Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok remélem tudtok segíteni
![]() 5 cseppet adtak hozzá ![]() ![]()
Szia!
Ugyebár a lényeg, hogy a szonda ne száradjon ki. Bár nem értem, miért nem elég hozzá sima desztilált víz. A lényeg, hogy ne legyen benne lerakódó agyag, pl. vízkő. Bár az is igaz, hogy ha csak sima víz lenne, akkor hidegben tárolva az megfagyna, és tönkremehet a szonda. Valamilyen alkoholszármazékos, szintetikus lötyi lehet, ami nem fagy meg, nem rakódik le, nem kristályosodik ki és a referencia ph értéken tartja a szondát. Elhiszem, hogy speciális lötyi, de még az 1Kg urán is olcsóbb lehet nála :gumicsirke: Ha azt vesszük hogy egy nagy csepp kb 10mm3 akkor egy literből (5 cseppet alapul véve) 200000 adagot tudnak palackozni. Az barátok között is 900 millió forint! Komolyra fordítva: kielemezném szívesen mi a ménkűből áll az összetétele. Én sima videófej tisztítóba tenném. Nem fagy meg, nem hagy lerakódást, bár a pH-ját... be kéne állítani.
Ha nincs más akkor tárold desztvízben !
Amennyire tudom a pHmérő "tároló-folyadéka" majdnem ugyanaz, mint a szonda belsejében lévő mérőfolyadék. Feladata a szonda felületét tisztán tartani, és a mérőfolyadék összetételét stabilan tartani. Talán KCl oldat ? Ez az 5 cseppes dózis kicsit furi, nekünk 10 ccm köról adtak tárolófolyadékot ...
C***D.hu :
Mérő és kalibráló készlet GAK 014 Mindegyik PH-mérőhöz használható. Egy pufferkapszulából 3xpH 4,0/3xpH7,0/3xpH10,0/3 üveg: 1 elektrolit és 1 tisztítófolyadék, 3 mol KCL (100 ml és 1 tisztítófolyadék 100ml). ~7000HuF
Sziasztok, kösz a válaszokat, bár nem lettem okosabb.
![]() ![]() ![]()
Hi!
Az üvegelektródákat mindig az elektród saját ionjainak oldatában kell tárolni, pH elektróda esetén egyszerű analitikai tisztaságú savoldat megfelelő (víz nem jó!). Wiki pH meter calibration and use Általában savasabb oldatot használnak, a 3,8-as pH túl magasnak tűnik. De a 3,8-as pH is létrehozható pufferrendszerrel (pl. HAc-NaAc). Érdemesebb univerzálindikátorral rámérni a tárolóoldatra, elképzelhetőnek tartom, hogy a pH mérő nem a pontos értékét mutatja. Az is könnyen előfordulhat, hogy sósavas oldat esetén a HCl kipárolgott a löttyből, ezért magasabb a pH-ja. Az árakat leginkább az szabályozza, hogy mennyiért veszik meg a löttyöt. Filléres anyagokról van szó, de egy mérőlabor költségeibe "belefér", ha évente kiadnak néhány ezer HUF-ot (itt precíziós szenzorokra kell gondolni, nem kézi kütyüre), a többi költség mellett ez eltörpül. BTW sok esetben a garancia is ugrik az egész berendezésre, ha nem a gyári oldatot használják...
Köszi lgyk
![]() ![]()
Nem vitatkozni akarok de :
nálunk a végellenőrző PHmérő a kifolyó vezetékre szerelt "dobozban" lubickol... ugyanigy a másik szonda a kezelt vízből visszatart egy "pohárral" és abban fürdik a következő kezelésig .... Bár "ők" nem kézi és nem olcsó szondák... On : Pestiában nincs valami vegyszerbolt ahol lehetne keresni a kérdezett elektródához való tároló-regeneráló oldatot ?
Igen, ez a különbség az ipari és a hobbicucc között. Pestiában találtam egy Dinax nevű céget: 50ml kalibráló lé 1500, és képzeljétek van nekik tárolófolyadékuk( ilyen olcsó vacakhoz is mint nekem van) 50ml 1800 Ft
![]() ![]()
Megkérdezhetem, hogy hobbi szinten hol használod? Mert én max nyáron a medencénél mérek egy két alkalommal, de én csak a papírcsíkos elszíneződős verziót használom.
Analitikai tisztaságú oldatban kevés szennyező anyag van, ha vegyszerboltban veszed az alapanyagot, akkor ilyen tisztaságot kell kérni, majd deszt. vízzel hígítani a megfelelő értékre.
Pesten van vegyszerbolt (Azúr, József körút), de nem tudom, hogy előre kevert oldatot lehet-e kapni.
Én általában a standard H+ ionszelektív üvegelektródról beszéltem, az olcsóbb pH-mérőkben ez van.
Ipari szenzorokat lehet tervezni igénytelenebbre is, az lubickolhat vízben is, ez típusfüggő. Az más kérdés, hogy előbb-utóbb ezeket a szenzorokat is tönkreteheti ez az "életmód". |
Bejelentkezés
Hirdetés |