Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TTL inverter
Témaindító: instantwater, idő: Nov 10, 2008
Témakörök:
Hello.
Szeretném kérdezni a hozzáértőktől, hogy milyen TTL logikai inverter IC t ajánlotok optocsatoló (6N137) és 74HC595 shift register IC (+ 4017 es számláló) közé? Azért kérdezem, mert az opto az invertált logikájú kimenettel rendelkezik, de én nem szeretném a szoftvert nagyon túlbonyolítani, és belezavarodni, ezért szeretném rövid úton megoldani hardweresen. Aért nyitottam új topicot, mert anyi féle van, hogy nem tudok választani. Bőség zavara Köszi
Szia!
7404
Szerintem egy szimpla 7404-esnél nem kell jobb. Az megteszi, ami neked kell.
no de melyik?
HCT - HighSpeed CMOS TTL Compatible HC - High Speed CMOS (ez nem fog működni mondjuk HCT s IC vel? illetve van olyan ami MM el kezdődik valami SN el, de 4017 ből láttam már CD vel kezdődő típusút. Nincs valami táblázat ezekről? Köszi
Teljesen mindegy melyiket használod. Szerintem. Bár célszerű azt használni, amilyen az áramkörödben is van- Az áramköröd mivel van felépítve? Úgy értem milyen szériájú TTL-ekből. LS? HC? HCT? Annak megfelelő 7404-est használj.
most nézem az adatlapot. ez csak 6 csatornás, nekem 8 csatornás kellene.
Bekötsz még egyet, de abból csak kettőt használsz. A többi négyet, meg lekötöd testre.
biztos van 8 bites is. nem akarok pazarolni.
ki volt az aki lespórolta az uccsó 2t?
74240?
240 és az 540 között vajon mi a különbség?
ezek NOR kapuk és nem NOT ok.
tud valaki 8 bites NOT ot mondani? köszi ha lehet olyan legyen, hogy ne kelljen enable val vacakolni, vagy fel lehessen kötni VCC re vagy le GND re, mert csak 8 biem van, tehát csak azokat akarom invertálni, tehát 9 edik vezérlő (enable) ne legyen vagy ki lehessen játszani a "vezérlést" egy ellenállással. Köszi
70Ft-os alkatrészről van szó. És nem kell kijátszani. Én ebből használnék kettőt és megoldva a probléma.
üdv.
74HC240 miért nem jó? Engedélyező lábakat GND-re kötöd, és kész a 8 bites inverter.
HC chip bemenetére nem szabad LS chip kimenetét kötni. LS chip kimenetét csak HCT chip bemenetére szabad kötni. Az összes többi kombináció megengedett.
540 el mi a helyzet? nem fejlettebb mint a 240? vagy miben más? cska lábkiosztásban?
nahg az a helyzet hogy a 4017 emre csak annyi van írva hogy CD4017 akkor ez most milyen?? HC HCT LS??, vagy van "sima is"??? jah ha GND re köthetem akkor jó (240 nél) (hehe; szimuláció. 240 es octal nak van írva Proteus ISIS ben, de csak be és ki menettel rendelkezik. az 540 es az rendesen 8 ki-bemenetes. LOL)
Az is elég eltérés, ha a lábkiosztása más. De nem hasonlítottam össze az adatlapjaikat.
A CD4017 ugyanúgy használható, mint a HC, csak régebbi generációból származik.
Értem. Köszi. Régebbi? 1 hete vettem LOL
ManGroove: 70 Ft igaz, de itt Tatabányán 1 bolt van ilyen, és az IC ket 3-4x es áron adja (4017 40Ft énnekem 230Ft ért adták. olcsóbb volt mint ha postáztattam volna, de akkor is jó nagy árrés). Szóval ennyit a 70Ft os alkatrészről.
nah 74HC540 es nincs.
próbáljak meg szerezni 240 eset?
vagy milyen 8 csatornás inverter lézetik? mert itt vártam egy hetet, és nemlehet kapni.
Nemhogy a mostani pozitív logika helyett (akkor megy az opto, ha a kimeneten "1" van) negatív logikában gondolkodnál... Igaz, ehhez az opto diódájának a GND-t kell kapcsolgatni Vcc helyett, de ez csak egy kis átrajzolás, és gondolom (a téma alapján), hogy a panel még nincs kész. És ehhez szoftveresen annyi változtatás kell, hogy mielőtt az adott bitkombinációt kiküldenéd a gépről, negálod egy az egyben. Nem volna ez egyszerűbb, mint mindig újabb és újabb alkatrészt beépíteni?
az lesz....
Sziasztok!
Van nekem egy SN74HCT14N inverterem. A nem használt bemeneteket földre kötöttem. 7805 fesz-stab.-ról táplálom (4,89V). Node mikor nem kötök rá semmi bemenetet, 2V a kimenet, 5V bemenetnél helyesen 0 a kimenet. Persze ha a bemenetet rendesen földre húzom, a kimenet is helyes. Ez alapján fixen 5V-re kötöttem a bemenetet, és egy NPN tranzisztorral földelgettem a bemenetet, de az ottfelejt 0,86V-t, ami arra épp elég, hogy ne tudja eldönteni, hogy most magas vagy alacsony az ő bemenete. Mit kezdjek vele, hogy egy pic lábáról jövő 5V-t invertálja?
Mivel CMOS ic, ezért nincs értelme azzal foglalkozni, hogy lebegő bemenetnél mi van a kimeneten, mert bármi lehet. Ha olyan, hogy a bemenet levegőben maradhat, akkor egy nagy ellenállással (akár 1M ohm ) fel vagy le kell húzni.
A PIC lábáról elég pontosan 0V jön, nem értem a problémát. Mit csinálsz azzal az NPN tranzisztorral ott? Mutass egy kapcsolási rajzot, hogy mit akarnál csinálni.
Na próbálgatással pont arra jutottam, amit mondtál. Most 4,7k volt a legnagyobb ami kéznél volt, azzal is stabil. Most csak dugdosóspanelon próbálgatok... A tranzisztort felejtsük is el!
"Élesben" nem néztem, hogy mi történik, ha 0-ra állított pic láb van bemeneten. A cél az, hogy a pic 1db digitális lábbal egy h-híd irányát változtassa. (inverter előtti fesz. egyik oldalra, iverter utáni a másik oldalra megy) A h-híd konkrétan az itteni kapcsolások közt található, abban van ez a megoldás. Tehát a bemenetre megy a pic láb ÉS egy 1M ellenállás, és minden jó?
Na ami nekem lényeges, PIC lábról megy rendesen. Csak túl akartam egyszerűsíteni a próbálgatást.
Üdv!
Hálás lennék, ha valaki csatolna egy 5V to 1.8V TTL konverter kapcsolást minél egyszerűbbet, egy-két tranyóval, ugyanis nekem nem sikerült találnom. Előre is köszönöm szépen!
Nem lesz egyszerű, egy nyitott tranzisztor maradék feszültsége kb. ennyi. Esetleg nyitott drain -ű CMOS -al próbálkozhatnál. (vagy FET -el)
http://i270.photobucket.com/albums/jj118/new_clear_days/circuits/rpi_zps2b96e9ea.png
Erről mi a véleményed?
Nem tudom hogyan kerested, de parancsolj!
5V <--> 1.8V |
Bejelentkezés
Hirdetés |