Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektronikus rovarcsapda
Témaindító: Neszeszellem, idő: Jún 27, 2006
Témakörök:
szem így jó
( bár én csak a motorok trafóit ismerem ) az R és C tagokat maj kiszámolom.
R1 helyére 100K
R2 helyére egy 1K poti (500 ohm környéke kell) C helyére meg 1uF
Nem írtad be milyen a dióda, és van ott 1 alkatrész amit még nem is láttam Az 1M ellenállás után van, mintha 1 tranzisztor lenne.Mi az?
Tudomásom szerint az egy FET. A tranzisztor okosabbik testvére
És nem mindegy a kitöltési tényező sem, nagyon kicsi pillanatra szabad csak bevillania.Ajánloma ledes tesztelést ha nincs scope.HA tul sokáig világít olyan a tekercs mint rövidzár és leég a fet.
dobsz nekik egy teszlagenerátort akko tuti megdöglenek
ha ez nem jönne be akkor tv sorkimenőtrafó-s nagyfesz.gen. vagy csak simán tűz azt sem szeretik
Hi
Én egy olyan rovarcsapdára gondoltam,amit már az ötletházban is be lehetne mutatni olyan egyszerű! Veszünk egy izzót,és éjszakára bekapcsoljuk! Ugy tudom,hogy éjszaka a rovarok vonzodnak a fényhez! Ezen izzó köré,egy olyan "vasrácsot" kell szerelni,ami elég bonyolult megépiteni,ugy,hogy ne legyen veszélyes! A vasrács "vasszáljai" kb fél centire lehetnének párhuzamosak egymás mellet! És vékonyak lehetnének! A veszélyesség ott kezdődik,hogy vannak ezek a párhuzamosan beállitott vasrudak! Eggyik szállba fázist,utána következőbe nullát vezetnénk bele! ezt igy,és igy tovább lehetne megcsinálni de mielőtt az izzót rákötnénk a hálozati kábelra szakadásvizsgálatta ki kell mérni hogy a vasrúdak nem érnek őssze! Ha éjszaka az izzó müködik,és előtte lévő vasrácsban áram van,akkor ha erre a rácsra véletlen egy légy rászáll,ivet húz a rovaron a 230 V! Ez nem kitalált,ugyanis már hentesüzletekben is használják ezt a technikát! Csak ott izzó helyett két fénycső van! Nemtom értitek-e?
Hasonlót lehet kapni az Auchanban is 800Ft ért. Belül kis kék lámpa, körülötte meg vékony drótszál. Van benne egy diódás-kondis fesz többszöröző, és ez van kivezetve a drótokba.
Ennél csak többől jönne ki a házilagos megépítés. És akkor még nem beszéltünk az érintésvédelem kérdéséről...
Gondoljatok csak bele: Nagymami éjjel vaksin kitotyog a WC-re, megbotlik, és megfogja a 230-at... Brrrr! Rágondolni is rossz!
Üdv! Én éppen most délelőtt csináltam egy szaggatót, ami elég egyszerű és működik. PC táp 5V-járól üzemeltetve Trabant gyújtótrafó (6V-os) 4-5 mm-es szikrát húz, majdnem folyamatosan mert 10 Hz feletti a frekvenciája (1 mikroFarados kondenzátorral). Szépen ciripel.
Hi
Gondolom egy babettán használatos trafó is megteszi,de egy (lehet,hogy hülye kérdés)em van: Hol huz ívet a nagyfesz? Tehát hol az a két pont,ahol a szikra létrejőn? Mert ugye van a trafónak a gyertyapipája,amit a gyertyára kell dugni! Ha ez az eggyik,akkor a másik a táp eggyik polaritása? ÉS... a képen látható C1 kondinak mi az értéke?
Mivel láttam, hogy az ábráról lemaradt, ezért a hozzászólásomba írtam hogy 1 mikroFarad a kapacitása a kondinak.
A két kivezetés közül az egyik (az alsó) a test, a másik a +6V-os bemenete a trafónak. A szikra a trafó nagyfesz kivezetése (ami a gyertyához megy) és a test között keletkezik, ha kellően kicsi a távolság a kettő között...
opsz!
Bocsi,nem figyeltem! Lehet,hogy majd gázüzemű tüzhelybe fogjuk beleépiteni a gázláng meggyujtása érdekében! (nem gyufával,öngyújtóval stb)
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: Hogyan lehetne 12 VDC-ből (50 Hz) 12 VDC (100 Hz vagy nagyobb) frekvenciás feszültséget létrehozni? Szabályozható kéne a frekire és legalább 2 A-re! Köszi: Müszi
hátha egyszer 12V-od van 50hz -es akkor az nem egyenfesz TE .
mihez kell? amugy 555+fet üdv ui: ha megszaggatod akkor az váltófesz lesz.. nem egyen!
Van egy kis ellentmondás a hozzászólásodban:
12VDC= 12V-os egyenfeszültség. Hogy jön ide az 50Hz??? (talán brummfeszültségre gondoltál?) Nem értem. Vagy esetleg a 12VDC-alatt váltakozófeszre gondoltál?
Az nem baj, váltó lesz csak bírjon el 2 A-t és minimum 100 Hz legyen és szabályozható!
Rakd fel az 555-ös+fet rajzot!
Rádióteknikába láttam:
12 V 50Hz --> 100 Hz-re növelő --> gyújtótrafó adnád a rajzot?
Szabi!
Ideraknád azt a 555+fetes rajzot!!!!!!!!! nagyon kéne!!!!!!! Üdv.: Müszi Tied a pont csak rakd ide
Ez működne?
Zy200 helyett mi jó?
ZY200 egy 200V-os, (viszonylag) nagyteljesítményű zener dióda... De ezzel a villanypásztorral mit is akarsz? Ha jól látom, neked nagyfrekvenciás 12V kell. De ez meg nagyfeszt állít elő...
Tudsz rajzot nagyfrekis 12 V-ra?
Minél egyszerűbb kéne!!! Ha adsz tied a pont!
Rajzom nincs, de az elv az egyszerű:
Van ugyebár 12VAC 50Hz-ed. Ezt egyenirányítod, majd 555-tel megszaggatod 100Hz-en. Aztán egy tranzisztoros vagy FET-es kapcsolófokozatot raksz az 555 kimenetére (3. láb). Most nem tudom, hogy ez a 12V ez hogy van neked... Trafó szekunderéről közvetlenül, vagy simított, pufferelt egyenfesz van megszaggatva?
Jó hozzá BU326A?
Én így gondoltam...
A BU326A végülis megteszi. De a rajzodba hátomszor is belekötnék... De azért érted a lényeget.
1. Az oké, hogy az emitter testen van, de a trafó primerének egyik kivezetése is testen van, akkor ugyebár nem fog áram folyni! 2. A tranzisztor bázisáramát korlátozni kell egy ellenállással. Az adatlapból lehet megtudni, hogy mekkora áram kell neki. 3. És a trafó tekercsének indukciós lökéseitől védeni kell a tranyót egy diódával. |
Bejelentkezés
Hirdetés |