Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   283 / 1319
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Epp ezert birizgalja ez a W-t inkabb, es mikor az lemegy nullara vissza erolttem bele FF-et... bar nem probaltam ki a kodot bevallom, hogy hibaztam-e A baj esetleg meg az, hogy ketszer is FF az erteke - ha ez zavaro akkor FE-t kell betolteni termeszetesen.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Én arra gondoltam, amikor leér 0-ra és onnnan indul vissza. Illetve korábban, mikor a 200ról 0-ra csökkent a Duty. Mert azt gondolom, hogy jó náhány %-ig a LED-en nem látszik, hogy égne, csak olyan 5% körül. Ez elég nagy időnek tűnhet. Persze lehet, hogy nem jól gondolom és már 1%-nál is látni a fényét, ezt meg kellene viszgálni.
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Igen ebben tokeletesen igazad van! Meg kell jegyezni a multimeterem dioda allasban is picit megderiti a LED-et - de most nem tudom az milyen feszultseget ill aramot szolgaltat ilyenkor.

Amugy is azt hiszem vannak mindenfele erdekes dolgok a LED-ek korul, mint pl az emberi szem milyen fenyesnek erzekeli a kulonbozo szineket (most nem az adatlap szerint leadott lumenekrol beszulunk ugye). Es akkor az is, hogy milyen aramnal mekkora fenyeronek erzekelodik, pl valoszinu nem egyenletes / linearis az aminek mi latjuk, es ezert egy tablabol kellene kiolvasni az igazi ertekeket - tehat egy adott X idopillanatban, vagy egy adott fenyerohoz milyen % kitoltesi tenyezo rendelodik a normal piros LED eseteben, mennyi a sarga stb... Persze ennek mar csak komolyabb project eseteben lenne igazan ertelme.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Igen, erre gondoltam. Mondjuk az más, de én ez ügyben egy modell autó motorjánál használtam a táblázatos megoldást, mivel a motor még inkább nem lineáris a kitöltéshez.
(#) RCMaker hozzászólása Szept 10, 2008 /

Mi a különbség PIC és IC között?
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Látni azt még 1% alatt is. Volt, hogy a CCCPR1L regisztert nulláztam, viszont a CCP1CON-ban levő két bitet fixen 1-re állítottam. Aztán meg egy darabig nem értettem, mitől parázslik a led.
(#) Sendi válasza trudnai hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Helló Trudnai és Watt.

Elnézést a kis kitérőért, de tudjátok,hogy miért a piros szín a Tilos színe, és mért nem a sárga, hiszen arra a legérzékenyebb az ember szeme?

A piros szín látható a legmesszebbről.
Ez azért van, mert ennek e legnagyobb a hullámhossza,
és ezért a legjobban eltér a por hullámhosszától, így legkevésbé szóródik. Tehát a legmesszebbről látható.

Bocsi a kitérőért, de hátha tudtam újat mondani.

Köszönettel
(#) MPi-c válasza RCMaker hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

:google: , vagy kérdezd meg wiki-t!
(#) Blint válasza RCMaker hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Ég és föld.
Az IC-k általában egy előre meghatározott egyszerű feldatot látnak el (mondjuk egy ÉS kapu), míg a PIC-et te programozod fel és azt csinálja amit te akarsz (jó esetben ) , de azért ez egy elég csúnya kérdés volt, kicsit illene jobban körülnézni...
(#) Jobbagyag hozzászólása Szept 10, 2008 /

Sziasztok! Timer osztassal kapcsolatos kerdesem lenne. Szereztem egy oscilloscopot es arra dobbentem ra, hogy hiaba allitom az OPTION_REG-ben a Timer osztast az utolso 3 bittel, ugyanolyan idokozonkent szakit meg. Pl az OPTION_REG 00000000 es 00000111 ertekenel is ugyanaz az eredmeny.
Van valami otletetek?
(#) potyo válasza Jobbagyag hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Az OPTION_REG harmadik bitjét (ugye a jobboldali a nulladik) is állítsd be. Fejből nemtudom, hogy melyik állásában rendeli az előosztót a timerhez, de gyanús, hogy az 1-nél. De mindez szerepel az OPTION_REG és a Timer0 leírásában. Azokat nem olvastad?
(#) RCMaker válasza trudnai hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Szóval a PIC-et lehet programozni ,az IC pedig már programozott és azt nem is lehet felülírni. Igaz?
(#) potyo válasza RCMaker hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Az IC integrált áramkört jelent, vagyis több alap elektronikai alkatrészt egybeépítve.

A PIC is ic, csak kicsit bonyolultabb, mint amit általában ic alatt értünk. A PIC egy komplett mini számítógép.
(#) RCMaker válasza potyo hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

szal az ic-t nem tudjuk programozni, a pic-et azért tudjuk, mert az egy mini számítógép.
(#) trudnai válasza RCMaker hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Igen, nagyvonalakban, de nem olvastad a linkeket amiket mellekeltem?
(#) Jobbagyag válasza potyo hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

A 3. bit (PSA: Prescaler Assignment bit) 0-nal van az előosztó Timer0-hoz beállítva, 1-nel a WDT-hez.
Van meg 2 bit az OPTION_REG ami a Timer0-t szabalyozza (T0CS: TMR0 Clock Source Select bit es T0SE: TMR0 Source Edge Select bit), de ezek indifferensnek tunnek az eloosztas szempontjabol.
(#) RCMaker válasza trudnai hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

de olvastam, csak biztos akarok lenni a dolgomban.
(#) potyo válasza Jobbagyag hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Szimulátor mit mond rá?
(#) trudnai válasza RCMaker hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

OK, sejtem mi vezet meg, hogy a PIC neveben ott az "IC" - semmi kozu egymashoz ilyen teren, de ha konnyebb igy is megjegyezheted: IC - Integrated Circuit (integralt aramkor - azaz egy komplett aramkor megepitve sok-sok alkatreszbol). PIC - Programozhato IC - es most mindjart sokan itt elkezdenek kohogni
(#) watt válasza RCMaker hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Biztos akarsz lenni? Ez elég viccesen hangzik, miután többen próbálnak rávenni, hogy tanulj, közben meg láthatóan nem tudod felfogni a lényeget. Remélem nem sok múlik azon, hogy biztosan tudd miről van szó, mert arra nem fogadnék!
Még annyit hogy ez egy elég jó színvonalú szakmai fórum, a te kérdésed viszont erősen kilóg ebből a körből, így ne feszegesd tovább, ha jót akarsz magadnak! Inkább olvasd el amit belinkeltek és használd a keresőket és tanulj! Már amennyiben ez a dolog fontos neked...
(#) Jobbagyag válasza potyo hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Az MPLAB SIM-mel néztem, a program lépéseken jól végigmegy, de mivel nem vagyok nagyon jártas a simulator használatában nem tudom hogy kell a timer megszakitásokat szimulálni. Van valami link erre ahol jól le van írva. Amúgy ICD2 programozóm van elvileg azzal is lehetne magában az áramkörben szimulálni, de ilyet még sosem próbáltam és lehet hülyeségeket írok.
(#) lidi válasza Jobbagyag hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Ha be van állítva a programban jól a megszakítás kezelése, akkor az a szimulációban is látszani fog. Lépésenként végrehajtod, és egyszercsak el fog ugrani. De célszerű egy breakpointot rakni a megszakítás kezelőbe, és akkor ha futtatod, ott fog megállni, és onnan lépegethetsz kedvedre tovább.
(#) potyo válasza Jobbagyag hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Van a Debug menűben egy olyan, hogy stopwatch. Na azzal tudsz eltelt időt mérni. Tegyél egy breakpoint-ot a megszakításkezelő rutinra valahol, és futtasd F9-el addig a programot. Amikor odaért, a stopwatch-ot nullázod a zero gombbal, majd ismét F9. Ha az előosztót állítod, akkor a két F9 nyomás közötti idő is változik a stopwatch ablakban.

De ugyanezt ledvillogtatással is ki lehet mutatni, csak egy további osztás kell a megszakításkezelő rutinban, hogy a led lassabban villogjon.
(#) Jobbagyag válasza potyo hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Koszonom az otleteiteket, elmerulok ebben a temaban egy kicsit, ha nagyon nem megy jelentkezem.
(#) watt hozzászólása Szept 11, 2008 /

Néztétek mostanában a chipcad árlistáját?
A PIC18F45K20 450+fa!
(16MIPS, 16Kprogramszó, 3,6V, Timers: 1-8bit 3 -16bit, Flash Endurance 100K min!)
Nekem tetszik!
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Új fejlesztés előtt érdemes szétnézni az új chipek között, mert gyakran olcsóbbak, mint a régiek

Amit nagyon várok, az a 18F1xK50, de még nincs gyártásban
(#) zsimon válasza potyo hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Miért várod annyira? Mit tud?
(#) DjRoot hozzászólása Szept 11, 2008 /

Hello mindenki! Én szeretném elsajátítani a PIC programozás minden apró részletét, de nagyon kezdő vagyok. Semilyen programozási nyelvet nem ismerek és zavarbaejtően sok alapfogalmat sem. De nagyon érdekel a téma és szeretném megtanulni. A kérdésem az lenne hogy van e olyan hozzáértő és segítőkész ember aki szolnok vagy szajol közelében lakik és szivesen segítene nekem? Tudom fura kérdés de nagyon lelkes vagyok és érdekel a tma. Érdekel mindenféle megoldás vagy javaslat! Üdv!
(#) Hujikolp hozzászólása Szept 11, 2008 /

Assembly-ben mi az a kód, amivel véletlenszerűen tudok kiválasztani egy változót gomb nyomásra?

(#275402) DjRoot: Ha hazamegyek, írok neked egy linket, most nem vagyok otthon, otthon meg tudom neked keresni, nagyon jó az alapokhoz, én is onnan indultam
Következő: »»   283 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem