Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok a mi polgármesterünk kitalálta a pici fejével hogy szeretné újjá építeni a már lebontott úgynevezett falu rádiót. Biztosan sokaknak rémlik miről pakolok itt,házak tetején hangszórók amiből köz infókat harsogtak a szoc rendszerben Na most én mondtam neki nehogymá kábelezzünk mikor vannak okos emberek akik ki tudnának találni valami rádiófrekvencián alapuló hangosítást. Így működik már a paksi atomerőmű riasztó rendszere is persze nem olyan komoly kellene. Adó+vevő+erősítő+hangszoró és valami vezérelt relé hogy ne menjen éjjel nappal . Ha valakit érdekel ennek tervezése építése az jelezze itt a fórumon és árajánlat valamit számlaképesség nem ártana,bár utobbi hiánya talán megoldható.
Ha van kábeltévé kiépítve esetleg arra is rá lehet keverni URH rádió jelet, ez azért praktikus mert elég a kábelesekkel egyezkedni, nem kell engedélyeket beszerezni (ORTT-re és társaira lehet ám várni, mire méltóztatnak kiosztani egy frekvenciát, én már csak tudom ), nem utolsó sorban jobban zavarvédett.
Ki-be kapcsolásra esetleg lehet egy fix frekvenciát kitalálni, mint pl. a fax-oknál (mivel ide elég mono, egy sztereo adásnál az egyik oldalt nyugodtan használhatod teljes egészében kommunikációra), vagy lehet 57kHz segédvivőn mint RDS adat. Egyébként URH adókra és vevőkre, RDS kóderre és dekóderre, ill. sávszűrőkre és jelgenerátorokra mind találsz példát itt a HE-n. Mindezen felül nem ártana készíteni tanulmányokat, hogy pl. mi is menne a lármafákon, szépen napra lebontva, mert szerintem nem lesz sokat használva, bár....
Magan a halozati drotokon lehet kozvetiteni modulalt jelet de meg hangjelet is csak kiszurik a halozati frekvenciat .A radiotehnikaban volt egy riaszto berendezes ami egy audiofrekvenciat kuldott a halozatba es a vevo ra volt hangolva erre a frekvenciara .Mikor megjelent a jel a vevo a hangolt savszuro utan behuzott egy relet es indult a riasztas.
Ezt megepitettem es most is mukodik az egesz epuletbe a meloba a vevo fogja a jelet minden konnektornal .Szep tisztan ment az audiofrekvencias jel. Aztan a telefon/interfon keszites elmaradt mas munkak miatt . Egyszer, csak megcsinalom. Gondolom egy radiofrekvencias jelet modulalva es a kabelekre kotve kene mukodjon.Az inditast vegezheti a "pilot" jel , vagyis mikor van vivo jel meghuz egy rele.Voltak ilyen TV kikapcsolo kutyuk regen mikor a TV alomasok lealtak ejjel es ha elaludtal kikapcsolodott a TV mikor eltunt a vivo jel.
Pontosan ilyen kábelTV-s rendszer lett kiépítve Pétervásárán. Ha jól emlékszem 75.0 MHz-es WBFM rádió modulátor fiókkal. A vevők direkt kvarcosak, a hangfrekvenciás végfok a zajzárrra kapcsol be.
Ha a vivő és moduláció a CCIR FM normának megfelelő, akkor a kábelre kapcsolt műsorvevővel hallgatható, ami sokkal jobb érthetőséget ad, mint a távoli visszhangos lármafa.
Ez a pilot jeles vezérlés tök jó, nagyon tetszik, talán ez a legegyszerűbb és legkevesebb ráfordítással megoldható.
Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy mekkora távolságig ment el ez az audiofrekvenciás jel?
Ja, igazad van!
Teljesen el is felejtettem, hogy az is így működik
PMR rádió tápegységgel és erősítővel alcsatornán (ctcss-kóddal) ??
Így aztán nemcsak a pártpropagandistátok tudná használni hanem Mari néni is beleszólhatna hogy Feri bácsi igazán hazajöhetne már a kocsmából, vagy az utcán játszó gyerekeinek hogy elkészült az ebéd...
Ezt a kábel témát mennyiből lehetne kihozni 5 db állomás lenne .
A meloba probaltam kb 40 m tavolsagba levo masik szobaba.A fonokomnek csinaltam garazs riasztonak ami a tombhaz elott van ugy 40m-re .Most a lakasba szol ha valaki felnyitja a garzs ajtajat.
A "futy" jelet csak egy SN 413-as trigger szolgaltata, de mar nek emlekszem volt e meg egy trabzisztor is vegy nem .A kapcsulas a Radiotehnika-ban talaltam. Azt tudom hogy masok keszitetek interfont ilyen alapon, az nem kell csak telefon minosegu legyen (300Hz-3KHz ) . |
Bejelentkezés
Hirdetés |