Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális optocsatolás
Témaindító: instantwater, idő: Okt 4, 2008
Témakörök:
itt az adatlapban azt írja, hogy Enable Input Voltage (VEH) 5.5V lehet. A Supply Voltage (1 minute maximum) VCC 7V.
Namármost 7V ot csak 1 percig bírja? Én 5V ról akarom hajtani. azt rákötömm VCC re, és a VE t is ide kötöm. azt írja 5.5V max, és hogy nem lépheti túl ez a fesz a VCC t 500mV al vagyis 0,5V al. Teháét ha 5V ról hajtom a kimenetet, akkor simán összeköthetem a VE t a VCC vel. legalábbis én íhy látom. jól látom?
Bocs a késői válaszért, épp javítgatok...
Szóval: 5 V-os Vcc teljesen jó; ha vezérled a bemenetet (és engedélyezed az IC-t, VE a Vcc-re), akkor testre teszi a kimenetet, ha nem vezérled, magasan hagyja (gyakorlatilag leválik róla); ellenállás a kimenetre muszáj, mert ha nincs, nem lesz magas szint, ha meg áthidalod vezetékkel (drót a kerítésben van), az első nyitásnál rövidzár, és game over a kapunak. Csináltam egy kis ábrát, hogyan kellene. Ellenállásokat meg ne egyesével vegyél, a főbb értékekből egy alapkészlet mindig jó, ha van otthon.
Csak egy pár képpel szerenék hozzászólni a dolgokhoz:
4N25 - kapcsolás - 4N25 -Nagyobb kimenőáramú kapcsolás - S ajánlom az Optocsatolók (Fórumtémát.). ![]()
[off] ( Ha a GND-ket összekötöd akkor az OPTO-csatocsatolónak sincs tovább értelme! Szerintem... )
![]()
odáig jól gondoltam hogy 7-8 össze van kötve.
és ha kihagyom az ellenállást, tehát nincs semmi helyette akkor mi történik? kimenetre mekora elenálás jó még? múltkor akartam a boltba 4.7 ohmosat, de cssak 5,1 es volt lehet hogy a 4,7K os lesz. szóval légyszi írd le hogy kimenetre mekora elenállások jók. illetve a bemenetet is légyszi, vagy az a 11 mA nem nagyon gáz, hiszen a FT bírja bőven, meg az opto is bírja 20mA ig. akor az elvileg maradhat. tehát kérlek írd le hogy milyen ellenállás lehet a kimeneten, és mi az ami még belefér. Köszi.
Ebben igazad van, nem figyeltem. A bemenő GND a vezérlőhöz, a kimenő pedig a vezérelt eszköz tápjához kapcsolódik. Huzaloztam, mint a hülyegyerek...
Mindenesetre a 6N137 kimeneti GND-je és a test közé nem tennék ellenállást, tutira meghülyül tőle a belső logika, ha megemeled a földpotenciált. A rajzon lévő optocsatolókkal persze ilyen gond nincs.
Hányszor írjam le? Ha elhagyod a kimeneti ellenállást, és a Vo lábat Vcc-re kötöd, az első nyitásnál elfüstöl az opto. Ha sehová sem kötöd, hanem lebeg, akkor meg zárt állapotban nem lesz magas szint.
A bemenetre is írtam: berakhatod a 300 Ohm-ot, de csak feleslegesen fűt majd. A rajzon lévő 1k bőven jó, de ahogy érzed. Kimeneti felhúzó értéke attól függ, mi lesz a kimeneten. Ha a 74HC595, ami a témanyitásnál szerepelt, akkor az 100 k felhúzóval is ki fog nyitni, mert a bemenete 2.5 V fölött már magasnak számít, eközben 1 uA vagy kevesebb a bemenő árama (vagyis hiába tennél akár 1 k ellenállást is, akkor sem lesz jobb, csak megint potyára megy az energia). A 4k7, vagy 10 k amolyan szokásos értékek, azzal működnie kell.
TLC5917 - 8-Bit Constant-Current LED Sink Driver lesz rajta.
Meg 4017 es decimális számáló (2) illetve mindegyik 4017 hez egy-egy ULN2803 Darlington Tranzisztor tömb, hogy bírják a srapát. Kérlek nézd meg a belinkelt IC-t, hogy jó e a 4,7 K s ellenállással az opto kimenetén. Köszi
100 %, hogy jó lesz. Ha megnézed az adatlapban az OE (engedélyező) láb felhúzóját, oda 500 k-t ír tipikus értéknek, a többi bemenet is hasonló jellegű lehet. Csak arra figyelj, hogy 0.7 Vcc (3.5 V) meglegyen a magas szinthez, és 0.3 Vcc (1.5 V) , legfeljebb, az alacsonyhoz. 4k7 felhúzóval az életemet merném rátenni, hogy rendben lesz minden (zárt optónál 5 V, nyitottnál öt tized körül, vagy az alatt)
![]()
mi ez a 0.7 Vcc 3.5V meg 0.3 Vcc 1.5V?
...
Schmitt-triggeres bemenetek vannak, az adatlap szerint Vcc = 5.5 V esetén a bemenetet magasnak értelmezi, ha ott a fszültség 0.7 Vcc értékét meghaladja, illetve alacsonynak, ha 0.3 Vcc alatt van. 5 V-al számolva, de a szorzókon nem változtatva, 3.5 V a magas, 1.5 V az alacsony billenési küszöb.
oké. értem, Köszi
eszerint bekötöttem ráraktam az ellenállással párhuzamosan egy ledet 330 ohmos előtéttel 5V al hajtva az optót, de nem világít a led. (polaritás jó)
elvileg ha a LED felére, a bemenetre nem kötök tápot, akkor elvileg ha az elenllással párhuzamosan kötök egy ledet előtéttel, akkor anak meni kéne nem??? köszi
Drága kolléga: mitől világítana a led, ha egyszer zárva van az opto?
Leírom sokadszor: ha nem vezérled a bemenetet, a kimeneti tranzisztor zárva lesz, Vo a felhúzóellenálláson keresztül Vcc-re kerül, az optón áram nem folyik. Ha a bemenetet vezérled, a tranzisztor nyit, Vo földre kerül, a felhúzóellenálláson, illetve a vele párhuzamosan kötött leden-ellenálláson keresztül áram folyik. Invertáló a kimenet, ezt ne felejtsd el.
akkor én értelmeztem félre. ZÁR tehát SZAKADT, NYIT tehát FOLYIK. én egy kapcsoló érintkezőre gondoltam ahol zár, amikor össze vannak érintve, és folyik áram, nyit amikor szét van szedve, és nem folyik áram. eltévedtem a gondolataimban
![]() az invertáló kimenet pontosan mit jelent?
nah most megy. király
![]() Köszi a segítséget.
Az invertáló kimenet pont az, amit leírtál: ha a bemenet 1, a kimenet 0, és fordítva. A kapcsolónál, vagy inkább nyomógombnál maradva: a bemenet az ujjad, egyik kontakt testen, másik a felhúzón. Ha nem nyomod a gombot (== nincs bemenet), a felhúzó alatti kontakt magas szinten van (==szakadás), ha nyomod, testre zár.
Na végre, hogy működik ![]()
akkor elfogadom az egyik kommentedet megoldásnak, és megkapod a pontot. köszi
de hallod. ezekné a 6N137 nél a + a közös, és - t kapcsol. de az 595 meg az amit belinkeltem az - közösű és + kell a vezérlésnek. akkor ez így nem fog működni???? ![]()
Hello!
Ha egy inverter bemenetén logikai mags szint van, akkor kimenetén alacsony és fordítva. B=not A ( = negáció, vagy tagadás) Itt azt jelenti, hogy ha az opto bemenetén magas szint van (folyik áram, világít a belső led), akkor az opto kimenete alacsony szinten van. (tranyó nyit és lehúzza a kollektor feszültségét alacsony szintre.) Idézet: „én egy kapcsoló érintkezőre gondoltam ahol zár, amikor össze vannak érintve, és folyik áram, nyit amikor szét van szedve, és nem folyik áram.” Ez itt is így van, csak elfelejted, hogy a kapcsoló, maga a kimenő tranzisztor, ami a kimenet és GND között van (és nem a kimenettel sorba). Tehát a kimeneti feszültséget bekapcsolt állapotában alacsony szintre húzza. (Bocs, nem láttam, hogy még egy oldal van közben. De most már.... ) Teljesen mindegy, hogy Te mit nevezel "közösnek" és hogy a pluszt kapcsoljuk, vagy a kimenetet húzzuk le. A lényeg, hogy a digitális vonal vezérlésnél, stimmeljenek a logikai szintek. Ha magas kell, magas legyen, ha alacsony, alacsony, ha felfutó él, akkor alacsonyról magsara.... (Egyébként a GND-t hívjuk közösnek, mert ahhoz képest hivatkozunk a logikai szintre. (Kicsit elmélázhatnál a logikai áramkörökön, ha már erre adtad a fejedet. Mert így soha nem érsz célba! üdv! proli007
tehát ha ennek a led vezérlőnek amit belinkeltem, a GND lábára bekötöm azt a pontot ami az opto kimeneti felén van, meg a CLK ra az opto Vo ját, akkor az menni fog úgy????
Hello!
A 6N137 kimenetén, már egy logikai áramkör van (a tényleges optocsatoló után). Ez a belső rajzon is látható, mert már egy "és" kapu is van benne. (Ezért kell pld. a kapu szabad lábát logikai magas szintre azaz a +5V-ra kötni. 7. láb) Valamint ezért kell, az 5. lábra a GND-t és a 8. lábra a Vcc-t (+5V-ot) kötni, azaz tápfeszt adni a belső logikai kapunak. A difi csak az, hogy a kimenet un. "szakadt kollektoros kimenet" (vagy OC). A tranyónak nincs belső kollektor ellenállása, ezt kell kívül csatlakoztatni hozzá. Így már egy logikai kimenetet kapunk, amit aztán tetszőlegesen csatlakoztathatunk további logikai áramkörök bemenetéhez. üdv! proli007
átolvastam a hozzászólást újra. meg megnéztem az adatlapot +-0,4V kell az IC nek. értem hogy a polaritás mindegy, de hogy csinálok az optón jelen lévő 5V ból az IC nek 0,4 voltot?
Talán úgy kellene olvasni az adatlapot, hogy nem ugrod át a karakterek felét... Ide-értelmezem neked:
Vi Input voltage range: MIN -0.4 V; MAX Vdd + 0.4 V Ez azt jelenti, hogy a testhez (GND) képest -0.4 V a bemeneti jel legkisebb megengedhető szintje, illetve Vdd + 0.4 V a legnagyobb megengedhető értéke (5 V-os táplálás esetén ugye 5.4 V). Ebből a tartományból kieső bemeneti feszültségek hatására a TLC5917 károsodhat, vagy rendellenesen működhet. Az a táblázat ugyanis, ahol ezt láttad, az "Absolute maximum ratings" nevet viseli, a benne felsorolt paraméterek a chip igénybe vételének határait mondják meg, nem pedig az ajánlott értékeket. A normális paraméterekről szólt ez a hozzászólás korábban.
kösssssssssssssssssszönöm
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Csak tudod, még sosem csináltam ilyet, és adatlapokat is kb 1 hónapja olvasgatok. Naggyon köszi. Akkor melyik hozzászólásodat fogadjam el ? mert az egész topic egy folyamatos nagy segítség.
Ööö... Ha szerinted segítség volt, akkor örülök, hogy nem írtam hiába, és remélem, megmutatod majd, mit hoztál össze.
Ha pedig pontoznál, mindegy, melyik hozzászólást; amelyik a legtöbbet használt neked.
mindegyik segített
![]() igyekszem megmutatni, mit hoztam össze. majd egy PC vezérelt ledkocka készül belőle
nah most derült ki, hogy 51kOhmos ellenálást kaptam. nem volt 4.7kOhmos, adtak 5.1kOhmost, ami valójában 10x akkora..... ugyan működik egy led a kimeneten, de vajon a ledvezérlő IC nek is elég? (hülye kérdés? IC nek kevesebb kakaó is elég mint egy lednek)
Biztos, hogy elég, én a 100 kOhm-osat is simán el tudom oda képzelni.
Azért nem semmi lehet az a bolt... Legközelebb vigyél nekik egy színkód-táblázatot ajándékba ![]()
Nem színkódra adják, hanem dobozból
![]() Valszeg elnézte a tizedesvesszőt amikor bepakolta beszerzéskor. 4017 es számláló IC t 230 ért adják amikor az neten 40 Ft körül van (bár még mindig olcsóbb mint kipostáztatni) Csak hogy rontsam a boltot, ez a "fantasztikus" bolt Tatabányán a Barkácsbolt. KÖSZÖNJÜK!!! Legközelebb műszert viszek magammal. Van egy kicsi multiméterem, azt majd viszem legközelebb. multkor úgy jártam, hogy 250 ohmos ellenálást akartam, de mivel nem létezik olyan ezért 270 ohmos kellett volna, de NEM VOLT csak 330 ohmos ![]() mi a ráadás: 8 db kellett volna. volt a dobozukban 7 db egyszínű (valszeg 7 db 270 ohmos) meg egy más színű. 7 kék meg egy sárga. nem láttam a színkódokat, de nem hiszem hogy csak Watt ban térnek el egymástól. 4.7 Ohmos poti nincs, 2W osban pláhne, de ezt az egyet el tudom nézni, mert kicsi poti, nagy teljesítménnyel. akkor jó ha 100 K sat is el tudsz képzelni, mert ezen keresztül kapja a led vezérlő a jelet. de az adatlapjában nemigazán taáltam meg, hogy hány mA kell neki a billenéshez.
Milyen előképzettséggel rendelkezel?
Mutatok 1 linket : itt találhatsz sok jó hasznos infót, a még felnem tett kérdéseidre is válaszokat kapsz belőlük. könyvtárű No persze 1 kis időt kell stakítani az olvasásra ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |