Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter
 
Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 131
(#) gammabuta hozzászólása Jún 28, 2008 /
 
Udv,

lenne egy gyors kérdésem!

sajna a stepdownomhoz kellene valami jobb pufferkondit beszerelnem, mert a tápegységem nem minden esetben tudja ellátni akkora árammal olyan gyorsan a PDA-t amit a stepdown kimenetére kötök mint szeretném.
Néha tizedmásodpercekre hirtelen sokat akar a PDA amúgy 99%ban a tápról megy (mivel most ezért kénytelen vagyok a saját aksiját is bennetartani a PDAba nekapcsoljon ki egy hirtelen nagyobb áramfelvétel miatt)

Szeretnék nagyobb pufferkondit tenni a stepdownomba, mert gondolom akkor a tizedmásodpercnyi nagyobb amperigányeket a pufferkondikból és nema tápból kaphatná a PDA készülék.

Az lenne akérdésem, hogy elég-e ha csak a bemenő ágon (ami a tápomból megy a stepdownba) helyezek el egy 2200mikrós elkót, vagy tegyek-e a kimenő stabilizált ágra is nagyobb kondit?
Egyáltalán szabad-e a kimenő ágra nagyobbat tenni, vagy az már befolyásolná a stepdown működését???

Bocsi de stepdownban nem vagyok egy nagy agy

Tehát hova legyen nagyobb kondi hogy stabilabban mehessen?

Thx.
(#) EcoPityu válasza JZoli hozzászólására (») Jún 28, 2008 /
 
Szia!
9v nem lenne elég?
Mert akkor készen , bontva is olcsón hozzájuthatsz...
Kérdezd csak meg inhouse-t!
Régi hálókártya kell hozzá!
(#) gammabuta válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 28, 2008 /
 
most újra bemértem a cuccost, és arra jutottam hogy a multiméterem miatt van a galiba, ugyanis ha ampermérőn keresztül próbálom tesztelni a stepdownt a tápot meg a PDA-t akkor van csak ez a kikapcsolás... azé fura!
(#) pako hozzászólása Jún 28, 2008 /
 
Üdv!
Trafónál mekkora a legideálisabb frekvencia, ha nagy teljesítményt akarok? A zaj nem gond.
(#) Andraskurucz válasza pako hozzászólására (») Jún 28, 2008 /
 
Üdv!
Elvileg, minél nagyobb annál jobb. (kb. 10-100 kHz efelett már a veszteség, a zaj és egyéb tényezők is beszállnak)
(#) pako válasza Andraskurucz hozzászólására (») Jún 28, 2008 /
 
Közben elkészült a hárdwer teljesen és kipróbáltam 2 frekit. Szimmetrikus lett a trafó, egyenirányítva, 2-szer 10mF (igen milliF ), 63V-os kondival. A kitöltés 45%, az első freki amivel próbáltam 25KHz volt, ennél 1 sec alatt 40 V-ig töltötte fel a kondikat, a másik 75KHz, ennél 10 sec alatt töltötte 20 V-ra. Most majd próbálgatom 10 és 30 KHz között. Kitöltésre mennyit javasolsz?
(#) pako hozzászólása Jún 30, 2008 /
 
Az mennyire fontos, hogy a trafónak 2 primerje legyen? Amit én tekertem, annak 1 primerje, és 2 secundere van, de a teljesítménye katasztrofális
Illetve ha 2 primer van, akkor azt hogy kell vezérelni? egyszer az egyik, egyszer a másik? vagy kell valami holtidő is?
(nem akarok senkit sürgetni, de ez most fontos lenne mert addig nem tudom folytatni.)
(#) gammabuta hozzászólása Júl 3, 2008 /
 
Üdv,

Tunda valaki segiteni step-up témában?

Megérkezett a MAX1700EEE, és pár láb bekötése nem tiszta, íme a manuál:
Bővebben: MAX1700EEE

Az első oldalon mutatják a lábak helyét, 8-on leirják szöveggel is.
A 10. oldalon van egy alakapcsolás, azt szeretném megcsinálni 5voltos kimenővel, de a PWM módban a max 800mA-es módban.

(Ellenállásokra ugyanaz a képlet meg a ref. feszkó mint a stepdownban amit korábban csináltam remélem akkor ugyanúgy kasználható a 2k és 6.17K ellenállás az 5Volthoz.)

Ami nem tiszta, hogy a CLK/SEL lábat rákell-e kötni valamire pl. a GND-re vagy nem?

Illetve az ONA és ONB közül mindkettőt kell-e a GND-re kötni?

Csak mert a lábak leírásánál kicsit furmányos a dolog, de valami olyasmi lehet az igaz, hogy,ha ONA a GNDre van kötve akkor mindenképp bevan kapcsolva, akkor is ha ONBvonás is a GND-n van, de akkor meg a CLK/SET az hova kéne legyen kötve mert a kapcsolás valami OUT-ot mutat de az nem ugyanaz mint a pozitiv kimenet.... tehát elvesztettem a fonalat...


Jóljönne egy kis segítség!
(#) mex válasza gammabuta hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
Hello. A CLK/SEL lábat semmiképp ne kösd le GND-re. A táblázat szerint (1) a szint a te általad használni kivánt beállitásban. Hagyd szabadon,és ha nem működik megfelelően akkor kösd rá a kimenő (OUT) lábra.
Az ONA és ONB testre kerüljön.
(#) gammabuta válasza mex hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
köszi, tehát
a CLK/SEL vagy szabadon vagy az OUT lábra ahogy a kapcsolási rajzon is OUt-ot írnak (azaz 14es láb), értve, akkor kipróbálom mihelyt meglesz minden kütyü meg egy nyák!

THanks!
(#) Peti.Janka hozzászólása Júl 13, 2008 /
 
sziasztok! Ma részben megépítettem Vicsys féle +-30- 50v-os tápot. 2 dologban akadtam el. Az első, a feteket nem tudom, hogy párba kell e válogatni, és ha igen akkor hogyan. a második A trafó, még soha nem tekertem trafót és az érdekelne hogy a meneteket merröl merre és mien sorrendben kell a vasra tekerni, és hogy elég e egy atx tápbol kivett vas? kb 200w kellene. ha esetleg tudnátok valami magyar nyelvü leírást a trafó készítésröl annak nagyon örülnék.
Előre is köszönöm a választ!!!
(#) Pet91 hozzászólása Aug 6, 2008 /
 
Hello. :integet2:
nekem egy egészen egyszerű dc-dc kéne 9, 12 vagy 24 voltról ~5v-ra (ha lehet állíthatóan mindháromról). a teljesítmény legyen nagyobb-egyenlő 1w-nál.
minél kissebb annál jobb, de ne legyen smd!
köszönöm ha valaki tud segíteni.
Üdv.
(#) mex válasza Pet91 hozzászólására (») Aug 6, 2008 /
 
Nézz át Ide

Egy ideje erről folyik az eszmecsere.
(#) proli007 válasza Pet91 hozzászólására (») Aug 7, 2008 /
 
Hello!

Kérdés, hogy kell-e galvanikus elválasztás vagy sem.
Ha nem, akkor 10. ábra

üdv! proli007
(#) Pet91 válasza mex hozzászólására (») Aug 7, 2008 /
 
Köszi.
mindenkinek!
sajna a Hőfokkapcsoló-s topicban nem találtam meg amit kerestem.

proli007
ugye jól látom hogy 5-40v-ig akármekkora feszt kapcsolok Vcc-nek 5v jön majd ki?
(#) proli007 válasza Pet91 hozzászólására (») Aug 7, 2008 /
 
Hello!

Az azért csak az IC-re vonatkozik. De 9..24V-között meg lehet próbálkozni vele.

üdv! proli007
(#) bbb hozzászólása Aug 17, 2008 /
 
sziasztok!

én autóban szeretnék nyomtatót használni (lexmark z602), laptopról. viszont ha nem muszály, akkor ezért nem vennék egy invertert...
így tehát adott a probléma, hogy kellene neki valami tápot adni. a saját egysége a hálózati feszültségből állít elő 30V-ot, 0.5A-t. Ez ugyebár 60W, a kocsi szivargyújtója simán elbírná. Kérdésem, hogy milyen kapcsolást kellene hozzá megépítenem? Ha valaki tudna adni egy rajzot, annak örülnék. Ja és persze lehetőleg olyan alkatrészekkel kellene megoldani, amiket pl. lomexben meg lehet venni.
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Aug 17, 2008 /
 
elszámoltam magam nem 60, csak 15W... azt meg pláne elbírja a szivargyújtó
(#) mex válasza bbb hozzászólására (») Aug 17, 2008 /
 
Hello. Nézd meg ezt a hsz-t. Könnyen át lehet alakitani a téged érdeklő fesz tartományra. #114651
(#) bbb válasza mex hozzászólására (») Aug 17, 2008 /
 
szia!

megnéztem, és utána megnéztem a felette lévőt is, ami valamivel egyszerűbbnek tűnik. azonban mivel én nem értek hozzá annyira, hogy ezt simán át tudjam alakítani a megfelelő feszültségtartományra, ezért megkérdezlek téged, hogy át lehet-e ezt az egyszerűbbnek és megfelelőnek tűnő kapcsolást alakítani az én igényeimnek megfelelően? és persze a kérdés, hogy hogyan?

illetve, mivel nemigen találtam abban a pdf-ben szereplő ic-t, ezért nézegettem a lomex katalógust, és rábukkantam erre a nem is túl dárga ic-re (és persze az adatlapját is rögtön megsasoltam, amit mellékelek is): LM78S40CN (NSC) RoHS STEP-UP-DOWN ADJ. SWITCH.VOLT.REG. DIP-16
az adatlapján van egy példakapcsolás, ami majdnem azt állítja elő, ami nekem kell kérdés, hogy mit kellene megváltoztatni, hogy kijöjjön a keresett 30V és 0.5A? (az adatlap 5. oldalán a 6. ábra: 12V bemenő feszültség, alig pár alkatrész, és 28V kimenő feszültség 0.175A-el) az ic adatlapja szerint 40V-ig és 1.5A-ig tud dolgozni, tehát ha hinni lehet neki, akkor simán tudja hozni ami nekem kell.

mua78s40.pdf
    
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
egyébként az lenne a legjobb, ha valaki el tudná mondani nekem, hogy mitől függ mekkora lesz a kimenő feszültség és áram, esetleg elmagyarázná, hogyan tudom kiszámolni a megfelelő értékeket...
(#) Kovidivi válasza bbb hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Ez mindig csak a visszacsatolástól függ. a kimenő feszültségről van visszavezetve egy optocsatolóval a TL-Ic-re, de előtte vagy utána van valami ellenállásosztó.
(#) mex válasza bbb hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Az uA 78S40 adatlapját használva tervezhető a fesz. növelő kapcsolás. De neked nem lesz megfelelő,mert a csúcsáramok több mint 2A-ra adódnak és a tokban lévő tranzisztor csak 1.5A kapcsolására képes. A kimenő feszültség mindig egy referenciafeszhez van kötve,jelen esetben ez 1.25V,ez megy a komparátor neminvertáló bemenetére. A kimeneti kapcsokra egy sima kettő ellenállásból kialakitott fesz osztó csatlakozik,amelynek az alsó tagján kell 1.25V feszültségnek megjelenni,ami a komparátor invertáló bemenetére kerül. Tehát az osztó felső tagjával tudjuk beállitani a kimeneti feszt. Például az egyszerűség kedvéért vegyük az alsó tag ellenállását 1kohm-nak (ezen kell lenni 1.25V-nak) és a felső tagot pedig 10kohm-nak. Miután a felső tag 10x nagyobb az alsónál ezen 10x nagyobb fesz kell hogy essen. 10x1.25V+1.25V=13.75V kimeneti feszültség esetén teljesül a feltétel. Ennyi lesz az átalakitó kimeneti feszültsége. Természetesen ez jóval bonyásabb,de kiindulásnak elég. Itt van egy kis olvasnivaló (remélem a modik nem harapják le a fejemet).

TL497.pdf
    
(#) bbb válasza mex hozzászólására (») Aug 19, 2008 /
 
szia!

köszönöm a leírást, át fogom böngészni, és igyekszem megérteni.
azt írod, hogy a 78s40 nem lesz megfelelő, mert túl nagy áramok adódnak. a mellékelt leírásba futtában beleolvastam (majd a hosszú hétvége alatt tüzetesebben végigolvasom), ott írták, hogy lehet áramkorlátozást csinálni, azaz elvileg le lehet korlátozni, hogy mennyi áram folyhasson keresztül rajta. (jó tudom, hogy másik ic-hez szól a leírás, de a lényege hasonló mindkettőnek). tehát a kérdésem adott, nem lehet ezzel az ic-vel megoldani a dolgot, hiszen "csak" 0.5A kell?
(#) proli007 válasza bbb hozzászólására (») Aug 19, 2008 /
 
Hello!

Hát az nem úgy működik, hogy ha nagy a csúcsáram akkor majd korlátozzuk. Ahhoz, hogy kijöjjön a 30V és a 0,5A, a tekercsen 2A-os csúcsáramnak kell folyi!

De hogy válaszoljak a kérdésedre.
Igen meg lehet ezzel az IC-vel oldani, csak akkor a belső végtranyót és diódát nem tudod használni belőle. És akkor oda az egyszerűség fillingje.

üdv! proli007
(#) mex válasza bbb hozzászólására (») Aug 19, 2008 /
 
Hello. Találtam egy részletes leirást a 78S40 felhasználásáról,példakapcsolások is vannak az ismertetőben. Ha érdekel letöltheted innen
(#) bbb válasza mex hozzászólására (») Aug 19, 2008 /
 
köszönöm, ezt is átolvasom hétvégén.
(#) bbb válasza mex hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
átolvasgattam mindkét doksit, köszönöm őket.

a TD497-es ic-hez tartozó adatlap és doksi alapján számolgattam a dolgokat, majd arra a megállapításra jutottam, hogy a külső tranzisztoros megoldás lesz a megfelelő.
kérdésem viszont, hogy mégis milyen alkatrészeket használjak hozzá?
a számolásnál használt, ill. kiszámolt értékeim:
Ube 12 V
Uki 30 V
Iki 500 mA
Ub 150 mV
Ipk 2,5 A
ton 30 us 31,25 (ha a 150-es tekercset használom, akkor ennyi jön ki)
L 144 uH 150 (ilyet találtam a katalógusban)
CT 375 pF 390 (szintén katalógus alapján)
R1 28,8 kOhm (gondolom, ha egy potival állítom be az értékét ekkorára, akkor tudom finomhangolni a kimenő feszültséget)
RCL 0,2 kOhm
C0 104,375 uF 120 (ez meg ugyancsak)
amikről viszont nem tudok semmit, az a tranzisztor, a tranzisztor mellé kötött ellenállás, a dióda, és az az ellenállás, amelyik a 10-es lábhoz van kötve.
(#) mex válasza bbb hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
Gondolom a 12-es rajzról van szó. Itt a 10-es és a táp közé csatlakozó ellenállás fogja megszabni a külső tranzisztor bázisáramát,én ezt 100-150mA közé választanám,legyen mondjuk 100ohm. Egyúttal a belső tranyó áramterhelhetőségére is vigyázol ami 500mA. A bázis-emitter közti ellenállás a tranzisztor zárását segiti,ide minél kisebb érték a jó,legyen 220ohm. A tranyó lehet BD439 a dióda gyors tipus BY399,vagy hasonló. De hogy árnyaltabb legyen a kép ugyanez cikksorozat folytatásában van fet-es alkalmazás is feszültségnövelési beállitásban. Ha kéred felteszem egy letöltőoldalra,azt is érdemes megnézni.
(#) mex válasza bbb hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
Az induktivitás vásárlásakor oda kell figyelni a maximális áramterhelhetőségére.
Következő: »»   10 / 131
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem