Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Nincs vkinek olyan kapcsirajza, ami jelzi a töltés befejeztét is? Amik itt vannak, azok nem jelzik, csak következteti lehet, vagy méregeti. Jó lenne egy automata töltő! Köszi
Hello!
Abban kellene nekem segítség, hogy Li-Po akksit szeretnék az airsoft puskámba eredetileg 8.4V-os aksi van benne és a problémám az, hogy 7.4V-os a két cellás LI-po akksi és 11.1V-os a 3cellás nem tudom mi tévő legyek. A 7.4V-os aksival az a gondom hogy nem szeretném ha csökkenne a tűzgyorsaság.A 11.1V-ossal az a gondom, hogy ezzel nagyon nagy mértékben nőne a tűzgyorsaság és nagyon igénybeveszi a mechanikát nem akarom tönkretenni vele a fegyveremet. Szóval valahogy szerintem az lenne a legjobb ha le tudnám ejteni a feszültségét a 11.1V-os aksipacknak.Ebben kellene nekem segítség. A fegyver áramfelvételéről annyit tudok, hogy az aksi után közvetlenül egy 20A-s biztosíték van. De ez a terheklés csak a lövés előtti pillanatban van mikor a motor a rugót húzza fel. Segítséget előre is köszi
Üdv!
Szerintem vegyél egy 1.2V-os LiPo cellát, olyan áramerősségűt, mint a többi, és 2-vel kösd sorba. Így lenne 8.6V-od. Vagy a 11.1V-hoz kell csinálnod egy 20A-es step-down konvertert, ami szerintem elég sok helyet foglalna.
Hello kössz a segítséget de létezik olyan hogy 1.2V-os Li-po cella? Hol lehet olyat venni?
Hirtelen csak 3V-osat találtam én is itt. De ezzel sokra nem megyünk
Létezik mer egyszer szétbontottam egy 3.6V LiPo telefon akksit, és 3 cella volt benne. (vagy Li-ion volt nem tudom, régen volt már )
Hali!
Egy ötlet: Veszel 8V-os, soros stabilizátort, adatlap szerint bekötöd, és a talpát megemeled soros si diódával (nyitófesz 0,7V) ekkor a kimeneten 8,7V lesz. (kérdés, hogy mekkora a terhelőáram? elbírja a stabkocka???)
Litium-ion és lítium-polimer akukkbó 1,2V-os nem létezik!
Egy cella névleges feszültsége 3,7V.
A stabkocka nem bírja el a kb 20A-t
kendre256 én is így tudtam
Kiegészíteném azzal, hogy valami low-dropout típusú kell (pl. 7808 nem jó), vagy valami kapcsolóüzemű.
Szerintem is többet kellene tudnunk az áramfelvételről, hogy tudjunk segíteni. Az is érdekes volna, hogy mekkora áramlökés van, tehát nem biztos, hogy egyszerű multiméterrel meg lehet mérni. Meg lehetne próbálni soros diódákkal "leejteni" a feszültséget, de kérdéses, hogy a nagy áramfelvétel mit csinál. Mondjuk a diódák soros ellenállását ellensúlyozni lehetne esetleg egy jó nagy kondenzátorral (ami persze a stabilizátorhoz hasonlóan helyet foglal). Én egy tápegységgel előtte kísérleteznék egy sort, mielőtt kifizetnék pénzt 3 cella LiPo-ra.
A 20A biztosíték szerintem csak az akku védele miatt annyi, egyáltalán nem biztos, hogy a csúcsáram is annak közelében van. Meg kellene mérni, de azt leginkább csak oszcilloszkóppal lehetne, vagy esetleg egy áramkorlátos tápegységgel.
A nagy csúcsáram még nem zárja ki a stabkockákat, ha utána van elég nagy kondenzátor (persze nem 1-1,5A-es stabkockában gondolkodva). Akárhogy is, a probléma nem egyszerű, leginkább a hely miatt. Elsőre beraknék 3 db diódát (20A-eset), ez foglalná a legkisebb helyet, megnézném mi történik. Ez 8,4V-nál nagyobb feszültséget adna, de a feltöltött 7 cella NiCd is lehet 9,8V is.
Sziasztok!
Jöttem beleugatni a témába. Modellezés során akadtam össze ezzel az akku fajtával. Én megvettem hozzá a gyári töltőt és a balancert. A balancert már 1x szétszedtem, mert olyan csati volt beépítve, amilyen a földön nincs. A helyzet úgy néz ki: A töltő akkor kapcsol ki, ha az akksi cellánkénti feszültsége eléri a 4,2V-ot. A töltőáram a névleges cellakapacitással mérhető össze. Majd írok példát. A Li-Po akksi előnye: -kis tömeg -nagy tárolókapacitás -nagy kisütőáram (kis belső ellenállás) -nagy töltőáram (gyorstöltés) -rátöltés nem okoz gondot (cellarészegség nincs) Hátránya: -rövidzárást abszolút nem bírja (felgyújt mindent) -sérülés ellen óvni kell -balanszírozni kell használat előtt, mert a sorbakötött cellák nem egyformán terhelődnek most több nem jut eszembe, de van még néhany tulajdonsága Az előbbi akkupack amit említettem: RAY 2200mAh 3s polyquest 25C Tehát: RAY a gyártó 2200mAh a névleges kapacitás 3s az akkupack 3 cellából áll, névleges feszültsége 3,7V X 3=11,1V polyquest, a szabványos töltő, ill. balancer csatlakozója 25C, az akkupack maximális terhelőárama, jelen esetben 2,2A X 25=55A 2 db HobbyWing Pentium 30A-es szabályozót lát el villannyal. A szabályozók pedig 1-1 Keda B20-40-12 motor hajtanak, max fordulatszámuk 48000 1/min körül van. Ilyenkor 40-45A áram folyik. Ez pedig elég intenzív áram, érdemes még valahogy biztosítani?
Tudomásom szerint a modellezők nem szoktak biztosítékot berakni (de az rcmodell.hu-n mmormota majd megmondja ), mert a nagy áram miatt nagy lenne rajta a feszültségesés.
Jó, hogy felhoztad a töltőt, meg a balancert, nekem nem jutott eszembe, hogy a topiknyitó vajon tudja-e ezeket a nyűgöket, mármint hogy szigorúan csak hozzávaló töltővel töltendő, különben robbanhat.
Hali!
Igazad van, stabkocka kevés. Én foltam figyelmetlen, nem láttam a 20A-es biztit. Bocsi...
Üdv.
Bocs a láma kérdésért, de kapucsengőnél 12V 23a elemet kiválthatok autóba való 12V-os aksival?
Hello!
Van egy akkumulátoros eszköz, ami lemerült. Nem tudom hoyg milyen fesszel kellene töltenem. Hogyan tudnám ezt megállapítani? A cucc appírja persze nincs már meg. SZétkapva egy oylan akkut találtam benne, ami olyanmint 3 vakuelem egymásrarakva, és levágva , olyan 2 cm-nél. Az van ráírva hogy 250 mAh, de semmi más (csak talán annyi hogy 0705, ha jól emléxem) Próbáltam tölteni 3-4-6 V-tal, de a kis piros lámpa a töltőnílás mellett felvillant szép erősen egy pillanatra, aztán alig.alig világított, nagyon halványan. HAgytam 1 napig így tölteni, de semmi.. nem működött cucc egyáltalán. Akitől vettem azt mondja hoyg szerinte közvetlenül 220V-tal kell tölteni, de ez sztem hülyeség. Tudna nekem valaki segíteni?
Működni ugyanúgy tud tőle a készülék, csak lehet, hogy az autóakku hamarabb kimerül... Ha nincs sokat használva a csengő, a tartós elem évekig is elmehet, az akku a nagyobb önkisülése miatt viszont hamarabb kimerülhet.
Bármilyen akkut is közvetlenül 230V-ról "tölteni" tilos!
A leírásodból számomra nem derül ki, hogy milyen akku lehet. Segítene, ha tennél fel az akkuról egy képet. Meg kellene mérni még a cellák feszültségét külön-külön. Ha bármelyik cella feszültsége nagyobb 1,7V-nál, akkor ne próbálkozz "maszek" töltéssel, mert akkor valószínűleg lítium az akku, azt pedig csak a saját töltőjével szabad tölteni, különben akár ki is gyulladhat! Ha a mért feszültségek 1,5V alatt vannak, akkor valószínűleg az akku NiCd, vagy NiMh. Ekkor meg lehetne próbálni 12V egyenfeszültségről (pl. autóakkuról, DC adapterről stb.) tölteni úgy, hogy az akkuval sorbakötsz egy 160 Ohm-os ellenállást, és úgy töltöd 5-6 órán keresztül. Ha egy ilyen töltés után sem jó az akku, vagy nagyon különböző cellafeszültségeket lehet mérni, akkor az akku halott, és egy elemgyűjtő kukát kell vele megcélozni. A 250 mAh az akku kapacitását jelenti.
Sziasztok!
Szereztem 2db laptop akkut, amikhez nincs töltőm! Szétkaptam őket és az egyikben 4x2db akku van és van benne 4db TPC8108-as IC. Gondolom ezek lehetnek a töltésvezérlő IC-k benne. Találtam róla adatlapot itt, de konkrét bekötési példát nem tartalmaz! A másikban pedig TPCA8103A IC található. Erről is csak hasonló adatokat találtam! Ha esetleg valaki tudna egy használható bekötést adni, nagyon megköszönném! Hali
Köszönöm a választ. Lefotóztam az akksit, itt van a linkje.
Mond ez neked valamit? http://kepfeltoltes.hu/view/081102/akksi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Arra lennék kíváncsi, hogy miért épp 12V-tal töltsem és miért tegyek elé egy 160 ohmos elenállatot? Ezt nem értem. MIndenesetre, próbáltam sima adapterrel tölteni, 3-10 V-ig majd mindennel, de a lampa (ami a töltő nyílás fölött van) mindig csak felvillant erősen, majd alig, nagyon halványan világított. Nyomta 3-4 V-tal 1 napg, de mintha semmi nem ment volna bele. SZval a kép alapján tudsz mndani nekem valami hasznos töltési módot? (mellesleg ha egmére az akksi mennyi áramot ad le akkor elemekkel ki tudom váltani? Ha jól gondolom akkor igen... ugye?)
Itt van egy másik kép is. Az akksi előtt (a tötőcsatlakozó és az akksi között) van 1-2 alkkatrész. Egy kondi, meg ellenállás, és va valami félvezető is talán.
http://kepfeltoltes.hu/view/081102/akku2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Ezen talán jobban látszik. http://kepfeltoltes.hu/view/081102/akku3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Megnéztem a felirataikat. Amit én félvezetőnek néztem arra az van írva, hogy 538 (valami F vagy e betű féle van előtte) DB107S, arra a kerámia valamire meg hogy 474J 250V. Mond ez valamit esetleg a töltés lehetőségéről?
A képek alapján valószínű, hogy azzal az összeállítással tényleg lehet 230V-ról tölteni. A DB107S egy diódahíd, a 474J 250V jelű alkatrész egy 470 nF-os kondenzátornak tűnik. Ezekből, meg az ellenállásból lehet olyan kapcsolást előállítani, amelyet 230V-ra kapcsolva feltölti az akkut.
Például olyasmi kapcsolás alkalmas 3 cella NiCd akku töltésére, amit a mellékletben rajzoltam. Ha ezt (vagy hasonlót) látod a szerkezetedben, megpróbálhatod a csatlakozóján keresztül 230V-ról feltölteni. (Az ellenállás máshol is lehet, igazából szerintem nem is kellene bele.) Az akkun töltés közben 230V feszültség lehet, hozzáérni életveszélyes, ezért csak visszadobozolva próbáld! Ha az akkun mérsz, csak a hálózatból kihúzott állapotban tegyed! A kapcsolást többször átnéztem, de felelősséget a működéséért nem vállalok! Azért mondtam a 12V, 160 Ohm-ról töltést, mert ez kb. 50 mA-es közel állandó áramú töltést jelent, és ezt lehet a legkönnyebben megvalósítani. 5-6 óra alatt ezzel feltölthető egy 3,6V-os, 250 mAh-s akkumulátor. Szerk: Közben rájöttem, hogy az ellenállás a töltésjelző LED-hez kapcsolódhat valahogyan.
Csináltam egy lehetséges új rajzot, kiegészítve a töltésjelző LED-del.
A figyelmeztetések ugyanazok, mint az előző hozzászólásban, a 230V életveszélyes!
Sziasztok
Van nekem egy 4cellás Li-poly aksim aminek a kapacitása 3600mAh és 5szál vezeték jön ki belőle. Azt kimértem hogy ebből 2szál a +- kimenet, 3 pedig a cellák közös pontjai. Ehhez lehetséges házilag töltőt építeni, vagy teljesen felejtős? Ha van valami ötletetek szívesen várom!
Köszönöm a segítséget. Valóban simán 220-ról kell tölteni és azóta szépen működk is.
Köszi szépen!!!
Szia.Kettővel kell visszaolvasni,olyan ic-vel megcsinálhatod,de ha visszalovasol van még pár gyártó,és lehetőség,akár kiegyenlítős töltőt is csinálhatsz,ami sorbakötve egyszerre tölti a cellákat.Vagy veszel egy ic-t és egyenként töltöd fel vele,vagy 3-at és egyszerre,bár ez macerás,a közösítések miatt,külön tápot adni mindegyik ic-nek...Ha kérdésed van,ird nyugodtan,segitünk.Zoli
Szevasztok! Kérdésem az lenne, hogy mennyiben különbözik a kezelése a Lithium-thionyl-clorid(Li-SoCl) akkumulátornak a Li-Po-hoz képest? (töltése, kisütésre való érzékenysége, stb..) Lehet ezeket Li-Po töltővel tölteni esetleg, vagy ha nem, akkor milyen töltő kéne hozzá?
Köszönettel-Sam
Sziasztok!
Elképzelhető, hogy a mobiltelefonban már annyira rossz az akkumulátor, hogy nem kapcsol be rádugott töltővel sem? Ergo, a telefonakkunak (Li-Ion) van valamiféle köze ahhoz, hogy hálózatról se működjön a teló? Azt sem igazán értem, hogy a töltőből miért 4 szál vezeték megy a telefon csatlakozóhoz 4 különböző pontra?
Sziasztok!
Van egy Sony Cybershot fényképezőm, természetesen töltő nélkül, eddig az akkuját sima telefontölővel töltöttem, de az nem bír sokat, arra gondoltam össze dobnék egy értelmes töltőt hozzá, de nem nagyon tudom, hogy hogyan álljak neki. Az akku 3,6V-os a mA nincs feltüntetve , csak annyi ,hogy 3,4Wh ez nem tudom mit jelent, más adat nincs rajta. Ha valakinek lenne használható ötlete, nagyon megköszönném. Üdv: Doncso
a chipcad árul Microchip-es töltő IC-t, ha nem akarsz vele szórakozni demoboard-ot is.
a maximnak is vannak töltő IC-i. |
Bejelentkezés
Hirdetés |