Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Tudna valaki kapcsolási rajzot 13,8V min.25A-es tápról küldeni? Fix feszültségű ,amatőr adó-vevőhöz kellene. Eddig amiket találtam az vagy nagyon bonyolut volt vagy épp a tranzisztorok beszerezhetősége miatt nem lehetett megépíteni.Kapcsolóüzemű vagy hálózati trafós is jó lenne. Előre is köszi.
Ha 12voltról is megy akkor számítógép tápegység,vagy átalakítani egyet 13.8voltra
Csak ezt találtamBővebben: Link
Igen 12Voltró is megy.
A számítógép tápja 12V-on tud stabilan 20-25Ampert?
moltamnak köszönöm ez tökéletesen megfelel.
Keresel egy számitógépes tápot és a 12 voltos részét "megemeled"13,8Voltra
Szia !
RF-re ne használj pc tápot. Fröcsög belőle a zavar, főleg RH-n zavaró a dolog. A tápok minősége is enyhén "kinai", tehát egy több 10, esetleg 100 ezres rádiót nem kapcsolnék rá. Mindenképp trafós táp, és megfelelő védelmek legyenek benne,főleg túlfesz védelem. Üdv! Luki
Bocs én nem akarok használni pc tápot, rossz a cimzet!
Szia !
Akkor úgy mondom: ne is javasold. Üdv! Luki
OK köszi.Akkor ezt elvetem.
moltam küldött egy rajzot csak azon az egyik dióda nincs jelölve bár a rajz elég jónak tűnik.
Ne vessed el egészen!
Nézz szét a "HaSix"-fórumon! Ott tudnak ajánlani linket,megoldást. Keresd HA5BWW-t. Sokan-és évek óta- használnak ilyet probléma nélkül. Nem kell elkeseredni,ha egy kissé több meló van vele. (Nincs is vele sok.) Abból lesz valami,hogy elkezdik.
Szia !
A Moltam által belinkelt kapcsolást nyugodtan megépitheted, nem lesz vele gond. Egyszerű és üzembiztos. Mint irtam a pc tápot felejts el rádiós célra. Nem vagyok a kapcsolóüzem ellensége, de ha megnézel egy profi, kapcsolóüzemű tápot és összeveted egy PC táppal, megérted miről beszélek. Üdv! Luki
Luki bocs, de én sem értek veled teljesen egyet. A zavarokkal kapcsolatban természetesen igazad van, de azt jól tervezett, szűrt konstrukciókkal kiküszöbölhetők. Ha megnézed a nagy forgalmazók kínálatát láthatod, hogy a tendencia egyre inkább a kapcsolóüzemű tápegységek felé tolódik. (Ez igaz pl. a YAESU-ra is).
A zavarokkal kapcsolatban, pedig annyit, hogy még ma is lehet a sávokban hallani olyan rádiót, ahol az 50Hz-es brumm behallatszik. A belinkelt kapcsolásról: - Nincs túláramvédelem, ami azt eredményezi, hogy - az esetlegesen lassan kiolvadó biztosíték miatt (is) - az áteresztő tranzisztorok egyike zárlatos lesz. Ebben az esetben az egész pufferelt szekunder feszültség rákerül a rádióra, ami elképzelhető, hogy a rádió halálát jelenti. Mindenképpen szerencsés lenne egy túláram, illetve túlfeszültség védelem a kapcsolásba.
Én ezt a tápot nem 7815-tel csinálnám, hanem tranyós visszaszabályzással... itt a 7815 csak egy "nagyáramú" zenert helyettesít végülis, annak meg nincs sok értelme. Jól fog mozogni a kimenet. Védelem meg nuku.
Az 500- 650W-os PC tápok 12V-ja már tudja a 25A-t, és ha az 5V-ot megterheled min. 5A-rel, akkor nem esik a terhelésre. A kimenő feszültség növelhető kb. 15%-al, ez felett már a belső túlfeszültségvédelmeket ki kell iktatni. Ha a visszacsatolást a +12V-hoz kötöd át, profibb lesz, nem kell az 5V-ot megterheled . Én már csináltam akumulátor töltőt 14,1V/ 12A-ra, 350W-os PC tápból, kellett egy potméter hogy csak
folyamatosan növeljem a feszt, mert a védelem egyébkét lekapcsolt, meg egy visszáram dióda, mert az akuból viszajutó feszültségre is letiltott. Ha ipari minőség kell menj a www.powerquattro.hu-hoz, már több típust is használtam, amit megadtak, azt tuti tudja, a legtöbb kívütől állítható feszültségű. |
Bejelentkezés
Hirdetés |