Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó-állvány készítése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) frissadam hozzászólása Okt 23, 2008 /

Üdv mindenki!
Hifi hangfalaimhoz szeretnék állványt készíteni.Semmi tapasztalatom nincs a témában.annyit tudok h egy jó atacama állvány kb 70e körül kezdődik,a garázsban hegesztett meg nem szól sehogy csak tart.
Olyanok véleménye érdekel akik már csináltak hasonlót értenek hozzá és tudnának segíteni az anyag és forma választásban...
Előre is kösz mindent!
(#) Szebence válasza frissadam hozzászólására (») Okt 23, 2008 /

Simán elfért volna az OFF topic-ba... ebbe nincs leektronika... mellesleg egy hangfal tartónak nem kell szólnia, csak tartania... vagy nem? ( )
(#) proli007 válasza Szebence hozzászólására (») Okt 23, 2008 /

Hello!

Idézet:
„mellesleg egy hangfal tartónak nem kell szólnia, csak tartania... vagy nem?”

Rátapintottál a lényegre. Pont ez a feladat, amit nehéz teljesíteni!

üdv! proli007
(#) frissadam válasza Szebence hozzászólására (») Okt 23, 2008 /

Hát pont ez az.Azt hallottam h a ponthegesztett állványok jobbak mint a végig hegesztettek.Egy jó állvány nagyon sokat tud hozni egy hangfal hangján.Majd olyan fontos mint a hangfal.Egy jó hifis ezt tudja!
(#) frissadam hozzászólása Okt 23, 2008 /

Mi lenne ha valaki mondana valami haználhatót is? És nem az előző használhatatlan hozzászólásokat értelmezné?
(#) szamóca válasza frissadam hozzászólására (») Okt 23, 2008 /

Szia!
Ez már a DYJ HI-End világa.
Elég nehéz ebben a témában bármilyen instrukciót adni, mert rendkívül szubjektív vélemények vannak ennek különféle típusairól.
Mindenesetre szerintem ugyanaz érvényes erre is mint a kabinetre. Rezonanciamentességre kell törekedni, és ennek érdekében minél nagyobb sűrűségű, nehéz anyagok felhasználása javallott.
(#) damatic válasza szamóca hozzászólására (») Okt 24, 2008 /

Na ott a pont. (Subjective)

Pont, mert pont arról van szó, hogy egy hangfalállvány csak ne szóljon, ne rezonáljon. Az én állványomat sajnos már nem tudom készülte közben lefotózni, de majd beteszek 1-2 kész állapotút. két bútorlapból kivágott négyzet a teteje és alja, közte az oszlop pedig 110-es PVC cső. A talpra és a tetőre rácsavaroztam 1-1 bútorlap korongot, ami éppen belemegy a PVC csőbe. A talp közepét kifúrtam 13-as fúróval, meg a PVC-t felül hátul. A PVC csövet lefestettem, majd PALMA ragasztóval ráragasztottam a talpra. Ezután az alsó és felső furatok közé beragasztottam egy meghajlított 13mm-es vékonyfalú vezetékvédőcsövet.

Itt jön a lényeg: a PVC csövet feltöltöttem száraz homokkal, majd bele/ráragasztottam a felső bútorlapot. Az aljára 4 gumilapot ragasztottam láb és távtartó gyanánt.

Az eredmény egy olyan állvány lett, ami nem rezonál, stabilan tart és a közepébe befűzhető a hangfalvezeték.
(#) szamóca válasza damatic hozzászólására (») Okt 24, 2008 /

A "homokosok" jók!
Én a régi állványomat 60x60 zárt szelvény +száraz homokos kitöltéssel készítettem. Mozgatása meglepően súlyos probléma volt. Sokan alkalmaznak gránitot építési célra. Főleg alsó-felső talpnak.
(#) Marko Ramiusz válasza szamóca hozzászólására (») Okt 24, 2008 /

Sziasztok! Azért ez még nagyon távol áll a High End-től. Olvass bele pár Hi-Fi-vel foglalkozó újságba, vannak ennél sokkal vadabb dolgok is. Mellesleg az állvány valóban nem szól, de ha normálisan van megcsinálva sokat javít, persze minden a leggyengébb láncszemen múlik, a többi eszköz minősége is megfelelő legyen és nem a hangerőn múlik . Pár tipp az állványhoz. Hegesztehetsz zártszelvényből, de pl. tegyél rá tüskéket, golyókat, arra meg a hangfalat. Falra is szerelheted, tehetsz bele homokot, olmos homokot, ahogy szamóca írta, de lehet tömör is, teheted valamilyen falapra is, lényeg, minél kisebb legyen a rázkódás. Üdv.
(#) szamóca válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Okt 24, 2008 /

25 éve olvasom a hi-fi-vel foglalkozó lapokat .
Az általad mondott "vad dolgokról" is vannak ismereteim.
De ezeket szerintem már valamiféle misztikum is övezi.
Nem beszélve az ár/minőség többlet arányukról.
(#) ngyzoli hozzászólása Okt 24, 2008 /

Sziasztok!no,ez egy jó téma...a hangfalállvány,mint olyan,fontos kiegészítője a hifi-láncnak,de jelentőségét azért nem szabad eltúlozni.ált.akkor hoz értékelhető mértékű javulást,ha a rendszer már amúgy is tud teljesíteni.persze egy jó doboz mindig jobban szól állványon,mint anélkül."egy jó atacama állvány kb.70ezernél kezdődik"-hát igen,s ezért a pénzért már két pár hangfalat is lehet kapni(akár...)továbbá említett termék fogy-árának kb.egytizedéből is kihozható házilag,max.nem fog úgy kinézni,viszont cserébe egyedi lesz.azt sem árt tudni,h a gyári állványok árában-főleg a drágábbakéban-kb.egynegyed rész a gyártási,-s anyagköltség,a többi hifi-misztikum,s porhintés,vagyis:rizsa. ennek fényében szeretném én látni azt a magyar hifistát,aki nem saját maga fogja összebarkácsolni,hegeszteni,avagy hegesztetni a saját állványát,s valljuk be,tökéletesen igaza is van.ezt a komponenst sokkal kifizetődőbb elkészíteni,magunknak.nálam pl.csak a front-end a gyári,nyilván nem állványért fogok a boltba rohanni.holnap teszek fel képet,ötletadónak.
(#) szamóca válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 24, 2008 /

Idézet:
„Na erről beszéltem nyuszó-muszó!”

Idézhetném, mivel egyetértek a leirtakkal :yes:
Bár vannak azért "olyan hifisták" akik kegyetlen pénzeket fizetnek ki állványokért. Tudok olyanról aki 5 db 0-t fizetett ki egy pár ilyenért. Ja és előtte van agy 3-as.
(#) lidi hozzászólása Okt 24, 2008 /

Öhm, ezt nem értem. Miért tud jobban szólni egy hangfal ha állványra teszem, mintha pl simán a szőnyegen állna ?
(#) vicsys válasza lidi hozzászólására (») Okt 24, 2008 /

Ha van 2 kis monitorod lent a földön, hasra feküdve kellene zenét hallgatnod, hogy kb fülmagasságban legyenek...
(#) lidi válasza vicsys hozzászólására (») Okt 24, 2008 /

Ok, de ettől nem jobban szól, csak máshonnan. Én nem hiszek az ilyen hókuszpókuszokban, olyasmi ez a homokkal kitöltés, mint a cd-k szélét feketére festeni. Nem tudom elképzelni, hogy egy zártszelvény állvány homok nélkül hangot adna magából. Az ok hogy hozzuk fülmagasságba.
(#) proli007 válasza lidi hozzászólására (») Okt 24, 2008 /

Hello!

Idézet:
„Miért tud jobban szólni egy hangfal ha állványra teszem, mintha pl simán a szőnyegen állna ?”

Hát annál, bármi jobban szól, mert ha valami, az tényleg megváltoztatja a hangképet. De ha neked mély hiányos a hangfalad és neked így tetszik, akkor feltétlen igazad van.

üdv! proli007
(#) szamóca válasza lidi hozzászólására (») Okt 24, 2008 /

Minden egyes dobozfal földel, lakás oldalfalaival való érintkezése, elvileg 3dB nyomásnövekedést okoz a mély frekvenciákon. Tehát ha betolod a sarokba az 3x3dB.
Ezek a homokos dolgok bizonyos szintig valóban jók, és jó rendszereken hallható változást is eredményeznek. De csak egészséges mértékben, nem eltúlzottan.
(#) ngyzoli válasza szamóca hozzászólására (») Okt 24, 2008 /

Na valahol itt kezdődik a sznobizmus(határa) bár a saját pénzét mindenki arra szórja,amire akarja.én is hallgattam olyan rendszert,ahol a "gépek"között kígyózó Van'den Hul szénkábel legalább annyit kóstált,mint az én összes cuccom,az egész berendezés meg többe került,mint a házam... szó se róla,a zene irgalmatlanul jól szólt,a drága komponensek itt bizonyították létjogosultságukat,mivel a rendszer tulajdonosánál az anyagi lehetőségek(ez igen ritka!)hozzáértő jó ízléssel párosultak;rotel cd-futómű,meridian 206-os D/A-konverter,VdH-kábelek,Jeff-Rowland-végfok,és a végén a B&W preference 6-os állódoboz zárta a sort,de a muzsika úgy szólt,h Vivaldi "Négy évszak"-jában a hegedűk síkjait meg lehetett számolni... persze itt sem a kiegészítők"csinálták"a minőséget,csak hozzájárultak ahhoz.
(#) ngyzoli válasza lidi hozzászólására (») Okt 24, 2008 /

Állványra pedig azért van szükség,h a doboz középvonala kb.az ülő ember fejmagasságába essen.enélkül nem tud a kívánatos sztereó színpadkép kialakulni,mert a muzsika a"zenekari árokból"szól.azonkívül a jó állvány hatásosan"megfogja"a hangszórókabinet rezonanciáit anélkül,h maga rezgésbe jönne.nagyjából mindig ugyanaz a jelenség játszódik le,ha állványozol:a hangsugárzó képességeinek határán belül javulnak a sávszélek,pontosabb lesz a sztereó-kép,feltisztul a középsáv.ez a hatás persze nem a mikrotornyok műanyag dobozainál lesz észlelhető.
(#) ngyzoli válasza lidi hozzászólására (») Okt 24, 2008 /

Ne keverd össze a dolgokat...a cd szélének megfestését én sem hallom meg,de az állvány"működése"teljesen más hatásokon alapul.egyébként pedig tegyél egy próbát,s fogod tapasztalni a dolgot.vagy nem...de az sem azt jelenti,h nem létezik.
(#) frissadam hozzászólása Okt 25, 2008 /

Hi!
Én sem kezdő vagyok. California Audio Labs cd MK1-es széria.Aura erősítő Van den Hul kábelek és az interkonektet és a csatlakozókat nem s tudom fejből. A rendszer leg "gyengébb pontja" egy pár orion HS40. Viszont ennél jobb hangfal nincs ilyen árban.(a legkisebb LINN studió monitor is 150 e pénznél kezdődik) Sőt ez magyarország legjobb hangfala szerintem. A 4 izofon magas hihetetlen teret és hangzást produkál. Aki hallott már jó HS40-t az tudja mire képes.Nekem ehez a rendszerhez kellene állvány. És nem holmi műanyag muzikcenterhez.És annyit a "lábazatról" h a california lábai audioquest gumi talpak.Direkt spéci cucc.CD lejátszókhoz találták ki kizárólag.A négy talp 15 e forint.És nem azért vesszük ilyen "hülyeségeket" h hencegjünk h mennyire idióták vagyunk és kiadunk ennyi pénzt 4 gumidarabért. Hanem mert hallani a különbséget! Különben nem venném meg ha nem lenne értelme. Mert hülye azért nem vok! Ezért keresem a jó állvány megoldását. Nem akarok rá kiadni 100 ezreket mikor ők is csak vasból meg elektromos ívből dolgoznak csak ragasztanak rá egy cimkét. És egy ilyen cuccon "hallani" az állványt.Már egy átlag hangfalnál kijön a különbség ha tüskét teszünk rá!...
(#) szamóca válasza frissadam hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Idézet:
„Nem akarok rá kiadni 100 ezreket mikor ők is csak vasból meg elektromos ívből dolgoznak csak ragasztanak rá egy cimkét.”

Én azt ajánlom akkor hogy koppints le egy neked tetsző állványt.
Azonban most is tartom a véleményem, nem szabad túlértékelni egyetlen mellékkomponenst sem a láncban.
Szerintem te Zolit félreértetted. Ő nem rád tett célzást.
(#) ngyzoli válasza szamóca hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Természetesen nem rá céloztam,már csak azért sem tehettem,mivel utánam írta a hozzászólást...
(#) lidi válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Ok, ezt elfogadom, hogy megfelelő magasságba emelve a hangszórót, jobb lesz hallgatni. Az nem tiszta még egészen, hogy az állvány anyaga hogyan tud hatni a hangszóró által kibocsájtott hangokra. Tehát pl, mi a különbség ha egy csövön áll a hangdoboz, vagy ha rá van ragasztva egy beton pillérre, ami 10m mélyen le van alapozva. Ezek mondjuk szélsőségek, és nem flamelni akarok, csak érdekel, hogy vajon működik-e, és ha igen akkor hogyan. Az én lehetőségeim/rendszerem persze messze nem high-end, két vidi polchangszóró az lcd monitor mellett egy nagy íróasztalon. És mindez 3x3m es szobában. (meg még 3 kisebb hsz a dvd-k 5.1-e miatt, + Yamaha Subwoofer és erősítő)
(#) ngyzoli válasza frissadam hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Érdekes dolgokat írsz...CAL cd front-end,és HS 40-es hangsugárzók a lánc végén??ez ugye nem komoly?"a rendszer leggyengébb pontja egy pár orion HS40"-ebben TÖKÉLETESEN igazad van,olyannyira,h sürgősen le is kellene cserélni...a linn monitorjai igen jók,de a 150ezres áruk alatt is van azért egy-két all-round vétel.percig sem állítom,h a HS40-es hangján ne javítana az állvány,de azt igen,h gyári állapotában teljesen leblokkolja a rendszered minőségét.ez a doboz(ős)régi konstrukció,a dupla dóm pedig inkább elhibázott döntés,s pláne nem erőssége a rendszernek.öntörvényű,kissé agresszív hangot produkál,s hosszabb távon fárasztó hallgatni.hogy ez lenne a legjobb magyar hangsugárzó,az már a vicc kategóriában is túlzás... én is többször használtam e dobozt(eredeti,gyári),tudom,mire képes(és pláne,h mire nem...)ezzel nem azt állítom,h ne lehetne vele méltányolható hangot produkálni,de azért nem ő az utolsó szó a hangtechnikában(nagy baj is lenne),s bizony jelentős modifikációra szorul.csak Te már megszoktad a hangját.a hangfalállvány hatása legtöbbször tényleg hallható,de a cd-játszók,s egyéb front-endek alá helyezhető különféle speckó alátéteket már inkább csak reklámfogásnak tartom,hatásuk rendkívül elenyésző,ha van egyáltalán.sztem senki nem néz bennünket***-nak,maximum nem értik ezeket a dolgokat.nyugodtan készíts állványt a dobozoknak,biztos lesz javulás,bár a HS40-nek valami alacsonyabb tönk"-szerűség is megfelel,lévén elég magas láda.
(#) ngyzoli válasza lidi hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Nos,az állvány a hatás-ellenhatás törvénye alapján müködhet.mivel nincs teljesen rezgésmentes hangszóródoboz,az"gerjeszti"az állványt,mégpedig a teljes sávban,attól függően,h a zenében éppen milyen frekvenciák vannak jelen.az állvány pedig valamilyen mértékben"visszarúgja"ezeket a rezgéseket,minél kevésbé,annál jobb.ebből következik,h mindenképpen rezonancia-mentességre kell törekednünk.ez a gyakorlatban úgy valósítható meg,h vagy nagyon könnyű anyagot alkalmazunk(pl.balsafa/parafa),ez esetben a rezgések nagyon gyorsan lecsengenek,mert a ritka anyagnak nagy a belső csillapítása.ezek a fafajták viszont igencsak drága anyagok!a másik módszer,h nagyon nehézre készítjük(fém-homok kombináció),ez esetben a tehetetlensége miatt eleve nem tud rezgésbe jönni.mindkét módszer beválhat,de h melyik lesz jobb adott dobozhoz,azt csak próba döntheti el.(a kereskedelemben kapható állványok túlnyomórészt nehezek,csillapítottak)a dolog mindenképp működik,más kérdés,h a rendszered felbontóképessége elég-e ahhoz,h a pozitív hatás úgymond pregnáns(egyértelmű)lehessen.ezt az eszközt tehát sokféle anyagból lehet realizálni.fa,fém,műanyag,üveg,v ezek kombinációja,de akár a gipszkarton is beválhat.ez utóbbi előnye,h viszonylag olcsó.az általam használt egyik pár,üveg+homok(!)kombináció.és jóóó...
(#) ngyzoli hozzászólása Okt 25, 2008 /

Még annyit,h az állvány és a doboz közé mindenképp érdemes (kell) tenni valamit.pl;tüske,csipetnyi gyurma,gumikorongok,csempedarab,stb.ezzel lehet kísérletezni.a tüske és a gyurma legtöbb esetben beválik.továbbá kis monitoroknak sokszor jót tesz,ha a doboz alapterületével egyező nagyságú 10-es üveglapot helyezünk a tetejére.általában hatásosan megfogja a kabinet rezonanciáit,s nem is mutat rosszul.
(#) damatic hozzászólása Okt 25, 2008 /

Na, jó nagy vihar lett a biliben...

Ahogy ígértem, itt az én home-made minimálköltséggel kivitelezett, homokkal töltött, PVC csöves oszlopos állványom a mellékletekben.
(#) damatic válasza damatic hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

...és van még egy:

DSCF9005.jpg

(#) frissadam válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Az én pár orionom is modifikált.Az h ősrégi doboz az teljesen helyénvaló.Csak az ősrégi doboz teljesen rétegelt lemez és még furnérozva is van.Lehet pácolni és hihetetlen merev és jól tömített,a rezonanciái a doboznak a 0-val egyenértékűek. Ennyi pénzből senki nem csinál ilyen hangfalat mint az én pár orionom. És hallottam már LINN NAIM JBL warfedale és sok sok cuccot. A mai kinai házimozi utánzat világba a pár 30 éves hangfalam bőven a médimárkt és külömböző "hifi" boltok felett áll! Az igazi márkás százezres rendszerek (márklevinson,audiókveszt...)teljesen más kategória, és teljesen más emberek engedhetik meg maguknak. Nem egy 20 éves tanuló akinek keresete sem igazán van.Most ezzel a rendszerrel bent vok a high-end világába, még ha csak az aljában is.De nem hajtok fejet az MP3 a házimozi és a tobb száz vattos huppogás előtt!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem