Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
köszi, én is erre gondoltam
Sziasztok!
Nem tudom, volt e már esetleg szó pic-es feszültségszint figyelésről. Mire is gondolok? Adott egy 12V-->300V egyenáramú inverter, egy vakus villogóé. Ennek a villogási mintáit szeretném piccel megoldani, tehát azt, hogy vagy 8 féleképpen tudjon villogni. Eddig okés. A gondom csak az, hogy pár másodperc után túl tud futni az inverter nagyfeszültsége, amennyiben nem villantom el a csövet, eléri a 4-5-600V-ot is, ezt meg már a 400V-os kondi nem nagyon szereti Arra gondoltam, hogy a pic egyik bemenetét fel lehetne használni fesz. figyelésre, amint elérné a fesz. a 300V-ot, lekapcsolná a pic az inverter tápját. Milyen gyakorlati megoldás lenne a legegyszerűbb, legcélravezetőbb, mit mondanak a tapasztalt rókák? Esetleg lehet, hogy nem is érdemes a picre bízni ezt, van valami bevált tranyós kapcsolás is? Rutintalan vagyok sajnos, szívesen tanulnék valami jó tippből Köszönöm szépen előre is!
Egy feszültségosztó és egy komparátor kell. Ha a feszültség túlmegy, akkor lekapcsolja az invertert. Ha visszaesik a feszültség, akkor meg ismét bekapcsolja.
Persze felhasználható a pic-ben levő komparátor is, de minek bonyolítani az életünket. Egy LM358 is elég, és az mehet direktben a 12V-ról.
tudom tudom
5ev alatt tanultam meg normalis szinten programozni szoval raerek tanar meg folyamatban van csak sajna 2 honapos mitom en min van
Köszönöm szépen a gyors választ!
A pic-es megoldásnál ott akadtam el, hogy olvastam valahol a fesz. osztást úgy kell elkövetni, hogy az osztó impedanciája ne legyen 10kOhm-nál nagyobb, mert akkor már problémák adódnak a mintavételezéssel. Ha viszont ilyen osztót csinálok, irdatlan wattot fűt el az osztó, tehát nem jó.
0,12W sok? Ha mondjuk 300V-nál akarunk 4V-ot a pic lábán, akkor alulra kell 10k ellenállás, felülre meg 750k. Ez kb. 0,12W-ot fűt. Az impedanciája a pic lábáról nézve 9,86kohm.
Idézet: „A pic-es megoldásnál ott akadtam el, hogy olvastam valahol a fesz. osztást úgy kell elkövetni, hogy az osztó impedanciája ne legyen 10kOhm-nál nagyobb, mert akkor már problémák adódnak a mintavételezéssel.” 1-2 hete ebben a topikban is megvitattuk már ezt a kérdést. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az ADC mintavételezési ideje alatt az analóg bemenetet kell táplálni 10 kohmnál nem nagyobb belső impedanciájú feszültségforrással. Tegyél egy kondit az osztáspontra, oszt' jónapot! De van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem kell neked ADC, hiszen csak egy szintet akarsz figyelni, arra meg egy komparátor is bőven sok... Idézet: „en ugygondoltam hogy ledekbol kirakok egy Devi feliratot es nem 1 ledet kapcsolok hanem 7et helyette 1re rakotve” 7 LED árama sok lesz egy kontrollerlábnak!!!
Hmm, igazatok lesz, valamit félreszámoltam!
Köszönöm szépen a segítséget! Olvasgatok tovább visszafelé... Idézet: „Tranzisztoral gondoltam” Egészséges gondolat! :yes: Néhány hajmeresztő ötlet itt látható a kit-ek között. A legortopédabb talán az egerek motoszkálását utánozó villanymotoros kézikészülék...
Sziasztok!
Csináltam egy kapcsolási rajzot, szeretném kérni a véleményeteket hozzá, hogy jó-e, amire csináltam. Működése: a ucontroller a szenzorokból bekéri az adatot, amiket átalakít(ha szükséges) és bluetooth modulon keresztül továbbit egy mobilnak.. várom a véleményeket, hozzászólásokat, esetleg majd ötleteket a hogyantovábbhoz(korrigálás, programozás, hasznos tudnivalók Iván
Nekem jónak tűnik. Mégegy 100nF hiányzik, ami a pic táplábai között lesz közvetlenül. Illetve annyi, hogy a külső megszakítás nem nyomógombhoz van kitalálva, vagyis ha nyomógombot kötsz oda, akkor az egy gombnyomásra több megszakítást is okoz majd a prellegés miatt. Tehát ezt szoftveresen ki kell majd védened.
- A kékfog DTR (40) bemenetére nem kellene valamit rákötni? (ha mást nem, akkor a DSR-t visszahurkolva?)
- A LED RX és LED TX áramkorlátozóját tartalmazza a modul?
Hali!
Még mindig a Topi féle rádiós kapcsolattal küzdök. Ő ccs-ben írta meg a kódot, amit nagy nehezen sikerült az mplab alá begyömöszölnöm, de nem biztos hogy jól, mert lefordul a progi egy warning-al, de miután beírom a kódot az ic-be, nem történik semmi. 2 kérdésem is van ezzel kapcsolatbam: 1:Az hogy 16f877 helyett 16f877A-m van mennyiben befolyásolja a működést, egy c-ben megírt program esetén? 2:A fenti ic-hez nincs az mplab-nak c fordítója? Az mplabc30-ban csak a 24-esektől van header)
16F és régebbi chipekhez nincs a microchipnek C fordítója. Ezért sokan (főleg a kezdők) a CCS-re izgul, bár sokszor nem tudni pontosan, hogy mit csinál a fordító, és az ANSI szabványra is eléggé magasról tesz.
A 16F877A is befolyásolhatja, nézd meg a migration documents-ek között, hogy mi az eltérés közöttük. Az a warning mi?
Sziasztok!
Előkerestem a fiók méllyéről a PIC 16F871-es mikrochippem és +építettem hozzá egy "gyakorló"nevű kapcsolást, remélem ez ismerős lesz valakinek, mert az anyag már elveszett, ill. 1 kinyomtatott A4-es oldalon van a kapcsolási rajz! 20MHz-en pörögne a PIC, a kvarcon scope-pal látom a szép 20MHZ-es szinuszt! De a PIC nem hajlandó semmire, nem kommunikál semmilyen progival! Nem akar letöltére állni, semmi. Max232-es ic van a soros kommunikációra, az ic, átmegy a jel a PIC lábára! De az alapvető problémám az, hogy a PIC nem tudja fogadni a letöltő progit!
És van a chipben program, ami fogadná a letöltő progit?
Idézet: „Előkerestem a fiók méllyéről a PIC 16F871-es mikrochippem és +építettem hozzá egy "gyakorló"nevű kapcsolást, remélem ez ismerős lesz valakinek, mert az anyag már elveszett, ill. 1 kinyomtatott A4-es oldalon van a kapcsolási rajz!” Scanner ill a digitalis fenykepezo tudod mire valo? (maskulonben rajzold ujra) Idézet: „Max232-es ic van a soros kommunikációra, az ic, átmegy a jel a PIC lábára! De az alapvető problémám az, hogy a PIC nem tudja fogadni a letöltő progit!” Most ugye nem azt akarod mondani, hogy a PIC-en nincs firmware vagy bootloader jelenleg es sima soroson keresztul gondoltad felprogramozni?!
Este mellékelem a képet, most sajna mennem kell dolgozni!
Köszönöm a villámgyors választ! Idézet: „A fenti ic-hez nincs az mplab-nak c fordítója? Az mplabc30-ban csak a 24-esektől van header)” A C30 az a 16 bites adatúttal rendelkező mikrovezérlőkhöz való (PIC24, dsPIC33). Van annál alacsonyabb kategória is (C18), ami a PIC18-at támogatja. De a PIC16-hoz az sem jó. Ha az eredeti program CCS-hez készült, akkor nem is ajánlatos mással probálkozni, csak CCS-sel... Idézet: Össze kell hasonlítani az adatlapjukat!„Az hogy 16f877 helyett 16f877A-m van mennyiben befolyásolja a működést, egy c-ben megírt program esetén?” Van itt egy migrációs dokumentum is. Ebben azt állítják, hogy habár a PIC16F877A-ba beleraktak egy második komparátort is, az bekapcsoláskor letiltott állapotba kerül, hogy fenntartsák a kompatibilitást a 16f877-tel. Változott a flash programozás módja és specifikációja is. Ha pl. PicKit2-vel programozol, és tisztességesen megmondtad neki, hogy ez 16F877A, akkor nem kell vele fogalalkozni. Ha viszont házi építésű (nem ICD2 klón) égetővel írtad be, vagy PIC16F877-nek mondtad az IC-det, akkor a beírással is lehetnek bajok.
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy PIC mikrokontrollert üzemeltetett már valaki 3,3V-ról? Ha igen, pontosan ugyanúgy működött, mint ha 5V-ot kapott volna? Üdv: MaGor
Nagyvonalakban igen, de azért vannak eltérések. Pl. 3,3V-on nem képes azon a sebességen dolgozni, amin képes 5V-on. Adatlap erre vonatkozó részét nézd át.
Szia!picit leírnád részletesebben mire gondolsz??hogy gondolod..
köszi
Lehet sebessegbeli elteres, azaz nem mindegyik PIC kepes 3.3V-rol magas orajellel menni - ezek az infok megvannak az adatlapban. Mas PIC-ek pedig nem is kepesek magasabb feszultseggel menni mint 3.3V... Azonkivul termeszetesen az 5V-os kulso aramkorokhoz szintillesztes kell, de ezenfelul a PIC-ek egyik nagy erossege, hogy szeles Vdd tartomanyban stabilan mennek (atlagban 2V - 5.5V, de ez tipusonkent valtozhat).
Igen, még anno úgy vettem a chipcad-nél, 2db-ot és mind a 2re kértem a progit, amit fel is számoltak +350Ft-ért!
Kb. 5éve volt nem hiszem hogy elszállt volna belőle! Minden esetre, mind a két chipnél ugyan az a szitu, nem reagál semmire.
Milyen kvarcfrekvenciára kérted beléjük a programokat?
Meg építettem a tranzisztoros soros illesztőt is és kipróbáltam a max232-es IC-s áramkörrel is. de az alapvető problémám az volt, hogy a PIC nem tudja fogadni a progikat. Nem jelez semmit, süket!
A többi kimenetre is tettem ledeket, semmi reakció! Eddig PIC FLASH dowloader v1.3 és az icprog progikkal próbálkoztam. Abszolút kezdő vok ebben a témában, ezért kicsit elszomorított a kezdeti kudarcom, plc-ben ez sokkal egyszerűbb. Többször is átnéztem a megépített áramkörömet, pontosan úgy lett összekötve ahogy a kapcsolási rajzon és még sem működik. Előre is köszönöm, segítségeteket!
Uppsz!
Hát arra már nem emlékszem, mert régen volt, de már akkor is tudtam, hogy 20Mhz-en fogom üzemeltetni, és ha kérdezték, biztosan mondtam. Ezt én nem tudnám rátölteni, ill. módosítani?
Szerintem vidd el valakihez, aki ki tudja olvasni a PIC-et, hogy egyaltalan van-e benne valami.
Ugye, nincs levedve a pic? Mert akkor nem tudod olvasni. A leirasodbol arra kovetkeztetek, hogy neked sem programozod, sem programozasi tapasztalatod nincs a PIC-ekkel kapcsolatosan. Az a progi megvan meg, amit vettel valami mas formatumban (pl. .hex)? |
Bejelentkezés
Hirdetés |