Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vezeték nélküli gyertya
Azoknak a 3D lézerképeknek szokott ilyesmi világítása lenni amik üveghasábokba vannak. Láttam ilyet RGB színekkel fokozatos átmenettel a színek között. Bár ez nekem eléggé uC gyanús, vagy meg lehet oldani nélküle is? Esetleg lehetne SMD alkatrészekből...
Mindig vágytam olyan mécsesre, ami fénnyel távírózik. Most már azt is tudom, hogyan kell megcsinálni.
Egész jó ez a téma...ja, és a ''wireless candle'' is tetszik!
Az elektronos fogkefe töltése is így működik.
A fogkefe alján van egy lyuk amit rá kell húzni a dokkoló állomás ellendarabjára. Csupa műanyag, és ugye semmi fémes érintkezés. A fogkefe aljában van egy tekercs, amit gerjesztenek a dokkoló állomásból. Ebben a tekercsben indukálódott áram tölti a fogkefe akkuját amikor rajta pihen, amikor meg fogat mosnak vele, akkor meg akkuról megy.
Hááát, ennél elveszik a feeling, amit Attila mester álmodott meg, hogy ti. láthatok belül az alkatrészek...
Az jutott eszembe, hogy a gyertyának lehetne tartót készíteni, amiben elférne az elektronika és így lehetne a gyertya világítását kapcsolni is (én most arról a verzióról beszélek, ahol két elektronika van, egy a gyertyában és egy az alatt, tehát a kapcsolat indukciós), bár ez csak azoknál a gyertyáknál jó, amelyik nincs semmibe sem beleöntve, és a faggyúnak valahova folynia kell. Amelyik bele van öntve valamibe, annak is lenne külön elektronikája de az asztallap alá kerülne úgyis, annak nem fontos mutatós dobozolás.
Pont ez a lényeg! Nem kell bele kapcsoló. Elhúzod a primer tekercstől távolabb és nem világít...
Ez tényleg így van
Meg belegondolok, 9V-os elem, elfoglalja a fél alját a gyertyának, a másik meg, hogy 1200Ft-ot azért egy ilyenért nem adnék...
Sőt, kismértékű tologatással változtatható a két tekercs közti csatolás, ezt fel lehetne használni a gyertya fényerejének beállítására.
Hmm...
Lehet kapni kis sárga csillagokat, egy csillag kb 3-4mm-es méretű. Elég fényesek és visszatükrözik a fényt, ilyen dísz gyertyákba is szoktak szórni belőle. Mi lenne, ha ilyenek is lennének a gyertyazselében, és betennék egy kis erős mágnest is a zselébe... Aztán alulról levitronnal rezgésbe kellene hozni a megkötött zselében lévő mágnest, ami kis vibrációt kelt a zselében. (A gyertyazselé elég rugalmas anyag.) Így a kis csillagok is mozognának és más-más irányba tükröznék a fényt. Mivel az egyedüli mozgó alkatrész a kis mágnes, az pedig a zselében van, ezért természetesen hangja sem lenne. Csak nem szabad túl nagy mozgást beállítani a mágnesnek, mert attól kiszakadhat a zseléből. Egy nagy DIL tokos IC alá ragasztva a mágnest növelhető a vibráció hatása. Legfeljebb ha a gyertya elkészítése után kiderül hogy hülyeség az egész, akkor csak dísznek marad benn a mágnes és nem kell mozgatni.
Sőt! Ha modulálva lenne a primer árama, felhasználható lenne üzemmód váltáshoz is...
Bizony!
Bár ez megoldható lenne egy RF modullal, vagy mivel a zselé átlátszó, akár infra útján is...
Zsebtelefon ( mobil ) fénylő hívásjelző beöntve. Telefon alá/mellé. Ha hívod, fény lészen.
Ááá, az olyan gagyi kínai. Mi jobbat is tudunk.
Speciel arra gondoltam, hogy az IC-nek pufferral biztosítva lenne a folyamatos táp, a bemenete (diódával leválasztva) meg a tápra megy, így a változásokat (modulált tápfesz ugrásai) követheti. Végülis lehet akár lobogást szimulálni, vagy ütemre is villoghat...
Szerintem is maradjunk inkább az alapötletnél, ott lenne csodálkozás, hogy mitől világít...
Először is, kellene tekerni két kis tekercset és kipróbálni hogy mekkora feszültség indukálható a gyakorlatban, illetve ez mekkora árammal terhelhető.
Vékony zománcozott rézhuzalom viszont sajnos nincsen, és (terhelhető) jelgenerátorom sem, amivel meghajthatnám. De két reléből megpróbálom kiszedni a tekercseket és akkor még tekerni sem kell...
Azért nem ártana 1 kicsit szélesebb tekercs... (nincs rosz trafód otthon?)
Itt van egy 555 PWM ahol a motor helyére mehet a primer és talán R1 helyére is lehetne trimmert rakni. Így a kitöltés és a freki is változtatható lenne. Bővebben: Link
Két 12V-os relé tekercsét kibontottam, egymástól kb 1cm-re tettem őket és így kb. 0,5V-ot sikerült indukálnom a szekunder tekercsben. Ez még nagyon kevés egy dióda kinyitásához.
A kapcsolás ez volt, mert ez pont össze van rakva az asztalomon: Bővebben: Link A kitöltési tényező nem tudom hogy mekkora volt, de durván 80%, a freki pedig kb. 250Hz. A tápfeszültség 12V. A szekunder tekercset egy aranytűs germánium diódával egyenirányítottam és egy 1µF-os fóliával pufferoltam, és nem terheltem. Rossz trafóm nincs, vigyázni szoktam rájuk. Szerintem nagyobb frekvencia kellene, mondjuk kb 1kHz. Egyébként a relé azért is jó szekundernek, mert a relét úgy ahogy van bele lehet tenni a gyertyába mert jól is néz ki azon felül hogy tápfeszültséget állít elő. A primer oldalon a tápfeszültség szerintem legyen 9V, mert akkor mehet 9V-os elemről. A szekunder oldalon ebből 1-2V-ot legalább elő kellene állítani...
Ja és van még egy ötletem:
A LED-et egyenirányítóként is fel lehetne használni, így javul a hatásfok. Sőt, a relé tekercsére két különböző színű diódát kapcsolva, talán megoldható lenne a primer oldalon állítani a gyertyában lévő LED-ek által kikevert színt. A fényerejüket a primer oldali tekercs áramával simán lehetne állítani, a primer tekercsre kapcsolt feszültség kitöltési tényezőjével pedig a két dióda fényereje külön-külön is állítható lenne, így a 'kikevert' szín is változna. Szerk.: Hmm... meg is van: két háromszögjel-generátor kell, az egyik a vivőfrekvencia ami mondjuk legyen 1kHz, a másik pedig a moduláló jel, ami szintén háromszöget állít elő de nagyon alacsony frekvencián, mondjuk 0,2Hz-en. Ezzel érjük el azt, hogy 5 másodperc alatt "ússzon át" a gyertyában az egyik szín a másikba, majd vissza. A két háromszög-generátor kimenetét pedig egy komparátorra kell kapcsolni, a komparátor kimenete pedig mehet a primer tekercsre. De ha elé még beteszünk egy osztót, akkor a gyertya össz fényereje is állítható.
Igen, a 250Hz elég alacsony... Én inkább 15-22kHz körüli frekit választanék.
Persze, de most ez volt az asztalomon. Majd összedobok egy direkt erre a célra készített áramkört is.
Köbzoli! Azt nem tudod esetleg, hogy a fogkefe mekkora frekvenciával dolgozik?
''diófa''
Klassz! Akkor a led már világít a túloldalon? (a fény odaát van?)
Szuper!
Nekem nincs itthon fazékvasam és vékony huzalom, de majd alkotok valamit... Mekkora frekvenciát és tápfeszültséget használtál? Én meg közben kitaláltam a primer oldali vezérlést, mindjárt lerajzolom... A szekunder oldal is megvan, de az nagyon egyszerű. Üdv.! Idézet: „Jó, nem jó, jó, nem jó...” |
Bejelentkezés
Hirdetés |