Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   180 / 1388
(#) Attila86 válasza 5cmarzo hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Üdv.!
Én igen.
(#) 5cmarzo válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Komolyan!
És hogyan tudtad megcsinálni?
Nekem a nyomtatással van gondom, a papír 1/4 részét szépen kinyomtatja, aztán meg rá se nyomtat a papírra, csak odaken valamit.
(#) Frankye válasza 5cmarzo hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Akkor a nyomtatóval lesz a gond! Állítsd be, hogy "karton"-ra nyomtatsz, akkor jobban előmelegíti a nyomtató magát, mert nagyobb a hőellenállása, mint a normál papírnak.
(Én is nyomtattam már A4-es lapot, több, kisebb panel számára, és teljesen rendben volt.)
Esetleg a papírtovábbító henger szennyezett...
(#) 5cmarzo hozzászólása Aug 26, 2008 /

OK!
Köszi!
(#) Moderátor hozzászólása 5cmarzo hozzászólására (») Aug 26, 2008

Légy szíves, használd a "Válasz" gombot! Köszönöm.
(#) Attila86 válasza 5cmarzo hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

A nyomtatással nekem sosem volt gondom. Ha telibe nyomtatok egy egész A4-es lapot feketével, akkor sincs ilyen probléma.
Szerintem lehet hogy fogy a por a nyomtatód tonerjéből.
(#) 5cmarzo válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Hello!
Nem fogy a por, mert nem rég lett kicserélve. Egyszerűen szétkeni a rajzot. Én a porra gondoltam, hogy nem stimmel, meg a henger szerintem nem elég meleg és visszaszedi.
(#) zotya94 hozzászólása Aug 26, 2008 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne hogy a "mintát" (a rézcsíkokat) melyek ugye vezetik az áramot, rányomtatnia NYÁK-ra.

Azért kérdezem mert csak 14 vagyok és ez lenne az első NYÁK-om melyet én készítek és szeretném a segítségeteket kérni ebben.
Előre is köszönöm
Üdv.:Zotya
(#) levii válasza zotya94 hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Mi a kérdés?
(#) lidi válasza zotya94 hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Nem szeretnék divatból beállni a kezdőket kioktató emberkék sorába. Végülis legalább jó topicba írtál. Viszont tuti nem néztél körül az oldalon, különben feltűnt volna a cikk a főoldalon ami a nyákkészítéssel foglalkozik. Vagy csak kicsit beleolvasol ebbe a témába, és máris okosabb vagy, és nem néznek lámának. Szép lassan szétzilálódik a fórum sajna. De ez ellen talán nem is lehet tenni, mert amig párszáz tag van, addig jó a légkör, de a 20000. kezdő után már beírni sincs kedve az embernek sokszor. És talán nem is tehetsz róla, mivel fiatal vagy még, de olvass még sokat a témában, mert addig csak butaságokat tudsz kérdezni is.
(#) pet hozzászólása Aug 26, 2008 /

Sziasztok!

Eddig a nyákokat simán vasaltam, marattam, végül leszedtem róla a festéket, és ezután rögtön a rézre forrasztottam az alkatrészeket.
Nemrég vettem Conrad-nál pár KIT-et és rájöttem, hogy milliószor könnyebb forrasztani azt a NYÁK-ot, mint amit én gyártottam. Azon persze volt valami előre felvitt ónréteg.

Az lenne a kérdésem, mivel vonjam be a NYÁK-ot, hogy könnyü legyen forrasztani(csak ez a szempont)?
Néztem, van "kémiai ónozó", de írták sokan, hogy semmire nem jó. Olvastam még forrasztó krémet, denaturált szeszben feloldott gyantát ilyesmire...

Szerintetek jó a kémiai ónozó, vagy ne vegyek,hanem mást próbáljak?
(#) levii válasza pet hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Nagyon sok múlik az ón minőségén!
Eleinte én is olcsó ónnal próbálkoztam de az egész csak egy szenvedés volt de most vettem egy 250g tekercset 2000Ft ért bár ez sem volt túl drága ez nagyon jó.
Szóval nem biztos hogy a nyák miatt nem tudsz forrasztani!
Ha eleve valami jó ónnal dolgozol akkor a fentiek nem vonatkoznak rád!
A kémia ónozóval pedig nekem csak rossz tapasztalataim vannak!

Üdv!
(#) pet válasza levii hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Úgy értettem a kérdést, hogy milyen vegyszerben "áztassam" a nyákot, hogy jól forrasztható bevonat képződjön rajta?(nem a rozsda ellen, hanem a sima réznél jobban forraszthatóság érdekében)
(#) Müszi válasza pet hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Kémiai Ónozónak hivják, asszem TN.... tipusjellel kezdődik.
Ezt a Gugliban találtam róla:

Idézet:
„Ezután ismét súrolószeres tisztítás következik, és végül a vezetősávok beónozása. Ehhez kémiai ónozó használata javasolt, ezt az oldatot a WOLF Vegyi Kft. gyártja.”

üdv
(#) mex válasza pet hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Nagyon régóta használom a fenyőgyantát alkoholba oldva. Mivel túl sok végleges nyákot nem készitek,megadom a módját. A fenyőgyanta oldattal lekenem,megszáritom, majd az egészet leónozom hőfokszabályzott pákával,nagyon vékonyan. Az ónozási hőfok alacsonyabb legyen a forrasztáskor használtnál. Ha jól csinálod tükörfényes felületet kapsz. Ezután lehet beültetni az alkatrészeket,majd a végén lemosni a gyantamaradványokat szintén alkohollal (bár én nitrohigitót is használok,de nem ajánlom a tűzveszélyessége miatt).
A kémiai ónozó szerintem sem jó választás,legalábbis nekem nem jött be.
(#) Peti_85 válasza pet hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Szia!

Hát nekem évek óta van egy bevált löttyöm! Ha azzal akármit lekenek, akkor arra úgy folyik fel az ón, mintha kergetnék Nah jóóó műanyagra, meg alura azért nem
Van itthon foszforsav tartalmú rozsdamaró, kicsit pirosas színű, ezer éves, nem tuodm mi lehet a neve, de biztos jó más is! Nah és azért kísérletezgettem vele! 1:1 arányban keverem sima mezei citromlével!
Nem vicc!
Ha odakozmál a páka hegyéhez, az kicsit büdi, de nekem nagyon bevállt. Ha nem olyan koszos a nyák, vagy amit forrasztani akarsz, akkor simán, csak a citromlé is hatásos!
(#) mate_x hozzászólása Aug 26, 2008 /

Azt a "zöld izét" asszem hogy forrasztás gátló a neve azt hogy szokták felvinni a nyákra. Úgyértemhogy az alkatrészek beforrasztása előtt és akkor csak a furatoknál marad a réz vagy a beforrasztás után, hogy ne sérüljön a rézréteg?
(#) pet hozzászólása Aug 26, 2008 /

Kösz az érdekesebbnél érdekesebb ötleteket

Először az volt a szándékom, hogy valami készen adott cuccost próbálok ki, de lehet, hogy lebeszéltek róla.

Wolf Vegyi Kft. weboldalán ezeket találtam:

kémiai ónozó
forrasztó gyanta
forrasztó olaj
forrasztó lakk
forrasztó krém

Ezek mind ~azonos célra vannak, kivéve a kémiai ónozó, mert azt dekorációnak mondja

Senki nem próbálta ezeket, hogy melyik lenne jó?

Egyébként csak azért nem akarom magam ónozni a nyákot, mert az én ratyi pákámmal, akár milyen kotyvalék felé nehézkes lenne
(#) mex válasza mate_x hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Azt a zöld izét gyárilag szitanyomással viszik fel. Nem egyedi nyákra való technológia.
(#) bbatka válasza pet hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Szia !

Forrasztó krémet, forrasztó olajat ne használj nyákhoz. Nem semleges kémhatású. Beszívja a nyák és vezetővé válik. Hatalmas szívás. Akkár ki is dobhatod a nyákot. Kizárólag semleges vagy kissé aktív hatású fenyőgyantát használj folyósításhoz.

A kémiai ónozó titkára sikerült rájönnöm. 270C alatt szinte forraszthatatlan. A páka legyen legalább 300C és akkor jól forrasztható. Az egy másik dolog hogy a forrasztás környezetében elpárolog.

Mex módszerét javaslom. Fenyőgyanta oldva pár csepp denatulált szeszben. Fültisztító pálcikával felviszem. Száradás után nagyon kis mennyiségű ónnal végig megyek a vezetősávokon a pákával. Ez utóbbit használom leginkább , néha a kémiai ónozót.
(#) pet válasza bbatka hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

És fenyőgyantát honnan lehet szerezni?
(#) sprofan válasza pet hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Hát a fenyőről (bocs)
Elvileg a háztartási boltokban kapható, legalábbis én multkor láttam nálunk. Még néztem is hogy mi a franc ez.
(#) pet válasza sprofan hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Rendben, kösz mindenkinek a segítséget, holnap meek gyantaboltba, azt majd meglátom tudom-e használni...

üdv.
(#) Báddzsó válasza bbatka hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

Idézet:
„Forrasztó krémet, forrasztó olajat ne használj nyákhoz. Nem semleges kémhatású. Beszívja a nyák és vezetővé válik. Hatalmas szívás.”

Ez most komoly?? vezetni fog a nyák? Nemá!
Forrasztókrém=forrasztópaszta ugye? én azzal ónozom be a nyákot maratás után. Itt egy kb 1 éves nyák előttem, ha vezet is 200Mohmnál nagyobb az ellenállása fél mm-enkét, most néztem/mértem...
Gyantát lehet kapni az sos elektroniknál Miskolcon..
(#) Norberto válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

Forrasztó krém = szerintem inkább úgy kellene írni, hogy gél, mert olyasmi kinézetű és állagú. Tehát forrasztási műveletet elősegítő gél. Szerintem tutira nem a pasztára gondolt bbatka.

Ami a beszívódást illeti, az talán nem egészen igaz, viszont hogy a NYÁK-felületén piszkosul meg tud maradni, és mindenféle galibát tud okozni, ez nem légből kapott hír. És valóban akasztottak már ki több embert az ilyen forrasztást elősegítő kenceficék, olajok, flux-ok azzal, hogy valóban képesek egyes márkájúak (és kémhatásúak) kissé vezetni az áramot. Ezért szokás az elektronikai cégeknél a teljes gyártási folyamatot követően lemosni megfelelően a NYÁK-okat, főleg a nagyon érzékeny áramkörök esetében.
(#) bbatka válasza pet hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

Fenyőgyantát szerintem is fenyőről. Én úgy kaptam 15 éve egy kis darabot. A wolf-os gyanta is oldódik denaturált szeszben, de rosszul és valami fehér trutyi marad belőle vissza.
(#) bbatka válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

Konkrétan a TS570 forrasztó krémre gondoltam. Talán a TS560 forrasztó olajnak kevésbé van negatív hatása a nyákra. kb. 1,5-2 éve kísérleteztem ezekkel az anyagokkal . A nyák hordozó rétege bakelit illetve üvegszálas anyag volt. Emlékszem az egy bakelites és egy üvegszálas panelt ki is kellett dobnom. A hanggenerátorom végfokánál a bakelit annyira vezetővé vált hogy a 2x15V-os feszültséget ráadva ki is égett egy darabon.
Aztán a selejtes panelekből kiforrasztottam az alkatrészeket és a multimétert 20Mohmos állásba téve a vezetősávok között ellenállást mértem. Ritka volt az ha valahol nem volt 20Mohm alatt.
Valószínűleg a nyák hordozó minőségétől is nagymértékben függ hogy mennyire szívódik be a folyasztószer. Nemrég vettem pl. egy nagyon érdekes nyákot. Világosbarna, üvegszálas, piros "KB" felirat rajta, nagyon fényes, nagyon rugalmas. Ez biztosan nem szívná fel a folyasztószert.
Szóval én maradok az egyszerű gyantánál. Egyébként az SMD folyasztószer (flux) alapanyaga is fenyőgyantaolaj. Talán nem véletlenül.
(#) pet válasza bbatka hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

A Wolf-os gyantát szerintem nem kell már oldani, azt úgy adják, hogy "Cseppentse a forrasztás helyére, és végezze el a forrasztást."

Rosszul gondolom?
(#) gulasoft hozzászólása Aug 27, 2008 /

Hali!

Ez a fyenyőfáról szedjem a gyantát komoly? Nálunk van 3 irgalmatlan nagy fa, meghjántom az egyiket egy darabon ha tényleg az az ász folyatószer.
(#) szilva válasza Norberto hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

Nekem anno úgy tanította a papám, aki távközléstechnikusként dolgozott, hogy a mindenféle forrasztást segítő izéket messze el kell kerülni, amennyiben lehetséges, mert ha most nem is látszik, a hosszú évek múlva mindegyiknek valami olyan utóhatása lesz (szétmar ezt-azt), amit az ember szeretne elkerülni. Azaz forrasztás előtt tisztítás és gyantás cin használata.

Én ennek tudatában építettem minden eddigi áramkörömet és bizony van olyan, ami előkerül a kacatok közül, és ha visszaemlékszem rá, hogy mikor született, akkor kiderül, hogy már legalább 20 éves.

Egyszer, pár éve beszereztem hangszerboltban egy darab hegedűgyantát, ha nagyon kell valami extra segítség a cinben lévő gyantán túl, akkor azt szoktam elővenni.

Mostanában én is használom a Wolf kémiai ónozóját. Azt még nem tapasztaltam ki teljes mértékben, hogy hogy mit kell ahhoz csinálni, hogy szép, fényes felület maradjon az ónozás után, pedig sikerült már ilyet is csinálnom vele - csak azt nem tudom, hogy akkor mi volt másképp, mint máskor Egyébként használható az az ónozás, amit így lehet elérni, szerintem leginkább a rezet védi. Az is igaz, hogy meg kell emelni a páka hőmérsékletét, ha az előónozott panelt akarom forrasztani. Amíg erre nem jöttem rá, addig én is kínlódtam vele.
Következő: »»   180 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem