Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ezt miből gondolod? szerintem nem biztos.ennek a fajta doboztípusnak a működési elvét(lényegét)igazán én sem értem.
Nekem passzív membrános baszreflex dobozom van jelenleg. Mivel ez gyári kialakítású, ezért nincs benne tekercs, csak a kosár +pille+membrán. Szerintem ha az ő esetében esetben rövidzárat csinál, akkor ezzel visszafogja a membrán lengését, és így a doboz alsó határfrekijét (F3) is feljebb tolja. Ennek a mértékéről azonban csak sejtéseim vannak.
Igen,ez tiszta sor,a gyáriak valóban így vannak kialakítva.de mivel itt igencsak méretes hangszórókról van szó,ergo a doboz sem lehet kicsi,az F3-pont feljebb tolódása nem lehet kritikus.lehet,h éppen így lesz jó a hang...ezért mertem ajánlani neki egy próbát.(a tekercs rövidzárásakor nem szűnik meg teljesen a membrán mozgása).az olasz Sonus Faber cég Extrema nevű híresen hírhedt hangsugárzója is ilyen kialakítású,abban a doboz hátulján egy KEF B 139-es"normál"hangszóró képezi a passzív membránt(ami aktívnak is nagyon jó!),és egy forgókapcsolóval különböző értékű ellenállásokat"köt be"a hsz-ró kapcsaira,így finomhangolva a doboz mélyátvitelét.ötletes megoldás,persze az egy teljesen más(etalon)kategória...
Sziasztok én új srác vagyok, és nem nagyon megy még ez a dolog, de szeretem, és szeretnék építeni 1 pár hangfalat. SAL gyártónak a cuccait venném meg. A doboz méretét és anyaágt még nem tudom, de azt szeretném megtudni hogy mit szóltok ezekhez, ha ezeket venném meg:
Mélysugárzó: - SAL SR4050 (Pz / Pn: 180 / 130 W • f: 30 - 2.500 Hz • SPL(1W/1m): 91 dB leng. tek.: 2,5", 4 réteg • csévetest: ALU • mágnes súlya: 50 Oz Középsugárzó: SAL SK 13 • Pz / Pn: 40 / 20 W • f: 800 - 10.000 Hz • SPL(1W/1m): 84 dB • leng. tek.: 0,75" • csévetest: PAPÍR • mágnes súlya: 6,3 Oz Magassugárzó: SAL SM06 • Pz / Pn: 50 / 10 W • f: 2.000 - 20.000 Hz • SPL(1W/1m): 88 dB • leng. tek.: 0,5" • membrán: PAPÍR • mágnes súlya: 1,2 Oz Váltó (passzív) : SAL HV328• terh.: max. 200 W • keresztezési frekvencia: 500 Hz / 3.000 Hz • levágási meredekség: 12 dB / oktáv • átkapcsolható kimeneti szint: • magas: 0 / -3 dB • közép: 0 / -2 dB Hát ezek lennének... AZ Erősítőm egy Marantz sr3001 ami házimozira van kiélezve, de szeretnék 1 olyan hangszórót építeni ami elsősorban zenére jó. Előre is kössza segítséget.
Hali! ha már somogyi hangszórókból dolgozol,tök felesleges bármiféle tervezés...ezek a meghajtók egyszerűen nem állnak olyan technikai színvonalon,h bármiféle épkézláb hangsugárzót lehessen belőlük tákolni.az SR-széria elég vacak,az SRP lényegesen jobb.(már-már hallgatható).a SAL-nak minden olyan hangszórója,amely koncentrikus bordázattal készül,-siralmas(persze nem ETTŐL rossz!).nem kevésbé a kevláros széria,amelynek nevével ellentétben a világon semmi köze a valódi kevlárhoz...a hangjáról nem is beszélve.magasban a legtűrhetőbb a DT/DTF-12.igazán azt nem értem,ha valaki beszerez egy marantz végfokot,miért SAL hangfalat akar hozzá párosítani??azon túl,h ezek egyszerűen nem méltó partnerei egymásnak,egy háromutas láda építési költsége valószínű magasabbra rúg,mint egy ettől lényegesen jobb hangot ígérő gyári doboz vételára.s annak még a kivitele is elfogadható.utolsó(előtti)mondatodat tekintetbe véve,mely szerint zenét IS szeretnél róla hallani,nem ajánlom ezt a megoldást...viszont ha az önmegvalósítás,a barkácsolás a cél,nem beszéllek le róla.azért gondold át még egyszer...
Udv!
Ha nem nagyon megy még a dolog, akkor szerintem ne 3 utas hangsugarzoval kezdjel hanem inkabb egy 2 utas zart dobozzal. Radasul sajnos a SAL hangszorok adatlapjai olyanok amilyenek ... nem biztos, hogy meg lehet bennuk bizni v. csak siman tul keves infot tartalmaznak, hogy azokbol biztonsagosan jo minosegu hangsugarzot lehessen epiteni. A hangszorok parametereit es egyeb tulajdonsagait is meg kellene tudni mérni, hogy tervezheto legyen beloluk hangsugarzo. Ebbol (es mas) szempontbol (is) jobb valasztas lenne a H2000, tobb igazsag van azoknak a hangszoroknak az datlapjan. A valtotervezeshez igy is méréseket kellene csinalni, mert anelkul ketseges/kerdeses/ketes lesz az eredmeny.
Huh köszönöm szépen.:S Mindeféleképp szeretnék 1et barkácsolni, de ugy, h legyen meg annak az értelme is. Ha meg nem sikerül...nem tom, így jártam.:S. Szóval azt mondod hogy ha 3utast építenk akkor jobban járok ha veszek egy előre kész dobozt?
Hmm, szerintem menni fog a 3utas. Na igen de akkor mi is pontosan az a H2000? Mindenféle képp passzív váltót szeretnék hisz az jóval könnyebben 'összerakható'. Viszont abban tudnátok segítteni, hogy mely gyártóknak hangszóróit, stb.-ket nézzem meg? Lehetőleg Jó ár/érték aránnyal köszi
NEEEEM
A H2000 az a ceg neve es magyar. A Hivi hangszorok pedig kinaban keszulnek. Idézet: .„Hmm, szerintem menni fog a 3utas. Mindenféle képp passzív váltót szeretnék hisz az jóval könnyebben 'összerakható'.” Én már építettem egy párat (3) de három utasba nem fognék, pont a passzív váltó miatt. Ha úgy gondolod hogy veszel egy gyári váltót, és azt beleteszed, akkor nagyot tévedsz. Ez sajna nem ilyen egyszerű dolog. Idézet: „Hmm, szerintem menni fog a 3utas.” Szep is az ha megvan az embernek az onbizalma csak nem biztos, hogy elmeleti es gyakorlati tudas/tapasztalat hianyaban ez lesz a megfelelo ut ahhoz a bizonyos jo minosegu hangfalhoz ami zenehallgatasra is alkalmas lesz. En lebeszelnelek a 3 utrol ... Idézet: „Lehetőleg Jó ár/érték aránnyal” Jo ar/ertek aranyu hangszorokat pl. a H2000-tol is vehetsz. Illetve mindenfele hireszteles ellenere a Hivi hangszorokbol is lehet hallgathato hangfalat epiteni ... a csatolt kepen egy kis meretu aktiv doboz van Hivi hangszorokkal (erositok a masik hangdobozban vannak), de epp keszuloben van egy nagyobb hangsugarzo is nalam amiben szinten Hivi hangszorok vannak. Idézet: „de epp keszuloben van egy nagyobb hangsugarzo is nalam amiben szinten Hivi hangszorok vannak. ” Szia! Kicsit több infót kérhetnénk erről?
Kösszi, esetleg van ennek a H2000-nek oldala, mert én nem találtam. Fúú nagyon jól néz ki a hangszóród, remélem jó is
A jobb oldalon, fejléc, válasz feliratra kattints ha válaszolni akarsz valakinek, mert így nem lehet tudni kinek, mit, miért.
Ha a gugliba beírod hogy H 2000 első helyen dobja ki a keresett céget. Mert a :google:
ÉS mit ajállasz ezek közül?
Számomra fontosak a mély, a dinimakius mély hangok, főleg Pörgős Rock-MEtal zenét szoktam hallgatni
Udv,
Ez a nagyobbik hangsugarzo kb. 2x akkora netto terfogattal keszul mint a masik, de igy sem egy hatalmas darab. Allvanyra teheto "monitor" jellegu sugarzo, idealis a szokasos meretu panel-sorhaz-tombhaz-tarsashaz lakasokhoz Egyebkent Hivi F6 es TN28-as hangszorokbol keszul. A reflexlyuk koruli csunyasag termesztesen el lesz tuntetve illetve kilogo vezetek sem lesz, ez csak arra az idore kell amig a hangvaltot keszitem hozza. Egyebkent tobb mindent nem tudok rola mondani ... el kell jonni meghallgatni, az minden szonal tobbet er
Egyszer már én is vettem két F6-t.(jó lehetőséget látok benne) Csak én RT 1,3-t akartam párosítani hozzá. (Kár hogy messze lakol )
Az F6-hoz en is tudnek jobb magasat parositani csakhogy ezek a hangszorok voltak epp akcioban es gondoltam kiprobalom mit tudnak ezek a Hivi hangszorok.
A "messze" relativ fogalom (mint sokminden mas az eletben) ... mi lenne ha Ausztraliabol forumoznek
heló!
én ezt a problémát non egyszerűen oldottam +! Kerestem,majd találtam 1 megfelelő dobozt! Nemis akármiet.1 régi konyhabútorból csináltam,ami azthiszem kőrisfából készült,forgácsolt lemezből. Erről a fáról pedig tudni kell,h. non kemény fa.én ebbe a dobozba szereltem be a 2db hangszórót. Igaz,ezek 2 utasok,és 2*60W,....ha láttál már 5.1-es mélyládát belülről,és aszerint szereled be a hangszórókat,akk. az elég jó.Nekem legalábbis bejött ez a megoldás, és az összeszerelés is csak 1 napba került,de megérte.Az igaz,h. hiányos még...de nem hagyom abba(szinezés,belső LED világítás(mint 1 stroboscop)) Hát remélem tudtam segíteni,v. tippet adni!
Hali!
Milyen kondenzátorok lehet azok, amelyek úgy néz ki, mint egy elektrolit kondenzátor, de nincsenek jelölve a lábak polaritásai, és ez van ráírva: 100V CE-NP 3.3µF . ( egy hangszóróról valóak , ahol pározamosan voltak kötve a kivezetésekkel.) Ezeket én sorosan szeretném kötni a készülő hangdobozaimban, az egyik hangszóró elé, hogy az a mély hangokat kiszűrje előle. Berakhatom őket? Köszi
Bipoláris elektrolit kondenzátornak hívják.
Igen berakhatod,többnyire hangdobozok keresztváltóiban alkalmazzák.
Hmm ugy döntöttem építek egy 2 utas hangfalat. Amibe raknék egy HIVI D5G-t mélysugárzót és egy HIVI Q1E magasahangsugárzót, Mit szóltok ehhez a párosításhoz? Kellene mellé 1 passzív váltó is és ha tudnátok adni bútorlap vastagságot és doboz méretet azt nagyon megköszönném. Célom a szép tiszta mély hangok elérése. Előre is kössza a sefítséget
Idézet: „Számomra fontosak a mély, a dinimakius mély hangok, főleg Pörgős Rock-MEtal zenét szoktam hallgatni” Akkor ne remélj csodát egy 12cm-es hangszórótól. A dinamikus mély amit te akarsz, valószínűsítem hogy nem ezt, hanem jóval nagyobb kaliberű hangszórót igényel.
14-15ft/db (plusz a magas)körül szeretnék hangszórót venni, mert nem hiszem h tul sikeres tudok építeni és nem szeretnék tul sokat 'kidonbi'ra, igaz ha nem sikerül akkor utolsó lépésem h veszek 1 kész dobozt.
Most Van 1 pár kínai 10.000 ft-s hangfalam, és 1 Magnat autó mélyládám, ami baromi jol szol, de ez 2.1es rendszer... sima sztereót szeretnék... Esetleg tudsz valamit ajánlani? |
Bejelentkezés
Hirdetés |