Fórum témák
» Több friss téma |
Mindig gondban vagyok ha valamit fejből kell felidéznen, mert sok progit használok. Holnapra megnézem, mert ezen a gépen nincs fent.
Egyébként az egyszerűsített szkóp nyákját hétvégén megterveztem. A pic-re is megírtam a programot. Aztán közben egy ICD2-őt is építettem hogy áramkörben tudjak picet programozni. Szóval haladok vele. Sajnos kétrétegű nyákja lett és pokolian nehéz lesz beforrasztani az alkatrészeket. Főleg a kondenzátorokat lesz nehéz beforrasztani.
Én még az analóg részt tervezem nyákra, Sajnos vagy 2 rétegű lesz vagy átkötéseket kell beforrasztani.
Felrakom a jelenlegi állapotot... persze még sokat kell rajta csiszolni ![]()
Ez elég jól néz ki. Ma már nem viszem el haza. Majd holnap. Aztán átvizslatom. Elég komoly, szép munka.
Az alul/felülcsordulást is kivezettem, arra gondolva hogy majd amikor kész lesz, akkor a mikrovezérlő tud majd állítani az erősítésen ha véletlen túl nagy a jel, amíg meg nem lesz benne ez a funkció, addig meg nekem ad tájékoztatást az élesztés során.
Még a Te kapcsolásodban lehet hogy találtam egy hibát: Nálad a MC14051 -es IC INH lába -5V-ra megy. A katalógus adatai szerint az a VSS-re vagyis GND-re. Tehát ez is egy digitális vezérlőláb.
Ezt az INH dolgot még át kell gondolnom. Köszi az észrevételt.
A szimuláció menete a következő: 1, Simulate/Run billenő kapcsoló ki (jobbra fent) 2, View/Grapher
Hello!
Újra elővettem az oszciloszkóp projectet ![]() Ennek megfelelően át kéne terveznem az analóg részt. Mivel USB-ről megy és a tápot is onnan szedem, ezért az analóg rész műveleti erősítőit valami szimpla tápos 5V-os verzióra kell cserélnem az LF356-osom helyett. Találtam is egy jófajta műveleti erősítőt a céljaimhoz. Microchip gyártmányú MCP6022-es 10Mhz-es sávszéllel. Kicsi 8 lábú, kettő van egy tokba és 5V-ról elmegy lazán. Nem akarok csak legfeljebb 2-t egymás után tenni belőle, mert itt is biztos nagyon csökken az átvitel sávszélessége 3 fokozatnál. A gondom az vele hogy nemigazán tudom első olvasásra az adatlapjából, hogy milyen alkatrészeket kell köré építenem, de majd kisíérletezek valami szimuláló programban. Találtam a microchip honlapján valami spice macro model szimulációs fájlt hozzá. Remélem az EWB tudja használni. Ezenkívül a bemenet kapcsolására se tudok multiplexert használni mert nem találtam olyan tipust, ami szimpla 5V-os táppal elmenne. Ha esetleg tudtok ilyet akkor segítsetek légyszi ![]()
Szia!
Hát az enyém folyamatban van továbbra is... (várom már a nyári szünetet hogy dolgozni tudjak rajta). Jelnleg még mindig az analóg rész nyáktervével szórakozok. Már szereztem 2x12V os puskástrafót a tápegységhez, meg lassan rendelni kéne a ch**cad-től kijelzőt. A breadboardon össze akarom dobni a digitális részt a memórikezeléshez, hogy kísérletezzek vele. Sajna az analóg részhez nem tudok igazán hozzátennni mert ahhoz kevés a tudásom ![]()
Tegnap készült el az egyszerűsített verziójú szkópom. Először TL071-es használtam műverősítőnek. Csupa nullákat küldözgetett a soros porton. Rámértem a TL071 kimenetére -0,64V
![]() ![]() Az analóg multiplexerek minusz tartományban is átviszik a jelet, de csak kis szintig. Úgy emlékszem -0.6V. Ha +egyenszintel még elötte eltolod a jelet már nincs is ilyen problémád.
Az a baj hogy a jel eltoláshoz az én kevés tudásommal minden bemenetre (minden feszültségtartományra) külön kéne még egy műveleti erősítő. És ezek után tehetném be a multiplexert, ráadásul az utolsó erősítő fokozat nekem egy sima invertáló egyszeres erősíésű fokozat, tehát akkor az egész analóg rész át kéne alakítanom. A Multiplexert keresek topicban pont ezzel a dologgal vesződök
![]()
Ez nem egy rossz ötlet. Csak az áramfelvételeket is kalkuláld bele. Nemtom egy Max232 mennyit bír áramban. Lehet hogy többet kell belőle használnod. Bár hogyha csak a multiplexerhez használod, ahhoz elég lesz.
Kidobtam a kapcsolásomból az LF357 1-5 lába közé betett offset potit, így már betudtam állítani a TLC5510-nek a középérték 1,6 feszültséget. Azonban nem a várt 120-130 értékeket küldözgeti a kapcsolás a PC-re hanem 0-255-ig mindenféle értéket. Gerjedésre gyanakszom. Csak remélni tudom hogy nem a TLC5510 gerjed.
Én most azt találtam ki, hogy majd az egész szkópot összedobom csupalyuk próbapanelon (nem breadboardon..). Így ha valamit változtatni kell akkor nem kell a kész NYÁK lemezt gányolni, meg újracsinálni. A minőségi jellemzői biztos hogy rosszabbak lesznek, de legalább működni fog. Ha jó akkor majd készül a nyák
Hi!
Felteszem én is az analóg rész első verzióját. A műveleti erősítők utolsó fokozatát elhagyhatnám ha -5V-ot előállítanék a multiplexernek. Akkor csak egy erősítő kéne az összes helyett. Mondjuk az pont páratlan számú a DIP tokban meg 2 vagy 4 van. Az erősítő tipus lehet hogy nem ez lesz, hanem a már említett MCP6022 10Mhz sávszélességgel. Bár ezzel a MAX494-gyel (500KHz sávszél) lehet hogy az átlapolódásgátlás is egyből meg lenne oldva, mert a szimuláció szerint a mintavételi frekvenciám felénél már elég jól csillapít a második fokozat után.
Jó ötlet a próbapanel. Már csak azért is mert a műveleti erősítők között elég nagy a különbség offset állítási szempontból. Az LF357 elég gerjedékeny a széles sávszélessége miatt. Az egyszerűsített szkópomba a helyére TL071-et tettem és most 1,566V bemenő feszültség mellett 115-119 értéket küldözget a PC-re. Szóval az LF357 gerjedt. Ez az eltérés meg a tápfeszültség viszonylagos stabilizálatlanságából ered, mert a tápegységem 7805/7905-ből készült. Néha átlibben a 120-as tartományba. Ez meg abból ered hogy nem tettem fémdobozba, meg nem árnyékolt kábelel tettem a bemenetre.
Korántsincs kész még a kapcsolás, de azért megosztom veletek. Most kezdek neki a PC-s program megírásának. Ezt a kapcsolást tulajdonképpen 3 okból készítettem. 1, A PC-s program megírásához ez is elég 2, Memória kezelés vizsgálata 3, 286-os alaplapból bontott RAM-ok jóságának vizsgálata.
Szerintem így elég költséges módon oldod meg a jelbevitelt és a szabványos 1Mohm /25pf illesztés sincs biztosítva.
Hello!
Tudom hogy költséges, ha csak egy vagy két csatorna lesz akkor is, ezért kutatok még a megoldások után. Ez a szingli táp megnehezíti a dolgomat. Igazából én a digitális részhez értek, az analóghoz kevésbé, ezért nemigazán tudom hogy az 1Mohm/25pF illesztést hogyan kéne kiviteleznem. Keresgéltem a neten leírások után de nem találtam egyelőre. Közben rájöttem hogy más hibája is van a kapcsolásnak, de ez még csak az első verzió, valahogy majdcsak kialakul.
A RT2000 évk-ben , amit elküldtem neked korrektul van megoldva ellenállásosztóval. Egyébként én is azt vettem át. Utánna egy neminvertálos műveleti erősítős fokozatnak kell következnie mindenképp, mert ennek jóval nagyobb a bemeneti ellenállása mintha invertálos lenne. Lehetőleg 1-2V feszültségekkel dolgozz, mert kicsi a tápfesz. Ezért célszerű inkább visszacsatoló ágba tenni a multiplexert. Már akartam írni neked tegnap is hogy régebben én találkoztam olyan kapcsolással ami egy szimpla tápból duplát csinál. Lényege hogy 30khz-en pufferkondikat töltöget felváltva. Igyekszem megkeresni a kapcsirajzát. Úgyemlékszem meg is építettem anno. Egy gáz volt vele. A hangfrekis tartományban üzemelt csak. Nem tudtam feljebb vinni a frekit. Az erősítő amit üzemeltettem róla az meg gerjedt mint állat. Szóval még egy aluláteresztő szűrő kellett volna utánna.
Van egy pár 555 IC-s megoldás is invertálásra. Csak 5V-os táppal -4V-ot lehet csak előállítani azt hiszem.
Mindenáron az USB-ről akarod levenni a tápfeszt? Egyébként induktívitás használatával kapcsolóüzemben még utánna felnyomható a tápfesz. pl. Az ICD2-ömben a fejlesztő úgy oldotta meg a 12V előállítását 5V-ból hogy egy PIC12C508a négyszögjelet pumpál egy induktívitásra. Ezt a 12V-ot utólag ketté lehetne osztani egy teljesítmény műveleti erősítővel pl.TDA2030. Ez a műveleti erősítő létrehozna egy virtuális testpontot. De nemakarok a levegőbe beszélni. Délután feltúrok mindent mert ezek a kapcsolások valahol megvannak nekem.
Igen USB-ről szeretném a tápot venni, kivéve ha egyáltalán nincs más lehetőség. Nem nagyon akarok trafót beletenni, ilyen kis hordozható és végtelenül egyszerű felépítésű szkópot akarok csinálni, lelkes kezdőknek mint én
![]() Ma vettem próbának két darab MCP6022-es erősítőt. Szingle táppal megy, kíváncsi vagyok mit tud. Ha vége lesz a vizsgaidőszaknak majd lesz időm jobban bütykölni.
Sziasztok
Találtam a neten ITT egy digitális szkóp rajzot. Ez is 40MSPS-et tud, az analóg része viszont gyanúsan egyszerű
Gory!
Felteszek ide néhány megoldást. Ezekből aztán már igazán tudsz válogatni. ![]()
Hi!
Találtam a neten egy megoldást a TLC5510-hez amivel ki tudod küszöbölni a tápfesz ingadozása miatti eltéréseket a konvertálásban. Az az ellenálás nem tudom hogy feltétlen kell-e oda, mert egy összetettebb kapcsolásból emeltem ki.
Te hogy tervezed a PC-n futó programnak a horizontális felosztását? Hány mintát akarsz megjeleníteni egy osztáson belül. Én 50-re vagy 100-ra gondoltam kb. Lehet hogy a 100 már kicsit sok is, mert 10 osztásom lesz és 500 vagy 512 pixel lesz ez a 10 osztás. Ezek szerint 50 vagy 51,2 jutna egyre. 50-nel valószinüleg könnyebb lenne a kirajzolás, kerek számok jönnének ki minden horizontális felbontásra, 100 meg már feleslegesen sok mert egy pixelre 2 mérési eredmény jutna. Furcsa módon ahogy nézem csomó szkópnál 512-t használnak, de akkor szerintem a képernyőről való leolvasás pontatlanabb. Szóval szerintem én egy 500*256-os területet fogok használni 10*8-as osztással. Osztásonként 32 pixel vertikális és 50 pixel horizontális felbontás. Holnap majd felrakom a legújabb analóg szekció szüleményem, meg lehet hogy a digitális rész blokkvázlata is meglesz.
Köszi a jpg.-et.
Azthiszem én fokozatmentes vízszintes felbontást fogok használni. Egy csúszkával lehet majd állítani a vízszintes felbontás szorzójának értékét. Nézegettem MASTERFOXX a talált szkópot. Tetszik benne hogy az órajel IC generátorral van megoldva meg a Mikrovezérlős kezelés is. Ami nem tetszik benne az a 10kohmos bemenőellenállás meg az 512byte buffer tár.
Én most ott tartok, hogy összeraktam a tápegységet próbapanelon. A chipcadtől meg rendeltem kijelzőt. Ha megjön akkor majd veszek ATmega64-et, és elkezdek kísérletezni a kijelzővel, memóriával, meg az AD konverterrel.
Annál a szkópnál ami belinkeltem annál az órajelet egy 40MHz es órajelgenerátor adja, és egy CPLDvel van osztva a frekvecia |
Bejelentkezés
Hirdetés |