Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ventilátor kapcsolótábla PC-hez LED-es visszajelzéssel
Témaindító: Emberfej, idő: Szept 7, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
Számítógéphez szeretnék kapcsolótáblát, amin a ventillátorokat lehet kapcsolni, és minden ventillátorhoz tartozik 1 db led ami mutatja bevan-e kapcsolva. Van kétfajta led: 4-4.5V 600-800mA 3V 20mA A szgép táp ezeket adja le: 5V 28A 12V 14A (A táp aktív pfc-s így csak +/-1% eltérés van a leadott teljesítményben.) Azt szeretném tudni, hogyan lehet 1 ledet világításra bírni úgy hogy else romoljon.
ATX mert ha igen akkor szerintem + 3.3 v t is lead ezt a 0.3 tized v s eltérést "kiellenállásozod".Meg a led elé előtét ellenálás.Szerintem.De hallgass azokra akik profik.
Bővebben: Link Már csak be kell írni az értékeket.
![]()
ATX2, a 3,3v-t inkább nem piszkálom mivel az összes ilyen az alaplapra megy és kitudja mire használja. 5és 12v -osból van amin még semmisincs.
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de azzal nemkell foglalkozni, hogy a táp áramerőssége nagyságrendekkel nagyobb?
Kell a led elé ellenállás. mert a led olyan falánk hogy több áramot vesz fel mint amire szüksége van és egyszercsak megöli saját magát. .Az előtét ellenállás leálítja az öngyilkos hajlamú ledet
![]() ![]()
De számolni nemnagyon tudok.Még nemtudom hogy kell kiszámítani az ellenállást.Nembaj majd nyolcadikban.12 v sek a hűtők mert akkor a melléklet nem jó.Lassúk lesznek.
Örülünk nagyon, hogy ilyen idősen már megfogott ez a "szakma" és hogy ennyire belelkesültél manapság a segítségnyújtásba is, VISZONT amit most írni fogok, azt nem bántásból írom.
Ügyelni kéne valami minimális szinten a megjelent rajzok minőségére. Az nem baj, ha valaki Paint-ben rajzol, de azért itt is el lehet/kell várni valami alap szintet. Szóval a jövőben legyél szíves valami elektros programmal rajzolgatni, vagy ha mindenáron Paint-ben dolgozol, akkor azért figyelni a küllemre és olvashatóságra/értelmezhetőségre!
Itt lenne a rajz. Értelem szerűen akárhány ilyen modult összeköthetsz párhuzamosan, most csak kettőt rajzoltam fel. Sok sikert az építéshez!
![]()
Már csak annyit szeretnék tudni, hogy az ampererősségől eltekinthetünk? Tápé 28A led legfeljebb 1amperes. Abból nemvesz föl többet vagy valami hasonló?
(tudom hogy tudnomkéne a választ, de már nagyon rég voltak azok a fizikaórák)
Szia!
Egy lednek álltalában 3V és kb 20-30 mA szükséges, a nagyfényerejűnek kb 50mA :yes: szóval ha használod a kis progit akkor könnyedén megtudhatod az előtét ellenállás értéket. Pl: Tápfesz:12V, Led-en eső feszültség:3V, Led-en átfolyó áram:20mA, Led-ek száma:1 ![]() ![]() ![]()
Igen, el lehet tekinteni a tápegység nagy áramától, a LED előtét ellenállása korlátozza a LED által felvehető áramot.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, a pontot Tomi20 kapja.
Én úgy oldottam volna meg, hogy a led külön áramkört kap(fő gond az ellenállás kiszámítása volt), és a kapcsoló egyszerre 2 áramkört zár(venti, led) de Tomi megoldása egyszerűbb. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |