Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Speciális távirányító fogyatékos gyerekeknek
Lapozás: OK   1 / 1
(#) DiveZ hozzászólása Aug 24, 2008 /

Szeretném a segítségeteket kérni egy elég speciális dologban.

Egy barátomnak a kislánya sajnos halmozott születési rendellenességekkel jött a világra és komoly fejlődési rendellenességekkel is küzdenek.

Ezt most nem részletezném, elég annyi, hogy nem adták gondozásba, hanem felvállalták és azóta életük minden másodperce arról szól, hogy a kislányt (most hét éves) ellássák és gondozzák.

Nekik szeretnék segíteni egy távirányító elkészítésével, ami egy MP3 lejátszót kell, irányítson.
Sajnos az infra nem jöhet szóba, mert a kislány nem lát. Ezért mindenképp rádiós megoldásra van szükség.

A kivitelezésre, alkatrészekre lesz hely, mert elég nagynak kell, legyen a szerkezet és a rajta lévő gombok is ahhoz, hogy idővel meg tudja tanulni a kezelését.

Funkciókat tekintve nem kell, hogy sokat tudjon:
- Lejátszás, Pillanatmegállítás
- Megállítás
- Léptetés előre
- Léptetés hátra

Mivel hajlamos arra, hogy egy zenébe belefeledkezzen ezért kellene egy automata funkció, ami megakadályozza, hogy egy zeneszámot X-nél többször meghallgasson egymás után. Ilyenkor automatikusan egy következőre kellene, ugorjon a lejátszás.

Elég sokat beszélgettünk erről a témáról és azt gondolom, hogy ennek a szerkezetnek a megépítésével sok esetben tudnánk egyszerűbbé tenni az életüket.

Pl: jelenleg ha akarnak menni valahová autóval, akkor mind a két szülő kell. Egyikük vezet, a másikuk a kislánnyal foglalkozik. A zenével és, hogy tudná magának irányítani, egyszerűbben megoldható lenne a kislány szállítása is…

Nos, várok minden építő jellegű 5letet…

Előre is köszönöm!!!
(#) Medve válasza DiveZ hozzászólására (») Aug 24, 2008 /

ÜDV!

Tehát adott a lejátszó? MI a típusa? Vagy ez egy "marokplayer"? Ezt le kellene tisztázni...
(#) Topi válasza DiveZ hozzászólására (») Aug 24, 2008 /

Itt a kérdés, mennyire Te akarod építeni, és mennyire vásárolsz.

Ha vásárolsz, akkor a személyreszabottság lesz a probléma, ha építesz akkor sokat kell ügyeskedni az mp3 lejátszóval.
Utóbbihoz elengedhetetlen egy kis programozási készség, előbbi megoldásnál viszont igencsak bele kell nyúlni az mp3 lejátszó lelkébe.

Rádiós/infrás: Akkor lényegében most egy vezetéknélküli távirányítást szeretnél egy kommersz mp3 lejátszóhoz?
(#) proba válasza DiveZ hozzászólására (») Aug 24, 2008 /

Esetleg egy infrás távirányító átalakítása ?
A gombok elhelyezése a megfelelő módon ,meg 2-6 infra led adónak több irányba. (bár az interferencia nem tudom menyire lehet gond a vevőben. A célzás ,ha nem szabadtéri, szerintem nem annyira fontos. )
Ha nem akarsz programozni akkor a zeneszám korlátozás max abból áll hogy egy pl 5x nagyobb kapacitású lejátszót veszel és kikapcsolod a folyamatos lejátszást, vagy a vissza gombra számláló (bár ez már eléggé megbonyolítja ,és nem tudom mi a reakciója arra hogy egyszercsak nem működik ami eddig jó volt) .
Esetleg az autóban a kormányra szerelhető távirányítók hogyan mőködnek? (ha csak kocsiba kell esetleg az is átalakítható)
(#) DiveZ válasza Medve hozzászólására (») Aug 25, 2008 /

Hello!

Még nem adott semmi azon kívül, hogy meg akarom építeni nekik a cuccot.

Tehát majdnem mindegy a lejátszó típusa. Lényeg, hogy a meória legyen 1G és össze kapcsolható legyen a távirányítással.

A Hi-Fi-hez amúgy is egy FM transzmitteren keresztül kapcsolódik...

Tudsz olyat ami alkalmas lehet erre a célra?
(#) Topi válasza DiveZ hozzászólására (») Aug 25, 2008 /

Én a következőt tenném. Két variációt vázolok most.

1. Nem akarsz mikrovezérlőt programozni hozzá.
Ilyen esetben kapható készen, 4-6 csatornás rádió adó-vevő modulok. Ezek használata nagyon egyszerű. Adó oldalon a bemeneteit tápra húzod, vevő oldalon pedig.. *hozzászólás végén

2. Akarsz processzort programozni.
Ekkor megúszod kevesebb alkatrésszel, jobban átláthatóbban és olcsón. Sima adó-vevő modul a szabad 433,92MHz-es frekvenciára. Ezek max 1000Ft/db.
Majd találsz itt a HE-n egy vezetéknélküli kommunikációról szóló kétrészes cikket. Innentől az lehet az irányadó

* A gombok kiváltására a következőt kell tenned. Általában ezekben step-up konverterek vannak, így az elem adott pólusa nem mindig föld. Szétszeded, és egyszerű sípolós műszerrel keresel egy olyan kontaktust, mely minden gombnál közös lesz. Ez általában a digitális rész, pontosabban az abban lévő vezérlő földje. A gomboknál a másik kontaktus pedig egy tápra húzott bemenet. Ezek nagyrésze a vezető-gumis elven működik, tehát záráskor nem rövidzár keletkezik, hanem egy 5-10-en Ohmos "zár".
Ettől függetlenül, ezt a tápra húzott bemenetet, (tehát nem a közös kontaktokat) egyszerűen egy NPN tranzisztorral a közösre, GND-re lehet húzni. Ekkor az eszköz azt hiszi gombnyomás történt. Magát az NPN tranzisztort pedig vezérelheted ugye magáról a rádió-vevőt irányító processzorról. Egyszóval a vevőről.
(#) DiveZ válasza Topi hozzászólására (») Aug 25, 2008 /

Magát a távirányítót szerintem én kell, hogy megépítsem.
Pont amiatt, hogy csak néhány funkció kell és semmi képpen nem jöhet szóba az infrás...

Idézet:

Rádiós/infrás: Akkor lényegében most egy vezetéknélküli távirányítást szeretnél egy kommersz mp3 lejátszóhoz?”

Igen, valahogy így gondolom...
(#) Medve válasza DiveZ hozzászólására (») Aug 25, 2008 /

Én laikusként úgy vélem, hogy ha a távirányítóba a LED helyére betesszük az RF adót, a lejátszóba az infravevő helyére pedig a rádióvevőt, akkor kész is. A 30KHz-s vivő okozhat gondot épp. MIndenképp olyan lejátszót vegyél, amihez van messzigomb! De nem kellene elvetni az infrát. Némi erősítéssel, több irányban álló LED-ekkel szerintem meg lehet oldani. Új doboz, csak a szükséges gombokkal...Igy gyorsabban célhoz érnél...
(#) Gory válasza DiveZ hozzászólására (») Aug 25, 2008 /

Esetleg vezetékes? Olyan mp3 lejátszók vannak, aminél a fülhallgató vezetéken rajta van a neked kellő funkcióval bíró távirányító. Leegyszerűsítené a dolgot.
(#) idlob válasza DiveZ hozzászólására (») Aug 25, 2008 / 4

Min fogja hallgatni a zenét? Fejhallgatón, vagy egy erősítőre kötve.
Az autós példából arra következtetek, hogy az mp3 rá van kötve az autórádióra és mivel az elöl van, ő nem éri el a kezelőszerveket.

Arra gondoltam, hogy meg lehet fordítani a dolgot:
Szétkapsz egy mp3 lejátszót, amit beleteszel a dobozba ami a gombokat is hordozza, a kezelőgombok kontaktusait megkeresed az mp3-on és rákötöd mikrokapcsolókra, az USB-t is kivezeted egy B aljzatra. Mivel hely van, egy (nagyobb) akku és egy FM adó is elférne, szerintem, így a rádión foghatnád a jelet, gyakorlatilag bármilyen autós/asztali hifivel "kompatibilis" lenne.

Így nem kell programozni, robosztus lesz, vezeték nélküli, minimális hibalehetőséggel, nem kell kitalálnod komplikált dolgokat, használhatsz bevállt kapcsolásokat. Ráadásul egy délután alatt összedobható.

u.i: Az miért baj, ha leragad egy számnál? Ha egyszer tetszik neki.... Ez a leragadás azt jelenti, hogy állandóan visszaugrat egy adott számra?
Esetleg olyan ötletem lenne akkor rá, hogy egy számlálóval (4017-től a uC-ig, ahogy tetszik) figyeled a vissza gomb megnyomásának számát és mondjuk 5- nél egy monostabil jelet ad az előre léptetésnek + reseteli a számlálót.
(#) Topi válasza idlob hozzászólására (») Aug 25, 2008 /

Igen, ez egy korrektebb megvalósítás.
(#) DiveZ válasza idlob hozzászólására (») Aug 25, 2008 /

Az 5let valóban nagyon jó!

Az egy számnál való leragadást azért kell megakadályozni, mert képes a szó leg szorosabb értelmében véve sírásig hallgatni. Ez azt jelenti, hogy egyrészről képes annyira bele hajszolni magát, hogy hisztis sírás a vége. Ugyanakkor az ilyen gyerekek agya ugyebár máshogyan működik és nem mindíg kiszámítható a reakció egy bizonyos pont után. Másrészről viszont a túlzott monotonítás is mindenképp elkerülendő...

A cucc nem lehet túl nehéz (egyrészről ugyebár fizikailag nem áll olimpiai szinten, másrészről elkerülendő, hogy akár magában akár másban kárt tudjon tenni a szerkezettel), viszont nagyon strapabírónak kelle legyen a cucc, nehogy (bármi is történjék) megsérüljön.

Úgy gondolom, hogy annak az egységnek amit Laura kezelni fog minél egyszerübbnek és stabilabbnak kell lennie. Előfordult már, hogy megröptetett dolgokat...
(#) DiveZ válasza idlob hozzászólására (») Aug 25, 2008 /

Arra gondoltam, hogy egy FM transzmitterrel kapcsolódna és így lehet otthon is és autóban is használni.
(#) wg_kezdo válasza idlob hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Az autós alkalmazásnál nekem van egy olyan tapasztalatom, hogy:
Vettem egy olyan kütyüt amit szivargyújtóra kapcsolva mp3 lejátszóként lehet használni és a zenét a rádión venni.
Ez működik is csak amikor menet közben bekapcsoljuk egy amolyan F1-es hang is kíséri, nem hangos, de pont elég arra, hogy idegesítő legyen egy idő után (2 perc után...). (Fordulatszám függő, de éles hang tényleg, mintha F1 versenyautóban ülne az ember)

Egyrészt kíváncsi lennék mi lehet az oka másrészt a témához kapcsolva, ha a rádió adós módot választja kérdés, hogy ez a jelenség jelentkezhet-e ott is, mert a leírtakból gondot is okozhat.
(a kérdéses autó egy Ignis)
(#) Topi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Bár nem tartozik szorosan a témához, de a zavaró hangot az okozza, hogy a vevő nem eléggé védett a gyújtásból eredő zajoktól. Ez azért jön elő a szivargyújtósnál, mert a rádiókban AGC van. És mivel valószínűleg a szivargyújtós kimenő teljesítménye nem megfelelő a rádió érzékenységéhez, így előfordul, hogy ahhoz hogy a rádió fogni tudja, az AGC annyira "feltekeri" az erősítést, hogy már belezavar a jelbe a szikra.

Ne felejtsd el, hogy tőled nem messze szikra kisülések ezrei vannak. Ami hogyha gyorsítasz, gyorsul az is.
(#) wg_kezdo válasza Topi hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Értem, vagyis, ha emellett dönt a téma nyitója őt nem valószínű, hogy érinti.

Amúgy a másik probléma lehet az a fránya frekvencia. Nem vagyok illetékes a témában, de sokan felvetették, hogy a rádión fogható frekvencián elvileg tilos bármit is üzemeltetni még nagyon kis teljesítmény sem megengedett.
Például, ha autóban megy és zenét hallgat akkor azzal zavarhatja a mellette menő autó rádióját (pl dugóban).
Otthon pedig a szomszéd stb...

Viszont ez a megoldás univerzális lenne bárhol használható ezért is érdekel engem is, mert biztos olcsóbb, mint egy új autórádiót vennem amiben van már mp3 lejátszó (csak a beépítés 25.000).

(#) Sebi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

A következőket tenném:
Külön akkuról üzemeltetve a kütyüt meghallgatnám az erdményt. Ha így is van generátorzaj, akkor a térből veszi fel, nem a 12V-ból. Generátor/fesszabályzó vizsgálat/zavarszűrés kell, szvsz szervizben.
(Közben látom Topi is írt, az is lehetséges!)
Ha így nincs zavar, akkor a kütyü gagyi, kihagyták a zavarszűrést, vagy tervezési gond van.
(#) idlob válasza Sebi hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Szerintem a legutolsó lesz, az autók azért nem a tökéletesen sima egyenfeszültségükről híresek, és ha trehány módon van szűrve az adó tápja, akkor kegyetlenül összeszed minden zajt, hiszen a vezérlőjel milivoltos nagyságrendű. A nagy árversenyben pedig ki tudja mit hagyott ki belőle a kis kínai.
(#) DiveZ válasza wg_kezdo hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

Nekem volt egy Peugeot 306-osom és ott is ugyan ez volt a helyzet. Mint kiderült a generátor "hibája" okozta a tünetet amikor beszereltem a Kenwood fejegységet.
A gyári fejegységnél azért nem lehetett hallani, mert a Kenwood sokkal érzékenyebb MŰSZER...
Generátort kicseréltem és meg is lett oldva a probléma.
ugyanez fellépet most is amikor a drágám 307-esébe bekerült az új zene... Itt is ez lett a megoldás...

Ne idegelj!

Ha valaki 25E-et akar elkérni tőled egy beépítésért akkor ott vagy egy komolyabb rendszert kell berakni ennyiért vagy nagyon át akar verni...

Amúgy szerintem Te is simán bele tudnád tenni...
(#) DiveZ válasza idlob hozzászólására (») Aug 29, 2008 /

iblod!

Az említett számlálót segítenél megtervezni?

Előre is Köszönöm!!!
(#) idlob válasza DiveZ hozzászólására (») Aug 29, 2008 /

Szívesen, igyekszem még ma megrajzolni. (nem nagy dolog, csak éppen papírok után rohangászom )
(#) idlob válasza idlob hozzászólására (») Aug 29, 2008 /

Hirtelen ez sikerült. Sajna éppen költözködésben vagyok, ezért a logikai analizátorom, pákám el van csomagolva, így gyakorlatban nem próbáltam, de elvben működik.
C1=100n; R1=100k (reset jel)
D1-D4 pl. 1n4148
C2=220n; R1=100k (kb. 0,015s reset késleltetés)
R3,R4=4,7k
T1,T2,T3= BC547
Az értékek nem túl kritikusak.

Kis hibája, hogy ha csak "belepörget" (hosszan nyomja a gombot) akkor is számol egyet.

Ha megnyomod az előre gombot, akkor a 4017 lép egyet, a 4. nyomásnál a Q4 magas szintű lesz, a T3 a T2 bázisát a földre húzza, így az 5. gombnyomásra már nem léptet előre. Ill. az 5. gombnyomásra Q5 lesz magas D2 keresztül továbbra is földre húzva marad a vissza gomb, hogy amíg letelik az R2-C2 által képzett 0,0154s késleltetés (remélem elég), ami az előre jelet képezi, ne zavarjon be a vissza jel. A késleltetés után reseteli magát és kezdődik az egész elölről. Ha megnyomja az előre gombot, akkor is resetelődik a számláló.
Tápfeszültség 5-15V között lehet.

Ennél talán egy fokkal elegánsabb lenne PIC-t vagy AVR-t használni, abban én nem vagyok túl jó, de pl. wg_kezdo biztos tud segíteni, ha kell.

Egy két dolog, csak ötlenek:
Doboznak valami ABS műanyagot ajánlanék.
Kapcsolónak olyasmit, amit játékgépekben is vannak, azok azért bírják a kiképzést Itt vannak pl. De a Hestore-ban is vannak jó cuccok.
Akkumulátorból pedig a modelrepülőkhöz valók jutottak eszembe, nem olcsók, de kicsik, könnyűek és ehhez képes pofátlanul nagy a kapacitásuk.

leptet.GIF

(#) DiveZ válasza idlob hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

akku ügyben én is a modellezésből vettem volna az 5letet. Olyan nagyon azért nem drágák (Mivel benne vagyok a dologban van egy kisebb kedvezményem...)

Kisebbik unokaöcsémnek van néhány kisgyerekeknek kitalált zenélős ilyen-olyan játéka ami már nem bírta tovább... Szerintem az egyiket szétkapom gombilag, illetve lehet, hogy az egyik ilyenbe fog bele költözni a cucc...

Ami viszont egy kicsit aggaszt, hogy az FM transzmitterrel való összeköttetést hogyan oldjam meg...

Az FMt-t nem tehetem bele a dobozba, mert nem bírná...
Vettem magamnak egyet a kocsiba a kis iPod-hoz de nem a legjobb megoldás... (pedig nem a leg olcsóbbat vettem)

Bár ha a vevő részhez megfelelően kötöm...

Elég erősnek kell lennie az átvitt jelnek, mert az FMt-eknek sajátossága, hogy kicsi jelszint esetén X idő után szétkapcsol / kikapcsol...

Arról nem is beszélve, hogy sajnos nem lehet fixen beállítani a sugárzási frekvenciát, ugyanis amikor a városban közlekedő edény módjára haladozunk, gyakran előfordul, hogy egy-egy erősebb adó be-be zavar. Ilyenkor egy-két tizeddel mindíg arrébb kell vinni a frekit mind a rádión, mind a FMt-n ahhoz, hogy jól szóljon...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem