Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni az RT7300S FM tuner behangolásához. Van 6 db trimmer és egy MP3-as mérőpont. FP01,FP25,FP47,FP49,FP64 az FM tunerban és VP9 az SAA1057 közelében. Konkrét értékek kellenének az MP3-as mérőpont beállítására. A hangoló feszültségem sem stabil, hibalehetőségekre kérnék ötleteket. Segíséget előre is köszi! Butuska
Van kapcsolási rajz? Mert anélkül semmit ne tekergess, hacsak már előtted szét nem túrták. A beállítószervek önállóan nem mozdulnak....
Ha a hangolófesz nem stabil, arról nem az SAA IC tehet, ő csak a +30V-ból ad ki kevesebbet. Először ellenőrizd a +30V-os tápját.
Köszi Sebi, hogy rám néztél !
SAA1057 7es láb 15V stabil. 9-16os láb 7V stabil. Egy vacak rajzom van, nincsnek konkrét feszültségadatok. Főleg az MP3-as mérőpont érdekelne. Az FM trimmereket pedig én tekertem el:vigyor2:. Csak később jöttem rá, hogy a hangolófeszem nem stabil:nemtudom:. Ezért kellenének pontos értékek. Köszi: Butus
Azért csak tedd ide fel a silány rajzot, hátha ki lehet sillabizálni valamit belőle. Az SAA adatlapja szerint az MP3-as mérőpont programozható, tehát klf dolgokat lehet mérni rajta az opciók szerint. A könyvek nekem mind megvannak, de ez a típus nekem nem mond semmit, valszeg már a "dokumentálatlan" újabb időkből való.
Az biztos, hogy ha a hangolófesz stabil a bemeneten (vajon miért csak 15V? így rosszabb a felbontás...) akkor az IC a ludas. Én úgy kezdeném, hogy egy 100k helipotot rátennék a 15V-ra és ezzel adnám a hangolófeszt a varicapoknak. Persze biztosan meg kell keresni a MUTE kört is, hogy halljam is amit csinálok, behúzni először az oszcit a helyére, aztán egyre rosszabb antennát alkalmazva a modulátor, meg az előkör következne, ha van. Néhányszor meg kell ismételni esetleg, ha a tekercsek sincsenek jó helyen, úgy, hogy a sáv elején (min. hang.fesz.) tekercs, sáv végén trimmer állítgatás.
Szevasz !
Sajna a rajzot nemtudom feltenni, nincs rá lehetőségem. A Hobbielektronika 1996/11 számában találtam. A 15V az gyári adat, stabkockáról jön és a rajzon is ez az érték áll. Mivel te is gyanakszol az IC-re, rászánom magam a cserére, neki lehet melege. Már csak 5db trimmer beállítása kérdéses. Egy régebbi készüléknél láttam adatokat pl.: 88 Mhz 6,3V , 108Mhz 11V , 73Mhz 3,3V. Hasonló adatokra lenne szükségem, ha megtudsz valamit és időd engedi, kérlek, írj. Addig is mindent köszi.
Nah, így már csak ki kellett nyitnom a pdf-et... ki is másoltam a részleteket.
Bekarikáztam azt a zener-es részt, azt is vizsgáld meg, mert ha nem stabil, ugyanúgy mászkálhat tőle. A mérőpont nem azonos az SAA mérőpontjával, úgyhogy az előzőekben írtak erre nem vonatkoznak. Talaj felé kell mérni külön az egyik, majd a másik pontját, hogy lássuk: zener-kör v. SAA a hibás. Ezek szerint Te a trimmerpotikat tekergetted el? A tekercsekhez nem nyúltál?
Szevasz !
Elérkeztünk a célegyeneshez! A zener-kört már a kezdetben lecseréltem, bár stabilnak találtam de biztos ami biztos. Most ott tartunk ahonnan indultam. Maradt a 6db trimmer beállítási kérdése, 5 db az FM-be FP01,FP25,FP47,FP49,FP64 és 1 db a zener-körben VP9. Ide kéne az orvosság, sorrend és értékek. Tekercsekhez nem nyúltam! üdv
A VP9-et tedd középállásba és kezdj az FP64-el, ez az oszci. Nem tudom a PLL mit erőszakoskodna az állítgatás közben, de én inkább kihagynám a művelet idejére és rákötnék trimmerrel mondjuk 14V-ot a tuner hangolófesz bemenetére (persze a PLL-kimenetet vedd le). Ha van benne frekimérő, azon állítsd be a Bartókot, mert az a sáv végén van 105,5(?) - nézz utána. Ha eddig eljutsz az már nyerő lehet, mert a többi potival mind a jelmaximumot kell megtalálni.
Fesz értékeket csak az tudna mondani - közelítőleg - aki belemér egy működő példányba, mert azért vannak a potik, hogy az együttfutását be tudd állítani a varicapoknak.
Szeva !
Köszi az eddigi infokat, de sajnos csak péntek délután tudok belebújni a masinába. Az eredményekről mindenesetre értesítelek. Esetleg még annyit kérdeznék, hogy az FM tuner 13-as bemenetén az a 4,6V mindig annyi? Köszi
Hali mindenkinek...
Erősítő vásárlását tervezgetem és találtam magamnak egy Videoton EA 7386S típusú erősítőt...korábban már volt egy vidi ra 6363 S erősítőm és végü is meg voltam vee elégedve,de jöttek a komolyabb és komolyabb hangfalak és már nem volt az igazi....kérdésem akinek volt már ilyenje vagy ismeri egy két véleményt írjon már nekem erről a 7386-osró mert addig nem venném meg...
Szia! Én már vagy 8 éve használok egy ilyen erősítőt (az RT7300-as tunerrel együtt), de komolyabb problémám még nem volt vele, igaz nemis nagyon hajtom meg. Egyszer egy fólia szakadt meg a Nyák-on, más miatt nem kellett még belenyúlnom. A hangminőségét elfogadhatónak tartom, főként jazzt és igényes rock zenét hallgatva Alcomax Gamma hangfalakon.
oké...
köszi a segítséget akkor így megveszem
Üdv mindenkinek!
VIDEOTON RT7300S témában keresek segítséget : Bekapcsoláskor a stereo LED (de még a zöld LED sem!) egy állomásnál sem jelez. Az erősítő(7386 tip.) gyenge jelet kap, ezért a hangerőt rendesen fel kell csavarni. Több órás üzem után megjön a két LED fénye és a jel normális szintre emelkedik (hangerő megnő). Minden behangolt állomás uígy viselkedik. Mi lehet az oka? Dekóder IC? Sajnos kapcsrajzom nincs, ha van vkinek küldhetne E-milben (hantosf@olajterv.hu).
A Térerőjelző (Signal) mit mutat?
Hali! az a kérdés,mennyit kérnének érte...és milyen minőségi színvonalra szánod.úgy hallottam,csak a 8ohmos dobozokat tolerálja igazán,és hát nem bulizásra(értsd:nyúzásra)való.régebben egy jó barátomnak volt ilyen gépe.egyszer,vszínű kábelzárlat miatt,-kilőtte az egyik oldalát.elhozta nekem,meg tudnám-e menteni?hááát...6db(!)tranzisztor cseréje,és nyug.áram beállítás után tökéletesen működött,de a hangminősége bizony...szerényke.a 6363-nál valamivel szebben fog szólni,de a quadhoz képest aggasztóan sápadt a hangja.nem akarlak lebeszélni,de...csodát ne várj tőle.
Szia.jó a nicked nekem van egy ilyen gépem,ha érdekel holnap(vagy után)megmérem a mérőponton lévő fesz-t különböző frekvenciákon.(a masina épp szét van szedve,az enyémnek meg az a baja,h kikapcs-kor elfelejti a tárolt állomásokat) talán segítek vele,ám rádiókban nem vagyok igazán"otthon".
Lehet hogy felveszi majd a fonalat két év után is a kérdező
Ha felejti az állomásbeállítást, akkor tönkrement az akku.(Ez még így őrizte az adatot,mint a régi TV-k) Ha már szépen megrajzoltam felteszem ide a kapcsolását, valaki biztos örülni fog neki.
Két év után?? francba...ezt nem figyeltem.amúgy dátumot hol jelzi? köszi a rajzot,az enyém már megjavult.akksit cseréltem,s a táprészben elkókat-->tökéletes.amúgy ilyen tunert bizikben már 2-3e.ft-ért a vevő után dobnak.ezt benéztem...na mindegy.
Kedves Bekei Péter!
Nagyon köszönöm a jelentkezést! A térerő LED (zöld) többnyire világít, ez a kiválasztott adóállomás függvénye, de a piros (stereo) csak kb 3-4 órás bekapcsolt állapot után gyullad ki és akkor a hangerő is OK. Üdvözlettel Hantos Ferenc
A zöld LED nem a térerőt, hanem az állomásra (frekire) való beállást jelzi (TUNED).
A térerőt a VFD kijelzőn lévő SIGNAL feletti világító téglalapok száma jelzi. Ha csak pár db látszik, akkor nem kapcsol be a stereo dekóder, mert nagyon zajos lenne a vétel.
Kedves Bekei Péter és Sebi!
Sajnos öregszem, valóban a térerőt a több szegmenses zöld futóLED-sor jelzi, az egyedi zöld LED a hangolást jelzi (TUNED). Nos a lényeg, hogy térerő minden állomásnál van (csak egy darabka drót az antenna) szinte minden állomásnál 7db LED világít, a vétel tiszta, gondolom ez így jó, azonban sem a "TUNED" sem a "STEREO" LED nem világít, csak egy-két óra elteltével. Közben itt a FÓRUM-on találtam kapcsolási rajzot is. Sajnos a készülék javításban a csöves-tranzisztoros TV-knél leálltam, azóta erősáramos vagyok, ez pedig a saját rádióm. Mindenki segítségét nagyon köszönöm és további boldog újévet kívánok. Hantos Ferenc
Sziasztok
Nekem is van egy 7300S tunerem, a gond pedig az vele, hogy nem világit a kijelző térerőt jelző része. Ha megkocogtatom a kijelző környékét néha felvillan. Lehet, hogy csak kontakt hiba? A többi dolgot hibátlanul jelzi csak ezt nem. Köszönöm a segitséget!
Elöregedett forrasztás lehet szerintem valahol a nyákon,először ezt nézd meg.
Üdv.
Köszönöm a válaszod, ma este meg is nézem!
7300S, az óra rapszódikus: Mindig nullán áll. Ha állítom, akkor a másodperces villogás során megy, lehet állítani, amikor kiolt, akkor egyben nullázódik az addig léptetett érték. Átforrasztás megvolt, táp tiszta. Sanszos az órát intéző IC?
Természetesen az első dolgom volt, semmi változás. Kimértem az IC lábán is a feszt, mindenhol megvan, és adatlap szerinti értéktartományban tartózkodik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |