőt készíteni, és ha igen, milyent érdemes. 12, 24 és 42 V-ot lehet belőle kivezetni.
Arra is gondoltam, hogy építek egy tápegységet, és több erősítő kapcsolást is kipróbálok majd vele.
(#) jocko hozzászólása Aug 18, 2008 /
 
visszatérnék az st151-emre ha lehet ITT.az lenne a kérdésem,hogy milyen modositásokkal lehetne a hangját feljavitani,leeggyszerüsitve,ha lehet ilyet,melyik alkatrészeket lehet büntetlenül modositani,hogy mondjuk erösebb mélytartományt hozzon,kicsit magasabb also határfrekvenciával.remélem érthetö.eddig tehát két tip kiesett,vissza 0,22ohm emittereknek ,jelföldnél elko 100uf helyett 220uf,utána lévö ellenállás 820 ohmról 390 ohmra levéve,és tápfesz kb +-35volt .puffer amugy maradt 2x10000uf.ha egyáltalán érdemes vele veszödni.egyébként azt hallottam ha megemelem az also határt,kevésbé melegszika rendszer,de már csak kiváncsiságból is szeretném kiprobálni.(többek között azért mert ez van készen most)aztán.vannak még 1 sony taf120-bol megmaradt komplementer tranzisztoraim is.a tipusukat per pillanat nem tudom,de legközelebb leirom.ezeknél hogyan lehet eldönteni,hogy melyik oldalra melyik kerül?2sa meg talán c-s vmik.a tápfeszt elvileg birniuk kell,mert hasonlót kaptak eredetileg.
(#) cua válasza lamalas hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 

..mondjuk én épp most határoztam el. hogy bedobozolom végre az időtlen idők óta működő jlh-mat (jelenleg egy tekintélyes hűtőbordára szerelve működik)
nekem tetszik, adott rendszerben ( ca azur640c+ jbl L830) adott beépítésben (kicsi, szűk hely) teljesen megfelel. hiragana csak próbapanelen készült, azt hiszem abból nem lesz semmi. ( _nekem_ nem éri meg dolgozni vele)
a B5-ös megépítését főleg lustaságom akadályozza, még a nyákot se készítettem el, valószinű jó darabig csak terv marad )
igaz érik a régi gu50se reanimálása (új kimenő kellene hozzá), de addig bőven megfelel .-)

regards,
(#) tommymarty válasza djloui hozzászólására (») Aug 19, 2008 /
 
Annyira megszálott nem vagyok deépitettem kb. 30db-ot ebből egy nem jött össze. Egy "pa200" néven ismertetett rádiótechnikás? működik nekem 3 éve.2 ohmosan gyűröm de azóta bírja
(#) tommymarty hozzászólása Aug 19, 2008 /
 
Amugyi sziasztok uj vagyok !!
(#) Imi65 válasza tommymarty hozzászólására (») Aug 19, 2008 /
 
Üdvözlünk! Arra kérünk, olvasd el a fórum szabályzatát, és az szerint tevékenykedj. Reméljük, kölcsönösen egymás megelégedésére használjuk a legjobb elektronikai oldalt. Sok sikert a további hozzászólásokhoz.
(#) KD mester válasza lapose hozzászólására (») Aug 19, 2008 /
 
Hú, de gagyi. Majd teszek fel egy normális hibrid kapcsolást. Ezen a téren nagyon-de nagyon siralmas kapcsolásokkal lehet csak találkozni.
(#) KD mester válasza jocko hozzászólására (») Aug 19, 2008 /
 
A legegyszerűbben úgy tudnád feljavítani a hangját, hogy végfokot cserélsz.

(De most komolyan.)
(#) lapose válasza jocko hozzászólására (») Aug 19, 2008 /
 
Szia!
Nem igazán egyértelmű mit szeretnél csinálni. Írtad hogy melegszik és a vége nem stabil. Lehet hogy verjed vagy valamit rosszul kötöttél be! Ellenőrizni kell a feszültségeket és az alkatrészeket! Ameddig gond van a kapcsolással kár módosítgatni.
Egyebként az ST151 stabil végfok ha jól meg van építve. Van benne rövidzárvédelem, kiegészítve egy hangfalvédelemmel nagyon megbízható. Ha kisebb bulikra, otthoni hangosabb zenélésre keresel erősítőt jó választás!
(#) lapose válasza frenki hozzászólására (») Aug 19, 2008 /
 
A primert értelemszerűen 220V-ra kell bekötni.
Mivel 24V-ra biztos lehet kötni egy labortápot biztos tudsz belőle csinálni! Itt a HE-n is több kapcsolás is van rá.
De én leszedném a helyedben a szekunderekről az átkötéseket, és megnézném hogy hány darab szeunder tekercs van rajta(kikapcsolt állapotban ellenállásmérővel).
Majd megnézném hogy ezek a tekercsek hány voltosak. Ha szerencséd van tudsz belőle egy szimmetrikus tápot erősítő részére!
(#) lapose válasza lamalas hozzászólására (») Aug 19, 2008 /
 
Szia!
Én azért nem írnám le ilyen könnyen ezeket az erősítőket!A JHL a Hiraga és aQUAD405 is már jócskán a húszas éveiket tapossák, de a mai napig ezrek építik meg és hallgatják őket!
Pedig közben sok minden megváltozott és sokszor temették őket. Ma már senki nem HI-FI-sta(snassz annak lenni, mint ahogy bizonyos körökben QUAD-ot is snassz építeni) hanem Audiofil.
Aztán jöttek az új félvezetők a VFET (csőhöz hasonló karakterisztika meg minden), aztán az IGBT(egyesíti a tranzisztor és a VFET előnyeit). Amikor megjelentek az első PWM erősítők azt jósolták hogy pár éven belül egyeduralkodó lesz. Ennek ellenére a jó kis öreg erősítők a mai napig üzemelnek a gazdájuk legnagyobb megelégedésére.
Én inkább arra lennék kíváncsi,hogy a ma készülő kapcsolások közül melyik lesz az, amelyik akár a 10 évet megéri!
(#) jocko válasza lapose hozzászólására (») Aug 20, 2008 /
 
az igazság az hogy már kettöt megcsináltam.az elsö nem sikerült rögtön egy forrasztási hiba miatt.a második már pöcc röff.kapott +-42voltot meg +-35-el is probáltam.ráadásul egy nagyon jo minöségü hiperszil trafóval.a hangját aki igy jonak találja,az véleményem szerint teljesen elfogult,a megadott torzitási értékröl meg nem tudom mit mondjak.amit mondasz,hogy stabil azt aláirom.viszont a ráirt 100 watt 4ohmon szerintem már csak recsegve ropogva jön ki belöle.ugy ahogy le van irva vél.szerint semmire nem ideális,ez saját vélemény.kd mester részben ugy látom osztja véleményemet.itt most elektronikáról van szó és nem tájfestészetröl.ok.olcson hangositani.hááát.egy tda 7294 sokkal nagyobbat szol a maga 35voltos tápigényével....és nem olcso megépiteni mert a két tip/bd pluszban jelentösen megdobja az árát.vki az oldalra való felrakáskor rögtön jelezte is hogy vmi nem stimmel a megadott értékekkel-visszatérve a kim.telj-re.ezt ránézésre mondta..aztán.biztosan vannak elönyei a kapcsolásnak amiért érdemes vele foglalkozni.viszont az már érdekesebb lehet,hogy tegnap levettem jobb hiján +-24voltra a tápfeszt,és csodák csodája beállt az emittereken a fesz.be tudtam állitani.10mv.rátettem az rh sound 10colos kétutas ládámat,és csutka két orán keresztül.tény nem hajtja ki,de kb 70százalékban egészen biztosan.75watt a 2x19voltos toroidom teljesitménye,ez nudli.és mégis..szinte semmivel nem gyengébb a hangerö,mintha 35volttal hajtom,csak tisztább,és ami a megdöbbentö ,hogy már az l idom elviszi a höt a tranyokról..és a hangja tovább javult.tehát a melegedés és az emittereken mozgo fesz,lehet hogy a tul nagy tápfesz miatt van,itt ennél a végfoknál,erre még nem gondolt senki?és akkor nem kell belemászni a kapcsolásba.tényleg teljesen laikusként szolok hozzá,és mégegyszer leszögezem hogy nem bántam meg hogy belekezdtem az épitésbe.
(#) lapose válasza jocko hozzászólására (») Aug 20, 2008 /
 
Idézet:
„a hangját aki igy jonak találja,az véleményem szerint teljesen elfogult”

KD mester-től: Bővebben: Link
Most akkor mi van?
Ezt az erősítőt sokan megépítették és működött nekik!
Pl.:Bővebben: Link
A rajz alapján a tápfesz +-40V!! Ha neked nem működik ekkora feszültségről akkor elrontotál valamit és ez alapján nem is javítodtad meg:
Idézet:
„viszont az már érdekesebb lehet,hogy tegnap levettem jobb hiján +-24voltra a tápfeszt,és csodák csodája beállt az emittereken a fesz.be tudtam állitani.10mv.”

Egy hibásan működő erősítő hangmimőségét akarod megállapítani?? Először meg kell keresni a hibát kijavítani, aztán lehet minősíteni az erősítőt! Ha pedig nem sikerül vagy nem tudod megjavítani, akkor azt kell mondani hogy bocsi ezzel befürödtem próbálkozzunk egy új projektel!
Mellesleg nagyon ajánlom mindenkinek elolvasásra a Rádiótechnika 2008-as évkönyvében Sipos Gyula: A HIFI-erősítők minősítéséről című cikkét! Nagyon tanulságos bár szerintem néha egy kicsit elfogult.
(#) cua válasza KD mester hozzászólására (») Aug 20, 2008 /
 

nagyon kíváncsi vagyok erre (ezekre) a kapcsolás(ok)ra
(#) (Felhasználó 5837) hozzászólása Aug 21, 2008 /
 
Üdv!

A segítségeteket kérném, közületek találkozott-e már valaki a lenti erősítővel. Amennyiben igen, akkor nagyon jó lenne ha megosztaná velem/velünk a tapasztalatait.

Amplifier (LM4702+MJ11028)

Üdv:Márk
(#) lamalas válasza (Felhasználó 5837) hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
Udv,

En most latom eloszor ezt a kapcsolast, de abszolut felrevezeto es hibas dolgok szerepelnek a rajzon. Ez az erosito a feltuntetett tapfeszultseg ertekekkel 8ohmos terhelo impedanciara NEM TUD 300W teljesitmenyt leadni!!! +-40V mellett jo ha 100W-ot tud 8ohmon, de talan meg annyit sem. Raadasul minek a kimenetre kicsatolo kondi? Szimmetrikus taprol uzemel a kapcsolas es az ember elvarna, hogy a kimeneten 0V legyen. Nem beszelve arrol, hogy ha megis kellene hozza kicsatolo kondi, akkor az a 400µF nagyon keves lenne a 400V-os tureshatar pedig teljesen felesleges. A kapcsolas egyebkent az LM4702-es ICnek a gyari ajanlasa. A katalogusban benne van, hogy akar 300W-os erosito is epitheto vele, de ahhoz megfeleloen nagy tapfeszultseg is kell, illetve az erosito veget is megfeleloen kell megtervezni olyan tranzisztorokkal amik birjak is a terhelest.

Mellesleg a feltuntetett kapcsolas (a hibaktol eltekintve) biztos mukodik. Aki nem akar nagyon kinlodni a diszkret tranyos erositok beallitasaval annak akar jo is lehet.
(#) oleg53 válasza lamalas hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
Bár én erősítőben kezdő vagyok, de a 2n3055 nem túlzás egy kicsit? Kell oda akkora ágyú?
(#) Maverick91 hozzászólása Aug 21, 2008 /
 
sziasztok,

ez a kapcsolás előerősítő is?

Link

Köszi:

Maverick
(#) DJ Szabcsa válasza Maverick91 hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
Üdv
Ez csak egy előerősítő és hangszín szabályzó. Ezt végfok elé szokták rakni.
(#) lapose válasza lamalas hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
Egyetértek!
Ha valaki ezzel az IC-vel akar erősítőt építeni akkor a gyári datasheetben lévő kapcsolást érdemes megépíteni.
Magyarországon én még csak a LM4702C-set láttam a HQVideo-ban 2000-pár pénzért, illetve vettem is, de még nem volt időm megépíteni!
A LM4702C +-75V-ig működik.
(#) Maverick91 válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
Köszi a gyors választ.
(#) wargapityu hozzászólása Aug 21, 2008 /
 
sziasztok! a segítségeteket szeretném kérni építettem kb egy hete 2 tda2030as kapcsolást, ami itt a HE-n van fönt és az egyik végfok ilyen sercegős pattogós hangot ad ki, hol elhalkul, torzul a zene hol jó, namármost ma építettem egy tda7377es erősítőt, minden szép és jó de az egyik oldala ennek is ezt csinálja és megőőőrülök:S:S:S:S:S ha bizergálom a kábeleket látszólag néha helyrejön, mintha érintkezés hiba lenne, ezt a végfokot ugyan nem, de a tda2030-ast átforrasztottam vagy 5x... :S:S:S nemértem mi lehet ez valaki erre tud mondani valami okosat?
Következő: »»   164 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem