Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
köszi, én is erre gondoltam
Sziasztok!
Nem tudom, volt e már esetleg szó pic-es feszültségszint figyelésről. Mire is gondolok? Adott egy 12V-->300V egyenáramú inverter, egy vakus villogóé. Ennek a villogási mintáit szeretném piccel megoldani, tehát azt, hogy vagy 8 féleképpen tudjon villogni. Eddig okés. A gondom csak az, hogy pár másodperc után túl tud futni az inverter nagyfeszültsége, amennyiben nem villantom el a csövet, eléri a 4-5-600V-ot is, ezt meg már a 400V-os kondi nem nagyon szereti ![]() Arra gondoltam, hogy a pic egyik bemenetét fel lehetne használni fesz. figyelésre, amint elérné a fesz. a 300V-ot, lekapcsolná a pic az inverter tápját. Milyen gyakorlati megoldás lenne a legegyszerűbb, legcélravezetőbb, mit mondanak a tapasztalt rókák? ![]() Esetleg lehet, hogy nem is érdemes a picre bízni ezt, van valami bevált tranyós kapcsolás is? Rutintalan vagyok sajnos, szívesen tanulnék valami jó tippből ![]() ![]()
Egy feszültségosztó és egy komparátor kell. Ha a feszültség túlmegy, akkor lekapcsolja az invertert. Ha visszaesik a feszültség, akkor meg ismét bekapcsolja.
Persze felhasználható a pic-ben levő komparátor is, de minek bonyolítani az életünket. Egy LM358 is elég, és az mehet direktben a 12V-ról.
tudom tudom
![]() 5ev alatt tanultam meg normalis szinten programozni ![]() ![]() tanar meg folyamatban van csak sajna 2 honapos mitom en min van ![]()
Köszönöm szépen a gyors választ!
A pic-es megoldásnál ott akadtam el, hogy olvastam valahol a fesz. osztást úgy kell elkövetni, hogy az osztó impedanciája ne legyen 10kOhm-nál nagyobb, mert akkor már problémák adódnak a mintavételezéssel. Ha viszont ilyen osztót csinálok, irdatlan wattot fűt el az osztó, tehát nem jó.
0,12W sok? Ha mondjuk 300V-nál akarunk 4V-ot a pic lábán, akkor alulra kell 10k ellenállás, felülre meg 750k. Ez kb. 0,12W-ot fűt. Az impedanciája a pic lábáról nézve 9,86kohm.
Idézet: „A pic-es megoldásnál ott akadtam el, hogy olvastam valahol a fesz. osztást úgy kell elkövetni, hogy az osztó impedanciája ne legyen 10kOhm-nál nagyobb, mert akkor már problémák adódnak a mintavételezéssel.” 1-2 hete ebben a topikban is megvitattuk már ezt a kérdést. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az ADC mintavételezési ideje alatt az analóg bemenetet kell táplálni 10 kohmnál nem nagyobb belső impedanciájú feszültségforrással. Tegyél egy kondit az osztáspontra, oszt' jónapot! ![]() De van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem kell neked ADC, hiszen csak egy szintet akarsz figyelni, arra meg egy komparátor is bőven sok... Idézet: „en ugygondoltam hogy ledekbol kirakok egy Devi feliratot es nem 1 ledet kapcsolok hanem 7et helyette 1re rakotve” 7 LED árama sok lesz egy kontrollerlábnak!!!
Hmm, igazatok lesz, valamit félreszámoltam!
Köszönöm szépen a segítséget! ![]() Olvasgatok tovább visszafelé... Idézet: „Tranzisztoral gondoltam” Egészséges gondolat! :yes: Néhány hajmeresztő ötlet itt látható a kit-ek között. A legortopédabb talán az egerek motoszkálását utánozó villanymotoros kézikészülék... ![]()
Sziasztok!
Csináltam egy kapcsolási rajzot, szeretném kérni a véleményeteket hozzá, hogy jó-e, amire csináltam. Működése: a ucontroller a szenzorokból bekéri az adatot, amiket átalakít(ha szükséges) és bluetooth modulon keresztül továbbit egy mobilnak.. várom a véleményeket, hozzászólásokat, esetleg majd ötleteket a hogyantovábbhoz(korrigálás, programozás, hasznos tudnivalók ![]() Iván
Nekem jónak tűnik. Mégegy 100nF hiányzik, ami a pic táplábai között lesz közvetlenül. Illetve annyi, hogy a külső megszakítás nem nyomógombhoz van kitalálva, vagyis ha nyomógombot kötsz oda, akkor az egy gombnyomásra több megszakítást is okoz majd a prellegés miatt. Tehát ezt szoftveresen ki kell majd védened.
- A kékfog DTR (40) bemenetére nem kellene valamit rákötni? (ha mást nem, akkor a DSR-t visszahurkolva?)
- A LED RX és LED TX áramkorlátozóját tartalmazza a modul?
Hali!
Még mindig a Topi féle rádiós kapcsolattal küzdök. Ő ccs-ben írta meg a kódot, amit nagy nehezen sikerült az mplab alá begyömöszölnöm, de nem biztos hogy jól, mert lefordul a progi egy warning-al, de miután beírom a kódot az ic-be, nem történik semmi. 2 kérdésem is van ezzel kapcsolatbam: 1:Az hogy 16f877 helyett 16f877A-m van mennyiben befolyásolja a működést, egy c-ben megírt program esetén? 2:A fenti ic-hez nincs az mplab-nak c fordítója? Az mplabc30-ban csak a 24-esektől van header)
16F és régebbi chipekhez nincs a microchipnek C fordítója. Ezért sokan (főleg a kezdők) a CCS-re izgul, bár sokszor nem tudni pontosan, hogy mit csinál a fordító, és az ANSI szabványra is eléggé magasról tesz.
A 16F877A is befolyásolhatja, nézd meg a migration documents-ek között, hogy mi az eltérés közöttük. Az a warning mi?
Sziasztok!
Előkerestem a fiók méllyéről a PIC 16F871-es mikrochippem és +építettem hozzá egy "gyakorló"nevű kapcsolást, remélem ez ismerős lesz valakinek, mert az anyag már elveszett, ill. 1 kinyomtatott A4-es oldalon van a kapcsolási rajz! 20MHz-en pörögne a PIC, a kvarcon scope-pal látom a szép 20MHZ-es szinuszt! De a PIC nem hajlandó semmire, nem kommunikál semmilyen progival! Nem akar letöltére állni, semmi. ![]() Max232-es ic van a soros kommunikációra, az ic, átmegy a jel a PIC lábára! De az alapvető problémám az, hogy a PIC nem tudja fogadni a letöltő progit!
És van a chipben program, ami fogadná a letöltő progit?
Idézet: „Előkerestem a fiók méllyéről a PIC 16F871-es mikrochippem és +építettem hozzá egy "gyakorló"nevű kapcsolást, remélem ez ismerős lesz valakinek, mert az anyag már elveszett, ill. 1 kinyomtatott A4-es oldalon van a kapcsolási rajz!” Scanner ill a digitalis fenykepezo tudod mire valo? ![]() (maskulonben rajzold ujra) Idézet: „Max232-es ic van a soros kommunikációra, az ic, átmegy a jel a PIC lábára! De az alapvető problémám az, hogy a PIC nem tudja fogadni a letöltő progit!” Most ugye nem azt akarod mondani, hogy a PIC-en nincs firmware vagy bootloader jelenleg es sima soroson keresztul gondoltad felprogramozni?!
Este mellékelem a képet, most sajna mennem kell dolgozni!
Köszönöm a villámgyors választ! Idézet: „A fenti ic-hez nincs az mplab-nak c fordítója? Az mplabc30-ban csak a 24-esektől van header)” A C30 az a 16 bites adatúttal rendelkező mikrovezérlőkhöz való (PIC24, dsPIC33). Van annál alacsonyabb kategória is (C18), ami a PIC18-at támogatja. De a PIC16-hoz az sem jó. Ha az eredeti program CCS-hez készült, akkor nem is ajánlatos mással probálkozni, csak CCS-sel... Idézet: Össze kell hasonlítani az adatlapjukat!„Az hogy 16f877 helyett 16f877A-m van mennyiben befolyásolja a működést, egy c-ben megírt program esetén?” Van itt egy migrációs dokumentum is. Ebben azt állítják, hogy habár a PIC16F877A-ba beleraktak egy második komparátort is, az bekapcsoláskor letiltott állapotba kerül, hogy fenntartsák a kompatibilitást a 16f877-tel. Változott a flash programozás módja és specifikációja is. Ha pl. PicKit2-vel programozol, és tisztességesen megmondtad neki, hogy ez 16F877A, akkor nem kell vele fogalalkozni. Ha viszont házi építésű (nem ICD2 klón) égetővel írtad be, vagy PIC16F877-nek mondtad az IC-det, akkor a beírással is lehetnek bajok.
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy PIC mikrokontrollert üzemeltetett már valaki 3,3V-ról? Ha igen, pontosan ugyanúgy működött, mint ha 5V-ot kapott volna? Üdv: MaGor
Nagyvonalakban igen, de azért vannak eltérések. Pl. 3,3V-on nem képes azon a sebességen dolgozni, amin képes 5V-on. Adatlap erre vonatkozó részét nézd át.
Szia!picit leírnád részletesebben mire gondolsz??hogy gondolod..
köszi
Lehet sebessegbeli elteres, azaz nem mindegyik PIC kepes 3.3V-rol magas orajellel menni - ezek az infok megvannak az adatlapban. Mas PIC-ek pedig nem is kepesek magasabb feszultseggel menni mint 3.3V... Azonkivul termeszetesen az 5V-os kulso aramkorokhoz szintillesztes kell, de ezenfelul a PIC-ek egyik nagy erossege, hogy szeles Vdd tartomanyban stabilan mennek (atlagban 2V - 5.5V, de ez tipusonkent valtozhat).
Igen, még anno úgy vettem a chipcad-nél, 2db-ot és mind a 2re kértem a progit, amit fel is számoltak +350Ft-ért!
Kb. 5éve volt nem hiszem hogy elszállt volna belőle! Minden esetre, mind a két chipnél ugyan az a szitu, nem reagál semmire. ![]()
Milyen kvarcfrekvenciára kérted beléjük a programokat?
Meg építettem a tranzisztoros soros illesztőt is és kipróbáltam a max232-es IC-s áramkörrel is. de az alapvető problémám az volt, hogy a PIC nem tudja fogadni a progikat. Nem jelez semmit, süket!
A többi kimenetre is tettem ledeket, semmi reakció! Eddig PIC FLASH dowloader v1.3 és az icprog progikkal próbálkoztam. Abszolút kezdő vok ebben a témában, ezért kicsit elszomorított a kezdeti kudarcom, plc-ben ez sokkal egyszerűbb. Többször is átnéztem a megépített áramkörömet, pontosan úgy lett összekötve ahogy a kapcsolási rajzon és még sem működik. Előre is köszönöm, segítségeteket! ![]()
Uppsz!
Hát arra már nem emlékszem, mert régen volt, de már akkor is tudtam, hogy 20Mhz-en fogom üzemeltetni, és ha kérdezték, biztosan mondtam. Ezt én nem tudnám rátölteni, ill. módosítani?
Szerintem vidd el valakihez, aki ki tudja olvasni a PIC-et, hogy egyaltalan van-e benne valami.
Ugye, nincs levedve a pic? Mert akkor nem tudod olvasni. A leirasodbol arra kovetkeztetek, hogy neked sem programozod, sem programozasi tapasztalatod nincs a PIC-ekkel kapcsolatosan. Az a progi megvan meg, amit vettel valami mas formatumban (pl. .hex)? |
Bejelentkezés
Hirdetés |