Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   260 / 2208
(#) 021 hozzászólása Okt 13, 2008
Szia!

A 100 mikrót még simán elbirja, max anódárama úgyis fél amper csúcsban. Amúgy meg 174 mA, ehhez jó a 100 mikró.
(#) MrBrown válasza 021 hozzászólására (») Okt 13, 2008
Köszi, tisztára mintha egy kívánségműsor lenne, pont van egy régi 100 mikró / 350V-os bilincses kondim amit ide szántam.
(#) 021 hozzászólása Okt 13, 2008
Ha van még hely a dobozban akkor tehetsz oda még egy vasmagos folytót is, sokat számit. Én egy 220-19 voltos, 20 wattos trafót tettem be szűrésnek utána még egy 50 mikrós kondi került további szűrés céljából, semmi brummot nem lehet hallani. Persze csak a 220-as tekercset kötöttem be.
(#) MrBrown válasza 021 hozzászólására (») Okt 13, 2008
Köszi a tippet de az én alkalmazásomban csak kb. 20mA fog folyni és semmilyen szűrésre nincs szükség
(#) Rockmenyét válasza sturbi hozzászólására (») Okt 13, 2008
Sturbi: nagyon tudományosan néz ki, szerintem eszméletlen jó
Egy kérdés: honnan lehet szerezni ilyen "szép" zöld szovjet trafókat mint amit az erősítőben is használsz?
Ezek a korabeli orosz elektronikai cuccok annyira jellegzetesek, annyira rondák hogy komolyan már tetszenek

Ha valaha sikerül összehoznom a GU50 pp-met, tuti hogy eredeti orosz alkatrészekből lesz és a látványvilág is tükrözi majd az orosz tajga hangulatát.... (már erőteljesen gyűjtöm hozzá az anyagot )
(#) sturbi válasza Rockmenyét hozzászólására (») Okt 13, 2008
Ilyen trafókhoz manapság szerintem nagyon nehéz hozzájutni. Az enyémek kiselejtezett és a szabad ég alá kidobott (több teherautónyi) katonai lokátor egységekből lettek csípőfogóval kitermelve még a rendszerváltás előtt (éveken át hullott rá az eső, a hó az egyik lokátorállomáson).
Ezek a trafók amúgy igen magas minőségűek, érdemes szert tenni rájuk, ha úgy alakul. A TAH jelölésűeken (amit látsz az TAN70-127/220-50-es 122 VA-es SU magos,127/220 V-os 50 Hz-es) vannak anód (Anod) és fűtés tekercsek ((H) Nakal) is, a TA-n csak anód, a TH (TN)-en csak fűtés tekercsek vannak, a 400 végűek 400 Hz-es hálózatra valók (bizonyos lokátorokban, iparban általános, de nekünk nem jók).
(#) Rockmenyét válasza sturbi hozzászólására (») Okt 13, 2008
Valahogy sejtettem hogy már nemigen hozzáférhetőek

Azért a ruszkik ha nem is voltak túlzottan igényesek a külalakra de legalább a katonai cuccaikat az örökkévalóságnak gyártották.

Offtopic, de azért érdekes hogy még ha nem látszik egy darab cirill betű sem, akkor is ránézésre fel lehet ismerni a cuccaikat Valami eszméletlen egyedi szín és formavilágot alakítottak ki....
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Okt 14, 2008
Nekem hasonló színű 100V-os hangszórótrafóim vannak. Azok is SU tipusúak. Elég jó a keresztmetszetük, egy EL84-hez jó is lenne SE-nek csak nem tudom szétszedni mert az egész festékbe lett mártva mikor gyártották Ezen kívül még van két orosz SU magom 8cm2-es. Akksitöltőben voltak.
(#) edgar válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 14, 2008
60 µF ha azt akarod, hogy sokat tartson.
(#) MrBrown válasza edgar hozzászólására (») Okt 14, 2008
Úgy lesz, köszi, mivel azt akarom hogy az örökkévalóságig menjen + a 33 mikró is bőven elég!
(#) djhans hozzászólása Okt 14, 2008
Lehet hogy építek egy gitárkombót bár nem az én zenei műfajom. Csak mint kihívás, meg érdekesség építeném meg. Meg van hozzá mindenem. Otthoni gyakorló erősítőnek kevés a 6P14P SE? Az lenne a vége. 5cm2-es rádió kimenő lenne benne aminek osztott a primere és közte van a szekunder gyárilag. A táptrefó egy 40VA-es Vidi rádióé. 1X6,3V és 1X210V a szekundere. Csak orosz csövekből lenne. Van egy Tesla 20cm-es papír hangszóró, szélessávú, elég nagy mágnessel. 15VA az van ráírva. Ezt tenném bele.

Véleményeket kérek
(#) Müszi válasza djhans hozzászólására (») Okt 14, 2008
Szerintem ez egy kitűnő összeállítás
(#) djhans válasza Müszi hozzászólására (») Okt 14, 2008
Köszi! És ha jó a hangszóró érzékenysége akkor meg mégjobb. Ezek a régi papír hangszórók nem szoktak ilyen szempontból rosszak lenni. Jobb mint m.n.c. vagy sal
(#) edgar válasza djhans hozzászólására (») Okt 14, 2008
5 W ki tudsz szedni a csobol ez boven eleg egy szobaban gyakorolni.
Egy erzekeny hangszoroval mer 3W-al a szomszedokat kikergeted, a maradek 2 W meg marad a dinamika csucsoknak.
Ha jol emlekszem hasono gitarerositoket gyartanak a sracok El84-el amely "Valve Junior" nev alatt fut a netten.
A Google azonnal kidobja a kulonbozo megoldasokat.
Termeszetesen lehetne komplikalni egy kicsit pld. egy plussz csovel mar egy szep Overdrive trozito jonne ki.
Ha mar Gitarerosito akkor erdemes megcsinalni !!
Vagy pentoda / trioda modban uzemelteni stb.
Szemelyszerint csinaltam volt regebben egy ilyen erolkodot El84-el, hangszoro meg egy RFT 12.5 W-os volt (1971).
Minden esetre akkorat utott amikor belevertem a hurokba, hogy a baratoknak az alluk leesett.

(#) edgar válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 14, 2008
Ha jol etem akkor 30µF-ot akarsz teni szuresnek.
Eleg mert kicsi az aram .
A csovknel nem szabad tullepni a katalogus altal megadott kondi erteket. A multkorjaban egy par szo erejeig megemlitettem, hogy miert, esetleg keresd meg.

(#) edgar válasza dxzo4z hozzászólására (») Okt 14, 2008
Az UL megoldas a leg jobb amennyiben HIFI erolkodoken akarod hasznalni.
Egy kicsit komlikaltabb a kimeno tekerese de megeri.
Ez ugyben at kell tanulmanyozni az ide vago doksikat.
(#) MrBrown válasza edgar hozzászólására (») Okt 14, 2008
30 mikro is elég de mivel van egy szép bilincses 100 mikrosom, megéri a látványa miatt egy másik 100 mikrost sorba kötni vele a sasszi rejtekében így 50-re szelidítve a két PY83 katódját terhelő kapacitást.
Anélkűl hogy különösebben tisztába lennék a tudományos hátterével mindíg tiszteletben tartottam a katalógusok által megadott határértékeket. (Kinek van kedve egy 1000 forintos EZ80-at idő előtt kinyírni ?) Pláne hogy ahol eddíg egyencsövet használtam ott nem igazán volt anódáram mint a mostani esetben sem!
(#) vandorbot válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 14, 2008
Ezek már tényleg jól néznek ki.
A 10. erősítőm majd azért más lesz.
Főleg ha lesz megfelelő szerszámom, műhelyem.
A lemez fúrását vágását mivel végzed ?
(#) vandorbot hozzászólása Okt 14, 2008
A radiotechnika oldalon a kövekezőre lettem figyelmes:
6N2P = ECC83
De a 9.Láb belső árnyékolás. Én nem kötöttem sehova.
Aztán a foglalatok közepéből kifúrtam a szegecselést forrfülestől, hogy alá tudjak világítani. Persze szét is esett, össze kellett ragasztani. Felmerült bennem a gyanú, hogy esetleg ezeket is kötni kellett volna valahova. okozhatnak ezek a vétségek gubancokat ?
(#) Imi65 válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 15, 2008
Sose kínlódj soros kapacitás beépítésével. A PY sokkal többet bír, mint az EZ80, de ha aggódsz az egészségéért, köss be a csö(vek) katódja(i), és a kondi közé 100 Ohm -ot, ha kicsi az áramod, ezt szinte veszteség nélkül megteheted. Viszont a kezdeti töltőáramot rendesen csökkenti. Egyébként rádiókban - ahol általában elég nagy impedanciás hálózati trafó áll a cső előtt - annyira nem kényes a dolog, mert ez magában is korlátozó hatást fejt ki. Az 50 mikró feszültsége viszont adott árammal töltve 2x olyan gyorsan emelkedik, tehát igazából a túlterhelés idejét csökkenti. Jó pár oldallal korábban írtam, hogy kondik - amennyiben elég kicsi impedancia "áll a háttárben", pl. a hálózat - szinte rövidzárként viselkedvén, igen nagy áramokat vehetnek fel. A TV-technikában a félvezető diódákat is kell védeni (pedig ott is csak 100-470 mikró körüli kondi van), ezt praktikusan egy soros (4,7-10 Ohm ) ellenállással oldják meg. Ez pár 10 A-re csökkenti a csúcsáramot, ezt már - rövid ideig - elviselik a diódák.
(#) EcoPityu válasza djhans hozzászólására (») Okt 15, 2008
Szia!
Az a baj, hogy az SE, mivel jöbban igénybe veszi a csövet, rövid élettartamú.
Valóban, egy jó hangszórón, még az a 4-5w is elég lehetne, de én inkább ajánlanám neked, hogy gyürkőzz neki, és hozz ki inkább 2db 6P14P-ből 20w-ot, akkor esetleg később még kelendő is lehet a cucc.

Ha kimenőbajod van, akkor alkalmazd az E-t E-vel összeborítós módszert /presented:ÉN/ , akár két gyári TV kimenőből. Akkor tekerni sem kell, és biztosan szimmetrikus lesz.

És végre valaki épít PP-t 6P14P-vel...(persze rajtam és azokon kívül, akik már építettek!)
(#) Imi65 válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 15, 2008
Ha van belső árnyékolás - mint pl. az ECC85-nél - akkor azt kösd földre. Nem javallott, hogy bármilyen üres elektróda, árnyékolás lebegjen, mert hamar összeszedhet valamit. Nem minden típusú NYÁK-foglalaton van középen csőszegecs.
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Okt 15, 2008
Én csak támogatni tudom az ötletet, mivel én is csináltam már gitárerősítőt 6P14P SE véggel, meg gitárkombót 20 centis tesla hangszórókkal (6P3Sz SE véggel)
Azzal a hangszóróval valósznűleg még sok is lesz otthoni gyakorlásra az 5 W . nekem nagyon bejönnek ezek a régi Tesla papírmembrános hangszórók! Én az "iskolai" változatot használom, egy normális dobozba téve kellő mélye van, és a magasai is elég szépek, talán gitárhoz még sok is egy kicsit (meg is lepődött mindenki, aki hallotta eddig a kombóm ). Össze is akarok gyűjteni egy valaggal, és két darab 4x8"-os ádát összehozni belőlük Vicces lenne. .
Na de vissza a kombóhoz! Ahogy Edgar már mondta az epiphone Valve Junior egy jó kiindulási pont, egy baj van vele, hogy nincs benne hangszín, de azt nagyon könnyen aplikálhatsz bele! lepke, vagy "Fender" típusúval próbálkozz (esetleg "VOX", "HI-WATT"). Gugliban rákeresve rengeteg kapcsolás van, de ha nekilátsz szólj, és elárasztalak én is Baxandall-féle hangszínszabályozót viszont ne használj!!! Az gitárhoz nem jó!!!
Előfokcsőnek ECC83 vált be az évtizedek során, de csodákat mesélnek ennek orosz változatáról, a 6N2P-ről, állítólag ezzel érhetőbb el a legtisztább hang! Én nem próbáltam (még )
A trafóid jók lesznek, nekem az El84 SE-mben 35 wattos a hálózati, igaz kicsit melegszik, de sebaj
Úgyhogy hajrá, én csak pártolni tudom az ötletet, és külön örülök, hogy rajtam kívül valaki itt csöves gitárerőítőt épít Ha van valami, ami nem világos, akkor kérdezzél nyugodtan, max nem tudok rá válaszolni
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 15, 2008
Én is építek, gityóhoz, csak újra kell tekerni a hálózatit
(#) djhans válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 15, 2008
Ha két gyári kimenőt összebirítok akkor a keresztmetszet marad. De mivel PP lesz nem lessz mágnesesen telítve a vas a nyugalmi áramtól. Ezért a picike keresztmetszet miatt ugynakkora teljesítménynél mint SE-nél még nem fog torzítani. De gondolom ezzel a megoldással azért 5-6Wnál ne nagyon számítsak többre?

Egyenlőre megépítem SE-re Nekem a szobai SE ami a számítógéppel van összekötve már vígan megy egy éve használt csövekkel. Napi pár óra zenehallgatás mellett

Talán gitárból többet is tud majd mert nem megy olyan mélyre a gitár. Én lehet hogy szentségtórés de a mai pop zenét hallgatom általában a csöves cuccokon.
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Okt 15, 2008
Köszi szépen a segítőkészséget! Már megint belevágok valamibe mikor még nincs bedobozolva az utolsó erősítőm

Keresgélek rajzokat, ha nem találok akkor majd szólok. Van egy pár 6N2P-m előfokcsőnek. De van egy pár szóló novál triódám is lehet hogy azokból oldom meg csak megnézem mennyi az erősítése. Max többet kell egymás után pakolni. Ezekben az a jó hogy 10 ezer órás ipari csövek tehát a fogyó eszköz csak a végcső lesz (6P14P) De hát az is sokig bírja szerintem.
(#) 021 válasza djhans hozzászólására (») Okt 15, 2008
Én meg elektro-house-t és trance-t hallgatok a csöves erősitőkön, az opera valahogy messze áll tőlem...
(#) djhans válasza 021 hozzászólására (») Okt 15, 2008
Trance-et én is szoktam rajta de ne nagyon hangoztassuk mert megköveznek. Azt mondanák kár arra a csöves
(#) 021 válasza djhans hozzászólására (») Okt 15, 2008
Oké, de igazából nem kár, valahogy előjönnek olyan részletek amik egy minihifiből soha...
Hozzánk vágnak valami detektorcsöveket (eabc80)
(#) MrBrown válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 15, 2008
Ezt a katód és a puffer közötti védőellenállásosdit már alkalmaztam a varázsszemes kütyüimben ahol szintén pici volt a terhelés így a 2*250V primer fesz 270-280V-ot adott terhelten a puffer után. Én meg betettem egy 10-15K-t a katód és a puffer közé ezzel védve az egyencsövet + visszaszelidítve 250V-ra az anódfeszt (persze nem mintha nem ketyegett volna el 270-ről a rendszer ).
Következő: »»   260 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem