Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Én ezt csináltam meg , fentebb látható kivitelben :
Már-már lassan én jobban várom, hogy kész legyél, és irígykedjek...
Csak időd legyen mindíg mindenre....
"Irígykedésre " nincs okod , pláne Neked ....
Lassúság oka az is , hogy több mindent csinálgatok párhuzamosan , most pl. a PP doboza is készülget amit már majdnem 1/2 éve kezdtem el , most csiszolgatom , majd teszek be képet , még sok meló lesz ezzel is .
A 6EU7 es csöveket lehet helyettesíteni valamien csővel? Esetleg ecc83-al?
Tudna nekem segíteni valaki?
ECC85 -höz keresnék karakterisztikákat hogy tudjak erősítőt tervezni vele. Ebből a csőből rengeteg van nekem és ahogy olvastam a fórumon sokaknak, ezt is lehetne használni előerősítőben. Most 1.5mA / 250 V, Ug=-6V beállításban működik, hallható torzítás nélkül, de tervezni mégiscsak célravezetőbb lenne. Sajnos műszerem nincs hogy lemérjem tényleg torzít-e. Köszönöm a segítséget!
Szevasztok!
A GU-50 kapcsán ismertek olyan adatlapot, mely a csövet "audió" csőként kezeli? Gondolok itt arra, hogy pl. az EL84, EL34, stb., stb. esetében megadnak egy, sőt több tipikus munkapontot (A, AB, B osztály, különböző anódfeszek és elődfeszek mellett), a GU-50 adatlapjaimban (már amit felleltem) pedig még egy optimális illesztőellenállást (Ra) sem tüntetnek fel... Így nehéz munkaegyeneseket szerkeszteni... Igazából nekem az optimális "audiophil" Ra talán elég is lenne... Köszi!
Nah, végre valahára elkezdhetem komolyabban csinálni az erősítőm, készítettem egy képet a nyákról hogy lássátok, milyen hihettetlenül bonyolult. Próbáltam grafikát is tenni rá, bár fúrás közben jutott eszembe, hogy ezt az egészet el fogják takarni az ellenállások Ha minden igaz, tudok szerezni kis flakonos króm spray-t, azzal lefújom és akkor már a külső is pofásan fog kinézni.
Nem hinném, hogy lenne. Ez a cső a rendszerváltás előtt nem hiszem, hogy "illetéktelen kezekbe" került volna. Mikor az Orosz "mikroelektronika" kezdte ezeket az eszközöket mellőzni, akkor özönlötte el a piacot a cső, a szaksajtó által is preferált felhasználási lehetőséggel. Persze a rádiótechnika szerzői a saját (valószínűleg fillérekért beszerzett) készletüknek csináltak reklámot, és valószínűleg sokan vesznek is belőle (én is az 1. 4 6P45Sz-t náluk szereztem be, 2500 HUF/db).
Sziasztok
Találtam egy érdekes rajzot. Lehet hogy csak nekem új de ezen az előerősítő két triódája párhuzamosan össze kötötték. Kérdésem hogy ez milyen előnyökkel jár azon kívül hogy kétszer nagyobb áramot képes elviselni. Lehetséges hogy az érzékenységük is nő?
Nézd csak meg, mekkora az ECC anódellenállása? 220K Ohm . Ez nem túl kis érték, sőt a lehető legnagyobb, a gyári adatlapok szerint, egy csőfélre vonatkoztatva. Tehát ebben az esetben nem az áramterhelés miatt csinálták. Abba kéne belegondolni, hogy mi a hasznos jel az anódon. Az nem más, mint az áramváltozás, és az ellenállás értékéből adódó feszültségváltozás ( deltaU=deltaI X Ra, terheletlen esetben). Ha két csövet vezérlünk, mindkettőnek változik az árama, mely a párhuzamos kapcsolás révén összegződik. Igy a változás is nagyobb lesz, tehát nő a kimenő jel, így az erősítés is. Persze, nem a 2x-ére, de mindenképpen lényegesen nagyobb lesz, mintha szimplán alkalmazták volna.
Köszönöm érthető.
És most jön a bonyolult magyarázat. Igazából azért érdekelt mert szeretném megépíteni a Müszi féle GU50-es erősítőt. Csak az általa ajánlott előerősítő csövek helyet 6H8C szeretnék használni. Ugyanis ez van itthon ráadásul illik a GU50-hez. Csak azt olvastam hogy a 6H8C kicsi erősítéssel rendelkezik. Arra gondoltam hogy a két triódát össze kötöm így talán elegendő lesz az erősítése. Mi a véleményed használható az ötlet ?
Köszönöm szépen az adatlapot, a számítási menetet és a csőkatalógus oldalt mindenkinek! Pontosan ezek azok, amiket kerestem!
Sokat segítettetek, mostmár fel tudom használni a meglévő csőkészletem is.
Nem teljesen ide tartozó, de tudja valaki, hogy miért nem lehet elérni az elektroncső.hu-t. A múlt hét közepe óta hiába próbálom, nekem nem akar bejönni.
A dolog azért nem teljesen így működik, az erősítési tényezője (μ) nem változik ha párhuzamosan kötöd a csőfeleket, a meredeksége lesz a duplája (S), a belső ellenállása (Ri) meg a fele.
μ=S*Ri, tehát az erősírési tényező változatlan. Persze az erősítés és az erősítési tényező két különböző dolog, véleményem szerint simán összehozható 6N8C-el a GU 50 meghajtása, a μ-je 20 körül van (az S=2,6 mA/V; az Ri=7,9 Kohm ; a nyugalmi anódáram egy csőfélre 9 mA lehet) , itt az alkalom hogy edgar hozzászólásával izzadj egy sort. :yes: (én amúgy SRPP meghajtást javasolok a 6N8C-el)
Csatlakoznék sturbi-hoz ,nem javsolnám a párhuzamba kötést , u övető vagy SRPP -t ajánlanék.
Jobb meghajtás lenne mint 1/2 ECC85-tel .
Vagy valami ilyesmit csinálnék , így már nagyobb erősítés miatt visszacsatolással is próbálhatnád .
(6SN7 = 6H8C )
Szervusz Sturbi
Igen érthető a magyarázatod. Valóban kicsit át kell néznem Edgar hozzászólását. Viszont a válaszodból arra következtetek hogy a végerősítő csöveit érdemes sorba kötni ha nagyobb teljesítményt szeretnék kivenni. A kimenő trafó ellenállását gondolom felére kell csökkenteni és a katód és rács ellenállás értékeit is. Gondolom most is tévedek valamiben
Szervusz CHZ
Köszönöm hogy vetted a fáradtságot és kiszámoltad. Lehet hogy teszt képen ezt a megoldást építem meg. A két fokozat valószínűleg elég szinte bármilyen végcső kihajtásához.
Végcsőtől függően , 10-12W -os SE meghajtásához elegendő lehet .Mivel van erősítés tartaléka így marad lehetőség visszacsatolás alkalmazására is .
Az SRPP és a párhuzamosan kötött 6H8C csövel kis fesz. erősítés miatt nem lehet NFB-t kipróbálni , bekötni , vagy igen nagy bemeneti feszültség kell hozzá.
Sracok, mit jelent:
erősítés miatt nem lehet NFB-t kipróbálni !! Az NFB ??? A masik kerdes az lenne, hogy miert alkalmaztok radiofrekvencias csoveket mind vegfok?? Rengeteg hangfrekvencias vegcso van a piacon EL34, EL84 stb. Miert pont GU50 vagy hasonlo csovek??
Most szereztem két ecc83-as csövet gondolom ezek alkalmasabbak a feladatra?
Nem biztos , nagy a belsőellenállása , azzal csak SRPP-t csinálnék mivel nagy az erősítése is .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |