Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   241 / 2208
(#) sturbi válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 22, 2008
Én inkább maradnék a 6N8C-nél, mert az ECC 83 nagy belső ellenállásával nemigen lehet a GU 50-et normálisan meghajtani, az inkább fesz. erősítők első fokozatában érzi jól magát (1 mA környéki nyugalmi árammal szeret működni, a nagy erősítését csak így lehet kihasználni (mű=100)), vagy kisebb cső, pl. EL84 meghajtására (bár én ott is inkább ECC 82 párti vagyok).
CHZ kapcsolása szerintem is jó lenne 6N8C-el.
(#) djhans válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 22, 2008
Nekem a 6H8C SRPP-be kötve hajtja a GU-t. Teljesen jól működik, nem gerjed. Visszacsatolás nincs mert éppen jó így az erősítés. Vonal szintről bőven ki lehet vezérelni az erősítőt
(#) djhans válasza CHZ hozzászólására (») Szept 22, 2008
Most hogy megismertem a GU50-et. Nagyon meggondolnám hogy kiadjak-e min. 3500Ft-os egy EL34-ért hiszen a GU50 csak 400Ft. Teljesen megállja a helyét, mondjuk PP-ben még nem próbáltam de már építettek vele olyat.
(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Szept 22, 2008
Igazad van... , a GU50 sokkal toleránsabb cső mint az EL34 és az ára miatt is jobb , teljesítménye is nagyobb , majdnem csak előnyöket lehet felsorolni , esetleg a külleme lehet valakinek rosszabb ...
(#) edgar válasza CHZ hozzászólására (») Szept 22, 2008
Koszonom,most mar ertem a dolgokat.
(#) Moszkvai hozzászólása Szept 22, 2008
Én is egy GU50-es triódás építését tervezgetem és kérdezném hogy ezen a rajzon helyes-e a GU50 bekötése, mivel úgy hallottam, hogy a GU50 segédrácsai nem szeretik a 360Volt feletti feszeket? A meghajtásról is kérdeznék, hogy CHZ rajza és ez között nem sok különbség van de ami van az milyen hatással van a végcsőre?
Vagy a tápfeszek miatt van csak különbség?
Ha elmagyaráznád megköszönném, csak,hogy kiválaszthassam a nekem megfelelőt.
Tápfeszbe max 450Voltig mennék, a kondik miatt, feltéve ha a segédrácsok is elbírnák.
6H8C-ben gondolkodom én is.
Előre is köszönöm!

Dok1.doc

(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 22, 2008
Méricskélések során alakult ilyenre , az elektroncso rajza túl nagy erősítéssel rendelkezik még visszacsatolva is , kb. 300mV- ról már kihajtja a GU-t , ezért csökkentettem az erősítését , a torzítás is csökkent kis mértékben .
Nálam a GU50 400V tápról megy , segédrács bírja ..
Betehetem a teljes kapcsolást , ha érdekel , bár már látható volt .
(#) 021 hozzászólása Szept 22, 2008
szerintetek sok kulonbseg van a triodanak kapcsolt pentoda es egy valos trioda hangja kozott? Arra gondolok, hogy esetleg erdemes-e egy 6p45c-t triodanak kapcsolni...

Masik kerdes - hogyan tudom megallapitani egy ismeretlen csorol hogy mekkora az idealis kimenotrafo impedancia ha ez nincs megadva a katalogusban?

(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Szept 22, 2008
Érdekel a kapcsolás, azt megköszönném ha betennéd vagy ha egy linket küldenél.Nekem elsősörban CD lejátszóhoz kellene, akkor a tied jobb lenne.A 400 Volt is megfelel, a kondiknak meg pláne.
Köszönöm a segítséged!
Szívesen .
A negatív előfesz t.potival beállítva , az a rajzon nincs feltüntetve a - Ug1 táp. része !
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Szept 22, 2008
Köszönöm a rajzot!
Ilyen visszacsatolást még nem is láttam!
Amúgy nagyon tetszik.Lehet, hogy ezt a verziót építem meg.
Az SW1-es kapcsolót trióda-UL üzeműre is be lehet kötni?
(#) nyikolaj hozzászólása Szept 22, 2008
Szervusztok
Hallgatok rátok maradok a 6H8C csőnél.
Kinézetre is jobban illik a GU50-es csőhöz.
Köszönöm hogy vettétek a fáradságot és meg osztottátok velem a tapasztalataitokat.
Persze simán , trióda /UL váltást is kapcsolhatod ha a kapcsolót úgy kötöd .

(#) kocos hozzászólása Szept 23, 2008
Csak nem lesz szombaton börzézés
(#) CHZ válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 23, 2008
Már csak az alja hiányzik ....
(#) nyikolaj hozzászólása Szept 23, 2008
Szervusztok
Ezt a rajzot hoztam össze.
Tekintve kevéske gyakorlatomat erre futotta.
Kérem mondjatok véleményt.
Az elő fok CHZ mester munkáját dicséri.
Remélem nem követtem el túl nagy hibákat.
(#) ngyzoli válasza 021 hozzászólására (») Szept 23, 2008
A valódi trióda és a triódának kapcsolt pentóda hangkaraktere között klassziskülönbségek vannak,persze attól is függ,mennyire szenzitív a hallásod az effajta eltérésekre.feltételezem,h nagyon a csöves kaszton belül is külön kategóriát képeznek a (valódi)triódás gépek.ha módod nyílik rá,hallgass meg egyet valamelyik kiállításon.a 6p45c-t,és a többi hasonló tetródát nem lehet triódába kötni,mert a segédrács feszültségével 200V fölé menni nem életbiztosítás a csőnek.erre kimondottan a pentódák alkalmasak.pl.az EL 34-nek nem kimondottan audiofil hangja van pentódába,viszont triódának kötve pazar hangminőséget lehet belőle kicsikarni.s gondolj bele abba is,mi kerül egy 300B-s triódán 30ezerbe...??valószínű,az általa nyújtott hangminőség... :yes:
(#) Imi65 válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 23, 2008
Szerintem a 300B árában bőven benne van az üzletpolitika keze is.
(#) Imi65 válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 23, 2008
A tápban az egyik kondi szerintem 47 mikró akart lenni. 47n nem ad elég szűrést, alacsonyfrekis gerjedést okozhat az elkó hiánya.
Lehet, hogy nem mindig szerencsés, ha az ember csípőből adja a válaszokat. Így jártam én is, mindenféle elméleti megfontolás nélkül válaszoltam, egyébként logikusnak tűnő magyarázattal. Mivel a szakirodalom meglehetősen szűkszavú RC feszültségerősítők aktív elemeinek a párhuzamos kapcsolásával (tulajdonképpen még nem is találkoztam vele, csak konkrét áramkörök ismertetésénél, ahol mindig állították, hogy erősítésnövelés céljából "követik el" ezt a fajta kapcsolástechnikát), úgy döntöttem, hogy az egyszerű kapcsolást - feszültségerősítést preferálva - megépítem, s megmérem. Megosztanám a mért eredményeket. Az anódellenállás 220k Ohm , a katódellenállás 2,2k Ohm , a rácslevezető 330k, a terhelés 500k Ohm . A tápfesz 237V, a bemenetre 500mV jelet kapcsoltam. Az alkalmazott elektroncső ECC83.
Tehát: Párhuzamos üzem: Au= 34 k= 0,8%
Katódkondival: Au= 64 k= 3,9%
Szimpla üzem: Au= 33 k= 0,9%
Katódkondival: Au: 60 k=3,5%
(#) nyikolaj válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 23, 2008
Látom nagyon precíz vagy.
Nem sajnálod az időt hogy utána járj az állításaidnak.
(#) marci91 hozzászólása Szept 23, 2008
Üdv mindenkinek! Keresnék valami jó kis csöves előfok kapcsolási rajzot. Gitárhoz kéne, hogy a gitárnak adjon félcsöves hangzást. Valami jó kis bevállt rajz kéne, lehetőleg olyan amiben még torzítás is van. Jelenleg nincs pénzem még előfokcsöves fejre sem, ezért ezzel jó lenne megpróbálkoznom majd. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Szept 23, 2008
Húú!!Ez nagyon szép!
A feliratot, hogy gyártottad rá?

Még annyit szeretnék kérdezni a GU50-essel kapcsolatban, hogy a fékező rácsot triódás üzembe hova kössem/anódra kéne? elbírja a 400V-ot? vagy te nem kötötted be?/
És táptrafót mekkorát használsz hozzá?

A RIAA milyen rajz alapján készült?
Nem győzök betelni vele!
Egyszerűen gyönyörű!/Ha én ilyet tudnék
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 23, 2008
Köszi .
Felirat fotózással készült , mint a nyák csak a végén ráégettem így tartós , hígítók sem oldják .
A kapcsolás saját kreálmány , sok 6F12P csövem van és megpróbáltam erre a célra és bevált ...

Fékezőrács pentóda módban a katóddal van összekötve , trióda beállításban mehet az anódra .
Nekem 400V terhelt feszt kap , bírja .
Kmenők SM85B , tápban SM102A van .
(#) MrBrown hozzászólása Szept 23, 2008
Sziasztok, sem az ebben érintetteket sem magamat nem akarom szivatni de a GU50-eket még mindíg nem sikerült elpostáznom mert hétfőn szabin voltam ma pedig délután fél hétkor sikerült megebédelnem a munkahelyi teendőim miatt. Szóval remélem holnap sikerül és addíg is elnézést, remélem nem csak arra vár frissen elkészzült végfokok tömege hogy beledugdossátok a tőlem kapott csöviket
(#) lapose válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 23, 2008
Szia!
Köszönöm a csöveket!
  1. :-)
(#) MrBrown válasza lapose hozzászólására (») Szept 23, 2008
Nagyon szívesen, remélem minnél hamarabb átfolyik majd rajtuk az a kb 100mA anódáram
(#) EcoPityu válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 23, 2008
Nem kicsit, nagyon!
Nameg, ha a kínaiak is elkezdenék tömegével gyártani, egyből lemenne az is 1-2 ezerre...

Egyébként már ugyanabban a kapcsolásban az EL34/pentóda/, és a 6L6/sugártetróda/ is külömböző hangot produkál.

A valódi triódás végnek /esetemben 6AS7G/, valóban semmihez nem hasonlítható hangzása van.(valahogy olyan hallhatóan ..urvára lineáris...)BOCS
(#) nyikolaj válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 23, 2008
Így gondoltad?
Nem, nem így gondolta. Az 1. rácsnak ( a katód felől) kell adni az előfeszt. Az a rács, ahova az előfeszt adtad, azt a katóddal össze kell kötni.
Következő: »»   241 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem