Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   87 / 842
(#) gulasoft válasza Novak hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
a 0.1uf és 2200-as fel van cserélve valóban, a védődiódák nem ártanak meg senkinek.
Levettem 2*15V-ot ami ugye elektro-konthás trafóból hogy hogy nem 36V (2*15 az 36 a testvérek között is), és beraktam az új potit és az új LM350-et. Ti LM317-et építettetek az 1A, én 350-et ami 3A.
Pontosan az volt amit hapro mondott.
Ha a 350-es adatlapját megnézitek ott van, hogy 35V lehet a bemenő és kimenő közötti különbség, és akkor pukkant el a cucc mikor a kimenetit letekertem 0 közelébe.
Most hogy csak 18V-ot kap (mert 1*15 az pont 18 (legszívesebben kiszedtem volna és az üzlet közepén a földhöz vágtam volna a trafójukat, mert azért 20% az nagyon durva tévedés egy trafónál)) nem melegszik, kasán megy, a másik ágról csinálok egy gyengébb 1A-es ágat.
Az előbbi léptetőmotorokhoz kell, az utóbbi elektronikához jó lesz.
Köszönöm a tanácsokat, most megyek beszerelem a másik ágra az lm317-et, meg építek egy feszmérőt az elejére.
(#) Krisz03 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Idézet:
„2*15 az 36 a testvérek között is”

Idézet:
„Most hogy csak 18V-ot kap (mert 1*15 az pont 18 (legszívesebben kiszedtem volna és az üzlet közepén a földhöz vágtam volna a trafójukat, mert azért 20% az nagyon durva tévedés egy trafónál))”


Hali!

Nem tudom miért akadsz ki ezen?! Egy trafó a névleges feszültségét akkor adja le, amikor a névleges áramával terheled. Kisebb terhelésnél, vagy terhelés nélkül ez több, és ez természetes.
Most dolgozom egy 2*6V-os trafóval, az 2*8-9V-ot ad le. Nincs ebben semmi meglepő.

Ja, és a 2200 µF helyére ne 100 nf-ot rakj, hanem 10 µF-ot.
Az LM317-es pedig 1.5A-es.
(#) Proci_85 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
A 230V/24V/100VA-s trafómból is 27 jön ki terheletlenül. Ennek hála az electronics-lab-os tápból 33V-jön ki üresjáratban. Szükség is van a tartalékra, mert nagyobb kimenő áramnál nagyobb feszültség esik a tekercs belső ellenállásán.
(#) gulasoft válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
A 317 valóban 1.5A-es.
A trafóval meg az a baj, hogy ha egyszerűen akarsz egy változtatható feszültségű 1-30V-os stabil tápot csinálni, akkor a trafó terhelés nélkül agyonüti a stabil ic-t.
Ez szomorú mert akkor ezek szerint nagyon egyszerű stabil tápot 1-30V között 3A-el nem lehet csinálni.
(#) Novak válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Lehet. Igazából annyi az egész, hogy vagy egy nagy teljesítményű ellenállást, vagy egy izzót bekötsz a graetz után. Ez ha a 3A-ből elvesz mondjuk fél ampert akkor az sokat nem számít, viszont megterheli a trafót, és nem kap túlfeszültséget az IC. Ki kell kísérletezni, mert neked elég ha csak 1-2 V-ot levesz az üresjárási feszültségből.
(#) spikk válasza Novak hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Én ehhez nem értek (az alkatrészek lelki világához főleg), szóval bocs ha marhaság jutott eszembe, de nincs olyan lehetőség, hogy adottnál alacsonyabb áram vagy magasabb fesz esetén terheljen csak? Akkor nem terhelne, amikor hajtod, de ráeresztené, ha nincs elegendő terhelés a végén.
Mondjuk a fesszel talán úgy tippelek, egy tranyós megoldással kellene bekötni azt a fogyasztót a Graetz után?
(#) Novak válasza spikk hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Megoldható a terhelés ki-be kapcsolása is. Egy kis értékű ellenálláson eső feszültséggel lehetne egy tranzisztort vezérelni. Kérdés megéri-e?
Neked annyira kicsit kéne csak megterhelni a tápot, hogy szerintem azt észre sem vennéd a kimeneten. Pl egy ellenálláson keresztül hajts meg egy 12 V-os ventillátort. És azt fel is használhatod a táp hűtésére. Két legyet egy csapásra.
(#) spikk válasza Novak hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Nem tudom, csak ez szúrt szemet:
Idézet:
„ha a 3A-ből elvesz mondjuk fél ampert akkor az sokat nem számít,”
.
Az a nem sok, az 1/6. Ha ez nem sok, akkor a ventillátor tényleg kiváló ötlet, hogy legyen hűtés és az IC is megmaradjon, csak én soknak találom, ezért gondoltam, hogy csak akkor kellene terhelni, amikor egyébként nincs terhelés.
Persze a 3-ból 0,5 A is lehet, hogy egy has szám volt. Na mindegy. Ezek szerint tényleg csak picit kell terhelni.
(#) gulasoft válasza spikk hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Hát igen, ventilátor. Az a poén hogy most 18V jön belőle, a trafó másik felét meg felhasználtam egy másik szabályozható bár kisebb amperes 317-essel, meg kam még ugyan onnan egy feszmérőhöz +5V -5V-ot. Nem lesz most 30V3A csak 15V3A plusz 15V1.5A plusz +5V -5V
(#) Proci_85 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Attila86: "Fém potinál ILYENRE gondoltál? Ezek darabja kb. 150Ft körül van a Lomexben."

Igen, ilyesmire gondoltam. Köszönöm a tipped Héten vettem is 2 db-t, kapásból jobban teljesít. Ha zárlattal lassan tekerem a potit, egyáltalán nem ugrál. Egyik végtranyóm igy szállt el. Szakadt lehetett a poti belül és megszünt az áramkorlát.

Ezzel max 4A-t tudtam előhozni, persze rövid időre mertem, mert az áramkör 3A-re lett tervezve.

Olvadó biztit raktam rá, mely végül a trafó betápjára került. Oda viszont nem 3A-s kell, egy 350mA-es bizti elég ha jól számolom?

Nagyon kicsi kismegszakitót lehet kapni? Milyen kényelmes lenne csak felkapcsolni ha valami oknál fogva meg akar szaladni az áram? tudom ilyen ritkán van, de mint tapasztaltam, elég egy poti szakadás és már megszalad


Mex: "Fémtengelyes-fémházas kivitelt tényleg nem lehet kapni. Hozattam egy BOURNS márkájú sima körpályás potit,de az is 1000-nél több pénzbe került. Ha 3 fordulatos heli kapható lenne nem is gondolkoznák egy percet sem..."

Ezzel én is igy vagyok. Bárhol kerestem, 10x-es helipot volt jó sokért. Úgyhogy ha láttok valahol 3 körülit (létezik?) kérlek szóljatok. Fém potival amúgy már finomabban tudom szabályozni, kicsit szorul (még?) igy nem szalad meg tekerés közben.

Az R2-es 82ohmos ellenállást Krisz03 javaslatára kicseréltem 2W-osra.

Lomexben néztem BY500 & 6A10 gyors diódát, de csak SR506 724 nagy bumszli egyenirányitó beütésű Schottky diódát tudott adni. 5ampereset.
A kimenettel sorosan bekötött Deprez A mérővel párhuzamosan kötve, biz'a ugyanúgy visszalendül 1A rövidzár bontásakor. Próbáltam kondival is kicsalni terecsekben energiát, de semmi változás. Ha a diódát forditva kötöm rá párhuzamosan, akkor is ugyanúgy visszavágja. Pedig ekkor dióda vezet,de gondolom az amper mérőnek 0.3 ohmja miatt lehet..át sem akar azaz áram menni a diódán, inkább a mérőn.

A 4 egyenirányitó dióda viszont eléggé melegszik 1A-s terhelésnél, pedig több A-s diódák vannak benne. Ha pl. 10A graetz kockát veszek, akkor azért oda is illene egy kisebb bordát tenni, ugye? Valahol irták, hogy azért vesznek nagyot, mert azt csak be kell tenni és hüteni sem kell, elbirja amit ráirnak.

Az áramkorlát még az építés után bekapcsolt letekert potival is üresjáratban. Most teljesen letekerve 40mA az alsó korlát. Reméltem az új potival ismét teljesiti a "specifikációt", de nem. Elmásztak időközben az R értékek?

Az áramkör ezeket leszámitva remekül teljesit. 0-33.3V, 0-3(-4)A ami max kijön belőle, mindez egyelőre 1 végtranyóval. (2 tranyónál csak a 2 emiterre 1-1 0.1 ohmos ellenállás vagy még kell valahova?)
(#) cappa hozzászólása Szept 8, 2008 /
 
Sziasztok!

Mi a véleményetekerről
a kapcsolásról ezen az oldalon?
Használható vajon ez a táp? Itt most normális stabilitásra, áramkorlátra gondolok. Vagy csak a sok csili-vili (AVR, kijelző ) miatt tetszett meg nekem.
Véleményeteket, hozzászólásaitokat előre is köszönöm!
(#) Attila86 válasza cappa hozzászólására (») Szept 8, 2008 /
 
Üdv.!
Én nem tudom, de az biztos hogy a készítője nem nagyon értett az Eagle-hez.
(#) Csaplar hozzászólása Szept 12, 2008 /
 
Sziasztok!

Egy nagy álmom, hogy egyszer építek egy kis CNC maró gépet.
Ehhez nézegettem már vezérlőkártyát, de kéne hozzá valami olcsó tápmegoldás is.
A táp tulajdonságai a következők lennének: (min 120VA) 24V és 10A

Hogyan tudnám ezt a legolcsóbban összehozni? Milyen trafót érdemes venni és hol a legolcsóbb?
És milyen zavarszűrést szoktak eszközölni az ilyen tápokhoz?

Köszi és üdv
(#) Attila86 válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Ha tekertetni akarsz, akkor a legolcsóbb Kléh György.
(#) Doncso válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Ha jól értem 24V 10A-re lenne szükséged? ez akárhogy számolom 240W nem 120.
Javaslom neked nézz körül a vaterán, vagy fogsz két számitógép tápot és sorbakötöd a 12v-okat. Ha jól emlékszem a régebbi AT-s tápok kilökik ezt a teljesítményt.
Üdv: Doncso
(#) Csaplar válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Nekem jó lenne valami beszerezhető toroid trafó is, csak nem tudom, hogy pontosan mekkora kellene...
Honnan lehet tudni, hogy hány ampert tud?

Valamint milyen elektronika kell mellé? Bekötök utána valami nagyméretű kondit és kész?

Köszi és üdv.
(#) Doncso válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Esetleg itt egy 24V os 240W-os trafó, ehhez lehetne építeni egy kapcsolást puferekkel, stabilizátorral és teljesítmény tranyókkal.
Mellékelek egy rajzot, ebből el lehet indulni, a 7812-helyére értelemszerűen egy 7824-et betenni, illetve a BD246 helyére is egy nagyobbat tenni. A kapcsolás elé pedig graetz ée puffer. Szerintem ez így életképes lenne.
Ha kell van hozzá nyáktervem is.
Üdv: Doncso

Trafó

12v8arajz.jpg
    
(#) Csaplar válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Oks, azt már látom, hogy 240W kellene...

Viszont azt még mindig nem tudom, hogy milyen elekrtonika kellene mellé?

Ha két PC tápot összekötök, azt nem tudom mennyire szeretnék a léptető motorok. Valakitől azt hallottam, hogy kapcsolóüzemű megoldás ilyen célra nem javasolt...
(#) Doncso válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Fentebb irtam egy jobb megoldást.
(#) Csaplar válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
(#) Csaplar válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Találtam egy 24V-os 10-es megoldást, de sajnos csak képet találtam róla.

Ezen én csak annyit látok, hogy a toroid kimenete egyenirányítva van és utána van egy kondi...

Vagy azért ez nem ilyen egyszerű ???

pskit28-6.jpg
    
(#) Attila86 válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
A kérdés az hogy mit akarsz táplálni róla és hogy annak mennyire fontos a stabilitás, brumm...
(#) Csaplar válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Fentebb említettem, hogy CNC géphez készülne. A vezérlő panel menne róla és a léptető motorok.
A vezérlőpanelen van stab IC.

A léptető motoroknak nem tudom, hogy mennyire kell ennél stabilabb...
(#) Attila86 válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Az a baj, hogy én se.
(#) Csaplar válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Mivel ezt a képet egy cnc-s topikban találtam, tegyük fel, hogy elég stabil a motoroknak.
Egy 250W-os toroid mellé mekkora kondit kell beraknom? Kvázi a képen levő nagy kék kondi mekkora lehet?

Köszi
(#) Doncso válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Ezzel semmi baj, csak az hogy 12V-os, neked pedig 24V kell.
A kép pedig amit belinkeltél, nos ha veszünk alapul egy 24V-os trafót, ezt egyenirányítva puffereled, akkor egy kicsit több feszültség fog kijönni rajta mint 24V!! Ezzel azért számolj. Megközelítőleg 32-33V DC fog kijönni. Ez már sok neked, ezért kell egy stabilizátor elektronika a graetz-puffer után, hogy stabil 24V-on tartsa a feszültséget. Amit küldtem stabilizátor kapcsolást az miért nem jó? Olcsó könnyen beszerezhető alkatrészekből áll és fel lehet húzni 24V 10A-re, stabil és szűrve is van? Ennél egyszerűbb módot szerintem nemigen találsz. Ha csak sima puffer+graetz-el próbálkozol, félek gondjaid lesznek a CNC-vel előbb utóbb. Inkább építs egy normális tápot elsőnek szerintem.
(#) Doncso válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Amperonként ha jól tudom 1000µF-al szoktak számolni az erősítőknél, szerintem itt sincs másként. Ha jól értem az egész CNC-gépet egy tápról szeretnéd üzemeltetni? Vagy az elektronikának szánsz egy kisebb tápot?
Mert ha a nagy tápot csak a motoroknak szánod akkor elvileg elég a graetz-puffer, de akkor is 24V-os trafónál a puffer miatt felszalad a fesz 32-33V-ig is, így mindenképp indokolt a stabilizátor.
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Mellesleg kösz a multkori tippet, megcsináltam két külön táppal a műszereknek, egy 2*12V os puskás, két agyonszűrt, stabilizált áramkör, pufferrel, graetzel, szkóppal néztem, szinte semmi zavar nincs benne, így már teljesen jó lesz a műszereknek. Gyönyörűen mérnek, nem ugrál.
(#) Csaplar válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Meggyőztél.
El tudnád küldeni az említett nyák tervet?

Köszi és üdv!
(#) Doncso válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Az egyik a nyákterv, a másik a beültetés, a Tranyót mindenképpen bordára kell tenned, 8A-nél már igen igen melegedni fog. valószínű másfajta tranzisztort kell majd beletenned, mert ez 24V-10A re már kicsi, de semmi gond, a nyák attól még ugyanez marad, csak erősebb tranyó kerül bele. Utánnanézek a tranyónak is.
Következő: »»   87 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem