Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Biztosíték méretezése
Üdvözlet mindenkinek !
Hálózati transzformátorok primer oldali biztosítékának értékét szeretném kiszámítani. Ugyebár a VA nem tekinthető jónak mert az induló áram a transzformátorok típusától is függ. Sajnos a trfó méretezések erre nem térnek ki. Lelőhelyet keresek a számításokhoz. Köszi előre a tanácsokat ! ![]()
Hali
őőő..lehet h bennem van a hiba ..de mit kell azon számolni??,Én megmérném h primer oldalon mennyi áram folyik normális esetben és egy olyan biztosítékot tennék be ami még megfelelő oda...
Elöször is Olyan mint BIZTOSITÉK nincs: Mikor érjük már azt el, hogy ugy használjuk az elnevezést ahogy kell. Olvadóbiztósitókat viszont ismerek. A betét méretezésénél két dolgot kell figyelembe venni. A trafó teljesitményét és a cosfit kell nézni. Ez egészen kis trafóknál akár 0.5 lehet. Ezt az áramfelvétel kiszámitásánál nem elhanyagolható tényező. Védelem céljára csak lomha betét jöhet számitásba mert ez elviseli a bekapcsolási áramlökéseket. Nagyobb toroidoknál viszont érdemes alkalmazni "lágy inditást". Igy az áramlökés nem fogja kiégetni az egyébként helyesen méretezett betétet.
![]()
A "biztosíték" valóban nem egy egyszerű kérdés!
Egészen kis tafó inkább leég, majd zárlatos lesz mire az olvadóbiztosíték méltóztatik működni. (Névleges 63mA a legkissebb hagyományos olvadóbiztosíték amivel a kereskedelemben találálkoztam. Ez kb 15VA trafó normális primer áramfelvétele.) A túláramvédelem tervezésénél névleges áramon kívül a maximális zárlati áramot , kioldási késleltetést, bekapcsolási áramlökés nagyságát, idejét, lefutási karakterisztikáját, nagyobb áramoknál a mechanikus szilárdságot ,hőterhelést is figyelembe kell venni. Ezen kívül is merülhetnek fel szempontok amiket a védelem kialakításánál figyelembe kell venni.(pl. a kondenzátorokban, tekercsekben tárolt energia)
Kedves tungsram!
Tudom , hogy a pontatlan fogalmazás a szakmánkbelieket bosszantja. A fórumon viszont sok kezdő is van és a terjedelem rövidítése miatt fogalmaztam így. Amit írtál ok de az induló áram számítási képletét nem találom és az agyamban már régen lett beírva így sajna nem emlékszem a tanítottakra. Aki a képletet megleli annak hálás köszönet. Egyébként az olvadó biztosíték áram tűrését megadják a gyártók? Már mint az egyszeri max és a lüktető csúcsokra gondolok. A problémám amire kell a méretezés, hálózati leválasztó trafók 200-1500w közötti védelmére. Ugye itt a terhelés mértéke változó akár 0-rövidzárig. Azt hiszem sejthető, nem csak olvadó bizti jöhet szóba, hanem autómata vagy varisztor vagy kombinált védelem. Hu jó sokat írtam. Üdv mindenkinek Jó étvágyat és mértéktartó italozást. Fő a minőség! ![]()
Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy egy 100 VA toroid trafónak mekkorára méretezzem az olvadóbiztosítóját? Lágyindítás nem lesz, csak ha szükségessé válik (semmi jelét nem tapasztaltam, hogy erre szükség lenne, igaz, eddig amikor áram alá helyeztem, terhelés nem volt rajta, nem is tervezem, hogy egyből a fogyasztót is hajtania kelljen, de előfordulhat). Megmérni nem tudom, mert nem olyan fürge a multiméterem... Köszi! Spikk
Szia!
Nálam gyári készülékben 100 VA toroidnál 1A-es lomha betét van.
Szia! Köszi!
Most már csak egyet kell kérdeznem (ami eszembe is juthatott volna az előbb). ![]() Ez nem csak a konkrét esetre vonatkozik. Az számít a méterezésnél, hogy egyen- vagy váltóáram? A feszültségre is csak tippelni tudom, hogy nem, mert minimális a belső ellenállása, de jó lenne, ha ebben valaki megerősítene (vagy nem). Köszi! Spikk
Az előbb megadott 1A nem méretezés, hanem egy gyári készülék gyárilag méretezett biztije.
Inkább az számít, hogy milyen jellegű terhelés van a háttérben. Idézet: „A feszültségre is csak tippelni tudom, hogy nem, mert minimális a belső ellenállása, de jó lenne, ha ebben valaki megerősítene (vagy nem). ” Ezt a kérdést nem értem.
No, először a kérdés tisztázása...
Nem láttam HEStore terméklapokon olyat, hogy ezeknek feszültsége lenne, mindenütt csak az áram volt megadva, ellenben amit küldtek, azon az van, hogy 250V x A. Ekkor merült fel bennem, hogy ezzel nem vagyok igazán képben. Csak az A a lényeg és mindegy, hogy egyen- vagy váltóáram? És hogy a feszültség számít-e? (Erre tippelem azt, hogy nem, mert a bizti ellenállása igen alacsony, nem esik rajta nagy fesz.) A trafón 2 fogyasztó lesz. Egy 12 V 60 VA szekunderen egy minidrill, névlegesen 12V 0,5A (ehhez van egy kis PWM-es szabályozó áramkör, amihez az egyenirányításon 12V 5A-re vagyunk méretezve), meg egy kis labortáp, sorba kötött 2 db. 15 V-os, 20-20 VA szekunderen. Ez utóbbin persze változatos lehet majd a fogyasztók jellege.
No, így már értem. Szerintem kisebb feszültségre csak az autós biztik vannak méretezve, de az egy más világ. Az üvegcsöves biztik 250V feszültségre vannak kitalálva, tehát a hálózati feszültséget képesek megszakítani.
Egyenáramú ívet nehezebb oltani, mint váltóáramút. Tehát nem biztos korántsem, hogy 250V egyenáramot képes lenne megszakítani teljes biztonsággal egy ilyen bizti. Persze pár tíz V-ot mindenképpen, áramnemtől függetlenül.
Köszi!
Akkor az említett 5 A-es drill szabályozó méretezésnél a 12V-os egyenáramú részben (mert ott volt a helye a rajzon) jobb lenne, ha inkább az autós biztit tennék be? Mert az oké, hogy rakok egy 250V-osat a trafó elé, ami a teljes bemenő áramra védeni fog, de azt sem szeretném, ha valamelyik kütyü a trafót (illetve az egyik primert) vágná haza, amikor a teljes 100 VA-t azon szeretné felvenni.
Nem, ne rakj oda autóst. Az autós "kevesebbet tud", mint az üvegcsöves.
No, akkor még érthetőbben. Az autós bizti 12V-ra van méretezve. Itt semmi egyéb nem történik, csak annyi, hogy az elvékonyított résznél elolvad. Ez rövid szakasz, mert a 12V nem képes ívet fenntartani, ezért nem is kell hosszabb. Ez igaz mindkét áramnemre. 230V-on váltóáramra minden további nélkül jó az üvegcsöves bizti, mert erre találták ki. 230V egyenáramra már nem ilyet tennék, mert az egyenáramú ívet nehezen tudná csak megszakítani (vagy sehogy).
Oké, akkor berakok a trafó elé 1 A-t, majd meglátom, hogy üzemszerűen mit művel vele. Legfeljebb cserélem nagyobbra, nem nagy dolog egy bizticsere.
![]() De ez akkor sem fér a fejembe, hogy ha a biztit 1 vezetékre teszem, akkor hol jön képbe az, hogy mekkora a feszültség az áramkörben. Érteném, ha párhuzamosan kellene kötni a fogyasztóval (persze akkor meg nem érteném, hogy mitől olvad ![]() Akkor megkérdezem úgy, ahogy mostani (talán valamivel jobb, de még csapnivaló) tudásomból telik. ![]() 30V szekunderre (azaz váltóáram) jó-e a 250V-os normál 5x20-as üvegcsöves, ha jó, akkor kell-e az eltérő feszültség miatt a névleges áramfelvételtől eltérő biztit alkalmaznom? (Pl. tervezett max. 1A-re 0,8-asat, mert alacsonyabb a fesz.) A 12V egyenáramban lévőt meg szerintem lehet, hogy inkább átkötöm és ott is egyenirányítás előtt biztosítom. (A fenti kérdés tehát 12V-ra is érvényes.) Így lesz egy trafó, aminek minden körén lesz 1-1 bizti. Ez elvileg elég, nem?
A trafó szekunderét is üvegcsövesekkel biztositsd,de mindig a graetz,vagy egyéb egyenirányitás előtt. Az értéke a névleges terhelést meghaladó legyen,pl:3A terhelésnél 3,15A értéket tegyél be. Általában T-jelűt,ami lomha kioldást jelent. Ez a pufferkondi miatt szükséges,mert egy F-gyors tipus kiolvadhat ha nagyértékű puffer van utána.
Szia!
Rosszul értelmezed a dolgot! A feszültség azt jelenti rajta, hogy mekkora az a feszültség aminél még biztonságosan meg tudja szakítani az áramkört! Kisebb feszültségre használhatod, de nagyobbra nem!
Köszi!
Az eddigi válaszok alapján erre jutottam én is, csak azért kérdeztem, mert nem voltam biztos a dologban. Azt gondoltam, hogy gyakorlatilag körbebiztosítom a trafót, minden tekercsre bizti kerül. A lomhás dolgot azt tudtam, bár azt nem, hogy a pufferek miatt kell (a tranziens lökésekre tippeltem, amik a trafótól magától, illetve a terheléstől származhatnak, bár elvileg ez a 2 áramkör szerintem nem enged vissza ilyet, pont a pufferek, meg a Graetz miatt sem). Kösz még egyszer, Neked is, meg Imi65 és lapose, Nektek is!
Na, ez egy fontos dolog! Köszi szépen!
Akkor tehát a 250V-os jó és nem kell a 12V szekunder alacsonyabb feszültsége miatt más áramerősségű. Ezt nem értettem, mert nem tudtam, hogy a 250V milyen tulajdonságot jelöl.
jó hajnalt az uraknak!
Ravasz kérdés?!?! 220v -12V 800VA toroid trafó. a 12V- os oldalon 300wattnyi izzó. 16A-s bizti a bekapcsolásnál leold, gondolom az induló tranziens miatt. hogyan tudnám a legegyszerűbben a hirtelen áramfelvételt korlátozni??? L.L.
Szia.
>12V- os oldalon 300wattnyi izzó A szekunder oldalon biztosítottad ? Mert ott ez jóval több mint 16A... Imi.
szia!
Tudom! ezért csak a primer oldalon van 16A BK jelzésű kismegszakító. és ráadásul az a bizonyos 16A BK nem cserélhető mert az van plombálva! Tehát valahogy az induláskori felfutást kéne tudjam korlátozni. mert szerintem a primer oldal amúgy üzemi áramfelvétele nem több 3-4 A nál. L.L.
Lágyindító nem jöhet szóba? Ekkora toroid már ránthat akkorát...
Meg is van.
Bővebben: Link
Igen!
Köszönöm... erre gondoltam!! ![]() T. L.L. ![]()
Hello!
Egy kis teljesítményű 20-25VA trafóhoz szeretnék biztosítékot kötni.Mérjem meg a primer tekercsen az áramot és ennyi?Mit jelent a lomha betét és milyen van még?
Mit szeretnél a trafóval később kezdeni? Mármint milyen terhelés lesz rajta? Mekkora a névleges feszültsége?
Én nem szoktam elaprózni a dolgot. Mondjuk 20VA, 10V névleges feszültséggel az ugye 2A. Sajna nem tudom az értéksort, 3.15-ös biztosan van. Én betenném azt... Probléma esetén, ha rövidrezárod a trafót, akkor tuti leolvad a 3A-es ( de talán még az 5-ös is ) ugyanis a trafó rövidzáráskor nagyon nagy áramot tud leadni. Gond akkor adódhat, ha mondjuk 2A-nél jobban terheled, de nem rövidrezárod. Tehát ha rákötsz egy 2.5A-t fogyasztó készüléket, akkor az olvadó nem szólal meg, viszont a trafód a melegedés miatt előbb-utóbb elfüstöl.
Kimaradt az előzőből: van lomha és gyors olvadó. Értelem szerűen az egyik gyorsabban kiolvad, mint a másik. Ennek akkor van pl. jelentősége, ha a terhelésed modjuk egy nagyértékű kondenzátorral kezdődik. Ilyenkor az első bekapcsoláskor a kondi feltöltéséig nagy áram folyik. ( Ez üzemszerű - rövid ideig. ) Itt gyors kioldásút nem tudsz használni, mert mindig ki fog olvadni, ide lomha kell.
Szia!
én 12V-on szeretnék webkamerákat biztosítani. Kimértem, hogy egy kamera maximális áramfelvétele 280mA. Az érdekes, hogy jelenleg egy F 230V/0,1A-es 20x5-ös üvegbiztosítékon keresztül tápláltam meg, ami eléggé melegszik. - Amit nem értek, hogy miért nem szállt el 2,5x túlterhelésnél? - Ezek után nem merek 0,25A-es biztosítékot betenni, mert az sosem szállna el még egy nagyobb terhelésnél sem. ![]() Te mit javasolsz? Válaszod előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |