Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   246 / 2208
(#) Moszkvai válasza burgdavid hozzászólására (») Szept 27, 2008
A 150V-ot miből nyered?Külön táp kell neki vagy az erősítőéből csinálod?
(#) burgdavid válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 27, 2008
A 150V nem szentírás, az anódfeszből le lehet venni a szükséges feszt. Azért írtam hogy 220-470K ellenállás kell, mert ennek az értékét a tápfesz függvényében lehet változtatni.
(#) Ricsi1992 válasza burgdavid hozzászólására (») Szept 27, 2008
Helló!
Akkor a rajzod jó a kb.330v-os anódfeszre?És a bemenetet kössem rá a kimenő szekunderére?Nem lesz az egy kicsit sok az EM-nek?
/ Marha jó kedvem van,működik a pic-égetőm/tegnap raktam össze/(be is égettem egy futófényes progit),beszereztem egy szupi GU50 foglalatot is.... /
(#) burgdavid válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Szept 27, 2008
Szia! Jó lesz Az EM84 érzékenysége 3-4V körül van, adatlap szerint. Nekem a PCL85 után lóg a kimenőn, és kb a torzításhatáron mutat teljes kivezérlést. Ha sok neki akkor soros néhány Kohm vagy egy trimmer, és be tudod lőni hogy mikor mit mutasson A bemeneti kondi értékével is lehet játszadozni.
(#) Ricsi1992 válasza burgdavid hozzászólására (») Szept 27, 2008
Köszi.Nagyon kiváncsi vagyok erre a GU50-re,hogy fog szólni.Varázsszemet még nem láttam élőben,biztos nagyon szép lehet.
(#) CHZ hozzászólása Szept 28, 2008
Kicsit haladtam a PP dobozával, most így néz ki a megvalósítás.

Előlapba is sárgaréz, középen fa + sárgaréz potigomb, még csiszolgatni és színezni kell...
(#) kocos válasza CHZ hozzászólására (») Szept 28, 2008
Ismét egy PROFI munka Tőled! Grat! Hétfőn indulnak a foglalatok!
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Szept 28, 2008
Köszi !
Hozzád már úton vannak , talán holnap át is veheted .
(#) EcoPityu válasza hapro hozzászólására (») Szept 28, 2008
Én annó símán jó sok pillragaccsal nyomtam körbe!
Símán kibírta a hőt!
(#) hapro válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 28, 2008
Köszi, kipróbálom.
(#) dxzo4z hozzászólása Szept 28, 2008
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy az elektroncso.hu-n látható EF86-EL84 SE DC csatolt csöveshez nagyon kicsi-e kimenőnek az SM74-es hiperszil? Számításaim szerint 4-5W mellett le tud menni 40Hz-ig. A qv=20ˇ√(P/fa) képletet használtam. A hangfalam Orion HS-282. Fog ez úgy szólni, hogy ne hagyjak fel az első után a csöves erősítők építésével?
(#) kaszarobert hozzászólása Szept 28, 2008
Sziasztok, megint a Szinfónia rádióm brumja miatt érdeklődöm!

Összefoglalom mire jutottam eddig:

Ha elindítom a rádiót, miután bemelegedtek a csövek, megjön egy halk búgás is, lehalkított potméter mellett, ami engem zavar, mert általában halkan halgatom.

1. Mondtátok tegyem távolabb a kimenőt a hálózatitól, ezt végre ma este megcsináltam, vagy 10 centivel arrébb került, bár minden vezetéket meg kellet toldanom, de legalább most átláthatóbb, és nem is feszülnek, sajnos a búgásom nem szűnt meg.

2. Mondtátok, hogy a potiról vegyem le a 230v-ot, ami a bekapcsoláshoz kell, ezt megteszem holnap, de ha a poti után viszem be a bemenő jelet akkor is van brum.

3. A 2x50mikros tápszűrő kondit, cseréltem két 100mikrosra, semmi sem változott...

4. Én arra gondolok, hogy valamelyik előfoknak, nem jó a tápszűrése:
Köbzoli segített a múltkor, hogy az ech81-egy keverőcső. Nem lehet, hogy annak egy másik bemenetén jön valami jel, pl. a rádiórészből...

5. Nem tudom mit csinálhat az Em80-as cső. Ha az valami tápegységszerű akkor még itt is lehetne, nagyobb kondit tennem valamelyik 47n-os helyett?

Köszi eddig is mindenkinek aki segített.
A link továbbra is:
Kapcsrajz
(#) dxzo4z válasza kaszarobert hozzászólására (») Szept 28, 2008
Az EM80 az varázsszem!

A készüléken az eredeti kétágú hálózati dugó van? Ha igen, a hátoldali antenna csatlakozónál próbáltad a földre kötést? Nekem egy Weimar csak akkor halkult el brummügyileg, ha egy kábellel vízvezetékre kötöttem. (Nagymamám régi falusi házában ma sincs földkábel, földelt fali aljzat...)
(#) kaszarobert válasza dxzo4z hozzászólására (») Szept 28, 2008
Persze a varázsszem
Bocs elfáradtam, kipróbálom ezt is de csak holnap.
Akkor ez az előfokos dolog sem lehet?
(#) kaszarobert válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 29, 2008
Köszi
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 29, 2008
Már csak azért is, mert a márkásabb hangfalgyártók nem álltatják a népet azzal, hogy a gyártmányuk 20-20k-ig átvisz, hanem megadják a frankó adatot. Alsó határfrekinél ez 35-45Hz-et jelent. Szó sincs 20 Hz-ről.
(#) MrBrown válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 29, 2008
Párhuzamosan kötve nem csak 70%-os a kimenőteljesítmény növekedése (vagy ez csak a pentódákra igaz?)? Mert ha igen akkor a paralel 2A3-al max 5,5-6W érhető el. És azért ekkora powernél számít az az 1-2 watt. Summa summárom, 300B kontra 2A3, a vételár+megépítési ár tökéletes arányban van az elérhető kimenő teljesítménnyel. Nem számolva hogy dupla cső - dupla anyaghiba rizikó!
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 29, 2008
Vadonat új KÖ-BZ oli szabvány: 40Hz-20KHz
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 29, 2008
Nem én állítottam a székesfehérvári hangfalaimról, hogy 20-20kHz. Ők, maguk. Itt ezzel van a baj. Hallgattad, és elhitted. Mi mást tehettél, honnan gondoltad volna, hogy egy nagyüzem valótlan adatokat ad meg. Ha leírta volna a valóságot, akkor is megvettük volna a termékeket, mert nem nagyon volt más. Valahol aztán beépült az agyakba, hogy a hangfalak alsó határfrekije az 20Hz.
(#) MrBrown hozzászólása Szept 29, 2008
GU50-es testvérek, jó néven veszem ha kapok visszajelzéseket a csomagok megérkeztéről!
(#) burgdavid válasza kaszarobert hozzászólására (») Szept 29, 2008
Szia!
Azt javasolnám, hogy a táp kondiját tedd távolabb a hálózati trafótól. A hálótrafó arra (is) rászór. Ha úgyse az eredetit használod, akkor vegyél két db. új 47µF/350V osat, és drótozd ki távolabb a trafótól. Jah és a 100+100µF-ot cseréld vissza kisebbre, mert az egyencső nemszereti a túlnagy kondit magaután közvetlen.
Továbbá javaslom hogy cseréld ki a két 10nF ot a trafó szekunderén, jóminőségű 630V os kondira, lehetőleg újra(a régiek nagyot szólnak amikor szétdurrannak).
A földelést is érdemes megpróbálni ahogy előttem írták. A pár nanós kondikat nem érdemes cserélgetni. Ha szakadt, vagy szivárog akkor úgysem működik a rádió. Továbbá cseréld ki az 50µF/12V-os kondit is.
(#) 021 hozzászólása Szept 29, 2008
sziasztok!

Ha 2 el84-et párhuzamosan kapcsolok akkor az optimális terhelő ellenállás kb 2500 ohm lesz? Növekszik a kimenő teljesítmény ha 2 csövet párhuzamosan kötök és ezzel a 2500 ohmmal zárom le a csöveket? Külön katódellenállás kell minden csőnek? Vagy csak egyszerűen kössem párhuzamosan?
(#) Moszkvai válasza burgdavid hozzászólására (») Szept 29, 2008
Köszönöm!/egy lelkes amatőr/
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Szept 29, 2008
Gyönyörű munka!
A lyukakat te vágod a lemezre?Mivel?

Kiváncsian várom a végeredményt is!
(#) sturbi válasza 021 hozzászólására (») Szept 29, 2008
Idézet:
„021 írta:
sziasztok! Ha 2 el84-et párhuzamosan kapcsolok akkor az optimális terhelő ellenállás kb 2500 Ω lesz?

Igen, mert a csövek belső ellenállásai párhuzamosan kapcsolódnak. Mindegyik csövön maradjon meg az egy csőre eső nyugalmi áram (ez 250 V-nál 48 mA, 11-12 W körül disszipáljanak darabonként)
Idézet:
„Növekszik a kimenő teljesítmény ha 2 csövet párhuzamosan kötök és ezzel a 2500 Ωmal zárom le a csöveket?”

Igen a teljesítmény elvben a duplája lesz mert egy csőre pl. ha 30 mA váltóáram és 5000 ohm a munkaellenállás, akkor Pprim=0.03 A*0.03 A*5000 ohm =4.5 (Watt) (P=Inégyzet*R).
Kettő csőnél ekkor a váltóáram 60mA, tehát 0.06*0.06*2500=9 (W).
Ez a primer oldali teljesítmény, a szekunderen a trafó vesztesége miatt kicsit kisebb.
Idézet:
„Külön katódellenállás kell minden csőnek? Vagy csak egyszerűen kössem párhuzamosan?”

Nem feltétlenül kell külön katódellenállás, ha a csövek párba vannak válogatva lehet közös is (fele érték, mint egy csőnél), de lehet közös,szimmetrizáló ellenállással, vagy potival, de lehet külön is, a lényeg, hogy csövenként meglegyen az egyforma nyugalmi áram (annyi, hogy csövenként bent maradj a megengedett disszipációban (12 W)).
(#) 7805 hozzászólása Szept 29, 2008
Üdv

Van egy ilyen elektroncsöves rádió tápom érdekell valakit mert akkor apróhirdetésbe teszem ?
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 29, 2008
Köszönöm .

Ezt most nem én vágtam , vigyázni kellett a lemez felületére mert nem lesz festve , ezért marógépen lett kimaratva .
Majd képekben bemutatom hogyan halad ....
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Szept 29, 2008
Érdekel minden mozzanat!
/Külön mappot csináltam a készülékeid képének annyira tetszik!/
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 29, 2008
Azért én szeretem a zenében hallani a basszusgitárt, aminek H húrja üresen (kontrabasszus H) 30,868 Hz-en rezeg, "durvább" zenéknél szokás ezt lehangolni A-ra, ami 27,5 Hz, és akkor még nem beszéltünk verseny zogorán, vagy orgononán a kontrbasszus E, és F hangokról, amik 20,602, és 21,827 Hz-en szólalnak meg. Jó, ez utóbbi nem valami gyakori, de ha "leüti" a művész, akkor szeretném otthon hallani. Persze hallatszik ez, akkor is, ha hangfalam csak 40 Hz-től működik, mert ugye ez nem azt jelenti, hogy az alatt semmi nem szólal meg, csak itt csökken 3dB-lel a hangnyomás, amit az ember éppen észrevesz, hogy hallkabb
(#) kocos válasza 7805 hozzászólására (») Szept 29, 2008
Hát , ha tudnál élesebb képeket feltenni, meg valami adatot mondani róla, akkor engem lehet, hogy érdekelne a dolog!
Következő: »»   246 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem