Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: „Ipari fejlesztés?” ...foleg egy hobby site-on... Amugy ebben egyet ertunk, ha valaki igazan akarja erteni a PIC-et akkor elo kell venni az asm-et az elejen - ha csak ossze akar dobni nehany projectet es nem igazan akar elmelyulni akkor eleg barmilyen mas magasszintu nyelv is. Idézet: „Juteszembe, legutóbbi kérdésemre nem találtál választ? (programmemória kiosztása PIC32 asm-ban) Mert teszi ez mondenhová, csak oda nem ahová szeretném. (org-hoz hasonló kéne)” Sajnos meg mindig nem volt idom bele nezni a 32 bitesek lelki vilagaba, de gyanitom igy latatlanban, hogy linker scripteket kellee keresni es hanyagolni az orgos megoldasokat. Pl:
stb
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy létezik-e olyan szimulációs program amiben egy PIC-es kapcsolást összedobva (PIC16xxxx) a PIC-nek be lehet tölteni egy meglévő .HEX file-t és úgy lehet szimulálni a működést? Előre is köszönöm!
Az org csak példa volt, és első körben meg is felelne, ha lenne valami alternatívája a MIPS-ben. A code-t megpróbálom, de nem hiszem, mert itt teljesen más a szintaxis! Abban reménykedtem, hogy ha lenne kis időd, a jobb angol tudásoddal megértenéd a - C32 doksit - , mert az a gyanúm, hogy le van írva, csak nem értem...
Az oshonnak van valami PIC szimulátora, ha jól emlékszem. De az MPLAB szimulátort is lehet használni, csak nem annyira könnyű.
pic-el szeretnék digitális kijelzésű órát csinálni 7segmenses kijelzővel
Ugyan ugy minden segmenst külön kell kezelni mint a ttl ic-s megoldásnál. Köszi Tom
Ilyenkor több dolog forog a fejemben.
1. 3x kell elolvasni, hogy megértsem a kérdést, ha egyáltalán kérdés, mert nincs egy darab írásjel sem! 2. Ha nem tud valaki normálisan feltenni egy kérdést, hogy fog egy ilyen bonyolult áramkört megépíteni? 3. Miért jelenti ki valaki, hogy a TTL-nél minden szegmenset külön kell hajtani, mikor ez ebben a formában nem igaz. (úgy tesz, mintha a TTL-hez értene?) 4. Segítsek, vagy hagyjam a fenébe, más kínlódjon vele? Nem lenne jobb normálisan írni, kérdezni, hogy ne alakuljon rólunk ki ilyen kép? A varázsszó pedig multiplex. Keress rá, sokat segít, ha megérted...
Kicsit off, bocsi:
köszönöm az intelmet, észben tartom Igazából most a szakdogámra készülök, aminek semmi köze a hobbielektronikához, szoftveres programozás ugyanis; szóval még csak gyűjtöm az adatokat és várom az időt, hogy mikor eshetek neki megtanulni. Kb jövő nyárra saccolom, addig csak olvasgatok, és ötleteket gyártok Amúgy az előző pdf-en kívül ami még sokat segít, (és ezt most pl csabi -nak is írom, egy szintén itt, a HE fórumon valakitől ajánlott oldal (bocsi, nem tudom már, kinél olvastam: fairco.freeweb.hu Nagyon jó alapozónak tűnik, csak sajnos öt éve nem frissítik. Nemtudom, nem lehetne -e megoldani, hogy valaki itt, akinek van rá ideje, továbbvigye, elvileg még ki van írva hogy szívesen átadja. Kellemes napot mindenkinek ON
Ez figyelemre melto, hogy erdeklodsz az elektronika irant Kb 1 evet adsz magadnak az olvasgatasokhoz, ugyhogy akkor valosiznuleg az elmeletekkel kellene kezdeni - en is igy kezdtem, szimulator + egy jo konyv ami szinten igyenes volt csak ugy mint az MPLAB es folyamatosan olvastam a forumokat es levelezesi listakat.
Masik, hogy a PIC-et szerencsere nem a Microsoft gyartja! Micro, de nem Soft hanem Chip Szoval itt nem cserelodik az egesz le minden masodik evben, talan ezert sem fridditodik az oldal. Itt nem DOS, aztan Win16, utana Win32s majd MFC, STL es most epp .NET neeem, itt jo az 5 evvel ezelotti anyag is kezdesnek. Vannak fejlesztesek, de ha mar az alapok megvannak az ujabb es nagyobb chipekre atterni konnyu, ha szukseg van ra egyaltalan - majd ha digitalis szuroket epitesz meg marokban elfero web szervereket...
Oshonban néhány áramköri "elemmel" (pl.: led, kapcsoló, LCD ...) lehet szimulálni a PIC működését, de nagyon lassú. Proteus-ban konkrét kapcsolások már valós időben is működnek és nagy előnye, hogy az MPLAB-be "integrálódva" kezelhető.
én még kezdő vagyok és pic-ről még nem olvastam.
a pic programozása a nyomtató kimenetéről történik? a válaszokat előre is kőőszi
Attol fugg. Lehet eppen onnan is, LVP modban (low-voltage programming =alacsony feszultsegu prog.).
De van olyan pic, aminek nincs ilyen modja, ehhez egetoket hasznalnak. A PIC egyik kellemes tulajdonsaga az, hogy aramkorbe epitve is programozhato (In-circuit). Javasolnam inkabb a PIC kezdoknek vagy a kezdo kerdesek topicot.
"pic-ről még nem olvastam" - na itt követted a legnagyobb hibát.
Én nem tartom magam szupermennek, vagy egyéb hűdeokos valakinek, de én ilyen kérdéseket soha nem tettem fel sehol. Ha érdekel úgyis utánaolvasol. Ezer helyen írnak különféle pic programozókról. Képzeld énis teljesen magamtól egy kérdés nélkül építettem első programozómat, és első pic-es áramkörömet. Szóval olvasgass, és ha valami konkrétat tudsz már kérdezni, és arra nem találsz választ sem a google sem egyéb kereső használatával, akkor van értelme egy fórumon segítséget remélni, és megérteni a választ.
bocsi
én csak azért kérdeztem mert van egy régi nyomtatónk és abból szerettem volna egy forrasztót csinálni. mégegyszer bocsi
én nem pic-re gondoltam hanem egy régi nyomtatóra amibe rakok egy pákát és ahogy mozgatom a kábelen keresztül azt amiből a tinta jön(a páka helye) és a lapadagoló motorjára egy lapot tennék(plexi) és ahogy áramot adok a motorjára úgy mozgatja
Sziasztok!
Szeretnék 2 db teljesen véletlenszerű számot összehozni CCS-C-ben, PIC16F877-es PIC-kel. Az első véletlenszerű generálásban 1-től 3-ig lennének az értékek (az A, B, C portot szimbolizálva), a másodikban pedig 1-től 8-ig (a 8 kimenetet szimbolizálva). Próbáltam a rand()-ot használni, de nem engedi lefordítani az MPLAB. Ezt máshogyan kellene megcsinálni? Ha igen, tudna valaki nekem kicsit segíteni? Üdv vtnagy
És akkor tök jól gravíroznál, vagy mi?!? Elárulod hány éves vagy?
Ilyen random kérdésem nekem is volt már. Elvileg nincs olyan parancs, amivel lehet random számot csinálni. Gyakorlatilag valami olyasmi tanácsot kaptam, hogy az analóg bemeneten gyűjtsek be értékeket, "kültéri zajokat" és akkor azokat értékelhetem véletlen számként...asszem. De itt jóval hátrébb biztos megtalálod rá a választ.
Értem.
Keresgéltem ebben a topikban, hátha találok erre valami megoldást, de nem jutottam sokra vele. Esetleg a kérdésedre adott válaszra egy linket tudnál adni?
Ez a (#186205) hozzászólás, trudnai válasza googa hozzászólására Feb 25, 2008... és annak környéke.
Ez a válasz én voltam. Csinálni kell egy gerjedős "erősítőt", zajgenerátort... Aztán mintavételezni. Nézz utánna: fehérzaj, Termikus zaj.
Segítségetek szeretném kérni, a fent említett probléma megoldásában. Előre is köszönöm a segítségeteket.
ilyen lapra van beültetve a proci... erre van ráforasztva az ICSP csati, egy 100nF-os táphidegítő kondi, meg egy 10 µF-os a CPUCORE fesznek. és nem ismeri fel a procit. Mikroszkóp alatt ültettem be, a lábak nincsenek összefolyva, nincs kontakthiba, nem hosszú a kábel az ICD-ről, 3 V tápfeszt kap a proci. JTAG-al még nem próbáltam, de ezzel is müxenie kéne. Az alap programozó vonalokon próbáltam (PGC1/PGD1).
Az a baj, hogy ha minden rendben van, akkor nem nagyon lehet mit segíteni. Ennek működnie kell. Próbáld meg esetleg, hogy bekapcsolt táppal égeted. A 10µF -nak nem szabadna nagyon leterhelnie az ICD2 tápvezérlő áramkörét, de ki tudja, lehet, hogy nem elég nagy sebességgel változik a táp.
Egyébként ez egy gyári adapternyák?
Igen, gyári adapternyák. A Farnell-től rendeltem. Még arra gondoltam, hogy mivel épített icd van, esetleg az lehetne a gond? délelött kipróbálom egy gyárival is, hátha.... Ha az sem akkor kénytelen leszek építeni egy JTAG-os programozót
Bekapcsolt táppal se ismeri fel? (mennyi egy ilyen nyák?)
Én egy 28 lábúval próbáltam először, ott az volt a hiba, hogy több PCD és PGC lehetőség is van a procin.
Mikor áttettem az alapértelmezett PGC és PGD lábakra, akkor jó lett. Nekem is gyártott ICD2 van és én a +5V-ot egy kis aszem 200Ohm ellenálláson keresztül vittem a procira és rendes 3V3-at adtam a CPUNAK. Így működött. Ha jól tudom az ICD2 (a házi) nem igazán 3V3 kompatibilis táp szempontból. Bár szerintem a gyári sem.
Nem ismerem a ccs-t, de normál c fordítókban van random szám generátor. Esetleg írni kell egy sajátot. Bővebben: Link
De ez is érdekes: Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |