Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SAL autós erősítő hiba
 
Témaindító: Marty McFly, idő: Okt 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 16
(#) Szamy válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
áramot ez nemigen néz, kimeneti egyenfeszt, és esetleg (de szerintem ez nem) feszültségcsúcsokat. ha a védelem felőli megközelítést vesszük alapul, inkább a lágyindítással lehet baj(már ha van benne ilyen, bár szerintem a tl494 ezt nem tudja)-persze csak ha azt feltételezzük, hogy a végfok jó, és nem esetleg valami miatt rövidzárba indul, és ezért agyonterheli a tápot ami ettől kiül valamelyik feszre... ja tényleg, nem lehet hogy már rég jó a darab, csak kicsi a tápod és nem bírja a bekapcsolási áramfelvételt? az lényegesen nagyobb mint a folyamatos üresjárati kakaó. érdemes lenne megpróbálni aksiról. hátha...
(#) Marty McFly válasza Szamy hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
2,6Ah akksiról próbálom.. Lehet kicsi megpróbálom nagyobbal! de a feszt mértem és indításkor csak pár századot esik!
(#) Szamy válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
akkor nem az lessz a gond.keresd vissza a végfokból a tápba menő vonalat, ez rendszerint egy ellenállásokon közösített egyenfesz figyelő . azt vágd el, és nézd meg jelentkezik rajta akár néhány száz mV-os egyenfesz.ha jó helyen vágod el, mindkét oldalra külön rá tudsz mérni.
(#) emmzolee hozzászólása Nov 10, 2008 /
 
Hello

Én 100%-ig biztos vagyok benne, hogy a Marty McFly, és az én erősítőmnek ugyan az a baja.

Sajnos az utóbbi héten nem volt időm foglalkozni vele.

Nálam is az volt a baj, hogy ha be volt kötve a greatz , akkor nem indult. Aztán így se indult be. Van benne egy zeneres táp kialakítás az előerősítőnek, na azt is meg szakítottam, és megint be indult.

Aztán egy 300mA-es terheléstől össze is omlott.

Marty McFly esetében a 2 TL072 kiforrasztásával is csökkent a felvett teljesítmény, és ezért indult neki be.

Az erősítőnek, mivel 200w-körül tud, tudnia kell 7-10A-t. ehhez képest, képes össze omlani 2%-os terheléstől.

Miért?
(#) Szamy válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
kérlek értsd meg: nem néz áramot. tökmindegy hány Ampert vesz fel, amíg a táp bírja.kibróbálhatod : lekötsz mindent a tápról, ráakasztassz három sorbakötött 12 V 10W-os égőt (tápoldalanként) s lőn világosság. egyenáramot néz a kimeneten. durva lenne ha egy műveleti erősítő áramfelvételétől omlana össze egy táp. nem ez történik, hanem hogy a tl kiforrasztásával leáll a végfok, és az egész nem vesz fel áramot, nem ül ki egyik tápra sem..stb. ezen a vonalon kellene gondolkodni. ilyenkor kellene bekapcsolni a kettős labortápot, kivenni egyenirányítót és meghajtani külső tápról, és kiderülne mit művel a végfok. ja és csodát ne várj senki nem fogja azt mondani , hogy pl: forrasz már ki az R 12-őt , mérd ki 220R-nak kéne lenni ugye nem annyi.... na az a hiba cseréld ki. ez nem így működik. sajnos ez a szakma is a hibakeresésről szól. én már legalalább 2 dolgot javasoltam merre érdemes elindulni, de ebből még egyet sem próbáltatok.... ja és a +- 15v elvételével (mikor is elvágtad a zénernél) ua. az eredmény mintha kivennéd az ic-t.
(#) hard válasza Szamy hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Jol beszelsz kollega nem olyan konyu az lektronika mint sokkan gondoljak.Keresni kell a hibat ,nem elmeletileg hanem gyakorlatban.Sokszor az elmelet nem sokat er
(#) Tetye válasza Szamy hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
biztos hogy nem ölné le a müv erösitö ha a táp birná de a táp 5w terheléstöl lehalt neki, nem 10w tol.
a végek ugy nézki jok mert már szolt neki amig nem vette elő a 17v os gyilkos tápot, csak ha hangot akart akkor szintén lehalt. Amugy a müv.er. nek csak a 4-8-as táplábairol beszélünk most in- in+ out logott a levegöben.a zéner előtti ellenálatot azért emelte ki hogy lássuk nem e abban a körben van a zárlat.zéner vagy kondi és mivel jonak bizonyultak igy jutott az ichez de az is jó. a táppal van a baj ez már tuti nálla...

Marty:
tettem fel kis segédletet majd ha megjöttek a cuccok szolj.http://tetye.hu/tor/
itt van 2 kép mind1 melyiket nézed az irfz-d előtt van 100R nézd meg hogy amikor kihalt az irf nem nyult e meg és azért nem képes megfelelö teljesitményel ketyegni a táp.
(#) Szamy válasza Tetye hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
bocs de idézem:

Adtam neki hang jelet, és hagszórót kötöttem a kimenetre! És az erősítő szól! Tisztán és normálisan! Hidba kötve is, és jobb bal csatornán is!

akkor most szól, vagy nem szól?

ergo: tiltás probléma....valamiért nem tud felállni a táp,terhelés alatt. ezért modtam, hogy vissza kéne keresni a dc kontrollt, és lekötni... :bummafejbe:

a 15v-os soros ellenállást kár volt kivenni, ha megvannak a 15V-ok. ha meg az abban lévő kondi lenne xar, akkor vagy púpos,vagy elpukkan, de a 100R-on keresztül a táp aligha terhelődne le tőle.... a kondi előbb megfő.

(#) Tetye válasza Szamy hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
amikor csinálta nekem azt mondta hogy ha hangositja akkor lekapcsol.
nem volt kár ki venni mert nem csak a 15 voltok nem voltak meg hanem semmi nem volt. miután mondtam neki hogy akassza le a táprol a 470R os két ellenálást utánna tudot valamit is kezdeni mert akkor már el indult a táp éső is el tudott indulni a hiba kereséssel.
egyébként egy zárlatos kondi nem feltétlen pupos vagy durran ki. futottam már bele ilyenbe.
utolso vesszö után mire akartál célozni ? menyik 100R esre?

(#) Marty McFly válasza Szamy hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
"akkor most szól, vagy nem szól?"
Szól! De csak úgy tudom elindítani ha kiveszem a két előfok IC-t, és amikor a led átváltott zöldre, akkor visszateszem a tokba, mert már van beforrasztva nekik IC tok, a könnyebb szerelhetőség érdekében! Szóval ha a táp bekapcsolt visszateszem az IC-t és láss csodát működik az erősítő! Szerintem a tiltás azért volt nagy hangerőnél, mert a 2,6Ah azért nem olyan nagy akksi, hogy csakúgy hirtelen terhelgessük 10A ekkel! Nem egyszer láttam már ezt és más autós erősítőket tiltani a gyenge áramforrás miatt, pl számítógép tápegységnél is! Az még a különös hogyha emelem a nagerőt és letilt a táp, akkor már újra el tud indulni! Gyakorlatilag ha egyszer elindítottam, akkor ameddig nem szakítom meg az akkunál az áramkört tilthat égbe volágba újra elindul! De amint leveszem a vezetéket az akkuról, máris újra előjön a hiba, csak IC kivétel után indul! Azt sem értem a 17V os táp miért nyírta ki a táp alkatrészeit, amikor már pont ez az erősítő kb 1 órán keresztül stabilan üzemelt róla! ezenkívül régebben is volt egy ugyanilyen erősítőm, ez már a második. És ez a táp ahhoz lett építve, és nem egyszer fordult elő hogy fél napokig elég komolyan kiterhelve dolgozott ezzel a táppal! Ezenkívül haver mac audio autós erősítője is működött már róla, és a mai napig szól, és a régi somogyi erősítőm is amit eladtam másik havernak az is még a mai napig üzemel! Tulajdonképpen egy 12V 250W os trafóból ál amin van min. 25A graetz (nem tom pontosan) és egy 10000µF 32V-os kondi! A kondi miatt nőtt meg a feszültsége enyire! Már fontolgatom hogy kikötöm a kondit! Bár lehet annélkül túl instabil lenne a táp, és valszeg a kimenő fesz is 11V körülire csökkenne a graetz miatt! Talán 20-22db 7805 lenne a megoldás, de mivel ha egyszer elkészül úgyis megy a kocsiba nem hiszem hogy foglakozni fogok a tápos dologgal! Ja és még valami! Ha egyszer már elindult a táp, és nagy hangerő miatt letilt akkor úgy indul újra hogy rajta van a hangjel, és a terhelés is, és minimum hangerőn! Csak az áram alá helyezéskor vannak gondok!
(#) Marty McFly válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Az utolsó előtti mondatomat javítanám! És nem minimum hangerőn! Szerintem ilyenkor nagyobb az áramfelvétele mint terhelés nélküli áram alá helyezéskor, hiszen rögtön szólatatja is a zenét mihelyt elindult!
(#) Szamy válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
a 100 R-ot én kevertem bele, bocs. te a fet gate-jén lévőnek írtad, én valamiért a 15V soros ellenállásának vettem. én egyenlőre nem fogok tudni segíteni amíg a dc kontrollt meg nem keresitek. egyébként valszeg azért tud beindulni mikor már ment egyszer , mert marad némi feszkó a tápkondikba(érdemes lenne kimérni) a sec oldalon, így nem fullad be a táp az induláskor.

ui. a kondit ki ne vedd a tápodból. bár behalni nem fog az erölködő a hiányától, mivel magában az erősítőben is van párezer mikró,de jobb ha van.

a 7805 hogy jön ide?nem 7812-t akartál írni?
(#) Marty McFly válasza Szamy hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
Igazad van elnéztem bocsi! 7812 a helyes választás!
(#) emmzolee válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
Hello

Stabilizálni tudtam az enyém működését.

Eddig ugye le oldott a tápja 300mA fölött, és 11.5V alatti tápfeszről be se indult.

A TL494 15-ös lábára adtam egy 4.7K ellenállással sorban +12V-ot, és azonnal beindult, stabilan, akár 8V-os tápról is.

Ez a pont az ic-n a remote-al van összeköttetésben, és a piros-zöld led tranyójával.

Azt gondolom, hogy a gyárilag beállított munkapont úgy lenne tökéletes, hogy 10.5 V alatt leoldjon, hogy a tápfetek ne tudjanak össze nyitni, vagy ilyesmi. az ideiglenes technikámmal, viszont lehet nem tud leoldani.

Szóval ez még csak ezzel a 4.7K ellenállással megy, de tudom, hogy legalább itt van a baj.

Már szól is, mert a végfokot is össze raktam.

Kimértem mindent, és elvileg minden ok. Nem tom miért nem megy eredeti állapotában. Lehet hogy a kondik száradtak ki?? Mindből hiányzik 15% körül. Ez lehet gáz?

Holnap ha lesz időm rá, csere, és próba.

Más:

Mi lehet az az alkatrész, ami úgy néz ki mint egy ellenállás, de csak egy fekete csík van rajta, és kész. 0 ohm körül van mind. Van ebben az erősítőben vagy 10db belőle. Induktivitás?


Marty McFly

Szerintem neked is ez a bajod. Próbáld ki. Ha neked is stabil lesz, akkor ez a baj nálad is.

Ha kiderítek valamit, akkor meg írom.

Hy
(#) vicsys válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
A fekete csíkos alkatrész egy szimpla rövidzár. Szabványos átkötés, amit hevederből a gép is be tud ültetni.
(#) emmzolee válasza vicsys hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
Igen??

vannak a panelon sima drót átkötések is.

Nagyon cifrázzák

Kössz
(#) Marty McFly válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Ha úgy tetszik egy 0 Ohmos ellenállás! Én megnéztem a színkódtáblázatomat, és akkor derült ki hogy 0Ohm
Amit írtál ki fogom próbálni mihelyt összeraktam! Ma lettek meg az alkatrészek mert ugye sajna az egyik kísérletemet a tl494 és a tápfetjeim bánták! Most vettem 2n3906 okat is! Ezek a tápfetek meghajtó tranyói! Bár a régieket kimérve jónak találtam, azért biztos ami biztos, drágának nem drága, próba szerencse Majd írom a fejleményeket! Ja és beruháztam egy adag hővezető pasztára is a fetek alá, hogy az igényességre is adjunk! Meg aztán ha egyszer beindul, akkor nem árt ha lesz hűtése is!
(#) emmzolee válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Hát a nem a szilikon zsírtól lesz hűtése, hanem attól jobban le tudja adni a termelt hőt

Ma nem volt időm foglalkozni vele.

Szerintem csak hétvégén.

Ha kiderítesz valamit írd meg :yes:

Hello
(#) Marty McFly válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Tudom hogy a szilikon zsír csak segít átadni a termelt hőt, de ettől lesz jobb a hűtése hogy ezt csinálja vele! A 2n3906 ok cseréjével semmit sem értem el! Ugyanaz a jelenség mint eddig! A nyugalmi áramok állítását próbáltad már??
(#) emmzolee válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Sejtettem

Most, hogy szétcsaptad megint, nem is megy a táp??

Vagy csak nem indul be.

Ha csak az a baj, hogy nem indul be, akkor indítsd be, ahogy én is az enyémet. Tudod amit valamelyik nap leírtam.

Vagy hogy áll most az erősítőd?? minden tiszta szén?
Csak vicceltem :yes:

Hy
(#) Marty McFly válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Minden működik csak valami mégse és ugyehát nem indul könnyen! Valszeg én is úgy indítom majd be mint te, és majd ha meglesz a hiba valódi oka akkor meg lesz javítva!
(#) levaitamas hozzászólása Nov 13, 2008 /
 
Tudom hogy amikor az ember saját maga csinálja meg azt az erősítőt az nagy boldogság, de ennyi kínlódás után nem lenne egyszerűbb a somogyi szervize Győrben??
(#) emmzolee válasza levaitamas hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Nem, meret akkor hol maradna az udvarlással járó szórakozás? :yes:
(#) Marty McFly válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Van benne valami! És ha már az ember egyszer az elektronikát választja hobbinak akkor már csak megtesz előbb otthon mindent és csak utána járkál szervizbe ha végleg feladta! És azért ha egyszer majd jó lesz az erősítő akkor az az öröm mindenért kárpótolni fog!
(#) hard válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Csak a problema ha te mar megteszel mindent,mar nem bisztos hogy beveszi egy szerviz mivel idegen kezek jartak benne es ketszer anyi munkajuk lesz vele. `1-mire hejrealitsak amit elalitotal rajta
2-megtalaljak a hiba okat
3-kicsereik a hibas alkatreszt
4-letesztelik Ezzert ha garancia van ra nem szabad belepiszkalni,akkarmijen hobbid is az elektronika,csinaljak meg azert adnak ra garit
(#) Inhouse válasza hard hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Ne, ne, ne...
annyi
helyreállítják
elállítottál
ezért
akármilyen

Az elírásokat, mondatszerkezetet, írásjeleket, ékezeteket nem is vettem bele...
Off, de szomorú vagyok ilyenkor...anno én még jártam általános iskolába...

Hopp, megnéztem az adatlapod...akkor csak építő jelleggel írtam, hogy ezeket így kellene írni.

Üdv
Inhouse
(#) andrew24 hozzászólása Nov 14, 2008 /
 
mmm..
ha jól sejtem én először biztosan megnézném hogy az egyenirányító híd rendesen működik e.

Az rendben hogy ki lett forrasztva a két középső kivezetése, de próbálj meg rákötni egy alkalmas terhelést, biztos ami biztos. Nyilván ha megy a táp akkor a hiba a táp után van.

Egy előbbi hozzászólásban azt írtad hogy a csatornák között teljesen más ellenállást mértél, tehát annyi biztos hogy a kimenőfokozat valamelyik tagja halott.

Sajnos a kapcsolási rajzát nem ismerem énsem ennek a típusnak.

(#) Marty McFly válasza hard hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
De ez az erősítő 2003 as gyártmány, már 600 éve nincs rajta gari! Ha garis volna már rég visszaküldtem volna!
(#) Marty McFly válasza andrew24 hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Most méregettem az ellenállásokat! Jó nagy értékek 600-700kOhm hídba kisebb! Ott csak kicsivek több 100k nál! És ha a táp a végfok miatt nem indul el, akkor ha az előfokot kötöm le miért indul el mégis? És ha magába az előfokot kötöm be, akkor is indul! Valami áramfelvételi probléma van itt induláskor, vagypedig a táp valamely része nem működik megfelelően, és nem tud elindulni azzal az áramfelvétellel amivel még tudnia kéne!
(#) Marty McFly hozzászólása Nov 14, 2008 /
 
Új fejlemények! Lehet megvan a hiba! Találtam egy égett ellenállást amin bár mértem 98 Ohmot nem vagyok biztos benne hogy ekkora értékűnek kell lennie! R26 névre hallgat a C11 mellett van a piros/zöld led mellett nem sokra a legszélén a ledtől a hangszóró kimenet felé! A lehető leg eldugottabb helyen van! Párhuzamosan van kötve a c11 el! Egyik lábuk a tesre megy közvetlenül a betápon, a másik pedig egy kondenzátoron keresztül a kettős táp 0 pontjára, és a Q11 emitterére! ennek a tranzisztornak az emittere és a bázisa össze van kötve egy picike smd ellenállásssal ami 202 felirattal van ellátva! Q11 tranzisztor 2n3904 névre hallgat! C11 felirata 104 értéke eddig ismeretlen talán ez is meghalt! Az ellenálláson nem tudom kinézni a színkódokat! Valaki tudna segíteni hogy milyet tegyek be helyette?
Következő: »»   3 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem