Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Nézegettem még anno én is, csak még sosem hallottam szólni, ez a legnagyobb bajom.
Rutse ládába tettük be elég jól szólt csak nem az én ládikóm volt szal most két ládára gyúrok de már a hangszórók legalább megvannak.
HY
nekem 3030-asom van és a gyári videotonoknál biztos,hogy jobb. De az tény,hogy nagyobb teljesítményt tudok rájuk adni. Még nem mértem ki,hogy mennyit bírnak,de a plusz teljesítmény sem zavar,mert szerencsére van elég. Tehát a dB-t még nem tudtam lemérni/leméretni
Szerintem nem nekem kell magyaráznod hogy mi az a két rezgőkörös sávszűrő. Viszont hiányosak az ismereteid, mert mint mindennek, ennek is ára van. Elrontja a hangszóró impulzusválaszát, és a mechanikai terhelhetősége is igencsak lecsökken. Azok a 600W-ok eleve csak marketing adatok, a fele kb. igaz, de végülis ez nem olyan nagy probléma, mert a 300 is nagyon szép.
más: a Wharfedale katalóguasadatai az utóbbi években sosem voltak igazak, a HM legalja kategóriája is közülük kerül ki, szóval ne haragudj meg, ha nem hiszem el addig, amíg meg nem mértem. Hallgatózni nem megyek, nincs hitelesítve hangnyomásra a fülem. Mint ahogy senki másnak, így neked sem. A mélysugárzó amit belinkeltél lehet hogy képes 99dB-re (egyébként valszeg ezt is 2,83V-ra adták meg. tehát hárommal kevesebb), de ha igen, akkor 70Hz alatt nem szól. Ugyanis mint írtam vannak korlátai minden rendszernek, amiken nem lehet átlépni. Ha magas érzékenységet akarsz egy hangszórótól, akkor annak biztos, hogy nem lesz mélyátvitele, esetleg csak tölcsérrel.
Hát hogy egy 80-100Hz-ig terjedő tartományban hány dB hangnyomásra képes egy hangsugárzó az nem tudom kit tud lázba hozni. Elég egyszerű öröm. Úgy is fogalmazhatnék. Egyébként senkit nem érdekel.
A mai tömeggyártás (milliós darabszámok) pedig lehet hogy olcsóbb, de amit produkál, az valahol a használhatatlan és a veszélyes hulladék között ingadozik legtöbbször. Amiért fizetsz, az a szállítás és a reklám. Hurrá.
Szerintem semmi értelme SAL hangszórót venned, még otthonra sem, főleg ha kicsit érdekel is, hogy mit hallgatsz. Eleve gyenge képességeik vannak (rossz impulzusválaz, alacsony érzékenység, mellé alacsony mechanikai terhelhetőség, legtöbbször még a mélyátvitel is problémás), amit a forgalmazó állít róluk, annak a felét sem tudják, de hogy még szebb legyen, a gyártási szórás miatt nincs köztük két viszonylag egyforma (lőttek a sztereó térnek is). Hangszórót elsősorban nem wattok alapján kell választani.
Lehet hogy a Vidinél jobban terhelhető, de nem hangosabb, mert az érzékenysége alacsonyabb. Annyi változott, hogy többet fűtesz el az erősítő jeléből. Télen még megérteném, de ilyenkor nyáron ez nem okos dolog.
"Hangszórót elsősorban nem wattok alapján kell választani."
Azért is kérdeztem hogy Ez és Ez jó-e? A W-ot csak utolsó szempontként néztem. Tudom, a somogyi az somogyi de akkor mit vegyek itthonra? 20.000Ft-os hangszórót csak itthonra? Azért nem hülyültem meg... Nem kell annyira MÉG a minőség, nem vagyok olyan szinten inkább csak tanulni akarok.
Stimm.
Wharfedale az árához képest jól szól, ennyi nekem elég. Hogy most 98dB vagy nem, nem is mozgat. A szubok viszont nem marketingrizsák. Ezen hátrányait amiket írtál én is ismerem, bár messze nem vagyok szakember. Mellesleg mint korábban írtam 1600-as kapcsitápos robsonnal szoktam hajtani korábban HUZAMOSAN, DJ-ként, kétlem hogy 300W-os hsz-ek ezt kibírnák, mindenféle "gyanús" hang nélkül (felütközés, stb). Ahogy toltad neki, úgy kezdett jobban szólni, nem megcsuklani. Mint írtam nem olcsókategóriás madeinchina hangszórók vannak benne. És mi nem reális abban, ha tud pl. 98dB-t a hangszóró, és rádob a sávszűrős láda még két 3dB-s púpot? Simán elképzelhető túlzások nélkül is, nem? Idézet: - erre azt tudom mondani hogy fogalmam sincs hogy mérték, 1W-ot mondott az Úr nem V-ot, ért hozzá azthiszem.„lehet hogy képes 99dB-re (egyébként valszeg ezt is 2,83V-ra adták meg. tehát hárommal kevesebb), de ha igen, akkor 70Hz alatt nem szól” Mikor bekapcsolom az 50Hz-es alulvágó szűrőt, érezhetően fogy el a legaljából, tehát tuti sugároz alatta is bővel. Mindenesetre én ebben a kb. 50-110Hz-es tartományban használom crossolva, a többit elviszik a kompaktok.
80-100hz alatt nem?
Hát nálam akkor a mélyközepek tolnák azt a mélyet,amit küldök a szomszédoknak? Szép nálam már pl 75Hz-et is levág a crossover,ha akarom és 25Hz-et simán leadnak..még hallható is. Bár a rezonancia a lakásban elnyomja. De látod most megfogtál. Nem tudom,hogy hány Hz-en mérték az 1W/m nyomást. vagy mennyin szokták. Amikor engem sokadjára is régen feljelentettek,akkor akusztikus mérővel jöttek ki és ott 45/50/63Hz-et mértek. Mivel nem a hangerőre,hanem a basszusra voltak kiakadva a szomszédok. (ma már mindkettő) 15ezret fizettem Videoton: Nem is mondtam,hogy lenyomná ugyanazon teljesítményben. Utaltam arra is,hogy valószínűleg nagyobb felvett teljesítmény árán,de jobban szól. És azt is írtam,hogy szerencsére abból van elég. De ma már,ahol megveszik 10-ért a ratyibb hangszórókat,ott szerinted komoly cuccokat kötnek rá?...nanee Ha úgy veszik/venné a cuccait,hogy egy pl Denon DRA-295...akkor elhiszem,hogy minőség kell,hogy jól szóljon,mert kicsi a szinuszos teljesítménye. De a minőség odaver. Akkor elhiszem,hogy ne kezdjünk somogyival és társaival. Semmi ellenség,szal bocsi Nem tudok értelmesen fogalmazni Csak úgy vettem észre,hogy a szegényebbre is rá kell nyomni a 100dB-t 20+ezerért...hát nem..szerintem nah amíg értem leokkozom a választ
+3dB?
El sem hiszed mennyi ideje várok már egy olyan tervrajzzal,ahol akár 3db-t is növelhetek a hangnyomáson kapcstápos erősítő?...az marhajó hatásfokú! nekem az álom marad
Sajnos nem, mert ha 98dB lenne, nem volna normálsi mélyátvitele még BP-ben sem.
Egyébként ha egy hangszóró tényleg 300W terhelhetőségű, és a szabvány szerint ennyi, azt azért tudni kell, hogy ennek a többszörösét is kibírja elektromosan, persze ha nem torz a jel.
Hát egy oktávtól többet nem is lehet klicsikarni belőle, mert akkor már elfogy a hangnyomás is, ráadásul minél mélyebbre hangolod a BP-t annál halkabban szól. (ez ugyen így konyhanyelv, de igaz.)
CSak a membránkitérés megnövelése és a lesugárzott frekvenciatartomány szűkítése árán lesznek +dB-k. Semmi nincs ingyen.
Ha valóbanhatásfok növelést akarsz akkor egy jól méretezett tölcsér kell neked. Persze ki tudja, hogy tényleg szükséged van-e erre.
Ezt.. amit írtál, bevallom nehezen tudom összerakni. Egyedül az jut eszembe, hogy az 50 centis SAL hszeknek 90dB volt az érzékenysége, és rávéstek 98-at.
Ui. az hogy hallható valami 25Hz-en, nem jelenti azt hogy a hangsugárzó még szól ezen a frekvencián értékelhető hangnyomással.
Szia! Igen, egy 2,5kW-ot leadni tudó táppal szerelt cucc, színusz 800W/oldal. Simán bírták.
Igen ez nem rossz ötlet!
Most van egy tervem,ha az nem jön össze,akkor tölcséressé alakítom őket.
Ha nyálazol a hsz-eim között,akkor a SAL-ról én jót sose írtam. Azzal nem hasonlítanám magam össze. THX
Szerintem azt mindenki tudja,hogy alacsony áron és névtelen gyártótól nemigen jönnek ki 98dB-s hsz-ek. Melyik részét nem érted,hátha rosszul fogalmazok (szoktam) most speciel nem a 25Hz volt az érdekes...hanem az,hogy 80-100 hz alatt nem szólunk mi ketten DJ Tacee-vel. És úgy sok hangszóróval együtt. Én mindössze erre adtam értelmetlenkedésemet,holott és szinusz generátorokkal tesztelem hangetchnikámat és közelemben lévőkét. És sehol nem tapasztaltam azt,hogy hasonló nagy hi-fi-n nem lett volna igen ütős hang 80-100Hz alatt. Amikor engem komolyan feljelentettek,akkor sem 80-100Hz és pláne nem felette kezdtek el mérni Mindössze ennyivel vagyok én már csak érthetetlen...a többit tisztáztuk
(nem jó ez így,hogy külön kerülnek....át kell mennünk holnaptól az off topicba,mert végünk lesz
Igen! Amúgy a dB miatt pont nem mindegy hogy mennyit adunk le a kívánt hangerő eléréséhez. Két hangszóró között,ha 3dB különbség van,akkor már kétszer annyit teljesítmény kellene ugyanakkora hang eléréséhez a kisebbik hangszórónál. tehát,hogy kinek mije van,az dB nélkül nem mond ma már semmit. De ha egyszerűen röpködnek nálad is és nálam is a KW-ok,de van rá fedezet,akkor (mégha nem is csúcskategória),akkor is egy alternatíva.
Sziasztok!
Lehet nem pont idevág a kérdésem, de hátha tudja vki a választ. Mi a véleményetek az Alesis studio 24 keverőről? Használtan mennyi pénzt érdemes adni érte? (jó állapotú)
Hello !
Végig olvastam a topicot, szép kis olvasmány. Először is leszögezném hogy kezdő vagyok a témában.... Első kérdésem hogy tudnátok e ajánlani vmi könyet, vagy internetes dokumentációt a témában (Hangosítás, diszkótechnika). Írtátok a diszkónika című könyvet az megfelel ezen követelményeknek? Előre is kösz a válaszokat ! Üdv.
Sok-Sok szeretettel tőlünk neked és mindenkinek,.. Bővebben: Link (bár nemtudom mennyire diszkó)
szevasztok, az lenne a kérdése, hogy most építettem egy st151 et
elvileg 2x100w hát nem tudom, most vettem uj mnc hangszórókat 300w van ráírva azt sejtem, hogy nem igazán lehet egy 16cm hangszórónak, de gondolom, egy 50 w ot akkor is tudnia kell. szóval azt olvastam, hogy 1v kell a teljes kivezérléshez, a laptopombol kijön 0,7v és max 20 w on ha szól.. mi lehet a baj? hogyan tudnám az érzékenységét megnövelni? Köszi előre is,?
Szia!
Cs. Kádár Péter "varázslatos" könyve nagyon jól elmagyarázza a diszkózás eszközeit,alapjait. Jómagam is e könyv miatt szerettem bele az elektronikába. DE! Az a gond hogy 25éves technikát ismertet, ami mára elavult. Jelenleg nem tudok olyan friss kiadású hasonló műről, ami ilyen szinten magyarázza el, a jelenkor technikai szinvolanának megfelelően, a diszkózás műszaki részét.
Próbálj meg előerősítőt rakni a végfok elé. A laptop biztos, hogy akkora jelet ad ki? lemérted?
Sziasztok!
Én mondhatni totál analfabéta vagyok hangosítás terén , de szeretném az alapokat megtanulni; annyira hogy haverok zenekarát tudjam segíteni. Ők amatőrök és ilyen falunapokon lépnek fel, régi rock n roll számokkal. A fellépéseik nagy részét vérbeli diszkósok hangosítják, akik valahogy nem végeznek jó munkát, mindig rosszul szólnak a srácok(recsegnek, gerjednek, ének, vagy valamelyik hangszer nagyon halk,stb). A hangosítók általában azt mondják, hogy a cuccuk a szar. Érdekes módon, amikor motoros találkozón léptek fel, ott nem volt semmi ilyen gond. Ezért gondoltam, hogy talán én ennyivel tudnám őket támogatni, hogy megpróbálok utána olvasgatni kérdezgetni. Mikkel, és hogyan volna érdemes kezdenem? Üdv: jimbim
Sziasztok!
Nagyon érdekel a hangosítás, azon gondolkozok, hogy később majd kb 10-20 év múlva akár nagyban is csinálni mert látom benne a fantáziát és ha sikerül jól belenyúlni akkor akár jó karrier is lehetne belőle! Azt szeretném megkérdezni a tapasztaltabbaktól, hogy szerintetek lehet ennek jövője? Másik kérdés: Az Alto márka milyen kategóriát tölt be a hangosításban? Mondjuk egy 10-es skálán. 1 a legrosszabb 10 a legjobb. Egy kezdőnek milyen alap eszközökre van szüksége? (persze hangfal, végfok alap) Milyen irányba és hogyan kell fejleszteni? Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv
HY
hát mindkettőtöknek talán ezt tudom kezdésnek. http://www.garry.hu/faq.htm Én pl itt akarok egy tanfolyamot letudni. http://www.garry.hu/okt.htm
Sziasztok!Nagyjabol vegig olvastam a topikot,es sok okos dolgot olvastam it,es sok jo difut erositot stb ladtam.Szeretnek en is csatlakozni a topikhoz,es ezert felteszek nehany kepet a szerkonkrol,ugyanis nemregen csinaltunk egy falunapot az egyik haveromal innen tolunk nem messze egy kis falucskaban Erkeseruben,enpedig egy kis varosban elek Szekelyhidon,a ket telepules kozt kb 6km-van.Nagyon jo kis buli volt,es jol szorakoztunk,de nekunk nincs olyan jo szerkonk mint ti nektek egy joparotoknak,na de mit csinaljon az ember ha nincs tob penze jobra! :no: Csatolom a kepeket,oszt varok velemenyeket is hogy mit szoltok a szerkohoz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |