Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ultrahang adó kérdések

Témaindító: tektonic, idő: Jún 24, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Hello Szilvo !

Ez a topic nem ismerős ?!?!?
Te nyitottad

ismerős ez topic ?!?!?

itt sehol sincs vételi erősítőben 1 szál tekercs se

Ebben a topicban is futottunk pár kört a témában :

ez tetszett is neked még nyáron

Azóta mire jutottál ?
(#) Szilvo válasza Baxi hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Ez jó hír. Köszi, hogy melózol vele. Tehát biztos, hogy az adó rendben. Akkor már csak a vevőbe kell életet lehelni. Bár én is tudnák rögtön foglalkozni vele, de a felszerelés 100 Km-el messzebb van és csak hétfőn jutok hozzá.
(#) mex válasza Baxi hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Ha tiszta egyenfeszültségről táplálod a kapcsolást (elem) akkor nem értem mitől zümmöghet a 39kHz-t kiadó piezo. Valamilyen kevert frekit hallhatsz? De miből adódhat? A számitógépes szkóp mit mond a piezóra kapcsolt jelalakról?
(#) Szilvo válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Igen igen emlékszem. Akkor a számlálóra koncentráltam. És az utolsó előtti hozzászólásodban a reciever, vagyis vevő rajza is ott van egy linken. Amiről vagy megfeledkeztem, vagy elkerülte a figyelmemet . És arra is emlékszem, hogy megígértem, szólok mihelyst elkészülök a cuccal. Hát most így állok Még nincs kész. Hétfőn hozzák az internetet az albérletbe (ahol az egyetem miatt lakok) így akkortól rögtön fogok tudni komunikálni veletek a fejleményekről. De sajnos nincs feltüntetve a néhány kondenzátor értéke, és a IC-k típusa.

ez az a link
(#) Kera_Will válasza Baxi hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

44kHzre jó hangkari kell a szkóphoz !

Legalább 96 KHz mintavételű de ez kevés mert a hangkarid analóg elektronikájának is kell ott erősítenie még lineárisan.

A szkóp progi jellemzőinek is tudni kell ezt feldolgozni.
Szóval ez a hangkaris szkópozás kb.: 10-20 Khzig jó a felett csak játszási indikálósdi , jééé ott valami vonal karistol a monitoron föl - le !

Szóval csak kritikusan fogadjuk ezt az indikációt !
(#) Szilvo válasza mex hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Nekem nem zümmögött...
(#) Kera_Will válasza Szilvo hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Igen mert "kicsit feljebb"van a teljes leírás nyák ültetés stb ...

Ezt a linket azért emeltem ki részedre , hogy a működését fokozatról fokozatra érthetővé váljon és egyből rá akadjál . Amin nem találtál elemértékeket

UH riasztó főoldal

UH riasztó főoldalon a circuit drawing link mögötti elvi rajz értékekkel

UH riasztó főoldalon a Circuit explanation link mögötti linken a mű...eírás

Egy másik "egyszerűbb" riasztó :

főoldal

működési leírás , mértetézéssel 555höz xHzre

Itten meg minden alkatrész képe bekötése adatlapja ... Parts explan...mögött

Itt a teljes élesztési procedura mikor hol mit kell mérned ha be ke...mögött

Ez meg a 3 digites PICes komplett mérőmű:

főoldal

melette ugyanúgy ott a többi link pont mint minden előzőnél Ja és ezt nem is kell programozni se nem PIC alapú hanem sima analóg és hagyományos digitális áramkörökből épül fel !

Ez meg a PIC alapú UH mérő és ami mindenféle leírása mint az előzőeké

Szóval ha ezekből az oldalak tanulmányozása után se sikerül kihoznod valamit akkor nem tudom mit kéne csinálni még .

Tudom nem szeret beszél angol nyelvet ... ezt irni Te már itt ...

Jó tanulmányozást !
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Nem tudsz jól angolul ... ok ez nem gond , elvirajzok blokk diagrammok működési vázlatokon lévő fogalmak alkatrészek egyértelműek .

Mint a kotta is , zene is nemzetközi nyelv , vagy mifene .

Tehát ha sikerül az eggyes áramköri funkciókat meglátnod felismerned 1 elvi rajzon akkor , már részben egészében a működését is megérted .

Mondhatnád neked könnyű mert már ismered , Te meg még nem .Igazad van !

De ha mondjuk áramköri blokkokként végig néznénk a rendszert amit az angol oldalon van.
Ezeket az előzőleg linkelt irodalmakban megkeresem.
Teljes hivatkozással oldal / fejezet / ábra stb . összeszedem és leírom .
Ezt bármikor előveheted elolvashatod, ahogy van időd , kedved . Lassan megérted lépésenként az áramköröket.

Ekkor látnád mi miként működik legközelebb már könyebben felismersz más áramköri környezetben lévő hasonló elemeket.

Ez segítene rajtad ?

Ui.: előző linkek közt az egyik végére i b betű is került véletlenül Bocsi !

javítva :

JAVíTOTT "Itt a teljes élesztési procedura mikor hol mit kell mérne...ögött"
(#) Szilvo válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 2, 2008 /

Holnap irány az elektronikai szaküzlet, aztán remélem előbb utóbb összehozom azt a távmérőt. Kösz szépen mindenkinek a segítséget. Hasznos tanácsokat kaptam
(#) Szilvo hozzászólása Nov 4, 2008 /

Sziasztok. Lenne még egy kisebb probléma. Sajnos Kera Will által küldött rajzban, szerepel egy IC3=4069-es, amit nem lehet már beszerezni. az üzletben, helyettesitő IC-t sem tudtak ajánlani. Arra gondoltam, hogy not kaput betehetnék helyette. Vagy ha nem, akkor nem tudtok vmit ajánlani helyette?

az áramkör
(#) Kera_Will válasza Szilvo hozzászólására (») Nov 5, 2008 /

Hello !

Merre van az bolt amiben nem kapsz CD4069-et ?

Akkor próbálj meg bányászni egyébb panelekről...

Inkább az van hogy bótos nem tart magánál mert nem viszik kilószámra tőle .. Ennyi a probléma .

De lenni kell annak még

pl ezekben .:

lomex

ret

HQ videó boltban

elektroart bolt

(#) sk3tch hozzászólása Nov 6, 2008 /

Honnan lehet szerezni Devantech fele SRF-XX ultrahangos modult?
(#) Kera_Will válasza Szilvo hozzászólására (») Nov 6, 2008 /

Jobban rálesve a 4069 adatlapjára abból kiderült hogy nincs különösebb benne, csak sima inverter 6 kapuval.

Buffer sincs benne tehát normál kimeneti terhelhetőségű.

De ha nincs és kiakarod váltani akkor 2 db más NAND/NOR kaput tartalmazó IC-t kell használni.

Mert nand / nor kapukból 4 db van 1 tokban.
(2 bemenetű kapuk esetén)

(Miért is?! Mert 2 db láb van a tápra + 4*3 láb (be be ki) ez 14 láb tok így jön ki.)

Akkor pl.: 4011 mint NAND kapu ajánlott.
Ekkor a NAND-ok bemeneteit össze kell kötni.Akkor már fog invertálni. Lesd meg NAND kapu igazság tábláját és abból kiderül miért.
( De-morgan azonosságok is segítenek )

A 4069ben van 6 kapu a 2db 4011ben meg van 8 kapu így marad 2 kapu amiből még bármi lehet.
(#) Szilvo válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 10, 2008 /

Köszönöm
(#) berek zoltán hozzászólása Máj 28, 2011 /

Sziasztok
Segítséget kérek.Cukrász vagyok és a sütemény szeletelést szeretném gépesíteni,csak nehezen haladok.Képzelj el egy 61X46-os téglalapot,ami krémmel töltött piskóta.Rövid oldalon 7 penge a hosszú oldalon 21 penge vágna.
A szeletelő kés a szike penge lenne,de egy kis rezgést kellene a késnek adni,hogy szebben vágjon.Ultrahangról hallottam,csak nagyon drága.Ha van ötletetek várom a javaslatokat.A fődíj TORTA.
üdv:olika :
(#) labu01wx hozzászólása Ápr 23, 2012 /

Sziasztok!
Az ilyen UH adókat meg lehet hajtani az adatlapon szereplőnél kisebb frekivel? Egy UH-os rázóasztalt (hasonló a mosohóz) szeretnék építeni, aminek a frekvenciáját pár Hz-től több 10 KHz-ig lehetne szabályozni.
(#) angyalpc hozzászólása Aug 4, 2018 /

Sziasztok
Lehet rossz helyen teszem fel a kérdést is, de adott egy vékony üveg lap, aminek a törését repedését szeretném ellenőrizni.
Arra gondoltam hogy az ultrahang visszaverődésével lehetne vizsgálni, hogy melyik törött és melyik nem. Működhet? ha igen, akkor milyen szenzorok, frekvencia kell hozzá?

Hogy ellenőrzik, milyen technikával a boros üvegek vagy bármilyen üveg edény búra törését belső repedését?
Bármilyen ötlet vagy támpont jól jönne, google-n sem találom a megoldást, vagy csak rossz szavakkal keresek.
Köszi
(#) Gafly válasza angyalpc hozzászólására (») Aug 4, 2018 /

Érdekes olvasmány.
Én egy etalon darabbal történő összehasonlításban gondolkoznék...
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem