Fórum témák
» Több friss téma |
Szia !
Az első "gépem " nekem is irányzákos volt . A problémák hasonlóak voltak az általad emlitettel. A legnagyobb gond ,a talajközeli turbulens áramlatok . Ezek kilökik szélirányból a kereket ,belasitják,forgatják. Farokrész táncol. Aztán jött a következő ,az irányzék nélküli kerék . Itt nincs farokrész ,mindig szélirányban áll ,sokkal stabilabban tartja azt. Megbizhatóan müködik. A képeken még a téli kerekem van fent ,azota lefestettem a lapátokat ,elkészült az aku tároló ,és a ház világitásra viszacsatolás is. A Kerék fékezhető.
Köszönöm az infót. Már a lapátröptetésen túl vagyok! Az első nagyobb szélénél az egyik lapát beleért a tartó rúdba és kb 8-10 méterre landolt. Ennek következtében elmászott az egyensúlyozásából és rázkódi kezdett. Emiatt még két lapát is a távozás mellett döntött. Ebből tanultam és nagyobb távolságra tettem a lapátokat és az oszlopot egymástól. + kb. 5 fokkal emeltem felfelé a vízszites tengelyen.
A kormány lapát nélküli megoldást könnyebb lenne megcsinálni, de akkor a viharvédelemmel kellene többet dolgozni.
Nem semmi a géped! Le a kapappal! Így ránézésre is iszonyú sok munka lehet benne. (kb hány W-os lehet?)Gratulálok hozzá!
Köszönöm .A multkori nagy szélben mértem rajta 14,5V 60 A is .
Az aksik felteltek ,le kellett terhelnem a rendszert . Az akupackot bővitenem kell .Most 184 Ah van benne Kis szélnél ,ami nálunk gyakori É , ÉK -i már termel . A sok lapát jól jön .Nagy szélnél pedig nem pörög tul . A generátor 5:1 áttételel van meghajtva.
Szép! Most hogy láttam egy ilyet, kedvet kaptam az átalakításhoz. Méreteiről mit lehet tudni, a lapátokhoz milyen anyagot választottál?
Én elég sokat kínlódtam a lemezlapátokkal, hogy ívelni tudjam, de nem volt sikeres. A Te lapátjaid viszont szépen íveltek! Gondolom a masszív felépítés miatt nem is szükséges a viharvédelem.
Szia ! Van rajta viharvédelem ,a kerék lefékezhető egy távirányitóval .Ha megállitom nagy szélben ,akkor is
szépen befordul irányra ,csak nem pörög .Viharban nem volt eddig gond vele ,csak a sok megtermelt energiát tudnám akkor elraktározni. Az alapkerék ,amire a lapátok fel vannak csavarozva átmérő 700 mm-es . A lapátok hossza 1 m -darabonként. 315 -ös PVC cső van felosztva 3 darabra . Erős és rugalmas lapátok. A festéssel voltak gondok elöször. Most az egészet lecsiszoltam ,a felületet felérdesitettem .Festés elött fellágyitva ,utána adhezorral lefujva .Ez jól birja. Majd csinálok róla képet.(a tegnapi képeim még a régi teszt időszakból valok)
Sziasztok!
A feltöltött kép alapvetően egy létező konstrukció! Nem is lenne vele gond, csak a lapátok minden körülfordulásnál "szélárnyékba" kerülnek az oszlop mögött, ami erős vibrációt, majd meghibásodást eredményezhet. Gyártanak ilyen szélkerekeket, de azoknak a lapátjait a lapát síkjában is erősen meghajlítják. Erős tulzással a normál csavarodáson kívűl, úgy néz ki a lapát mintha "C" alkú lenne.Ezt nézd meg üdv.:pufika Arra lennék kíváncsi, hogy mikor csak szórt fény van (borus idő) termelnek-e a napelemek és ha igen kb milyen százalékban. Például egy 160W-os mondjuk 20W-ot, vagy csak éppen hogy?
is-is. Termelnek és éppenhogy. Most már ilyen későn nekem beállt az agyhalál, de holnap kiírom az adatbázisból hogy mit mértem.
10.25-én teljesen borult idő volt nálunk egész nap. 448W névleges teljesítményű napelem 109W felhaszbnálható áramot termelt a nap folyamán. (Ennél valamivel többet, de az elment az akku és az inverter veszteségére) aztán hogy ezt most hány órára kellene lebontani???
Huh... Utánajártam a 315-ös pvc cső árának. 17.000 Ft. egy 3 méteres szál.
Valami olcsóbb megoldás létezik rá?
Olcsóbb alternatívát én sem tudok, de az a cső jó drága nálatok.... a múlt héten vettem ugyanilyet szombathelyen 14500Ft-ért. Még így is elég drága....
A wattot nem tudod lebontani sehány órára. A wattórát már igen. Ha fogyasztásmérőd van annak wattórában(vagy kilowattóra) kell megadni a termelt, vagy fogyasztott energiát. A watt ugye pillanatnyi teljesítmény, ami adott pillanatban a napelem által leadott feszültség és áram szorzata. Ha a 448W-os napelem 12V-on 10A-t ad le, az 120W pillanatnyi teljesítmény. Ha ez egy órán keresztül fennállt, akkor van 120Wh termelt energiád( 0,12KWh). Szóval az egy nap alatt termelt KWh-ra lennék kíváncsi, vagy arra, hogy hány amper volt a töltöáramod.
Más: Már régóta forog a fejemben egy dolog, valószínű talán most megvalósításra kerül. A rotor lapátszögszabályozására gondolok. Nem mintha a kitérő farok működésében nem bíznék, csak nem egyszerű méretezni és csak viharban tudod tutira kipróbálni. Az önindító motorokban a bendix(meghajtó fogaskerék! sokan a behűzótekercset hiszik annak tévesen) csavart bordázaton tolódok a fogaskoszorúba. Ezt használnám ki. Ahány lapát annyi tengely és bendix, ami a rotor agyában van. A tengelyekhez van a lapát erősítve és egy-egy rugó hűzza a középpont felé. Növekvő fordulatnál a centrifugális erő huzza a lapátokat kifelé a rugó ellenében, és közben a tengely csavarodásra kényszerül. Mindössze másfél-két centit kell mozdulnia kifelé, hogy a lapátok nulla "tolóerőre" álljanak. Forgás közben ez folyamatosan működik, nem okoz hirtelen fordulatszámváltozást, hanem maximálja a fordulatot. Az ismert fizikai képletekkel és egy maszek erőmérővel beállítható a max fordulatszám. Lehet, hogy bonyolultnak hangzik, de valójában igen egyszerű és zajmentes szerkezet.
Tényleg lemaradt: 0,109KWh......de a panelek adataival nem tudok mit kezdeni most akkor egy 150W-os panel mit is tud???
Optimális esetben ami délben,felhötlen,a napra merölegesen beállitott napelem leadott teljesitménye.Itt ne feledjük a külsö hömérsékletet se, ami + 20 Cfokra van megadva.Ez alatt nő a leadott teljesitmény,felette csökken.Ezért van hogy pl.télen 2-3 orás napsütésben annyi enrgiát ad mint nyáron 4-5 ora alatt.
Szia!Érdeklődéssel olvasom a fórumot, egy régi ezermester-ben a lápátok elfordulását húzórugókkal oldották meg.Sajnos nincs meg már, kb 20-25 éve volt. a bendixes meoldás se rossz ötlet, de elég anyag és munkaigényes. Az ezermesterben a szélkerék "hagyományos" lapátkerekes volt,melyben a lapátok rugó ellenében ki tudtak nyilni.üdvözlettel!
Elegendö ha gugliban beirod:ezermester.hu,onnan a régi lapszámok letöltése,és már böngészheted is a régebbi ezermester számokat.1957-töl 1999-ig minden lapszámot elérhetsz,szabadon letöltheted.
fenn van az oldalamon a kép a 8x4mm-es mágnesről. Kicsi a bors de erős-stílusban................. Most olvastam egy egyszerű de kisteljesítményű szélgenerátorról. Az a neve hogy windbelt. Ha valaki egy kicsit akar kísérletezni, akkor ez egy nagyon egyszerű kis kütyü. Holnapra fenn lesznek az új mérési adatok, azt hiszem ez a szeles idő termelt egy kis áramot....
Igen, sajnos elég sok munkával jár a lapátszög szabályozása és a súlyt is jelentősen megnöveli. Gondolom az esztergályos sem mindig örül, hogy hozzá szaladgálok ilyen dolgokkal, de hát gép nélkül ezeket nem lehet megcsinálni.
Hát ha egész napra egyenletes termelést veszünk kb 20W-ot produkált a 448W napelem. Nem valami sok...
Nyáron,nagyon szép napos időben a 448Watos napelem akár a 4 Kwattot is elérheti.Nekem vannak,12 db egynként 12O wattos,volt nap amikor a 8-1O Kwattot is megtermelte
Sziasztok!
Kezdő vagyok,és a haverommal bérlek egy garázst,ahol élek,és tartjuk a dobját.Én gitáros vagyok,és együtt játszunk. Az erősítőnek,(ami egy 60w-os csöves)+Világítás,nomeg egy elektromos radiátor,és főzőlap/grilles cucc,nomeg egy Rádióhoz kell.(talán még egy gép,de nem fontos,inkább még két orsós magnónak,meg egy keverőnek kell még egy pici áram.) Tudna nekem valaki abban segíteni,hogy hogy állítsak elő nap-és szél energiával rendes hálózati áramot?(Ha nem is akkora teljesítménnyel,de egy szinte folyamatos aksis rendszer kéne,ami épp elegendő áramot ad nekem ezekhez a holmikhoz) Lécci segítsetek,mondjatok egy rendszer felállást és hozzá terveket,amiből megépíthetem. Lécci!
Néhány kérdést kellene először tisztázni.
Mennyi könyvet olvastál elektronika és elektrotechnika ügyben? Milyen saját szerszámaid vannak? Milyen gépekhez férsz hozzá? (Eszterga, marógép, hegesztő) Milyen műszereid vannak? Miket építettél eddig? Persze, ha garázs, nem-e magas házak veszik körül a helyet? Tudsz-e építési engedélyt szerezni a toronyra? Milyen közel laknak a szomszédok? (Valamennyi zaja azért van a szélkeréknek. Ha, pedig nincs is, egy „jóakaró” hallja és zavarja) Gondolom a fenti szempontokat érdemes tisztázni, mielőtt belevágsz. Egy „szélerőmű” elkészítése nem egy kezdőknek való feladat. Hacsak, nem végtelen időd van a dologra és ezen keresztül akarod megismerni az elektronikát, elektrotechnikát.
Nem egy igazi méretére van szükségem,csak egy kisebbre+egy kisebb napelemre,meg egy cuccra,ami 220-at csinál ezeknek a cuccoknak kellő teljesítményen.
Haveromnak van műhelye,úgyhogy szerszámok terén nem lesz gondom,csak nagyon nagy szerszámok esetén(azt nem tudom,hogy van-e esztergagépe,de hogy forrasztója,hegesztője,meg flex,fúró,láncfűrész,csavarhúzókészlet,kalapács,dekopír...stb minden ilyen ilyenje van). Kisebb panelek közt van a garázs,de ha egyszer haverom 650w-os erősítője nem zavarta őket(mivel annyira kihalt a telep )-nomeg a dob, és a mostani csöves 60w-os erősítő hangja+plusz egy ilyen erőmű hangja nem fogja zavarni őket valszeg. Engedélyem nincs,de inkább olyan kicsi turbina-cuccra gondoltam,ami mobil,tehát hordozható-bármikor kirakhatom a garázs elé,amikor tölteni kell az aksis-cuccot,ha az már merülőben van.
Fizika órán nem figyeltél. Ha egy kicsit vissza olvasol a topicban láthatod, hogy milyen nagy szerkezetek milyen kevés energiát termelnek. A napelem meg elég drága és abból is sok kell. Szerintem ez egy több százezres projekt, ha nem milliós. :zavart2:
hát ez így esélytelen...
nem úgy megy ez, hogy kiteszek egy 40cm átmérőjú szélkereket ráfúj egy kis szellő és máris dől az energia töménytelenül... elektromos radiátort az most felejtsd el.. nagyonsokat zabál..(kémény+kályha+fa) a főzőlap sem szerencsés, de azt még a rövid idejű használat miatt talán egy rettenetes nagy akupakkról (egyátalán nem mobil!) el lehet járatni .. kb 200-400W folyamatos terhelés lenne a hálózaton (kivéve amikor nem vagytok ott) ehhez kell generátort/napelemet választani sztem kb 2m átmérőjű soklapátos szélkerék a minimum de inkáb kérjetek valahonnan szomszédból áramot tegyetek rá egy fogyasztásmérőt (akár teszkósat, akár bontottat) (helyben ahonnan kéritek) és kész.. sokkal olcsóbb.. ja és persze minden hónapban kiperkáljátok a fogyasztásotokat.. csá
Ne érts félre, de tényleg nem bántani akartalak!
Tényleg arról van szó, hogy több százezer egy ilyen dolog, ha komolyabb teljesítmény kell. Csak, az anyagárra értem. Amint írod a gépi munka megoldott. Ez, még a dolognak csak egyik fele. Tényleg, nagy gyakorlat kell ahhoz, hogy sikeresen vághasson bele az ember. Még, akkor is rengeteg buktatója lesz a dolognak. A későbbiekben is komoly tízezrekbe kerül egy „kisebb” javítás is. Természetesen a Te döntésed, ha bele is vágsz. A helyzetet, ahogy felvázoltad, célravezetőbb lenne egy benzinmotoros áramfejlesztő üzembe állítása. Nem néztem utána, csak sacc. 500-600 Wattos egy ötvenesből kijöhet. Óránként elfogyaszt úgy fél liter körül. Esetleg, veszel egy 40Ah körüli aksit és éjszaka is tud lenni világításod, amikor éppen nem megy a generátor. Amikor, meg jár a ketyere, akkor meg tölti az akkumulátort. Még, ez sem olcsó dolog. Mindenestől egy százas körül lehet, de tuti a siker. Egy ilyen kis motornak nem lehet túl nagy hangja. Persze, azért okoz majd fejtörést ez is rendesen. Nem tudom, hogy ilyen kisebb teljesítményűbe, létezik-e elektronikus szabályozós. Rá van írva, hogy AVR. Erre, nyugodtan ráteheted a számítógépedet is. Nkem, egy 3,2 KW-os van áramszünet idejére. Szerencsére, kétévente van rá szükségem, pár órára, de minden gond nélkül rá lehet tenni a számítógépet, TV-t, vagy bármit. Elviszi az egész lakást. Egyszer, próbaképpen hegesztettem is róla és az sem kavart be neki. Úgy értem, hogy semmi gondot nem okozott a többi fogyasztónak. Mint írod, albérlet ahol laksz. Oda, szerintem semmi értelme egy tornyot építeni. Ha másik albérletbe mész, mert jobbat találtál a tornyot nem tudod magaddal vinni. Meg, még sorolhatnám, hogy az esetedben miért nem célszerű a dologba belevágni. Ettől függetlenül, sok sikert, bármelyik verziót választod.
Pedig kéne valami cucc,mert tudom,hogy nem megvalósíthatatlan a dolog.
De nekem tényleg nem 1600w,meg 1-2kw-okra van szükségem. Csak tényleg arra a kb400w-ra,ami mindezt ellátja. Nem akarok télen se fagyoskodni,nomeg a garázst is ezér béreljük,hogy játszhassunk,és dolgozzunk benne. Se perkálni nem szeretnénk,se a föld ön-kiírtásában se szeretnénk résztvenni,a hő-és atomerőművek használásával segítségével(ami a rendes hálózati áramot termeli)-így is épp eleget perkáltunk a dobért,a gitárom feljavítatásáért,az erősítőmért,keverőért,pedálokért,szerszámokért,mikrofonokért,a garázs bérléséért,meg a többi cuccért.+Mi egy zöld banda vagyunk-nem szennyezzük a környezetet! Segítsetek lécci! |
Bejelentkezés
Hirdetés |